Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Μαζαράκι Πωγωνίου: Η γέφυρα στους «Λαιμούς» κινδυνεύει να "φύγει" μαζί με τα ξύλα

Φωτό: Γιάννης Καγιάς

Η γέφυρα στους «Λαιμούς» στο Μαζαράκι Πωγωνίουι κινδυνεύει να "φύγει" μαζί με τα ξύλα.

«Λαιμούς» είναι τοποθεσία στον κάμπο του Μαζαρακίου. 

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο γυναίκες κατηγορούμενες για κλοπή

Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, δύο γυναίκες ηλικίας 32 και 30 ετών, κατηγορούμενες για κλοπή.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα, οι δύο γυναίκες, ενεργώντας από κοινού, προσέγγισαν 39χρονη και της αφαίρεσαν, με τη μέθοδο της απασχόλησης, χρηματικό ποσό από την τσέπη του μπουφάν της.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί που ενημερώθηκαν για το περιστατικό, οι οποίοι εντόπισαν λίγο αργότερα τις δύο γυναίκες και τις συνέλαβαν.
Μέρος του χρηματικού ποσού που αφαιρέθηκε, βρέθηκε στην κατοχή των δύο γυναικών και αποδόθηκε στην παθούσα.

Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΑΕ Λάρισα-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1

Από ένα ημίχρονο στο AEL FC Arena και ένα γκολ για ΑΕΛ και ΠΑΣ Γιάννινα

ΑΕΛ και ΠΑΣ Γιάννινα αναμετρήθηκαν στο AEL FC Arena για την 13η αγωνιστική της Super League Σουρωτή, με το τελικό 1-1 να κρίνεται δίκαιο σε γενικές γραμμές, καθώς οι δύο αντίπαλοι είχαν από ένα καλό ημίχρονο.
Αποφασισμένη και με ένταση μπήκε στο παιχνίδι η ΑΕΛ, που κατάφερε μόλις στο 5' να πάρει το προβάδισμα στην αναμέτρηση.
Ο Ζαχαριάδης είδε παράβαση στο κράτημα του Μπέριου πάνω στον Ναζλίδη και ο παθών ψύχραιμος από τα έντεκα βήματα εκτέλεσε σωστά για το 1-0 στο AEL FC Arena.
Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, όπου οι Γιαννιώτες  ήταν σαφώς ανώτεροι από τους γηπεδούχους.
Ο Κόντε ισοφάρισε στο 55' μετά από προβολή του Τζημόπουλου.
Ο Ισπανός απώλεσε τρομερή ευκαιρία στο 84' από γύρισμα "πάρε - βάλε" του Μανθάτη να πετύχει το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στο ματς.

ΑΕΛ (Ηλίας Φυντάνης): Μπόζοβιτς, Ρέντζας, Γκόλιας, Ζίζιτς, Γουάλας, Φατιόν, Αγκάνοβιτς (82' Μασούρας), Ντέλετιτς (73' Περόνε), Ναζλίδης, Λεοζίνιο (87' Γιαννιτσάνης), Κρίζμαν.
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Αποστολόπουλος, Μιχαήλ, Μαυροπάνος, Μπέριος, Ναδάλες, Γαρουφαλιάς (51' Τζημόπουλος), Γιάκος (90+1' Σκόνδρας), Μανθάτης, Σολτάνι (81' Μπερτά), Κόντε.

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης στο θωρηκτό Αβέρωφ

Θερμές ευχαριστίες στον Ύπαρχο του Θωρηκτού Αβέρωφ Αντιπλοίαρχο Νικόλαο Πολυχρονάκη γιατί μου επέτρεψε την φωτογράφιση εντός του Θωρηκτού του Λάβαρου της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης.

Το σύμβολο των ΗΠΕΙΡΩΤΏΝ της Θεσσαλονίκης (το λάβαρο της ΗΕΘ) υποκλίθηκε με σεβασμό στην προσφορά του συμβόλου της Ελλάδας - το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ.
Με τις ευχές μας για καλό κατευόδιο το ΤΆΜΑ εκπληρώθηκε.
Συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξε ο Γκέλης ...

ΑΘΗΝΑ Μ. ΤΟΤΟΚΩΤΣΗ

ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ

Νέο αυστηρότερο ΚΟΚ προανήγγειλε ο Χρήστος Σπίρτζης

Σημαντικές αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δρομολογεί το υπουργείο Μεταφορών και ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Σπίρτζης.
Οι μεγάλες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο, πάντα προς την κατεύθυνση της οικονομικής επιβάρυνσης, με στόχο την αύξηση των εισπράξεων από τις κλήσεις και όχι ένα δικαιότερο και «σωφρονιστικό» σύστημα, που θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες στους ελληνικούς δρόμους και λιγότερα θύματα, κινούνται κατά βάση σε τρεις άξονες.
Α) Κλιμάκωση των προστίμων σύμφωνα με το εισόδημα.
Β) Κατάργηση της «έκπτωσης» 50% στην εντός 10ημέρου αποπληρωμή της κλήσης, κάτι που πρακτικά σημαίνει 100% αύξηση του καταβαλλόμενου ποσού
Γ) Πρόστιμο για την πατροπαράδοτη μούντζα, από τους επαγγελματίες οδηγούς.

Όπως ανέφεραν κύκλοι του Χρήστου Σπίρτζη, θα δημιουργηθεί μία ενιαία βάση δεδομένων για οχήματα και μία άλλη βάση δεδομένων για τους οδηγούς, οι οποίες θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα διασταυρώνουν στοιχεία, ώστε να προκύπτει για κάθε περίπτωση το πρόστιμο που αναλογεί, αναλόγως με την παράβαση στην οποία έχει υποπέσει ο οδηγός.

Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) παραβρέθηκε ο Διευθυντής και Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας

Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας στη εισήγησή του ανέπτυξε την  θεματική ενότητα: "Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Απασχόληση".

ΕΜΥ: Νέα επιδείνωση του καιρού από τα ξημερώματα της Κυριακής

Συμφώνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός  αργά το βράδυ του Σαββάτου προς τα  ξημερώματα της Κυριακής με βροχές και πιθανά καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας.
Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν και τις πρωινές ώρες της Κυριακής, ενώ από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα εξασθενίσουν.
Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου, ενώ τις βραδινές ώρες της Κυριακής και πιθανά και τη Δευτέρα ενδέχεται να χιονίσει τοπικά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Βελτίωση του καιρού, με πτώση όμως της θερμοκρασίας, περιμένουμε από την Τετάρτη.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στο Νομό Ιωαννίνων, έχουν οριστεί ως ακολούθως:

1η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
• Δευτέρα (04-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς-Κούρεντα-Γιουργάνιστα-Χίνκα-Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
• Τρίτη (05-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
• Τετάρτη (06-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
• Πέμπτη (07-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά – Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο – Μηλιωτάδες.
• Παρασκευή (08-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
• Κυριακή  (10-12-2017)   και     ώρες   από   18:00   έως   23:00   
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα -  Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
• Δευτέρα (04-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος - Δολό.
• Τρίτη (05-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
• Τετάρτη (06-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο  - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
• Πέμπτη (07-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
• Παρασκευή (08-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες.
• Σάββατο   (09-12-2017)    και    ώρες   από   08:00   έως   13:00   
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά -  Ραδοβίζι - Διχούνι.

Πάρκινσον: Όταν ο ασθενής «παγώνει»

Ένας στους τρεις πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον εκδηλώνουν αιφνίδια επεισόδια «παγώματος», κατά τα οποία «κοκκαλώνει» ξαφνικά ένα άκρο τους και σταματά να κινείται.
Τα επεισόδια αυτά εμφανίζονται απότομα, συνήθως διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά και ουσιαστικά είναι ένα «μπλοκάρισμα» ή αδυναμία έναρξης μιας κίνησης ή συνέχισης ρυθμικών, επαναλαμβανόμενων κινήσεων, όπως η βάδιση.
Το freezing (φρίζινγκ), όπως είναι γνωστό σε πολλούς ασθενείς, συνήθως προσβάλλει τα πόδια, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τα χέρια, την ομιλία ή ακόμα και την ικανότητα του ασθενούς να ανοιγοκλείνει τα μάτια του.
Ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και υπεύθυνος του Ιατρείου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Πάρκινσον στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν, εξηγεί τι είναι αυτό το «πάγωμα», τι κινδύνους κρύβει και τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς για να το αντιμετωπίσουν.
Τι είναι το freezing;

Ο Γιάννης Καραγιάννης στη Λαγκάδα Κόνιτσας

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης πραγματοποίησε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου περιοδεία στο Δήμο Κόνιτσας και ειδικότερα στην περιοχή των Μαστοροχωρίων, προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην περιοχή από την κακοκαιρία.
Το σοβαρότερο πρόβλημα καταγράφηκε στη Λαγκάδα Κόνιτσας, η οποία παραμένει αποκλεισμένη, αφού τα νερά του Σαραντάπορου παρέσυραν τον δρόμο που αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση των κατοίκων στο χωριό, μέσω της γέφυρας που το ενώνει με την Εθνική Οδό Ιωαννίνων Κοζάνης.

Ο βουλευτής συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής και ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργο για τα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει για την αποκατάσταση της πρόσβασης στο χωριό.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (04-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (05-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (06-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (07-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (08-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Κυριακή (10-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί - Γλυκή.

Αυχενικό σύνδρομο: Ποια η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση του;

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής στην υγεία του αυχένα, εξαιτίας των αλλαγών που δημιουργεί στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αλλά και στον μαλακό ιστό που την περιβάλει. Οι μηχανικές διαταραχές των αυχενικών δομών της σπονδυλικής στήλης, η κακή σωματική στάση και οι απότομες κινήσεις του οδηγούν, τις γυναίκες κυρίως και τους υπαλλήλους γραφείου, σε εμφάνιση αυχενικού συνδρόμου.
 «Το αυχενικό σύνδρομο περιλαμβάνει μια σειρά διαταραχών και επηρεάζει κυρίως τον ενήλικο πληθυσμό, με κυρίαρχο σύμπτωμα τον πόνο, ο οποίος μπορεί να εντοπίζεται στον αυχένα ή/και στους ώμους και τα άνω άκρα. Μπορεί να συνοδεύεται από κεφαλαλγία, ζάλη, ίλιγγο και έμετο, αστάθεια, περιορισμό της κινητικότητας του αυχένα και μούδιασμα των χεριών. Όλα αυτά τα συμπτώματα έχουν ως συνέπεια την απώλεια ωρών από την εργασία, δημιουργούν σημαντικό κοινωνικοοικονομικό βάρος αλλά κυρίως έκπτωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων», σημειώνει ο κ. Ιωάννης Κουτρούλλης, υπεύθυνος φυσικοθεραπευτηρίου της Φυσικής Αποκατάστασης Ηλιούπολης.
Η φυσικοθεραπεία μ’ ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της κίνησης του αυχένα και  στην ταχύτερη επάνοδο των ασθενών στις καθημερινές τους συνήθεις δραστηριότητες.
«Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να θεραπεύει, να αποκαθιστά δυσλειτουργίες, να διδάσκει τον πάσχοντα τρόπους διάτασης και ενδυνάμωσης των μυών του αυχένα αλλά και βελτίωσης της σωματικής στάσης, ώστε να αποφεύγεται η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πιστή εφαρμογή του προτεινόμενου θεραπευτικού προγράμματος, με συγκεκριμένες ασκήσεις και χειρισμούς, βοηθά αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της κίνησης και στην ανακούφιση από τον πόνο», επισημαίνει ο κ. Κουτρούλλης.
Για τον ορθό σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου απαραίτητη είναι η λήψη αναλυτικού ιστορικού και η αξιολόγηση από τον φυσικοθεραπευτή των συμπτωμάτων, του εύρους κίνησης του αυχένα, και της κατάστασης των μυών των περιοχών.