Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Στο Ε.Π «Ήπειρος 2014-202 εντάχθηκε η προμήθεια λεωφορείων για την μετακίνηση ΑμεΑ


Στην προμήθεια δύο νέων οχημάτων – λεωφορείων προχωρούν οι Σύλλογοι γονέων- φίλων ΑμεΑ «Αγία Θεοδώρα» και «Αγκαλιά», μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης της σχετικής πράξης από τον Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη.
 Η πράξη «Προμήθεια 2 Οχημάτων - Τύπου MINI BUS για τη μεταφορά των ατόμων ΑΜΕΑ», προϋπολογισμού 183.000 ευρώ, αφορά τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας που είναι ενταγμένα και χρηματοδοτούνται από το Ε.Π. "Ήπειρος" για την ασφαλή μετακίνηση του συνόλου των ατόμων ΑμεΑ που φιλοξενούνται στους δύο συλλόγους.
 Στο πλαίσιο της πράξης θα γίνει προμήθεια δύο νέων οχημάτων - λεωφορείων με τα εξής ελάχιστα χαρακτηριστικά: Για το σύλλογο γονέων και φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες νομού Άρτας «Αγία Θεοδώρα» το όχημα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 16 θέσεις καθήμενων, 1 θέση συνοδηγού, την θέση του οδηγού και χώρο για 1 αμαξίδιο. Για το σύλλογο γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπηρία «Αγκαλιά» όπου φιλοξενεί περισσότερα άτομα με κινητικά προβλήματα, το όχημα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 7 θέσεις καθήμενων, 1 θέση συνοδηγού, την θέση του οδηγού και χώρο για 3 αμαξίδια.
Φορέας υλοποίησης της πράξης είναι ο Δήμος Νικολάου Σκουφά.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020


Έκδοση Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο  του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020
Σας ενημερώνουμε ότι:
1) Εκδόθηκε η με αριθ. πρωτ. 487/23591/13-02-2018  (ΦΕΚ Β΄ 475/15-02-2018) Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Τρίτη (3η) τροποποίηση της με αριθ. 2848/145689/28-12-2016 απόφασης του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ¨Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 (ΦΕΚ Β΄ 4310/30-12-2016) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει», η οποία αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με κωδικό ανάρτησης (ΑΔΑ 6ΡΚΕ4653ΠΓ-ΤΑΥ), καθώς και στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr ), του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  (ΠΑΑ) 2014-2020 (www.agrotikianaptixi.gr ) και του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr ).
2)  Εκδόθηκε η με αριθ. πρωτ. 539/27369/20-02-2018  Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης για συμμετοχή στο Μέτρο 11 "Βιολογικές καλλιέργειες" του ΠΑΑ 2014-2020 σύμφωνα με την αριθ. 2848/145689/28-12-2016 απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 (ΦΕΚ Β΄ 4310/30-12-2016) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει», η οποία αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με κωδικό ανάρτησης (ΑΔΑ 68ΥΗ4653ΠΓ-ΡΙΩ), καθώς και στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr ), του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 (www.agrotikianaptixi.gr ) και του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr ).
Η υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, θα πραγματοποιηθεί  κατά το διάστημα από 19/03/2018 έως και 11/04/2018 ώρα 00:00.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στις προκηρυσσόμενες δράσεις του Μέτρου 11 της παρούσας πρόσκλησης, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ).
Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα θα γίνεται στον ιστότοπο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration και η επεξεργασία των αιτήσεων  στον ιστότοπο  https://p2.dikaiomata.gr/Organics16/ 
Οι προκηρυσσόμενες δράσεις είναι οι εξής: 
A. Υπομέτρο 11.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους
· Δράση 11.1.2 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
B. Υπομέτρο 11.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους
·  Δράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
Τέλος η κατανομή του ποσού θα γίνει ανά Περιφέρεια.

Δήμος Πωγωνίου: Εντυπωσιακή η συμμετοχή των μαθητών στη συλλογή πλαστικών καπακιών για την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των μαθητών στο κάλεσμα του Δήμου Πωγωνίου για συλλογή πλαστικών καπακιών για καλό σκοπό.
Οι μαθητές δραστηριοποιήθηκαν με συγκινητικό τρόπο και κατάφεραν να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό καπακιών που παραδόθηκαν χθες στην ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων.
Η συγκέντρωση έγινε από τη σχολική επιτροπή Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου και τα καπάκια παραδόθηκαν από τον Πρόεδρο και εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο σε θέματα παιδείας και πολιτισμού κ. Αναστάσιο Γιούνη.
Η ΕΛΕΠΑΠ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, προωθεί τα καπάκια για ανακύκλωση λαμβάνοντας ένα οικονομικό αντίτιμο που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της δομής.
Με τη συλλογή των καπακιών, ταυτίζεται ο σημαντικός περιβαλλοντικός στόχος της ανακύκλωσης με μία σπουδαία κοινωνική πράξη και οι μαθητές γίνονται αρωγοί σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.
Ο Πρόεδρος των σχολικών επιτροπών μετέφερε στην Πρόεδρο της ΕΛΕΠΑΠ κ. Νατάσα Μπέγκα το μήνυμα στήριξης των μαθητών και επεσήμανε ότι ο Δήμος Πωγωνίου είναι δίπλα στην ΕΛΕΠΑΠ. «Αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο που επιτελεί η ΕΛΕΠΑΠ και θεωρούμε χρέος μας να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια με κάθε τρόπο. Η συλλογή καπακιών θα συνεχιστεί και καλούμε και όλους τους δημότες να συμβάλλουν στη συγκέντρωσή τους» τόνισε ο κ. Γιούνης.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ κ. Νατάσα Μπέγκα, ευχαρίστησε τον κ. Γιούνη για την προσφορά και χαρακτήρισε συγκινητική τη στάση των μαθητών του Δήμου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συνελήφθη αλλοδαπός για εισαγωγή και κατοχή ακατέργαστης κάνναβης στην περιοχή του Νεοχωρίου Κτισμάτων Ιωαννίνων, κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο


Κατασχέθηκαν πάνω από (164) κιλά κάνναβης και (158) φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου

Συνελήφθη, χθες (07-03-2018) το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή του Νεοχωρίου Κτισμάτων Ιωαννίνων, κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 17χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για εισαγωγή στη χώρα και κατοχή ακατέργαστης κάνναβης καθώς και για παράνομη είσοδο. 

Ειδικότερα ο 17χρονος εντοπίστηκε στην παραπάνω περιοχή να κινείται πεζός και να προπορεύεται ομάδας ατόμων, που μετέφεραν ταξιδιωτικούς σάκους, κρατώντας βαρύ οπλισμό.
Ο 17χρονος ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη ενώ οι συνεργοί του διέφυγαν προς το αλβανικό έδαφος, απορρίπτοντας τους ταξιδιωτικούς σάκους.
Από το σημείο περισυλλέχθησαν (94) δέματα που περιείχαν-164- κιλά και -600- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και -158- φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου (kalashnikov).
Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Συνεχίζονται οι ενημερωτικές διαλέξεις σε μαθητές της Ηπείρου με θέματα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την οδική ασφάλεια


Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, συνεχίζονται οι ενημερωτικές διαλέξεις σε μαθητές σχολείων, με σκοπό την ενημέρωσή τους σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και οδικής ασφάλειας. 

Στις παρουσιάσεις αυτές που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρακτική χρηστικότητα καθημερινών κανόνων οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής καθώς και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. 

Οι εκπαιδευτικές διαλέξεις θα συνεχιστούν από εξειδικευμένους αξιωματικούς, καθόλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, σε όλη την Ήπειρο, με διαρκή στόχο την ενημέρωση, την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Γιατί είναι η κατάθλιψη συχνότερη στις γυναίκες;


Η συχνότητα της κατάθλιψης διαφέρει στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να την εκδηλώσουν.
Αν και η ακριβής αιτία του φαινομένου δεν είναι γνωστή, έχουν μελετηθεί διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο και οι επιστήμονες πιστεύουν πια ότι αποτελεί συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών διεργασιών, με πρώτες τις ορμονικές διακυμάνσεις.
«Η έξαρση των καταθλιπτικών επεισοδίων στις γυναίκες συμπίπτει με τα αναπαραγωγικά τους χρόνια, γι’ αυτό και πιστεύεται ότι κατ’ αρχάς παίζουν ρόλο οι ορμονικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο της ζωής», λέει ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία. «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, παγκοσμίως το συνολικά 5,5% των γυναικών όλων των ηλικιών και το 3,2% των ανδρών πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη. Η διαφορά αυτή είναι της τάξης του 70%, αλλά παρουσιάζει διακύμανση με την ηλικία. Έτσι, είναι υψηλότερη στις νεαρές ηλικίες (14-25 ετών) όπου τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες με κατάθλιψη είναι υπερδιπλάσια από τα αγόρια, ύστερα είναι διπλάσια, αλλά μετά 50 έτη η διαφορά προοδευτικά μειώνεται και μετά τα 65 έτη τα περιστατικά είναι περίπου τα ίδια στα δύο φύλα».

Φιλιππιάδα: Συνελήφθη υπήκοος Πολωνίας με Διεθνές ένταλμα σύλληψης


Συνελήφθη, χθες (07-03-2018) το μεσημέρι στη Φιλιππιάδα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού, 47χρονος υπήκοος Πολωνίας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, για αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας.
Ο 47χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Ημέρα της Γυναίκας: Οι λόγοι που αυτές οι γυναίκες είναι πιο άπιστες


Ισότητα και στην απιστία διεκδικούν οι γυναίκες, που δηλώνουν ότι έχουν απατήσει τον σύντροφό τους με άτομο από το εργασιακό τους περιβάλλον και όχι μόνο.
«Η ισότητα των φύλων είναι μια πραγματική κατάκτηση του ανθρώπινου είδους. Δεν θα μπορούσε να κάνει εξαιρέσεις στην απιστία των γυναικών. Σήμερα η διαφορά σε ποσοστά είναι βραχεία κεφαλή στα όρια του στατιστικού λάθους, λίγο πάντα πιο άπιστοι εμφανίζονται οι άνδρες», λέει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Εξάλλου έρευνες σε όλο τον δυτικό κόσμο έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του επαγγέλματος και της συχνότητας της απιστίας.
Ας δούμε ποιες κατηγορίες επαγγελμάτων είναι οι πιο «άτακτες», αλλά και γιατί οι συγκεκριμένες γυναίκες απιστούν:
Νοικοκυρές 
Αγόγγυστα στην υπηρεσία της οικογένειας 24/7. Ή μήπως όχι; Τη μεγαλύτερη συχνότητα απιστίας στις γυναίκες παρατήρησαν οι ειδικοί στο πιο κλασικό «επάγγελμα» της ελληνικής κοινωνίας, που εύηχα ονομάζεται νοικοκυρά, ενώ, απλά, είναι άνεργη σύζυγος και τροφός  παιδιών, χωρίς ένσημα ΙΚΑ... 

Ιωάννινα: 1ο Πανηπειρωτικό Φόρουμ προώθησης Ηπειρώτικων προϊόντων στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου της Ηπείρου την Πέμπτη 29 Μαρτίου, ώρα 14:00


Στο πλαίσιο της προσπάθειας για προώθηση και ανάδειξη των τοπικών της προϊόντων και σύνδεσή τους με τον τουρισμό, η Περιφέρεια Ηπείρου απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, διανομείς, ξενοδόχους, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ιδιοκτήτες χώρων εστίασης σε όλη την Ήπειρο να συμμετάσχουν στο 1ο Πανηπειρωτικό Φόρουμ προώθησης τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, χώρους εστίασης και δίκτυα διανομής.
Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Dulac στα Ιωάννινα, στις 29 Μαρτίου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00 και έχει στόχο να βοηθήσει τη συνεργασία των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου και των αγροτών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου της Ηπείρου από την ντόπια αγροτική παραγωγή, χτίζοντας μια οικονομική συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για τις δύο πλευρές, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες της Ηπείρου να γνωρίσουν τα γνήσια προϊόντα της Ηπειρωτικής διατροφής.
Το ΠΑNHΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ περιλαμβάνει συναντήσεις εκπροσώπων των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου με αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων σε Β2Β ραντεβού και παρουσίαση των προϊόντων τους.
Η συμμετοχή στο ΦΟΡΟΥΜ είναι ΔΩΡΕΑΝ αλλά απαιτείται η δήλωση συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στις κυρίες Φούκη Σοφία: 2651087111,
email: s.fouki@php.gov.gr  και Βρεττού Έφη: 2682360250, 

30 Υποτροφίες πολιτιστικής διαχείρισης


30 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
To Πρόγραμμα START – Create Cultural Change*, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων και υποτροφιών για ανερχόμενους επαγγελματίες στην πολιτιστική διαχείριση ανακοινώνει την 4η ανοιχτή πρόσκληση για 30 υποτροφίες!
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως και την 5η Απριλίου 2018
· Είσαι απόφοιτος πανεπιστημίου;
· Έχεις δημιουργικές ιδέες για λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα μέσα από πολιτιστικές πρωτοβουλίες;
· Θέλεις να εκπαιδευτείς στην διαχείριση έργων με κοινωνικοπολιτιστικό χαρακτήρα και να κάνεις τις ιδέες σου πράξη;
Αν ναι, τότε η πρόσκληση αυτή σε αφορά!
Κατάθεσε το όραμα και τις ιδέες σου για τη Δημιουργία Πολιτιστικής Αλλαγής στην κοινότητά σου και γίνε ένας/μία από τους τριάντα νέους υπότροφους του προγράμματος START – CreateCulturalChange*.
Μέσα από τρεις (3) διαδοχικές φάσεις, το πρόγραμμα START δίνει την δυνατότητα στους υποτρόφους του να εξελίξουν μια καινοτόμο ιδέα σε πολιτιστική πρωτοβουλία και να αναπτύξουν τα επαγγελματικά προσόντα που θα τους επιτρέψουν να μετατρέψουν την πρωτοβουλία τους σε μια βιώσιμη και δημιουργική επιχείρηση στο μέλλον.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Robert Bosch Stiftung σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 5 Απριλίου, μέσα από τη σελίδα www.startgreece.net  
Οι 30 υπότροφοι που θα επιλεγούν μέσα από μια διαδικασία συνεντεύξεων να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος, θα ταξιδέψουν στη Γερμανία για ένα εντατικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων και πρακτικής άσκησης. Κατά τη διαμονή τους εκεί, κάθε υπότροφος θα συνεργαστεί με ένα από τα κέντρα του δικτύου της Ομοσπονδιακής Ένωσης Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας έπειτα από μια διαδικασία εξειδικευμένης αντιστοίχισης.
Γλώσσα εργασίας του προγράμματος είναι τα Αγγλικά.
Η πρώτη φάση του προγράμματος διαρκεί από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Νοεμβρίου 2018 και περιλαμβάνει δύο (2) μήνες κατάρτισης και πρακτικής άσκησης στην Γερμανία, προσφέροντας στους υπότροφους του START διεθνή εμπειρία στη διαχείριση πολιτιστικών προγραμμάτων και τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την τελική μορφή της πρότασής τους για πολιτιστικές πρωτοβουλίες που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος. Έπειτα από μια (1) εβδομάδα κατάρτισης στο Βερολίνο και έξι (6) εβδομάδες πρακτικής άσκησης σε ένα κοινωνικοπολιτιστικό κέντρο της Γερμανίας, η πρώτη φάση ολοκληρώνεται στη Στουτγάρδη με μια (1) επιπλέον εβδομάδα εκπαίδευσης και την επιλογή των δεκαπέντε (15) υποτρόφων που θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση, μέσα από μια διαδικασία προφορικής παρουσίασης των πρωτοβουλιών τους (pitching). Η υποτροφία της πρώτης φάσης ανέρχεται σε 800€ το μήνα και καλύπτει όλα τα βασικά έξοδα διαβίωσης των υποτρόφων.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος διαρκεί από 1η Δεκεμβρίου 2018 έως 31 Μαΐου 2019 και υλοποιείται στην Ελλάδα. 
Εκτός από τη συνέχιση της μηνιαίας υποτροφίας (800€), το πρόγραμμα προσφέρει στους δεκαπέντε (15) υπότροφους χρηματοδότηση έως 10.000€καθώς και ένα πλαίσιο υποστήριξης για την επιτυχή έναρξη και υλοποίηση των πρωτοβουλιών τους. Η φάση αυτή περιλαμβάνει επαγγελματική καθοδήγηση και εργαστήρια ανταλλαγής γνώσεων με στόχο την ανάπτυξη της ικανότητας επιχειρηματικής σκέψης και την επίλυση προβλημάτων των υποτρόφων. Η δεύτερη φάση ολοκληρώνεται το Μάιο με ένα διήμερο δημόσιων εκδηλώσεων όπου οι υπότροφοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες τους και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες δικτύωσης με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς χρηματοδότησης που προσφέρει το πρόγραμμα.
Η τρίτη φάση του προγράμματος διαρκεί από το Σεπτέμβριο του 2019 και έπειτα, με την απονομή των Βραβείων Ανάπτυξης (STARTScalingGrants) ύψους από 5.000 έως 15.000 ευρώ σε πρωτοβουλίες που ξεχώρισαν για τον κοινωνικό τους αντίκτυπο, την πολιτιστική τους καινοτομία και τη δυνατότητά τους να συνεχιστούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω στο μέλλον. Τα βραβεία αυτά προσφέρονται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση  αποκλειστικά σε υποτρόφους του προγράμματος STARTκαι ο αριθμός, το ύψος και η διαθεσιμότητά τους μπορεί να διαφέρει ανά έτος. Στην φάση αυτή, οι υπότροφοι του προγράμματος λαμβάνουν, επίσης, δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και mentoring, μέσω του SocialDynamoτου Ιδρύματος Μποδοσάκη.
*Σχετικά με το πρόγραμμα «START - Create Cultural Change»
Το «START - Create Cultural Change» είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα στην Ελλάδα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους φάσεις του προγράμματος και μια επισκόπηση των προγραμμάτων START είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο www.startgreece.net  
Επικοινωνία
Μαρία-Λουΐζα Λαοπόδη
Τηλ. 2310 889 587

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων για την 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, η οποία εορτάζεται παγκοσμίως την 8η Μαρτίου, καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1977 για την κινητοποίηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας στις 8 Μαρτίου 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Οι αγώνες των γυναικών συνεχίστηκαν με διαμαρτυρίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.
Το 2018 είναι αφιερωμένο στις «Προκλήσεις και ευκαιρίες για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών και κοριτσιών της υπαίθρου». Η επισήμανση αυτή θέτει προβληματισμούς αναφορικά με τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις στην ύπαιθρο, όπου συχνά στερούνται ακόμη και την πρόσβαση στην κάλυψη βασικών αναγκών. Η εργασία στην ύπαιθρο είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη, ενώ οι αγρότισσες έρχονται αντιμέτωπες με τις μεγάλες δυσκολίες της αγροτικής εργασίας, και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για την επιβίωσή τους στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της αγροτικής παραγωγής.

Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της συμμετοχής και την διευκόλυνση της πρόσβασης στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας ως εργαλείο για την ενδυνάμωση των γυναικών. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι υποχρέωση όλων μας,  για την ισόρροπη και δημοκρατική λειτουργία των κοινωνιών που θα αναπτύσσονται απαλλαγμένες από κάθε είδους διακρίσεις. Η επίτευξη της ισότητας σε όλους τους τομείς είναι καθοριστική για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ως Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, είμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες και σε συνεργασία με την Γ.Γ.ΙΣ. των Φύλων αλλά και με όλα τα συμβουλευτικά Κέντρα της Ηπείρου, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, την Αστυνομία και όλους τους φορείς, γυναικείους συνεταιρισμούς  και τα γυναικεία τμήματα των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι αξιοποιώντας προγράμματα Εθνικά ή και Ευρωπαϊκά. Δράσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν ημερίδες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εκδηλώσεις για την ισότητα, την οικογένεια, παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, ενώ επιδιώκει την ενσωμάτωση των πολιτικών ισότητας σε όλες τις εκφάνσεις των πολιτικών της Περιφέρειας.

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Απριλίου 2018


Από την Πέμπτη 29 Μαρτίου μέχρι την Τρίτη 3 Απριλίου, θα καταβληθούν στους συνταξιούχους οι συντάξεις του Απριλίου του 2018.
Αναλυτικά:
- Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018.
- Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018.
- Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018.
- Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018.
- Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018.
- Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τρίτη 3 Απριλίου 2018.
- Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018.
- Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018.

Όγκοι επινεφριδίων: Παράγοντας κινδύνου για διαβήτη; -Καινοτόμος χειρουργική αντιμετώπιση αυτών με το ρομποτικό σύστημα daVinci


Διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ ή προδιαβήτη αντιμετωπίζουν τα άτομα με μη λειτουργικούς όγκους επινεφριδίων, δηλαδή εκείνους τους όγκους που θεωρείται ότι δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία. Τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine υποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένοι όγκοι των επινεφριδίων μπορεί να είναι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη και ότι οι ασθενείς με αυτούς τους όγκους θα πρέπει να ελέγχονται με μεγαλύτερη ακρίβεια για τη νόσο.
Τα επινεφρίδια είναι ενδοκρινικοί αδένες που εντοπίζονται πάνω από τα νεφρά και παράγουν σημαντικές ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη, η αλδοστερόνη και η κορτιζόλη. Αλλά όπως όλα τα μέρη του ανθρώπινου σώματος, έτσι και τα επινεφρίδια μπορεί να εμφανίζουν όγκους, καλοήθεις ή κακοήθεις. Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, Διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου, οι καλοήθεις όγκοι είναι μη καρκινικές μάζες που αναπτύσσονται τόσο στον φλοιό (αδενώματα), όσο και στο μυελό (φαιοχρωμοκυττώματα) των αδένων. Οι περισσότεροι δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν απαιτούν θεραπεία, αλλά μερικές φορές εκκρίνουν υψηλά επίπεδα ορισμένων ορμονών που μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές. Επίσης, μπορεί να είναι ευμεγέθεις και να ασκούν πίεση σε κοντινά όργανα, δίνοντας συμπτώματα. Εάν, για παράδειγμα, ο όγκος πιέζει το στομάχι, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ευκολότερα πληρότητα, με συνέπεια τη μείωση της πρόσληψης τροφής και εντέλει την απώλεια βάρους. Σε τέτοιες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή. Όσον αφορά στο διαβήτη η αποτελεσματικότερη θεραπευτική μέθοδος ερευνάται, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη στα άτομα με μη λειτουργικούς όγκους επινεφριδίων.