Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Σπύρος Ριζόπουλος: Η απλή αναλογική η μόνη λύση για την Ήπειρο


Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Οι πλατιές συμμαχίες ως στοιχείο επιτυχούς διακυβέρνησης άρχιζαν να χτίζονται συστηματικά στην Ελλάδα από το 2010 και μετά, όταν η χώρα ξεκίνησε να φεύγει από τους στυγνούς και στεγνούς κομματικούς μηχανισμούς οι οποίοι επέβαλλαν συγκεκριμένης κοπής στελέχη στη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης σε όλα τα διοικητικά επίπεδα. Το δρόμο, στη σύγχρονη ιστορία, έδειξε η πολιτική συναίνεση που διαμορφώθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, από μια ομάδα γενναίων πολιτικών προσωπικοτήτων οριζοντίως του κομματικού φάσματος, στην προετοιμασία της οποίας βρέθηκα ως σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας συνεργαζόμενος τότε με το Υπ. Παιδείας. Αυτή κατ’ εμέ ήταν και η ουσιαστικά κορυφαία θεσμική στιγμή στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, καθότι ήταν και η πρώτη πολιτική πράξη συναίνεσης.
Τη σκυτάλη πήρε η κατάργηση των χρισμάτων και η αντικατάστασή τους από τη «γιαλαντζί» κομματική στήριξη. Έτσι μπόρεσε και αναδύθηκε μια νέα γενιά αυτοδιοικητικών, οι οποίοι δρούσαν πέραν των παλαιών κομματικών γραμμών δημιουργώντας κοινωνικές συναινέσεις επί τη βάση του έργου τους και όχι της πολιτικής τους καταγωγής.
Αυτή ακριβώς η πλατφόρμα ήταν που έριξε τον σπόρο και οδήγησε στη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας, τόσο μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2012 όσο και μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015. Η ειδοποιός διαφορά με το «πείραμα» του 1990 μεταξύ ΝΔ και ενωμένης Αριστεράς ήταν ότι πλέον τα κόμματα δεν έβλεπαν τα σχήματα αυτά ως μεταβατικά προκειμένου να προετοιμάσουν την επόμενη εκλογική μάχη, αλλά ως, όντως, κυβερνητικά. Υπό την πίεση της δημοσιονομικής κρίσης οι παλαιές «σκληρές» γραμμές έπεσαν στο όνομα της εξόδου από την ξένη εποπτεία το οποίο ήταν και το αντικείμενο που είχαν -και έχουν- να διαχειριστούν αυτές οι – πολλές φορές ιδεολογικά ετερόκλητες- συμμαχίες.

Έναντι 2,5 εκατ. ευρώ πέρασε στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου




Στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ πέρασε η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου.
Αναλυτικά η ανακοίνωσή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ:
 «Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" (στο εξής "ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.") ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι, στις 13.04.2018, υπογράφηκε μεταξύ της "ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε." και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Ανώνυμη Εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών", ενεργούσης με την ιδιότητα της ειδικής εκκαθαρίστριας της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ" (στο εξής "Μ.Β.Η.Α.Ε.") συμβολαιογραφική σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης προς την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της "Μ.Β.Η.Α.Ε.", ενδεικτικά, και όχι περιοριστικά, πάσης φύσεως απαιτήσεων, δικαιωμάτων, σημάτων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, λογότυπων, διακριτικών γνωρισμάτων, εμπορικής επωνυμίας και των πάσης φύσεως διοικητικών αδειών που συνδέονται με τη λειτουργία των στοιχείων ενεργητικού της "Μ.Β.Η.Α.Ε." αντί τιμήματος ποσού ευρώ 2,5 εκατομμυρίων.
Στόχος είναι η επαναδραστηριοποίηση της παραγωγής, και με την εκμετάλλευση του διεθνούς εμπορικού δικτύου της "ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.", η μετατροπή του προφίλ της μονάδας σε εξαγωγική».

Την Παρασκευή 27 Απριλίου η πληρωμή των δικαιούχων του ΚΕΑ


Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Μαρτίου 2018.
Το ποσό των 62.864.376,78 ευρώ θα καταβληθεί σε 285.230 δικαιούχους και αφορά συνολικά 610.000 άτομα.

«Μπλόκο» στη Βεργίνα Ημαθίας, από την Δίωξη Ναρκωτικών Ιωαννίνων, σε 147 κιλά ακατέργαστη κάνναβη


Συνελήφθησαν στη Βεργίνα Ημαθίας, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο άτομα που εμπλέκονται σε υπόθεση εισαγωγής στη χώρα και μεταφοράς μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση


Με τη σύλληψή τους απετράπη η διακίνηση στο εσωτερικό της χώρας πάνω από (147) κιλών ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (16-04-2018) το βράδυ στη Βεργίνα Ημαθίας, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 46χρονος ημεδαπός και 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενοι -κατά περίπτωση- για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους.
Ειδικότερα οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων για μεταφορά προς το εσωτερικό της χώρας μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, εντόπισαν χθες το βράδυ στην Εγνατία Οδό, το παραπάνω αυτοκίνητο με οδηγό τον 46χρονο ημεδαπό και έμφορτο με πάνω από -147- κιλά κάνναβης.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο δράστες στη Βεργίνα Ημαθίας, τη στιγμή που ο 46χρονος συναντήθηκε με τον 35χρονο αλλοδαπό και του παρέδιδε την παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή της στο εσωτερικό της χώρας.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
-87- δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -147- κιλών και -850- γραμμαρίων, που βρέθηκαν στο χώρο αποσκευών και στα πίσω καθίσματα του οχήματος,
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 46χρονου δράστη, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών,
τέσσερα κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των -200- ευρώ και  μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (0,9) γραμμαρίων
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας, ενώ το προανακριτικό έργο ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Θανάσης Μποζιάρης: «Στα μικρά και ασήμαντα κρύβονται μεγάλα και σημαντικά…»


(2 μικρές ειδήσεις για τους δημότες του Δήμου Πωγωνίου)

1η: Την 18-7-2016 είχα κατηγορήσει τη Δημοτική μας αρχή για την απώλεια του Εμπορευματικού Κέντρου ή ΒΙΟ.ΠΑ. από το Δήμο, το οποίο κατέληξε στα όρια του Δήμου Σουλίου Ν. Θεσπρωτίας παρά τα μεγάλα προεκλογικά λόγια του Δημάρχου Πωγωνίου ότι τα είχε όλα «συμφωνημένα» (διαθέσιμη έκταση 400 στρεμμάτων, αδειοδοτήσεις, Μελέτη κ.λ.π.!!!).
Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία να μάθουν τώρα οι συνδημότες και μιαν ακόμα παράμετρο εξαιτίας της οποίας ίσως και να χάθηκε το έργο. 
Η έκταση των 400 στρεμμάτων που θα διέθετε ο τότε Δήμος Καλπακίου για την κατασκευή του ΔΕΝ ήταν δική του αλλά ήταν ξένη!!! 
Τις προάλλες, λοιπόν, δημοσιεύθηκε Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων -Α/δικη- που αναγνωρίζει άλλον και όχι το Δήμο Πωγωνίου κύριο των ακινήτων που συνιστούν την έκταση εκείνη.
Τόση προχειρότητα, τόση ανευθυνότητα, τόση άγνοια ή σκοπιμότητα; Όπως και να έχει, Δήμαρχε, σημασία έχει πλέον ότι με τέτοια ζημιώνεται επικίνδυνα ο Δήμος Πωγωνίου…

2η: Με πρόσφατη απόφαση της Ο.Ε. του Δήμου Πωγωνίου αναδείχτηκε ανάδοχος έργου «Ανάπλαση-διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ».
Το έργο έχει προϋπολογισμό 270.000 € (!!!).
Ναι, καλά διαβάζετε! 270.000 €.
Τα χρήματα αυτά προέρχονται, 200.000 € από «Πράσινο Ταμείο» και 70.000 € από …έσοδα του Δήμου!!!
Και σκεπτόμενοι με σκοπιμότητα για να μην το πάρει κανένας είδηση(;), δεν το ανακοίνωσαν πριν αλλά το πέρασαν στην Ο.Ε. ως κατεπείγον, δηλ. το έβαλαν θέμα προς συζήτηση κατά τη συνεδρίαση!!!
Προσωπικά δεν θα με ενοχλούσε να γινόταν και αυτό το έργο, αν όμως ανάλογα και αδιακρίτως αντιμετωπίζονταν ΟΛΑ τα χωριά του Δήμου που σχεδόν στο σύνολό τους δεν είδαν 8 χρόνια τώρα ΚΑΝΕΝΑ σοβαρό ΕΡΓΟ, ενώ σε πολλά δεν αντιμετωπίζεται ούτε καν η καθημερινότητα.
Δηλαδή, ενώ ο Δήμαρχος (Πωγωνίου ή «Καλπακίου»;) όπου βρεθεί κι όπου σταθεί απορρίπτει αιτήματα αναμασώντας στερεότυπα τη φράση «δεν υπάρχει φράγκο…», βρίσκει όμως χρήματα και μάλιστα «με το τσουβάλι» όταν πρόκειται για τα …καλά και συμφέροντα Ημών!
Θυμηθείτε και την περίπτωση των 4 (!) δικηγόρων (με αμοιβή συν. ποσού άνω των 5.000 € περίπου) μόνο να του συντάξουν την κατάθεση στον ανακριτή για την εμπορία πόσιμου ύδατος…

Θανάσης Μποζιάρης

Συγχαρητήρια επιστολή του Γιάννη Στέφου για την πρωτιά της ομάδας Zephyrus II στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής


Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος συγχαίρει τους μαθητές του 7ου ΓΕΛ Ιωαννίνων, του 9ου ΓΕΛ Ιωαννίνων και της Ζωσιμαίας για την πρωτιά τους στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής. Οι μαθητές του 7ου ΓΕΛ που πέτυχαν μια τέτοια διάκριση για τους ίδιους αλλά και για όλους εμάς είναι οι: Νικόλαος Καλαμπόκης, Γεώργιος Καπέλης, Κωνσταντίνος Πήλιος, Μυρσίνη Αναστασούλη, Μαρία-Γεωργία Δασούλα, Παρασκευή Καψάλη, Κωνσταντίνος Λώλος, Ελευθερία Βλάχου, Γεώργιος Οικονόμου, Παρασκευή-Μαρίνα Κανδρέλη από τη Ζωσιμαία, Δημήτριος Γεωργίου από το 9ο Λύκειο.
Οι συντονιστές καθηγητές τους είναι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί Νίκος Μαρέτας από το 7ο ΓΕΛ και Γιώργος Σκαργιώτης από το 9ο ΓΕΛ, ενώ τη στήριξή του πρόσφερε και Παναγιώτης Τριανταφύλλου, ηλεκτρονικός του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα ιδιαίτερα συγχαρητήρια απευθύνονται στους παραπάνω μαθητές και εκπαιδευτικούς που δούλεψαν με μεράκι και επιμονή. Συγχαρητήρια, όμως, θα πρέπει να αποδοθούν και στα συγκεκριμένα σχολικά ιδρύματα που έχουν διαμορφώσει το κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, που επιτρέπει την επίτευξη τέτοιων επιτυχιών. Τέτοιες επιτυχίες αποτελούν μία ένδειξη για τα επιτεύγματα, στα οποία μπορεί να φτάσει η δημόσια εκπαίδευση. Είναι η απόδειξη ότι, η αριστεία είναι αποτέλεσμα και επιστέγασμα της γενικότερης προσπάθειας που επιτελείται στη δημόσια εκπαίδευση και στο κάθε σχολείο ξεχωριστά. Αποτελεί κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο διαχέεται σε όλη την κοινωνία.
Καλή επιτυχία στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια των προσπαθειών τους στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό διαστημικής, όπου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Για μας έχουν ήδη φτάσει πολύ ψηλά και μας κάνουν περήφανους.

Θανατηφόρο τροχαίο στο 51ο χλμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου (στο ύψος του Αγίου Γεωργίου Πρέβεζας)


Χθες και ώρα 18.40΄, στο 51ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αντιρρίου (στο ύψος του Αγίου Γεωργίου Πρέβεζας), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 52χρονη,  εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε πρανές του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της οδηγού. Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού Πρέβεζας.

Άρτα: Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου


Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 30χρονης ημεδαπής

Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, σε βάρος 39χρονου ημεδαπού.
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 30χρονης ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.
Αναλυτικότερα, ο 39χρονος εντόπισε αγγελία σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, την οποία είχε αναρτήσει η 30χρονη γυναίκα, σχετικά με πώληση κινητού τηλεφώνου και επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της.
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, η 30χρονη κατάφερε να εξαπατήσει τον 39χρονο, πείθοντάς τον να καταθέσει, την 05-04-2018, σε τραπεζικό λογαριασμό, το χρηματικό ποσό των 80 ευρώ, για την αγορά του παραπάνω κινητού, χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη αγοροπωλησία.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Excimer laser εξαλείφουν τον αστιγματισμό μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς


Θεαματικά αποτελέσματα, που φτάνουν σε ποσοστό το 80%, έχει η χρήση του  EXCIMERLASER στην αντιμετώπιση του αστιγματισμού που εμφανίζεται μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς (διαμπερή κερατοπλαστική)!
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν επιστημονικές μελέτες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και   μελέτες  που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, από επιστήμονες  του εξωτερικού (David Linetal).
«Πράγματι η ομαλοποίηση του κερατοειδούς και η μείωση ή εξάλειψη του αστιγματισμού μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση του EXCIMERLASER, του LASER δηλαδή που χρησιμοποιούμε στην διόρθωση της μυωπίας, με την τεχνική της δια μέσου του επιθηλίου τοπογραφικά καθοδηγούμενης φωτοδιαθλαστικής κερατεκτομής (Transepithelialtopography-guidedphotorefractivekeratectomy(TG-PRK)» αναφέρει οδιαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης και προσθέτει:
«Η δια μέσου του επιθηλίου τοπογραφικά καθοδηγούμενη φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (TG-PRK) για τη διόρθωση του ανώμαλου αστιγματισμού μετά την  κερατοπλαστική (PK) είναι ασφαλής και αποτελεσματική».

Ανοίγει την Τρίτη 17 Απριλίου ξανά η πλατφόρμα για το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ»


Ανοίγει εκ νέου από την  Τρίτη 17 Απριλίου, η δυνατότητα επεξεργασίας αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ» σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης 13.881 ενδιαφερόμενοι που έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά δεν έχουν οριστικοποιήσει την υποβολή.
Επιπλέον αυτών, μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβληθεί οριστικά 42.035 αιτήσεις. 
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεδομένης της απόφασης για διπλασιασμό των πόρων του Προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του συνόλου των περίπου 56.000 ενδιαφερομένων.

ΠΟΣΚΕ: Να αποσυρθεί η νέα απόφαση για τον οικογενειακό γιατρό


Την έντονη διαμαρτυρία της για την νέα απόφαση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό προς τους δημόσιους φορείς αλλά και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, εξέφρασε η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), με σχετική επιστολή της στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας την απόσυρση της. Ο Πρόεδρός της κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, σε κοινοποίηση της διαμαρτυρίας στα μέλη της ΠΟΣΚΕ, επισήμανε τον κίνδυνο να μην πληρωθούν όσες επισκέψεις εκτελεστούν από σήμερα από τους ιδιώτες γιατρούς, εάν δεν υπάρξουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, με την νέα απόφαση και χωρίς καμία προσυνεννόηση με την ΠΟΣΚΕ, που εκπροσωπεί τους κλινικοεργαστηριακούς ειδικούς γιατρούς τους οποίους αφορά κυρίως το σύστημα παραπομπών, αλλά και χωρίς καμία προσυνεννόηση και με άλλους φορείς, τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους «θέτετε αιφνιδιαστικά σύστημα παραπομπών από τον Οικογενειακό Ιατρό προς τους δημόσιους φορείς αλλά και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς κλινικοεργαστηριακούς Ιατρούς.