Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Τέλος του μήνα η «σούπερ» κλήρωση στη λοταρία των αποδείξεων θα βγάλει 10.000 νικητές τον Δεκέμβριο

Πλησιάζει η μέρα που θα γίνει η μεγάλη κλήρωση στη λοταρία των αποδείξεων. 
Η κλήρωση του Δεκεμβρίου δεν θα βγάλει 1.000, αλλά 10.000 νικητές, καθώς στη λοταρία θα μετέχουν οι συναλλαγές που έγιναν 10 μήνες, δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς και οι αποδείξεις του Νοεμβρίου.
Το μέτρο είχε μεγάλη απήχηση στην πρεμιέρα του και η κλήρωση του Δεκεμβρίου θα λάβει ακόμη μεγαλύτερης προσοχής από τους πολίτες από θα υπάρξουν 10.000 τυχεροί.
Θα γίνουν όλες οι κληρώσεις του χρόνου που χάθηκαν δηλαδή.
Όπως έγινε και με την προηγούμενη κλήρωση έτσι και στην σούπερ κλήρωση στο τέλος του έτους οι τυχεροί θα μάθουν εάν κέρδισαν με προσωπικό μήνυμα στον λογαριασμό τους στο Taxisnet το οποίο μπορούν να δουν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους.

Η λοταρία εκτιμάται ότι θα γίνει προς το τέλος του μήνα.

Ομιλία της Μερόπης Τζούφη στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού για το 2018

Συνεχίζεται η συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, στην τοποθέτησή της από το βήμα της Βουλής, επεσήμανε τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής, που εφάρμοσαν οι Κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στο Κράτος Πρόνοιας και την Κοινωνική Προστασία. Υπογράμμισε πως για τη σημερινή Κυβέρνηση η οικοδόμηση ενός στιβαρού Κοινωνικού Κράτους, ικανού να ανταπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις, αποτελεί προτεραιότητα, όπως αποτυπώνεται σε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις (ΚΕΑ, Κοινωνικό Μέρισμα, Κέντρα Κοινότητας, Πρόγραμμα «Στέγαση & Επανένταξη», Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα»). 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως απόδειξη της συγκεκριμένης δέσμευσης αποτελεί ο Προϋπολογισμός του 2018, όπου από τα 19,5 δις. που προβλέπονται για κοινωνικές δαπάνες, το 1,5 δις αποδίδεται στο χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
Ειδικότερα, το ΚΕΑ διατηρείται και για την επόμενη χρονιά (760 εκατ.) και συνεχίζεται η στήριξη των φορέων παροχής κοινωνικής φροντίδας (706 εκατ.). 
Επιπλέον, προβλέπεται η απόδοση 315 εκατ., τα οποία προέκυψαν από τον περιορισμό της σπατάλης στα υπουργεία, και θα επιτρέψουν τον εξορθολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων, τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών, την προοδευτική επέκταση των σχολικών γευμάτων σε 500.000 μαθητές. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Έργα αποκατάστασης ζημιών και συντήρησης του οδικού δικτύου εγκρίθηκαν με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

Αναδόχους για έργα αποκατάστασης ζημιών και συντήρησης του οδικού δικτύου ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Επίσης ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «συντήρηση – βελτίωση της οδού Μεσόπυργος-Αυλάκι όρια Νομού Αιτωλοακαρνανίας της Π.Ε. Άρτας» με προϋπολογισμό 2.600.000 ευρώ.
Αναλυτικά:
Ανάδοχοι αναδείχθηκαν για τα εξής  έργα, ανά Περιφερειακή Ενότητα:
Π.Ε. Άρτας
«Κατασκευή σαρζανέτ και επενδεδυμένης τάφρου στην επαρχιακή οδό Δίστρατο-Κεντρικού της Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 65.000 ευρώ (Ανάδοχος: Ιωάννης Σταύρου)
Π.Ε. Θεσπρωτίας
«Διαγράμμιση – σήμανση εθνικής οδού τμήματος Παραμυθιά – Γλυκή», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (Ανάδοχος: Προφύρης Κατασκευαστική – Ενεργειακή και ΣΙΑ Ε.Ε.)
Π.Ε. Ιωαννίνων
«Άμεση αποκατάσταση Επαρχιακής Οδού προς Παρδαλίτσα και προστασία οικίας και κτηνοτροφικής εγκατάστασης από κατολίσθηση μεγάλου μήκους», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ (Ανάδοχος: Θεόδωρος Τριανταφύλλου)
«Αναβάθμιση ισόπεδου κόμβου Κουτσελιού και βελτίωση βατότητας περιμετρικών οδών στην 2η Επαρχιακή οδό» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ (Ανάδοχος: Σ. & Γ. Αλεξίου)
«Βελτίωση επαρχιακής οδού Κάτω Λίππα - Αχλαδέα» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (Ανάδοχος: Γεωτεχνική Μηχανική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ)
«Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Μουζακαίους» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ (Ανάδοχος: Ντάφλης Γεώργιος)
«Βελτίωση αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Βραδέτο» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ (Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.)

Ομιλία του Γιάννη Στέφου στην ολομέλεια της βουλής για τον προϋπολογισμό

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Στέφος τοποθετήθηκε χτες 12/12 στην ολομέλεια της βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018. Στην ομιλία του ο κ. Στέφος άσκησε συνολική κριτική στην πολιτική και την τακτική της αντιπολίτευσης, αποδίδοντάς της πολιτικό αμοραλισμό και αήθη πρακτική. Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2018, ως ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, σηματοδοτεί τους τίτλους τέλους για το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ, το οποίο βασίστηκε στην καταστροφολογία, την κατασκευή fake news, την υπόγεια και ψευδή διασύνδεση των γραφείων τύπου της ΝΔ και των γραφείων μερίδας των ΜΜΕ. Στηλίτευσε την σκανδαλολογία της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την για παρελκυστική τακτική, με μοναδικό σκοπό να στραφεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, Noor, Siemens, Paradise Papers, σε ανύπαρκτα σκάνδαλα της παρούσας κυβέρνησης, με μοναδικό σκοπό να πειστεί η κοινή γνώμη ότι όλοι ίδιοι είναι.  Όπως ανέφερε ο κ. Στέφος σε μια αποστροφή της ομιλίας του: «δυστυχώς για σας, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η χώρα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά το 2015. Υπήρχε και πριν. Και το πριν της χώρας ήταν η Novartis, η Siemens, το Noor 1, το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Παπασταύροι, οι Χριστοφοράκοι, οι Μαντέληδες, οι Κοσκωτάδες, οι Παπαγεωργόπουλοι, τελευταία τα Paradise Papers και κάτι «διαφωτιστικές οικίες» στο Παρίσι. Αν υπήρχε Εθνικό Μουσείο διαφθοράς δε θα έφτανε να χωρέσει τα σκάνδαλα σας!!!!!».
Στη συνέχεια ο βουλευτής μίλησε για την δήθεν εναλλακτική πρόταση της ΝΔ, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, αποκρύπτει πώς θα καλυφθεί το κενό των εσόδων από τη μείωση της φορολογίας. «Αποκρύπτετε» είπε ο κ. Στέφος  «το πώς θα πιάσετε τους δημοσιονομικούς στόχους, πράγμα που 45 χρόνια δεν το έχετε καταφέρει ποτέ.  Ήδη έχετε δώσει κάποια δείγματα γραφής στις συζητήσεις στο κοινοβούλιο, κάθε φορά που η κυβέρνηση έφερνε προς ψήφιση κάποιο νομοσχέδιο που προέβλεπε κοινωνικές παροχές. Να σας θυμίσω το νομοσχέδιο για την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών, τα δωρεάν σχολικά γεύματα, τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στα ΜΜΜ,  το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας με το οποίο αυξήθηκαν οι πόροι προς την έρευνα και την αρωγή των νέων επιστημόνων, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Ευτυχώς τουλάχιστον που για το κοινωνικό μέρισμα φέτος βάλατε μυαλό, γιατί για όλα τα υπόλοιπα μας είπατε ότι θα τα καταργήσετε όταν γίνετε κυβέρνηση.  Άρα, αν κυβερνήσετε,  οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσα από δραματικές περικοπές δημοσίων δαπανών, με μαζικές απολύσεις και τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές παροχές και στο δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας. Αυτό είναι το λανθάνον νόημα των λόγων σας. Ενυπάρχουν στην ιδεολογία σας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αριστεία της οικογενειοκρατίας, της διαπλοκής και των off shore».
Τελειώνοντας ο κ. Στέφος, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι αποτέλεσμα της χρηστής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών με γνώμονα το καλό του πολίτη. Κάλεσε δε, την αξιωματική αντιπολίτευση να αλλάξει το αφήγημά της για το καλό της χώρας και του επιπέδου της πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Ομιλία του Γιάννη Καραγιάννη στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2018: "Μείωση φορολογίας-μεταρρυθμίσεις -στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας"

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018, τόνισε τα εξής:
1.  Ο προϋπολογισμός του 2018, βάσει των εξόδων ανά Υπουργείο και Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταθεροποίηση, παραγωγική ανασυγκρότηση και στήριξη της κοινωνικής πολιτικής.
2.  Παρόλη την προσπάθεια προσέλκυσης άμεσων, ξένων επενδύσεων, θα πρέπει να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση ρίσκου και ανταμοιβής, γιατί το ρίσκο παραμένει υψηλό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
3.  Οι θετικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ και η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα πρέπει να μας ωθήσει σε άμεσες διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
4.  Η διαφαινόμενη, βραχυπρόθεσμη, τόνωση της ζήτησης θα πρέπει να στοχεύσει στις πληθυσμιακές ομάδες με τις μεγαλύτερες ανάγκες, επειδή πάντα - λόγω των ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας - ελλοχεύει ο κίνδυνος της ανατροφοδότησης του φαύλου κύκλου των ελλειμμάτων και της ύφεσης.
5.  Η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς θα πρέπει να ενδυναμώσει, όπως και η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να προχωρήσουμε στη μείωση της φορολογίας των φυσικών και νομικών προσώπων, για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και η ειδικά η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση.

6.   Για να επιτύχουν οι μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλιστεί συνολική ευημερία απαιτείται κοινωνική συνεργασία και συνοχή.

Ολιγόλεπτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τμήμα Αντίρριο-Μεσολόγγι της Ιόνιας Οδού, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου

Ολιγόλεπτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στο τμήμα Αντίρριο-Μεσολόγγι, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών από το ΔΕΔΔΗΕ.
Ειδικότερα, από τις 09:00 έως τις 09:30, θα ισχύσει ολική διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα, στο προαναφερθέν τμήμα με ταυτόχρονο αποκλεισμό και όλων των κόμβων που αυτό περιλαμβάνει.
Κατά το ανωτέρω διάστημα, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Α/Κ Αντίρριου και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα επανεισάγονται σε αυτόν μέσω του Α/Κ Μεσολογγίου.
Ακολούθως, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Αντίρριο, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Α/Κ Μεσολογγίου και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα επανεισάγονται σε αυτόν μέσω του Αντιρρίου.
Τα πλευρικά διόδια Μεσολογγίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών θα είναι ανενεργά.
Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.
Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.


Με χρέωση η πλαστική σακούλα από την 1 Ιανουαρίου 2018

Τέλος από την 1 Ιανουαρίου 2018 η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Θα πληρώνουμε 0,03 ευρώ για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα - αυτές που χρησιμοποιούμε κυρίως στα σούπερ μάρκετ - από την 1η Ιανουαρίου 2018, ενώ η επιβάρυνση αυτή θα αυξηθεί στα 0,07 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Θανατηφόρο τροχαίο με παράσυρση δύο πεζών στο 70,4ο χμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Άρτας (περιοχή Ρόκκα Άρτας)

Χθες (12-12-2017) αργά το απόγευμα, στο 70,4ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας (περιοχή Ρόκκα Άρτας), Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο οδηγούμενο από 45χρονο υπήκοο Αλβανίας, παρέσυρε δύο πεζούς υπηκόους Πακιστάν, ηλικίας 28 και 25 ετών, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 28χρονου και τον ελαφρύ τραυματισμό του 25χρονου.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Είναι αναστρέψιμη βλάβη;

Μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες είναι ικανές να απαλλάξουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα τους ανθρώπους που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις. Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένες που χρήζουν ειδικής  φροντίδας.
«Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει σχεδόν το 20% των ενηλίκων. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν περιστασιακή καούρα, μερίδα ασθενών υποφέρουν από καθημερινές ενοχλήσεις. Δυστυχώς με την πάροδο των ετών η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, με συνέπεια αφενός την έκπτωση της ποιότητας ζωής του ασθενή αλλά και την κατακόρυφη αύξηση του ήδη σημαντικού κόστους αντιμετώπισής της», προειδοποιεί ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr ).
Κύρια αιτία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) είναι η χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα. Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Ξιάρχος, όταν ένα άτομο καταπίνει, ένα πολύπλοκο σύνολο μυών στο στόμα και τη γλώσσα τίθεται σε λειτουργία προκειμένου να μετακινηθεί το φαγητό στον οισοφάγο, που δεν είναι άλλο παρά ένας στενός σωλήνας που συνδέει το λαιμό με το στομάχι. Στο κάτω μέρος του οισοφάγου υπάρχει ένας δακτύλιος μυών, ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος φυσιολογικά χαλαρώνει για να επιτρέψει τη δίοδο της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι, αλλά στα άτομα με ΓΟΠ χαλαρώνει υπερβολικά και επιτρέπει στα στομαχικά οξέα να επιστρέψουν στον οισοφάγο και ορισμένες φορές στο στόμα. Συνέπεια αυτού είναι η πρόκληση βλαβών στο βλεννογόνο του οισοφάγου (που δεν διαθέτει τόσο σκληρό περίβλημα όσο το στομάχι), αλλά και άλλων δομών.