Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης στην Ανατολή, την Κυριακή 29 Απριλίου, ώρα 11:00 π.μ.


Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Κ. Μπέγκας και Ο Πρόεδρος της Δ. Κ. Ανατολής Γεώργιος Παπαστεργίου σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση-ενημέρωση με θέμα: Ιατρικές παθήσεις – Πρόληψη που θα πραγματοποιηθεί την
Κυριακή 29 Απριλίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού κέντρου Ανατολής ( Κερασούντος 13 ), ώρα 11:00 π.μ..
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Κος Μάξιμος.
Συντονιστής: κ. Στέφανος Φούσσας Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας Ομιλητές: Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.
Θα προηγηθεί αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Ανατολής.

Δείτε τα αποτελέσματα της κλήρωσης των αποδείξεων


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 26 Απριλίου η 15η φορολοταρία του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, για τις συναλλαγές με κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικού χρήματος που έκαναν οι φορολογούμενοι τον μήνα Μάρτιο.
Τα αποτελέσματα της κλήρωσης αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr
Οι 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αν βρίσκονται μεταξύ των τυχερών μέσα από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, μπαίνοντας στην ειδική εφαρμογή που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της κλήρωσης, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο TAXIS.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ θα αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό των τυχερών στο TAXIS, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση των χρημάτων είναι η δήλωση του λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ στον δικτυακό τόπο www.aade.gr , στην επιλογή MyTAXISnet - «Ο λογαριασμός μου» - Δήλωση Λογαριασμού - ΙΒΑΝ.
Δείτε τα αποτελέσματα: https://www.aade.gr/menoy/meniaies-synallages-kai-lachnoi

Αναρτήθηκε η εγκύκλιος προκήρυξης διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών για ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ ακαδημαϊκού έτους 2018-2019


Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ: www.geetha.mil.gr  η εγκύκλιος προκήρυξης διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών για το 1ο έτος των ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ ακαδημαϊκού έτους 2018-2019. Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), η εγκύκλιος δεν θα διακινηθεί σε έντυπη μορφή και επομένως οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το διαδίκτυο σχετικά με τον τρόπο υποβολής της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης, τα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες υποβολής τους. Στην ως άνω ιστοσελίδα θα υπάρχει ενημέρωση σχετική με θέματα της προκήρυξης όπως η διαδικασία συμπλήρωσης της  Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης που θα γίνεται αποκλειστικά στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ και λοιπά.
Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 10 Μαΐου 2018 (σφραγίδα ταχυδρομείου).
Παρακαλούμε η ανακοίνωση αυτή να αποσταλεί στις οικείες Περιφέρειες προς ανάρτηση στον αντίστοιχο πίνακα ανακοινώσεων και να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων των Διευθύνσεων Δ.Ε. καθώς και των Λυκείων, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι που ενδιαφέρονται για εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές και να καταθέσουν έγκαιρα τα δικαιολογητικά τους. Εφιστούμε την προσοχή στους Διευθυντές των Λυκείων ώστε να ενημερώσουν άμεσα τους υποψηφίους σχετικά με την προκήρυξη.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα των Σχολών που αναφέρονται στην προκήρυξη και είναι τα εξής:
α. Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Τμήμα Εισιτηρίων Εξετάσεων, Βάρη Αττικής ΒΣΤ 902, Τηλ. : Τηλεφ. Κέντρο 210 8904000, Τμήμα Εισαγ. Εξετ. 2108904127 - 4026, 210-8970223, FΑΧ 210 8970232.
β. Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, Λεωφόρος Μεσογείων 229 (ΤΓΝ 1040), ΤΚ 15561, Χολαργός, Αθήνα, τηλ. ΓΕΝ 210 6551154, 210 6551155 (πληροφορίες στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τηλ 210 4581337, FAX 2104581397).
γ. Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως (ΔΑΕ/Β1), ΑΒ Δεκέλειας, Αχαρναί Αττικής (Τατόι) ΤΓΑ 1010, τηλ. 210 8192132, 210-8192133 και FΑΧ: 2102466694.
δ. Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – Πλήθωνος Γεμιστού 2, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54638, τηλ. 2310 962177 – 962112 – 962191.
ε. Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Τρίκαλα Τ.Κ. 42132 τηλ. 24310-38635, 24310-38637, 24310-39632.

Περιφέρεια Ηπείρου: Προβολή ηπειρωτικών επιχειρήσεων στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας


Δώδεκα παραγωγικές επιχειρήσεις της Ηπείρου, έδωσαν το «παρών» τους στη Διεθνή Εμπορική Έκθεση Τροφίμων (βιολογικών και μη) και Ποτών (Natural & Organic Products Europe) που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22 και 23 Απριλίου στο Λονδίνο. 
Η συγκεκριμένη Έκθεση είναι από τις μεγαλύτερες εκθέσεις της κατηγορίας της και απευθύνεται στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και άλλων χωρών της Δυτικής Ευρώπης.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου- στο περίπτερο της οποίας φιλοξενήθηκαν οι επιχειρήσεις-  εντάσσεται στο σχεδιασμό της για την ανάδειξη των τοπικών επιχειρήσεων και την τόνωση της εξωστρέφειάς τους.  
Στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχαν οι επιχειρηματίες, έχουν ήδη υπάρξει συμφωνίες  διάθεσης ηπειρωτικών προϊόντων, γεγονός που πρέπει να ενθαρρύνει και άλλες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε αντίστοιχες εκθέσεις προκειμένου να αναπτύξουν ή να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.
Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην αποστολή της Ηπείρου ήταν οι εξής:
Οlivart Olivew – Koντοδήμας, Γαλακτοβιομηχανία Καράλης, Μέλι Ηπειρωτικής Γης, Ιπποφαές Ζαγορίου, Κτήμα Ευδοξία, Ελιές Άρτας, ΖΟΙΝΟΣ-Κρασιά, Μονολίθι- Ζυμαρικά, Βιολογικό μέλι Μελωδία, Κομίνη- Αρωματικά φυτά, Κίτσιος – αιθέρια έλαια, Φάρμα Μετσόβου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΥΦΥΠ. ΕΞ. ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: Η ελληνική ομοσπονδία της Νέας Υόρκης ξεκινά πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών από την ομογένεια


ΥΦΥΠΕΞ Τ.ΚΟΥΙΚ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΞΕΚΙΝΑ ΠΡΩΤΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΕΙ  ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΕΣ. ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ»

Ένα κοντέινερ με ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια για τις Ιεραποστολές της Υποσαχάριας Αφρικής και πρόγραμμα φιλοξενίας στη Νέα Υόρκη 15 παιδιών από τις Ομογένειες της ίδιας περιοχής, ανακοίνωσε στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ότι θα παρέξει, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας της αμερικανικής μεγαλούπολης κ.Πέτρος Γαλάτουλας.
Συναντήθηκαν στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στη ΝΥ η Κυπριακή Κοινότητα προς τιμήν του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου και του ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ και το συζήτησαν διεξοδικότερα την επόμενη μέρα στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας.
Όπως δήλωσε ο κ. Κουίκ:
«Το θέμα του Ελληνισμού και των Ιεραποστολών στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής που επισκέφθηκα πρόσφατα και της αναγκαιότητας αυτός ο Ελληνισμός  να βγει από την ομογενειακή απομόνωση, συνδεόμενη για πρώτη φορά και με τη Διασπορά μας των άλλων ηπείρων, το ανέπτυξα στην σύντομη ομιλία μου στο δείπνο που οργανώθηκε στο Κυπριακό Σπίτι. Ο συνάδελφός μου της Κύπρου κ. Φώτης Φωτίου μου ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα «Ελληνισμός της Αφρικής», με δεδομένο ότι στις συγκεκριμένες χώρες υπάρχουν και πάρα πολλοί Κύπριοι.
Συμφωνήσαμε να το μεθοδεύσουμε στη πρώτη επόμενη συνάντησή μας. Ενδιαφέρον εξεδήλωσε άμεσα και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας της Νέας Υόρκης κ.Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος την επόμενη μέρα που τον συνάντησα στα Γραφεία της Ομοσπονδίας, μου ανακοίνωσε την σημαντική προσφορά, υπογραμμίζοντας ότι σε ότι αφορά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, θα καθιερωθεί σε ετήσια βάση. 
Είμαι βέβαιος, ότι αυτό θα βρει μιμητές και από άλλες Ομοσπονδίες του Ελληνισμού, κυρίως στις ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία. Δεν σας κρύβω ότι ήδη έχω κάνει σχετικές συνομιλίες με ορισμένους Προέδρους, με κατ' αρχήν θετικό πρόσημο, αναμένοντας τις τελικές προτάσεις τους. Η ΝΥ προχώρησε πρώτη και την ευχαριστώ.
Η επιλογή των παιδιών που θα φιλοξενηθούν για διακοπές στη Νέα Υόρκη, θα γίνει από τις Κοινότητές τους, ενώ οι Ιεραποστολικοί αποδέκτες του κοντέινερ με ήδη ένδυσης, υπόδησης κλπ θα μας υποδειχθούν από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Αφρικής».

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν, οκτώ άτομα, για παράβαση της Νομοθεσίας περί παιγνίων


Συνελήφθησαν, χθες (25-04-2018) αργά το απόγευμα στα Ιωάννινα,  από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, οκτώ άτομα,  σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας για τα παίγνια.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία 39χρονη ημεδαπή, υπεύθυνη του χώρου, έναν 40χρονο συνδιοργανωτή του παράνομου τυχερού παιγνίου και άλλα έξι άτομα (τέσσερις ημεδαπούς, ηλικίας 21, 33, 60 και 38 ετών και δύο 32χρονους υπηκόους Αλβανίας), που συμμετείχαν ως παίκτες με χρήματα.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε χώρο που λειτουργούσε παράρτημα σωματείου,  όπου διαπιστώθηκε να διενεργείται παράνομα το τυχερό παίγνιο «texas holdem poker», με παιγνιόχαρτα και μάρκες πονταρίσματος.
Από το εσωτερικό του χώρου και την κατοχή των δραστών, κατασχέθηκαν:
• το χρηματικό ποσό των (445) ευρώ, ως προερχόμενο από τη διενέργεια του παιγνίου,
• (171) τράπουλες και (3035) μάρκες πονταρίσματος, διαφόρων χρωματισμών και χρηματικών αξιών,
• ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι για τη διεξαγωγή του τυχερού παιγνίου.
Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 27 Απριλίου, ώρα 9.30


Την 27-04-2018, ημέρα Παρασκευή  και ώρα 9.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 16-04-2018 συνεδρίασης.
Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Α’ τρίμηνο έτους 2018 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Έγκριση του Πρακτικού 2ο/18-04-2018 της Επιτροπής Διενέργειας του συνοπτικού μειοδοτικού διαγωνισμού για την εκτέλεση του υποέργουγια την «Προμήθεια προκατασκευασμένου οικίσκου για τη στέγαση δομών κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 74.400,00 € με Φ.Π.Α. και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
Έγκριση του από 16-04-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 02-04-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού € 918.500,00 με Φ.Π.Α.
Έγκριση του από 17-04-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 30-03-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες αντιστήριξης των πρανών στον αρχαιολογικό χώρο του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας», προϋπολογισμού € 205.000,00 με Φ.Π.Α.
Έγκριση του από 16-04-2018 Πρακτικού (έλεγχος δικαιολογητικών συμμετοχής και αξιολόγηση τεχνικών προσφορών)της Επιτροπής Διενέργειας του από 15-02-2018 συνοπτικού διαγωνισμού, για την ανάθεση της μελέτης της Περιφέρειας Ηπείρου «Συμπληρωματικές αποτυπώσεις περιοχής υπό αναδασμό αγροκτήματος Αηδονοχωρίου», προεκτιμώμενης αμοιβής 35.000,00 € με ΦΠΑ.
Κατακύρωση του αποτελέσματος της από18-05-2017 ανοιχτής διαδικασίας άνω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του υποέργου «Κατασκευή Αποχετευτικών Αγωγών (Δίκτυα Συλλογής, Μεταφοράς και Διάθεσης) και Αντλιοστασίων Λυμάτων στα όρια του Δήμου Πάργας», προϋπολογισμού 2.028.000,00 €της Πράξης «Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμών Λούτσας και παράλιας Λούτσας Δήμου Πάργας, Περιφέρειας Ηπείρου»με κωδικό MIS 5000123 με Κ.Α. 2017ΕΠ01810012 του Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020».
Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αναστύλωση – Στερέωση Δημοτικού Σχολείου Κράψης», αναδόχου «ΕΝΤΙ Ι. ΡΑΦΤΗ», μέχρι την 03-05-2019.
Έγκριση δαπάνης διάθεση πίστωσης και ανάθεσης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια ασφαλτομίγματος για την βελτίωση βατότητας οδικού δικτύου από εθνική οδό προς Πέρδικα Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 24.800,00 € με ΦΠΑ.

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας λόγω εορτασμού της Πρωτομαγιάς


Αυξημένα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, στο οδικό δίκτυο της χώρας λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει της εορταστικής περιόδου της Πρωτομαγιάς.
Ο σχεδιασμός των μέτρων υλοποιείται στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών –κατευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη δραστηριοποίηση και συντονισμό όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας.
Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:
• Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
• Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
• Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
• Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
• Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
• Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
• Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
• Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
• Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Σοβαρή ιατρική παράλειψη η μη χρήση της υπνοενδοσκόπησης για τη διάγνωση των υπνικών διαταραχών

Σοβαρή ιατρική παράλειψη θεωρείται η μη χρήση της υπνοενδοσκόπησης, μεταξύ των διαγνωστικών εξετάσεων, για την αντιμετώπιση των υπνικών διαταραχών (άπνοια, ροχαλητό,  κ.λ.π)   που ταλαιπωρούν παγκοσμίως εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες!
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν διάσημοι Ωτορινολαρυγγολόγοι  απ’ όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν  στο 9ο Συνέδριο της  Διεθνούς Εταιρίας Χειρουργικής των Διαταραχών Ύπνου (9thInternationalSurgicalSleepSocietyMeeting) που έγινε 5-7 Απριλίου στο Μόναχο.
«Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο  η υπνοενδοσκόπηση είναι  η  μοναδική αξιόπιστη διαγνωστική εξέταση τόσο για την ακριβή διάγνωση της έκτασης του προβλήματος πριν από το χειρουργείο, αλλά και για την μετεγχειρητική εκτίμηση» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», μέλος  της  InternationalSurgicalSleepSociety  και προσθέτει:
«Όλες οι διεθνείς επιστημονικές  κοινότητες συμφώνησαν ότι η μη χρήση της υπνοενδοσκόπησης  αποτελεί ιατρικώς μη ορθή πρακτική (malpractice) καθώς οι πληροφορίες που προσφέρει είναι μεγάλης διαγνωστικής ακρίβειας αρκεί να γίνεται με το σωστό τρόπο και να αξιολογείται από έμπειρο ιατρό».
ΥΠΝΟΕΝΔΟΣΚΟΠΙΣΗ:  ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ  ΕΞΕΤΑΣΗ
Η υπνοενδοσκόπηση διαρκεί λιγότερο από δέκα  λεπτά και γίνεται με αναισθητικό φάρμακο που προκαλεί ύπνο που μοιάζει με τον φυσιολογικό, με στόχο τη μίμηση της συμπεριφοράς του ανώτερου αεραγωγού , δηλαδή σαν να κοιμάται φυσιολογικά ο ασθενής.
Για τους ενήλικες  είναι η ασφαλέστερη και ακριβέστερη μέθοδος εντοπισμού του προβλήματος βάση της κατάταξης VOTE, με την οποία καθορίζεται:

Υπουργείο Παιδείας: Από 2 έως 18 Μαΐου οι εγγραφές σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία


Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι οι εγγραφές στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-19 θα πραγματοποιηθούν από 2 έως και 18 Μαΐου.
Επισημαίνεται ότι τη σχολική χρονιά 2018-19 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές που γεννήθηκαν από 1-1-2012 έως 31-12-2012.
Στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται οι μαθητές που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων ετών.
Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-19, μαθητές γεννημένοι το 2013 και 2014 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.

Αρθροπλαστική: Γιατί χειρουργούνται ολοένα και νεότεροι ασθενείς;


Μείωση της ηλικίας των ανθρώπων που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που επέλεγαν την αρθροπλαστική ισχίου ως μέσο θεραπείας το 2014 ήταν τα 64,9 έτη, ενώ το 2000 τα 66,3. Ομοίως, νεότεροι κατά 2 χρόνια είναι και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος. Τα ευρήματα της μελέτης που ανακοινώθηκαν προ ημερών στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπαιδικών Χειρουργών (AAOS), έδειξαν ότι το 2000 η μέση ηλικία των υποβαλλόμενων σ’ αυτού του είδους την επέμβαση ήταν τα 68 έτη και 14 χρόνια μετά ήταν τα 65,9.
«Ανάγκη ολικής αρθροπλαστικής γόνατος έχουν όσοι έχουν υποστεί βλάβη στον χόνδρο σε ένα ή σε περισσότερα διαμερίσματά του, εξαιτίας οστεοαρθρίτιδας (ιδιοπαθούς ή μετατραυματικής), φλεγμονώδους αρθρίτιδας (ρευματοειδούς, ψωριασικής, κ.λπ.), αγγειακής νέκρωσης, όγκων ή συγγενών παραμορφώσεων, και η συντηρητική θεραπεία δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι ίδιοι λόγοι οδηγούν στην ανάγκη πραγματοποίησης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Πάνω, όμως, από το 95% των ολικών αρθροπλαστικών εκτελούνται λόγω οστεοαρθρίτιδας, μιας πάθησης που η συχνότητά της αυξάνεται διαρκώς με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής», μας εξηγεί ο εξειδικευμένος στις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Τσουτσάνης. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση τμημάτων άρθρωσης και την αντικατάστασή τους με μεταλλική, πλαστική ή κεραμική πρόθεση που μπορεί να εκτελεί όλες τις κινήσεις μιας φυσικής άρθρωσης.