Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ποταμιών, έχουν δημιουργήσει οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν την Ήπειρο

Μεγάλα προβλήματα, κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ποταμιών, έχουν δημιουργήσει οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν την Ήπειρο.
Στο Νομό Ιωαννίνων, λόγω καταπτώσεων βράχων και κατολισθήσεων, κλειστός είναι ο δρόμος στα Μπέσια του δήμου Δωδώνης, προς τα χωριά Κράψη και Ανατολική, καθώς και προς Σκαμνέλι, Βρυσοχώρι στο Ζαγόρι.
Παραμένει αποκλεισμένη η Λαγκάδα Κόνιτσας, μιας και  καταστράφηκε ο δρόμος προς την γέφυρα που συνδέει το χωριό με την παλιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης.
Προβλήματα στατικότητας έχει και η γέφυρα Σπηλιωτοπούλου.
Μεγάλες κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο Μολυβδοσκέπαστο και τους Πάδες.
Στο Παλιοσέλι, γίνεται προσπάθεια από μηχανήματα του δήμου και της πολιτικής προστασίας, να σωθεί από τα ορμητικά νερά το γεφύρι.
Στα Τζουμέρκα, υπάρχουν επίσης σοβαρά προβλήματα  στο Μαυρολάγκαδο και την Πλατανούσα.
Στην Πρέβεζα, υπερχείλισε ο ποταμός Λούρος και αρκετά σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στην Παραμυθιά, ενώ αποκομμένο είναι το χωριό Πλαίσιο Φιλιατών.

Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα δίχως τιμωρία….

Γράφει ο Θανάσης Μποζιάρης

Η προχτεσινή δήλωση του Περιφερειάρχη μας ήταν…σαφής: «…οι διάφοροι επιτήδειοι που περιφέρονται και λένε ότι οι γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή μας θα χαλάσουν το περιβάλλον ….ψάχνουν για ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ.»!
Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς και πολύ για να βρει καθώς είναι πολλά... τα περιβαλλοντικά φαντάσματα που σκιάζουν τη δασοσκέπαστη περιοχή του Πωγωνίου.
Προσωπικά βίωσα την «κατασκευή» τους αλλά από εκείνα ενδεικτικά θα σταθώ μόνο σε ένα. Πρόκειται για το φάντασμα-νταμάρι που είναι καρφωμένο ακριβώς στην καρδιά πανέμορφου παρακείμενου δάσους, εγκαταλείφθηκε ως ανοιχτή πληγή και στοίχειωσε.
Βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου από Χάνι Δελβινάκι προς Πωγωνιανή, στην άκρη του ποταμιού Κουβαράς μετά την παλαιά γέφυρα. Ήταν ένα παντελώς αχρείαστο, εντελώς αδικαιολόγητο και παράνομο «κατασκεύασμα» - δηλωτικό καταστροφής του περιβάλλοντος - που έγινε με τις ευλογίες του κ. Καχριμάνη. Μάλιστα ήταν και προσωπική του δέσμευση (=ύβρις) ότι «υπάρχει πρόβλεψη αποκατάστασής του και παράλληλης δημιουργίας χώρου στάθμευσης οχημάτων»
(Σ/ση: Ναι, εκεί στο πουθενά…)!!!
Να σημειωθεί ότι η φύση από μόνη της ποτέ δεν θα μπορέσει να το αποκαταστήσει.
Στη συνείδηση μάλιστα των Πωγωνησίων έμεινε ως ένα έγκλημα δίχως τιμωρία παρά την εναντίον του κατακραυγή που είχαμε υψώσει τότε.

Δηλαδή, ο Περιφερειάρχης μας δεν πείθει.

Διακοπή κυκλοφορίας λόγω των βροχοπτώσεων και της συσσώρευσης υδάτων σε πολλές περιοχές της Ηπείρου

Διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων σε περιοχές της Ηπείρου λόγω των βροχοπτώσεων και της συσσώρευσης υδάτων. 
Συγκεκριμένα:
Δ.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
• Θέση ‘’Μεσογέφυρα’’, πλησίον της διασταύρωσης των  Δ.Δ. Αηδονοχωρίου και Μολυβδοσκέπαστου, κατά μήκος της κοίτης των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη.
• 78ο χλμ Ε.Ο Ιωαννίνων - Κοζάνης (πλησίον διασταύρωσης Δ.Δ. Μολίστας), η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται στο ένα (1) ρεύμα κυκλοφορίας.
• Επαρχιακό οδικό δίκτυο, μεταξύ των Δ.Δ Χαραυγής-Καστάνης και Στρατινίστας-Δ.Δ Καστάνης, διακοπή κυκλοφορίας λόγω κατολισθήσεων.
Δ.Α. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Εντός Κοινοτικής Οδού της Τ.Κ Άνω Ράχης, Δήμου Πρέβεζας.
• Υπερχείλιση ρέματος, εντός του Τ.Δ. Λούρου του Δήμου Πρέβεζας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν παρακείμενες οικίες και να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε οδούς, εντός του Τ.Δ. Επίσης , έχουμε καθίζηση του οδοστρώματος σε τμήμα της κοινοτικής οδού Ριζών - Χειμαδιού του Δήμου Πρέβεζας.
Δ.Α. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
• Υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε.Ο Νεράιδας - Σαγιάδας, από 8ο έως 11,5ο χλμ. Η συγκοινωνία διεξάγεται από παράπλευρες Επαρχιακές οδούς.
• Υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας από το 74ο έως το 75,5ο χλμ.
Η συγκοινωνία διεξάγεται από ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ.
• Επ. Οδό Ηγουμενίτσας – Φιλιατών (Δ/ση Παραπόταμου).
Δ.Α. ΑΡΤΑΣ
• Κατολίσθηση στην Επ. οδό Αμπέλια – Αμμότοπου, στο ύψος της γέφυρας κάτω από  την Ιόνια οδό, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. 
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριο οδό (από το χωριό Καμπή).Ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα – διακοπές κυκλοφορίας για όλη την επικράτεια καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας υπάρχουν στο www.hellenicpolice.gr

Πρωτοποριακή θεραπεία της κήλης με τη χρήση ρομποτικής χειρουργικής

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο  San Diego  της California το ετήσιο συνέδριο του Κολεγίου των Αμερικανών χειρουργών με την συμμετοχή κορυφαίων χειρουργών του κόσμου. Εκεί παρευρέθηκε και ο Dr Διαμαντής Θωμάς  MD PhD FACS  γενικός χειρουργός, όπου και ανακοινωθήκαν τα καινούργια δεδομένα  και όλες οι νέες εξελίξεις και τεχνολογίες στον χώρο της χειρουργικής.
 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον,  όπως επισημαίνει,  παρουσίασε  η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής, με το σύστημα DA VINCI, στην αποκατάσταση της κοιλιοκήλης, της ομφαλοκήλης, της ΜΤΧ κοιλιοκήλης  και της βουβωνοκήλης με την εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (e- TEP) , δηλαδή όλο το χειρουργείο γίνεται ρομποτικά χωρίς να εισέλθουν τα χειρουργικά ρομποτικά εργαλεία εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας.
Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε μια επανάσταση στη χειρουργική. Από τις παραδοσιακές ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και την λαπαροσκοπική χειρουργική. Ο χειρουργός χειρίζεται τους ιστούς όχι με άμεση επαφή αλλά μέσω μιας οθόνης και με ειδικά εργαλεία. Σ’ αυτή την εξέλιξη βοήθησε η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Την επανάσταση όμως συμπλήρωσε τον 21ο αιώνα η εισαγωγή της ρομποτικής χειρουργικής, δηλαδή η χρήση ρομποτικών συστημάτων, καθοδηγουμένων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η νέα χειρουργική τεχνική συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα της εξωπεριτοναϊκής προσπέλασης και τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής.
Η εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση συμβάλλει στο να αποφύγουμε τραυματισμό των σπλάχνων στην τοποθέτηση του πλέγματος στην καλύτερη ανατομική θέση, στην αποφυγή δημιουργίας υγρώματος, στην αποφυγή διαπύησης  του πλέγματος, στην αποφυγή συμφύσεων μεταξύ πλέγματος και εντέρου.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Πρέβεζας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (04-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγία Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (05-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (06-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (07-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (08-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.
Σάββατο (09-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη – Τζάρα – Θέμελο – Χόχλα – Κουκούλι.  

Ελεύθερη είσοδος την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στα Μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το ΦΕΚ 2916/2015, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, είναι ελεύθερη για το κοινό.
Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι, εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις που στεγάζουν τα Μουσεία, στους χώρους τους συνεχίζονται και οι παρακάτω περιοδικές εκθέσεις:
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων:
- «Συναγωνιστής. Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» (Τρίτη – Κυριακή, 08.00- 15.00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 31η Ιανουαρίου 2018).
- «Γυναίκες ακίν[νίκ]ητες: 17 γλυπτά της Πινακοθήκης στο Μουσείο» (Τρίτη – Κυριακή, 08.00- 15.00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2018).
Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ, Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων):
- «Ανα-γεννήσεις. Το έργο των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων»
(Τρίτη – Κυριακή, 10.30 – 14.45. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2018).
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη-Κυριακή: 08.00- 15.00

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2651001089, 2561039580

Με αμείωτη ένταση η κακοκαιρία που πλήττει την Ήπειρο

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κακοκαιρία που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου και ξεκίνησε από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, προκαλώντας καταπτώσεις πετρών και βράχων κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά και πτώσεις δέντρων κυρίως πλατάνων που είχαν χτυπηθεί από την νόσο των πλατάνων.
Σημαντικά είναι τα προβλήματα από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που σε πολλά σημεία έχει πλημμυρίσει.

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου και εφιστάται η προσοχή των οδηγών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Άρτας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (04-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Τρίτη (05-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Τετάρτη (06-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό –Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
Πέμπτη (07-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Παρασκευή (08-12-2017) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι - Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη - Καστανιά – Μηλιανά – Γρεβιά – Πηγές.
Σάββατο (09-12-2017) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Επίκειται η προκήρυξη για τα δημόσια προγράμματα Leader

O Περιφερειάρχης Ηπείρου σε συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το Πρόγραμμα 2014-2020, στην οποία μετείχε εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα
τα δημόσια προγράμματα Leader.
«Προσεχώς- ανέφερε- από την «ΗΠΕΙΡΟΣ» και την ΕΤΑΝΑΜ θα προκηρυχτεί το πρόγραμμα για τους Δήμους και εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται να γίνει η προκήρυξη για τους Ιδιώτες».
Επίσης ενημέρωσε ότι έχουν βγει στον «αέρα» τα σχέδια βελτίωσης, στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν και οι νέοι αγρότες, ενώ επίκειται και η πρόσκληση για τα σχέδια μεταποίησης.
Όσον αφορά τους νέους αγρότες, ανακοίνωσε ότι στις 8 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων και όσοι έχουν ενταχθεί θα μπορέσουν να πληρωθούν μέχρι τέλος του 2017. Όσοι απορριφθούν θα μπορέσουν να υποβάλλουν αιτήσεις στη νέα πρόσκληση που θα γίνει στο επόμενο διάστημα.
Τέλος ανακοίνωσε ότι με έγγραφό του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε να δοθεί παράταση για την νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός οικισμών, καθώς η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Ιατρογενής Υπέρταση και ο κατά φαντασίαν υπερτασικός

Νοσογόνες νέες οδηγίες (guidelines) στην υπέρταση;
Οι νέες αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) για την υπέρταση χαρακτηρίζουν υπερτασικούς όλους τους ενηλίκους, που έχουν αρτηριακή πίεση ίση ή μεγαλύτερη από 130 mmHg συστολική και 80 διαστολική, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και φυλής!
Με αυτές τις τιμές, σχεδόν οι μισοί ενήλικοι Αμερικανοί και το σύνολο σχεδόν των ηλικιωμένων θεωρούνται πλέον υπερτασικοί! Πολλά ακόμα εκατομμύρια πολιτών  θα λάβουν φαρμακευτική αγωγή, ενώ στους ήδη υπό θεραπεία ο αριθμός των φαρμάκων θα αυξηθεί προς επίτευξη των «νέων στόχων» αρτηριακής πίεσης, κάτω από 130/80 για όλους! Όμως, τα νέα τόσο αυστηρά όρια της υπέρτασης και του στόχου θεραπείας αμφισβητούνται έντονα, καθώς στηρίζονται μόνο σε μια και για πολλούς αναξιόπιστη μελέτη και αγνοούν πολλές άλλες! Από την άλλη, οι οδηγίες για τη διατροφή και την άσκηση, που περιλαμβάνονται σε αυτά τα guidelines, κρίνονται ιδιαίτερα αναποτελεσματικές ή και επιζήμιες, καθώς προτείνουν και πάλι δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και πολλούς υδατάνθρακες και θεωρούν επαρκή την άσκηση διάρκειας μόνο 30 λεπτών, 3 μέρες την εβδομάδα!
Το τελικό αποτέλεσμα επομένως αυτών των οδηγιών φαίνεται πως θα είναι η δημιουργία σε μαζική κλίμακα ιατρογενούς υπέρτασης και ενός πλήθους   φοβισμένων κατά φαντασίαν υπερτασικών. Τους μόνους που σίγουρα θα ωφελήσουν τα νέα guidelines είναι όσους κερδίζουν από την εκτόξευση της κατανάλωσης αντιυπερτασικών και άλλων  φαρμάκων που θα ακολουθήσει, όπως και όσους από την ιατρική κοινότητα, πανεπιστημιακούς και μη, έχουν αναλάβει το marketing των φαρμακευτικών εταιρειών. Ας ελπίσουμε πως οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για την υπέρταση του 2018 δε θα ακολουθήσουν το αμερικανικό παράδειγμα και θα διαφυλάξουν ότι έχει απομείνει από το κύρος των κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines).
Οι  ευρωπαϊκές οδηγίες για την υπέρταση