Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Όλα έτοιμα για τον τελικό-γιορτή του ποδοσφαίρου μεταξύ του Θρίαμβου Σερβιανών και του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά


Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου των φιναλίστ του τελικού του  Κυπέλλου Ερασιτεχνών περιόδου 2017-18 στο καφέ Lungolago.
Το μεγάλο ραντεβού του τελικού του Κυπέλλου της ΕΠΣΗΠ μεταξύ των ομάδων Θρίαμβου Σερβιανών και Αγροτικού  Αστέρα Άνω Καλαμά, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Μαρτίου στο Στάδιο Ιωαννίνων «Ζωσιμάδες», ώρα 16:00.
Από πλευράς του Αγροτικού Αστέρα, μίλησαν το μέλος της διοίκησης, κ. Αλέξανδρος Ιωάννου, ο προπονητής κ. Θανάσης Χαρίσης και ο αρχηγός κ. Αρσέν Ζότα.
Εκ μέρους Θρίαμβου Σερβιανών μίλησαν ο πρόεδρος, κ. Παναγιώτης Νάσης, ο προπονητής, κ. Αλέκος Τάτσης και ο αρχηγός της ομάδας κ. Κώστας Διαμαντόπουλος.
Στις δηλώσεις τους και οι δυο πλευρές έκαναν λόγο για έναν τελικό γιορτή του ποδοσφαίρου και ευχήθηκαν να παιχθεί ωραίο ποδόσφαιρο που θα το χαρούν οι φίλαθλοι.


Αντάμωσαν και γλέντησαν με την ψυχή τους, οι Παλαιοχωρίτες Συρράκου της Αθήνας, στη ''Λευκονόη'' στο Ίλιον, το απομεσήμερο της Κυριακή 18 Μαρτίου 2018


Τα Ηπειρώτικα πανηγύρια-γλέντια για κάθε Ηπειρώτη είναι θεσμός, εκεί όπου χτυπά ο σφυγμός της παράδοσής μας, στη μάνα Ήπειρο ή στην ξενιτιά. Είναι τέτοια η αγάπη των Ηπειρωτών για την Παράδοση, τέτοια η προνομιακή σχέση τους μαζί της, που η Παράδοση αποτελεί ένα αναπόσπαστο στοιχείο ταυτότητας για εμάς τους Ηπειρώτες. Όπου κι αν βρεθούμε, όσο μακριά κι αν ζούμε από τη μάνα Ήπειρο, η σχέση μας με την παράδοση είναι ο άκοπος ομφάλιος λώρος με την καταγωγή μας, την προγονική μας ρίζα.
Στα πανηγύρια οι Ηπειρώτες τραγούδησαν, τραγουδούν και εκφράζουν την ικανοποίησή τους, την ευχαρίστηση και την αγαλλίασή τους, για την απόδοση της δουλειάς τους, για τον κάματο και τον ίδρωτά τους. Και γι’ αυτό τους πρώτους μήνες κάθε χρονιάς στήνουμε μαζί με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης Πίτας και στην Αθήνα και σ’ όλα τα αστικά κέντρα, τα δικά μας Ηπειρώτικα πανηγύρια, όπου αναμοχλεύουμε την ασίγαστη μνήμη. 
Εκεί στο Γαλάτσι, στην Ηλιούπολη, στο Ίλιον, Αργυρούπολη, Άνω Λιόσια, Κορωπί, Περιστέρι, εκεί σ’ όλη την Αττική και σε άλλες αστικές πόλεις παρελαύνουν εικόνες μιας αλλοτινής ζωής, ανέμελης και νοσταλγικής.
Σήμερα την εποχή της παγκοσμιοποίησης, σε μια εποχή που τα πάντα τείνουν να ισοπεδωθούν, να αλλοιωθούν και να εξαφανιστούν η διατήρηση του πανηγυριού-γλεντιού, του πανάρχαιου αυτού εθίμου που εμείς κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, είναι ένα στοίχημα. Στοίχημα που έχει στοιχεία πολιτισμού και κουλτούρας της πατρίδας μας και της περιοχής μας, ιστορικής συνέχειας και ιστορικής μνήμης, στοιχεία λειτουργίας σαν συνδετικός κρίκος για συνεύρεση και κοινό αντάμωμα ανάμεσα μας, μιας και είμαστε όλοι μας διασκορπισμένοι δεξιά και αριστερά, μακριά από τη γενέτειρα γη και τη γη των προγόνων μας. Αν σταματήσει το πανηγύρι, ίσως σταματήσει να υπάρχει και ο Σύλλογος.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκδήλωση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, διοργανώνουν την Τετάρτη 28 Μαρτίου, ώρα 17:30 στο Ξενοδοχείο «Du Lac» στα Ιωάννινα, εκδήλωση με θέμα: «Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σημείο αναφοράς στην Ισότητα, στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνική Δικαιοσύνη». 
Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα αναλύσει ζητήματα στο πλαίσιο τριών θεματικών ενοτήτων, με τη συμμετοχή πολιτικών, υπηρεσιακών στελεχών, φορέων και εκπαιδευτικών. Μεταξύ των ομιλητριών θα είναι η κα Φωτεινή Βρύνα, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), η κα Αγγελική Φωτεινού, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης και η κα Ελένη Μαραγκουδάκη, πρώην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Φ.Π.Ψ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ. Βασιλικού


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)
γ) το Ν. 3852/2010
δ) την αριθ. 185/2017 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης
ε) την 32/2018 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.
 ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:
1.      Περιγραφή ακινήτου:
          Α) Ισόγειο δημοτικό κατάστημα εντός οικισμού Τ.Κ. Βασιλικού, συγκεκριμένα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και συνορεύει  περιμετρικά  με κοινόχρηστους χώρους (δυτικά με κοινοτικό δρόμο, βόρεια με πίσω τμήμα της κεντρική πλατείας, νότια και ανατολικά με την  κεντρική πλατεία).
          Β) Συνολικά το εμβαδόν του κτίσματος ανέρχεται σε 176,27m2 από τα οποία ο κύριος χώρος του κτίσματος είναι εμβαδού 170,70 m2 και τα W.C. είναι εμβαδού 5,57 m2. Εξωτερικά του κτίσματος και συγκεκριμένα στην μπροστινή πλευρά (νότια) του κτιρίου, υφίσταται χώρος συνολικού εμβαδού 80,22 m2 στο ίδιο επίπεδο με το κτίσμα, ο οποίος χώρος καλύπτεται από στέγαστρα που έχουν υπαχθεί στο Ν. 4495/2017 περί αυθαιρέτων κτισμάτων συμπεριλαμβανομένης & ψησταριάς.
Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας:

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Μετακίνηση φιλάθλων για τον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών την Κυριακή 25 Μαρτίου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας κάνουμε γνωστό ότι όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τον τελικό του  Κυπέλλου Ερασιτεχνών περιόδου 2017-18, την Κυριακή 25 Μαρτίου στο Στάδιο Ιωαννίνων «Ζωσιμάδες» μεταξύ των ομάδων Θρίαμβου Σερβιανών-Αγροτικού  Αστέρα Άνω Καλαμά, θα αναχωρήσει το λεωφορείο του Δήμου από την πλατεία του Παρακαλάμου στις 2:30 το μεσημέρι.

Στοχευμένη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Μόσχας


Η προσέλκυση τουριστών από τη Ρωσία, είναι ο νέος στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Στρατηγικού της Σχεδιασμού για την Τουριστική Ανάπτυξη. Μετά από διαδοχικές επισκέψεις και συναντήσεις στελεχών της Περιφερειακής Αρχής τα προηγούμενα χρόνια με εκπροσώπους Ρωσικών φορέων και τη διήμερη συνάντηση (24-25 Ιανουαρίου στη Μόσχα) διασύνδεσης των Περιφερειών  των δύο χωρών, η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Ταξιδιών & Τουρισμού (ΜΙΤΤ) που διοργανώθηκε για 25η χρονιά -  από 13-15/3/2018-  στη Μόσχα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πρόκειται για μια από τις πέντε κορυφαίες ταξιδιωτικές εκθέσεις στο κόσμο, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 1.900 εταιρείες και φορείς τουρισμού από 79 περιοχές της Ρωσίας και 23.000 επαγγελματίες επισκέπτες από 89 άλλες χώρες.
Η παρουσίαση της Ηπείρου, στους πολυπληθείς επισκέπτες του περιπτέρου της εστιάστηκε στις δυνατότητες που παρέχει η περιφέρειά μας για τουρισμό για τις τέσσερις εποχές του χρόνου και τον άριστο συνδυασμό που υπάρχει μεταξύ των θαλάσσιων και ορεινών προορισμών. Αυξημένο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από το Ρωσικό κοινό για τα Ορθόδοξα και εν γένει τα πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου, που αποτέλεσε και στοιχείο προβολής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αφιερώματα στην Ήπειρο έγιναν από αρκετά Μέσα Ενημέρωσης της Ρωσίας, τα οποία φιλοξένησαν δηλώσεις και παρουσιάσεις όλων των μορφών τουρισμού που προσφέρει η περιοχή μας, στελεχών του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας, τα οποία έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα και στο γεγονός ότι πλέον η πρόσβαση προς την Ήπειρο, είναι εύκολη και ασφαλής.
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου και ιδιαίτερα στο συνδυασμό θαλάσσιου και ορεινού τουρισμού, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, η οποία εξήρε την άρτια παρουσία της Ηπείρου σε μια ακόμη μεγάλη διεθνή έκθεση. Θετικές αναφορές στην Ήπειρο και στις δυνατότητες προσέλκυσης τουριστών από τη Ρωσία έκανε και ο Έλληνας Πρέσβης κ. Ανδρέας Φρυγανάς σε προγραμματισμένη εκδήλωση στο Προξενείο.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συλλήψεις ατόμων, κατά το τελευταίο 24ωρο, για διάφορα ποινικά αδικήματα


Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, κατά το τελευταίο 24ωρο,  πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις, για διάφορα ποινικά αδικήματα,  από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης  Ηπείρου.
Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:
- Χθες το πρωί, στην Άρτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού  Τμήματος Άρτας και του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 53χρονος, διότι νωρίτερα την ίδια ημέρα αφαίρεσε από σούπερ μάρκετ  στην Άρτα διάφορα προϊόντα. Επιπρόσθετα, από την αστυνομική  έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς την 17-03- 2018 είχε αφαιρέσει από  σούπερ μάρκετ στον Άγιο Δημήτριο Άρτας, εννέα φιάλες αλκοολούχων  ποτών.
-Χθες το πρωί, στην Εθνική Οδό Άρτας – Αγρινίου (στο ύψος του  Κομποτίου Άρτας), από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και  Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Άρτας, ένας 60χρονος, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του  Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου, ποινής φυλάκισης ενός  έτους, για το αδίκημα της «έκθεσης».
-Χθες το μεσημέρι, στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς  του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 29χρονος  υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ κατά  τον αστυνομικό έλεγχο επέδειξε Αλβανικό διαβατήριο το οποίο έφερε  πλαστή σφραγίδα εισόδου.
-Σήμερα το πρωί, στην Καστανή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Β’  Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 27χρονος υπήκοος  Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του  Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, ποινής φυλάκισης τριών  μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παράβαση της  Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.  Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις κατά τόπο αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Άρτα: Ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου με θέμα «Η Άρτα στο Επίκεντρο προσδοκώντας την «Ανάσταση», το Σάββατο 31 Μαρτίου, ώρα 6:30 μ.μ.


Η «i-Dialogue» σας προσκαλεί το Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018, στις 6.30 το απόγευμα, στην ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου με θέμα: «Η Άρτα στο Επίκεντρο προσδοκώντας την «Ανάσταση»» που θα λάβει χώρα στο Επιμελητήριο Άρτας (Κ. Αιτωλού& Ν. Πριοβόλου).
Την ομιλία θα προσφωνήσουν οι:
- Στάθης Νάνος, Ιατρός
- Άντζελα Γκερέκου, πρ. Υφυπουργός Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού
- Χρήστος Μέγας, Δημοσιογράφος
Την ομιλία συντονίζει ο Όμηρος Τσάπαλος, Σύμβουλος Στρατηγικής.

Εφαρμογή αυξημένων μέτρων της Τροχαίας, λόγω εορτασμού της 25ης Μαρτίου


Ενόψει εορτασμού της 25ης Μαρτίου, η Ελληνική Αστυνομία εντατικοποιεί τις δράσεις της, με την εφαρμογή αυξημένων μέτρων Τροχαίας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:
• Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.
• Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
• Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
• Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
• Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
• Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.).
• Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
• Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
• Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Επισημαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί παρακαλούνται:
• να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου,
• να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
• να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
• να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους,
• σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου: Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 1821 το Σάββατο 24 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο ''Μελίνα Μερκούρη'' στο Ίλιον


Κακοσμία στόματος: Αίτια και αντιμετώπιση-Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας


Ένας στους τρεις ανθρώπους εμφανίζει κακοσμία της στοματικής κοιλότητας, που μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.
Από τι προκαλείται η στοματική κακοσμία;
Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στη γλώσσα. Η μεταβολική λειτουργία αυτών των βακτηρίων δημιουργεί δύσοσμα θειούχα πτητικά παραπροϊόντα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δυσάρεστη αναπνοή, όπως εξηγεί η χειρουργός-ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου.
Η κακοσμία του στόματος, εφόσον μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους τρίτους, αποτελεί γεγονός που χρειάζεται διερεύνηση και αντιμετώπιση. Η στοματική κακοσμία διερευνάται από ένα σύνολο ιατρικών ειδικοτήτων, το οδοντίατρο, τον στοματολόγο, τον ωτορινολαρυγγολόγο, και η συνεργασία τους μπορεί να είναι αναγκαία για την ακριβή διάγνωση και τον εντοπισμό των αιτιών της. Αν αποκλειστούν καθαρά στοματικά αίτια (τερηδονισμένοι οδόντες, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, παθήσεις του βλεννογόνου του στόματος, κλπ) τότε πρέπει να ερευνηθούν προσεκτικά ο στοματοφάρυγγας, ο ρινοφάρυγγας, το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα με τις παραρρίνιες κοιλότητες, το κατώτερο αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα και η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευνοούν την κακοσμία του στόματος;
Η στοματική κακοσμία μπορεί να έχει τις ρίζες τις σε διάφορες παθήσεις. 
Για παράδειγμα, μια χρόνια παραρρινοκολπίτιδα με πολύποδες ή όχι, επηρεάζει τη δυνατότητα της φυσιολογικής λειτουργίας του κροσσωτού επιθηλίου που καλύπτει τις ρινικές και παραρρίνιες κοιλότητες. Αυτή η δυσλειτουργία επηρεάζει την καθαριστική ιδιότητα των κροσσών, πράγμα που επιτρέπει τη στάση και λίμναση των εκκρίσεων, τον υπερπολλαπλασιασμό των παθογόνων βακτηριδίων. Η χρόνια λίμναση των εκκρίσεων στους παραρρίνιους κόλπους και ο χρόνιος οπισθορρινικός κατάρρους δύσοσμων εκκρίσεων προκαλεί την αναπαραγωγή δύσοσμης απόπνοιας κυρίως από τη μύτη αλλά και από το στόμα.