Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος, την Κυριακή της Αποκριάς, 18 Φεβρουαρίου, η εκδήλωση της «Τζαμάλας» από το Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος, τη Κυριακή της Αποκριάς, 18 Φεβρουαρίου 2018, η εκδήλωση της «Τζαμάλας» από το Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου.
Μια εκδήλωση που έχει καθιερωθεί από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου και γίνεται κάθε χρόνο, εδώ και 7 χρόνια, την τελευταία Κυριακή της αποκριάς στο ''Παλατάκι'' και η οποία γίνεται όλο και πιο μεγάλη κάθε φορά  και  πλέον συμμετοχική από την προηγούμενη.  Στην αποκριάτικη γιορτή σερβιρίστηκε  φαγητό φασολάδα,  έναντι χαμηλού τιμήματος, από την κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος»,  που μαγειρεύει κάθε Τετάρτη μεσημέρι για τους άπορους στην Πλατεία Ηρώων, στο Χαϊδάρι.
Η νύχτα της Αποκριάς στα Γιάννενα έχει τη δύναμη της φωτιάς, όπως θέλει το έθιμο της «Τζαμάλας», που έρχεται από το μακρινό παρελθόν με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Στις γειτονιές της πόλης άναψαν 67 μεγάλες φωτιές προς τέρψη των χιλιάδων ντόπιων και επισκεπτών
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της κάθε γειτονιάς, σε συνεργασία με το Δήμο, φροντίζουν για τα ξύλα, την άμμο και το κρασί. Μεγάλοι κορμοί δέντρων και κούτσουρα τοποθετούνται στο κέντρο της πλατείας μέσα σε κύκλο από ψιλή άμμο και διάμετρο 6 τουλάχιστον μέτρα. Μόλις δύσει ο ήλιος, μετά τον εσπερινό της Κυριακής της Αποκριάς, ανάβουν οι φωτιές που καίνε μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας.
Την παγερή χειμωνιάτικη νύχτα, οι φλόγες ζεσταίνουν τις καρδιές, φωτίζουν τα πρόσωπα, ενώ τα κλαρίνα δίνουν τον τόνο της διασκέδασης με το κρασί και το τσίπουρο να ρέουν με αφθονία. Μικροί, μεγάλοι, μασκαρεμένοι, παραδίδονται σε ένα ξενύχτι, που κρατάει μέχρι το ξημέρωμα. Είναι μια φυγή από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το γλέντι αρχίζει με χορούς αλλά και ζεστή φασολάδα. Από τις παρέες δεν λείπουν τα πειράγματα και οι ευρηματικές ατάκες, Παλιότερα γινόταν ένα άτυπος διαγωνισμός για το ποια γειτονιά θα ανάψει τη μεγαλύτερη φωτιά.
Το έθιμο αποτελεί μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, στηρίζεται στην πίστη ότι η φωτιά έχει τη δύναμη να διώχνει το κακό. Με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει το δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας ο χορός γύρω από τη φωτιά, έβγαζε τον πόθο των σκλαβωμένων για τη λευτεριά. Τότε οι Γιαννιώτες, έπαιρναν ειδική άδεια από τη διοίκηση της πόλης για την τέλεση του εθίμου.
Η λέξη «τζαμάλα», όπως υποστηρίζουν ειδικοί, για τους Γιαννιώτες μάλλον είναι ανερμήνευτη, ωστόσο ορισμένοι λένε πως είναι αρβανίτικη ή τουρκική. Ο λογογράφος Θοδωρής Σαμαράς, σε έρευνά του για την ετυμολογία της λέξης, μεταξύ άλλων αναφέρει: «... και η λέξη τζαμάλα συνειρμικά συγγενεύει με τη δαμάλα, λέξη αρχαία ελληνική, δηλαδή χοντροκαμωμένη... Στα μάτια ενός σύγχρονου παρατηρητή, τα επίθετα αυτά δεν είναι διόλου άτοπα. Κάθε μια από αυτές τις συνοικιακές φωτιές, που καίνε τόσο πολλά και χοντρά κούτσουρα, είναι... δαμάλα - χοντροκαμωμένη! Πρόκειται για κούτσουρα με τέτοιες συνήθως διαστάσεις, που τα σηκώνουν δυο-δυο οι άντρες για να τα ρίξουν στη φωτιά...»
Το έθιμο αυτό αναβιώνουν και οι ηπειρώτικοι αποδημικοί σύλλογοι στην Αττική και άλλα μέρη της χώρας. Στην Αττική το 2018, άναψαν πάνω από 10 Τζαμάλες χθες Κυριακή 18 Φεβρουαρίου.
Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό, λες και ήταν ειδικά για την εκδήλωση των Ηπειρωτών Χαϊδαρίου,  πάνω από τρεις χιλιάδες Ηπειρώτες και Χαϊδαριώτες, πέρασαν από την "Τζαμάλα" στο Παλατάκι, χορέψουν και διασκέδασαν με την καρδιά τους πίνοντας Ηπειρώτικο τσίπουρο.
Έτσι, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου "Δωδωναίον Φως" αποχαιρέτισε τις φετινές Αποκριές με τον καλύτερο τρόπο, για λογαριασμό όχι μόνο των μελών του, αλλά και όλης της πόλης.
Ακόμα, το εξαιρετικό κλαρίνο του Θωμά Λώλη κρατάει ψηλά τον πήχη του καλλιτεχνικού προγράμματος.
 Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, συγκεντρώθηκαν στο Παλατάκι τα μέλη του Συλλόγου προετοίμασαν το χώρο για να δεχθεί τους επισκέπτες και δημιούργησαν την υποδομή για το άναμμα της φωτιάς, για να αναβιώσουν το όμορφο Γιαννιώτικο έθιμο, που γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
Ήταν εκεί εκτός του Δημάρχου Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου που συνοδευόταν από πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, από την Ομοσπονδία Αποδήμων Μουργκάνας ο Πρόεδρος Αλέξης Τσέκας, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Πέριστερίου ο Πρόεδρος Ζήκος Κόντης, από την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου ο Πρόεδρος Χρήστος Γκόνης, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων η Πρόεδρος Αθηνά Ζάγκα, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Γαλατσίου ο Πρόεδρος Ηλίας Χρηστάκος,  από τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιά το μέλος του Δ.Σ. Βάσω Σαλαμούρα και πολλοί εκπρόσωποι ηπειρώτικων Αδελφοτήτων.
Η έναρξη της εκδήλωσης άρχισε  με το άναμμα της Τζαμάλας, από τον Πρόεδρο Δημήτρη Σούκη, τον Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ Κώστα Κωνή και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου  και στη συνέχεια το χορευτικό του Συλλόγου, αναβίωσε θεατρική αδεία έθιμα των ημερών από την Ήπειρο. Ακολούθησαν, σύντομοι χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, που έκανε αναφορά στο έθιμο ''Τζαμάλα'', τον Δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο και τον Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ Κώστα Κωνή που κάλεσε τους παρευρισκόμενους να παραστούν στην μεγαλύτερη εκδήλωση των αποδήμων ηπειρωτών την ''Πίτα του Ηπειρώτη'', που διοργανώνεται τη Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2015, 10.00' το πρωί στο ΣΕΦ.
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Σούκης, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο Θεός αγαπάει τους Ηπειρώτες, απ' ό,τι φαίνεται. Μας έκανε τη χάρη σήμερα για να κάνουμε και φέτος μια πετυχημένη εκδήλωση όπως πιστεύω -αν κρίνω από τον κόσμο που μέχρι τώρα έχει έρθει- την Τζαμάλα, που την έχουμε καθιερώσει εδώ και λίγα χρόνια και την κάνουμε σαν σήμερα τέτοια μέρα. Στα Γιάννενα σήμερα, σε κάθε γειτονιά της πόλης, γίνεται και μια τέτοια εκδήλωση. Γλεντάνε και διασκεδάζουν με σύμβολο τη φωτιά, που είναι το σύμβολο της δύναμης. 
Και πράγματι μας χρειάζεται δύναμη, για πολλά πράγματα αυτή την εποχή. Και για τα δύσκολα που βιώνουμε, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας την καινούρια εποχή την εποχή της Άνοιξης -αυτό έλεγαν τουλάχιστον στα παλιά χρόνια, που μπαίνει μπροστά μας και έχει μια σειρά από δυσκολίες όπως της σαρακοστής αλλά και τις δραστηριότητες ειδικά, στα αγροτικά μέρη όπως της Ηπείρου. Έτσι λοιπόν και φέτος εμείς θέλουμε με σύμβολο τη φωτιά να δώσουμε δύναμη σε όλους και όλες σας, να έχουμε μια καλή πορεία, μια καινούρια άνοιξη και αν είναι δυνατό να είναι μια πραγματική άνοιξη για τον τόπο μας, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά''.
Στη συνέχεια τη μουσική αυλαία άνοιξε με ηπειρώτικα και παραδοσιακά η κομπανία του Θωμά Λώλη και στο χορό μέχρι τις 24.00' τα μεσάνυχτα, συμμετείχαν όλοι. Τη φασολάδα που προσέφερε η κοινωνική κουζίνα ''Άλλος άνθρωπος'' γεύτηκαν πολλοί, το δε κρασί και τσίπουρο έρρευαν άφθονα.
Στις 22.00' στη Τζαμάλα κάηκε από τον Δήμαρχο Νίκο Σελέκο, τον Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ Κώστα Κωνή και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Σούκη και ο καρνάβαλος του για πρώτη φορά διοργανωθέντος καρναβαλιού του Δήμου Χαίδαρίου.

Και του χρόνου

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες κατά διαστήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, επιδείνωση του καιρού από αργά το βράδυ σήμερα Καθαρά Δευτέρα (19-02-2018) και από τα δυτικά-νοτιοδυτικά με:
α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα και
β. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
Την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου
α. Τη νύχτα πιθανόν η Κέρκυρα και η Πελοπόννησος.
β. Χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας (από τα 700 μέτρα) και της Ηπείρου (από τα 800 μέτρα).
Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου
α. Κατά διαστήματα το Ιόνιο, η δυτική και νότια Πελοπόννησος και πιθανόν η δυτική Στερεά, η Ήπειρος και η Κρήτη (κυρίως δυτική και νότια).
Βαθμιαία τα Δωδεκάνησα και πιθανόν οι Κυκλάδες.
Από το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν η κεντρική Στερεά και η Θεσσαλία.
β. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας (από 600-700 μέτρα) και Ηπείρου και κεντρικής Στερεάς (από 700-800 μέτρα).
Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου
α. Κατά διαστήματα το Ιόνιο, η δυτική και νότια Πελοπόννησος, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως δυτική και νότια), τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία και πιθανόν οι Κυκλάδες και η κεντρική Μακεδονία.
Από το μεσημέρι τα νησιά του βορείου Αιγαίου και πιθανόν η Θράκη και η ανατολική Μακεδονία.
β. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και νωρίς το πρωί και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας (από 700-800 μέτρα) και της Ηπείρου και κεντρικής Στερεάς (από 800 μέτρα).
Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου
α. Θα διατηρηθούν αρχικά τα φαινόμενα στις παραπάνω περιοχές αλλά μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Έρχονται ραβασάκια για ανασφάλιστα οχήματα

Συνεχίζονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οι διασταυρώσεις στοιχείων με στόχο να εντοπιστούν τα χιλιάδες ανασφάλιστα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν στους δρόμους.
Μετά το περυσινό σαφάρι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων έσπευσαν να τα ασφαλίσουν για να γλιτώσουν το πρόστιμο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα και μηχανές που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους πλησιάζουν τις 600.000 και οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα-φωτιά.
Το ύψος του προστίμου θα υπολογίζεται με βάση το είδος και τον κυβισμό του οχήματός τους.

Οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων κινδυνεύουν με πρόστιμα 100 έως 250 ευρώ, με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και άδειας κυκλοφορίας, αλλά και με ποινικές κυρώσεις.

Κομπότι Άρτας: Συνελήφθη 29χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μεγάλη ποσότητα κάνναβης

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθη στον Άγιο Παντελεήμονα Αττικής, και ένας 23χρονος ομοεθνής του, ο οποίος είχε ενοικιάσει και παραχωρήσει το παραπάνω αυτοκίνητο, προκειμένου χρησιμοποιηθεί στη μεταφορά των ναρκωτικών 

Βρέθηκαν στο εσωτερικό του οχήματος (98) δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους (161.031) γραμμαρίων

Συνελήφθησαν, σήμερα (18-02-2018), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 29 και 23 ετών, κατηγορούμενοι για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης ναρκωτικών και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων και συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 29χρονο δράστη σήμερα τα ξημερώματα στην Ιόνια Οδό να οδηγεί Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο με κατεύθυνση το Αντίρριο και επιχείρησαν να το ελέγξουν.
Ο οδηγός του οχήματος ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και λίγο αργότερα, στο ύψος του Κομποτίου Άρτας, το όχημα εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί και να συλληφθεί ο 29χρονος.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο παραπάνω αυτοκίνητο, βρέθηκαν στο εσωτερικό του -98- ανισοβαρείς συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης ενώ το συνολικό βάρος της κάνναβης που κατασχέθηκε είναι (161) κιλά και (31) γραμμάρια.

Από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας προέκυψε ότι το παραπάνω αυτοκίνητο είχε ενοικιάσει και παραχωρήσει στον 29χρονο συλληφθέντα, 23χρονος ομοεθνής του, ο οποίος συνελήφθη στον Άγιο Παντελεήμονα Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αγίου Παντελεήμονα
Το παραπάνω αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων και τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ο Χορευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "Η Ήπειρος" σας προσκαλεί στο 6ο Ηπειρώτικο Πανηγύρι την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00 στο Πούλκας Hill

Ο Χορευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "Η Ήπειρος" σας προσκαλεί στο 6ο Ηπειρώτικο Πανηγύρι! 
Φέτος υποδεχόμαστε τον ΑΝΤΩΝΗ ΚΥΡΙΤΣΗ!!!
Σας περιμένουμε όλους στις 25 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 13:00 στο Πούλκας Hill (περιοχή Δερβένι)!
ΜΟΥΣΙΚΟΙ
Κλαρίνο: Νίκος Μπούσιος
Βιολί: Πάνος Μπούσιος
Λαούτο: Τάκης Παληογιάννης
Κρουστά: Λευτέρης Παύλου
Τιμή πρόσκλησης: 15€ (περιλαμβάνει φαγητό και ποτό) παιδική 10 ευρώ!
Διατίθεται Λεωφορείο για την μεταφορά.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6945123890
6978430780
2310816740

Καρκίνος του προστάτη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιμετώπισή του

Ένας στους επτά άνδρες εκδηλώνει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ ένας στους 41 στις ηλικίες άνω των 50 ετών χάνει τελικά τη ζωή του εξαιτίας του.
Ωστόσο η αντιμετώπιση αυτού του τόσο συχνού καρκίνου δεν είναι ενιαία για όλους. «Κατά την αξιολόγηση των περιστατικών λαμβάνονται υπόψη διάφοροι κλινικοί και ψυχολογικοί παράγοντες», εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ. «Τέτοιοι παράγοντες είναι η αναγκαιότητα της θεραπείας, το  επίπεδο του κινδύνου που διατρέχει ο ασθενής, η γενικότερη κατάσταση της υγείας του και οι συνθήκες της ζωής του, αλλά και η προθυμία του να υποβληθεί σε κάποια θεραπεία ανάλογα με τα οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους της».
Καθοριστικής σημασίας για την κατάρτιση του θεραπευτικού πλάνου είναι η κατηγορία κινδύνου όπου ταξινομείται η νόσος κάθε ασθενούς. 
Η ταξινόμηση αυτή γίνεται με βάση τα ευρήματα των βασικών εξετάσεων για τον καρκίνο του προστάτη (εξέταση PSA, δακτυλική εξέταση και βαθμολογία κατά Gleason όπως προκύπτει από τη βιοψία).
Υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες κινδύνου:
* Χαμηλού κινδύνου νόσος: Ο όγκος περιορίζεται στον ένα λοβό του προστάτη (ο προστάτης έχει δύο λοβούς), το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι κάτω από 10 ng/ml και ο καρκίνος έχει βαθμολογία κατά Gleason 6 .
* Μεσαίου κινδύνου νόσος: Ο όγκος ανευρίσκεται και στους δύο λοβούς του προστάτη, το PSA είναι 10-20 ng/ml και ο καρκίνος έχει βαθμολογία κατά Gleason 7.

Αδελφότητα Ηπειρωτών Ρόδου: Ετήσιο αντάμωμα το Σάββατο 3 Μαρτίου, ώρα 21:00 στο Arion Pallas

Πρόσκληση
Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Ρόδου "Το Σούλι" καλεί τους συμπατριώτες και φίλους να παρευρεθούν στο ετήσιο αντάμωμα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 03 Μαρτίου και ώρα 21.00 στο Arion Pallas.


Με εκτίμηση το Δ.Σ

ΑΣΕΠ: Ανακοινώθηκε η προκήρυξη για 8.166 θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ

Ανακοινώθηκε από τον ΑΣΕΠ Προκήρυξη για την πλήρωση 8.166 θέσεων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ α΄ βαθμού. 
Εκδόθηκε η 3Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Αφορά στην πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας 8.166 θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ α΄ βαθμού, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ (Υπουργείο Εσωτερικών).
ΑΣΕΠ Προκήρυξη 3Κ/2018: 
Τα ΦΕΚ της προκήρυξης έχουν καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Επίσης, διατίθενται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα). Εναλλακτικά, υπάρχει και στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).
Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής. 
Ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα ΣΤ΄).
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία έχει ως ακολούθως:
● Για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρχίζει στις 20 Φεβρουαρίου ημέρα Τρίτη και λήγει στις 7 Μαρτίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00.
● Για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αρχίζει στις 26 Φεβρουαρίου ημέρα Δευτέρα και λήγει στις 13 Μαρτίου 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00.
● Για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης αρχίζει στις 8 Μαρτίου ημέρα Πέμπτη και λήγει στις 23 Μαρτίου 2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00.
Η υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:
Α.Σ.Ε.Π.
Αίτηση για την Προκήρυξη 3Κ/2018
Τ.Θ. 14308
Αθήνα Τ.Κ. 11510
αναγράφοντας στο φάκελο την κατηγορία Π.Ε. ή Τ.Ε. ή Δ.Ε. ή Υ.Ε. της οποίας θέσεις διεκδικούν.
Η προθεσμία αποστολής της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης λήγει ως εξής:
● Για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την πάροδο της 12ης Μαρτίου 2018, ημέρας Δευτέρας.
● Για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με την πάροδο της 16ης Μαρτίου 2018, ημέρας Παρασκευής.
● Για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, με την πάροδο της 27ης Μαρτίου 2018, ημέρας Τρίτης.

Κυστική ίνωση: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο που στοχεύει στο αίτιο της νόσου

Ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση της κυστικής ίνωσης ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA).
Το νέο φάρμακο συνδυάζει την δραστική ουσία ivacaftor, που είχε εγκριθεί ως μονοθεραπεία το 2012 σε ασθενείς με συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις της νόσου, με τη νέα δραστική ουσία tezacaftor και στοχεύει στην υποκείμενη αιτία της νόσου.
Ο νέος συνδυασμός αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» τριπλών συνδυασμών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.
Η κυστική ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος της λευκής φυλής και προσβάλλει περίπου 75.000 ανθρώπους στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 800 άτομα, ενώ κάθε εβδομάδα γεννιέται ένα παιδί με κυστική ίνωση.
Η νόσος προκαλείται από μετάλλαξη του γονιδίου CFTR που κωδικοποιεί την ομώνυμη πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη αυτή ρυθμίζει την παραγωγή ορισμένων συστατικών των εκκρίσεων του σώματος (π.χ. πεπτικά υγρά, βλέννα).
Οι μεταλλάξεις του γονιδίου CFTR έχουν ως συνέπεια άλλοτε να παράγεται ελαττωματική πρωτεΐνη CFTR και άλλοτε να μην παράγεται καθόλου, με συνέπεια την παραγωγή παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα (π.χ. πάγκρεας, ήπαρ, έντερο). Η συσσώρευση αυτή καταστρέφει σταδιακά τα όργανα και τα οδηγεί σε ανεπάρκεια.

Άνω των 12 ετών
Το νέο φάρμακο, που έχει την εμπορική ονομασία Symdeko, εγκρίθηκε από τον FDA για πάσχοντες από κυστική ίνωση ηλικίας 12 ετών και άνω. Η έγκριση της θεραπείας αυτής από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Οι ασθενείς που θα το λάβουν πρέπει να είναι ομόζυγοι με την πιο συχνή μετάλλαξη του γονιδίου CFTR, δηλαδή να έχουν δύο αντίγραφα (κόπιες) της μετάλλαξης F508del, ή να έχουν μία απο τις παρακάτω 26 μεταλλάξεις που επελέγησαν με βάση τα ευρήματα των προεγκριτικών κλινικών και εργαστηριακών μελετών: