Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

ΔYNAMH ENOTHTAΣ KAI EYΘYNHΣ ΓIA TO ΠΩΓΩNI: Δελτίο τύπου για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Δολιανά 8/7/2017
ΣYNEΔPIAΣH  8/27/6/2017
ΣTHN ΣYNEΔPIAΣH TO ΔEKATO TETAPTO ΘEMA AΦOPOYΣE THN ΛAΘOΣ KATABOΛH TOY ΠOΣOY ΠOY ANAΛOΓOYΣE ΣTO ΔHMO MAΣ AΠO THN ETAIPEIA «HΠEIPΩTIKH BIOMHXANIA EMΦIAΛΩΣEΩN AE»
TO ΠOΣO AYTO AΦOPA TIΣ XPONOΛOΓIEΣ ΩΣ KAI TO ΠPΩTO TPIMHNO TOY ETOYΣ 2014 KAI ANEPXETAI ΣE YΨOΣ ANΩ TΩN EΞAKOΣIΩN XIΛIAΔΩN EYPΩ.
H ENHMEPΩΣH ΠPOΣ TON ΔHMO MAΣ EΓINE AΠO THN IΔIA THN ETAIPΕΙΑ.
ΣTHN EIΣHΓHΣH TOY ΘEMATOΣ ANAΓPAΦETAI KAΘAPA ΠΩΣ YΠOXPEΩΣH THΣ ETAIPΕΙΑΣ HTAN NA THPEITAI TPIΠΛOTYΠO (ΔEΛTIO AΠOΣTOΛHΣ) AΠO TO OΠOIO
A) TO ENA NA ΣYNOΔEYEI TO METAΦEPOMENO YΔΩP ΣTON TOΠO TOY ΠPOOPIΣMOY.
B) TO ΔEYTEPO NA AΠOΣTEΛΛETAI ΣTO ΔHMO MAΣ.
KAI Γ) TO TPITO NA ΠAPAMENEI ΣTHN ETAIPEIA.
TO EPΩTHMA MAΣ ΣTON ΔHMAPXO AΛΛA KAI ΣTO ΔIEYΘYNTH THΣ TAMEIAKHΣ YΠHPEΣIAΣ TOY ΔHMOY MAΣ HTAN AN O ΔHMOΣ MAΣ EΛEΓXE  ΠOTE ΩΣ OΦEIΛE TA TPIΠΛOTYΠA ΓIA EΠAΛHΘEYΣEI TOY ΠOΣOY ΠOY ANAΛOΓOYΣE.
H AΠANTHΣH TOYΣ
ΔEN MAΣ EΔINE H ETAIPΕΙΑ ΠOPOTI THΣ TA ZHTHΣAME ΔYO TPEIΣ ΦOPEΣ!
ΞANA EPΩTOYME
AN TA ZHTHΣAME KAI ΔEN MAΣ TA EΔINAN ΓIATI ΔEN AKOΛOYΘEIΣAME THN NOMIMH OΔO ΠPOΣ ΔIAΦYΛAΞH TΩN ΣYMΦEPONTΩN TOY ΔHMOY;
AΠANTHΣH..............KAMIA
BΛEΠOYME THN ΔHMOTIKH APXH NA ΛEITOYPΓEI EΛΛIΠΩΣ ΩΣ AΦOPA TA ΣYMΦEPONTA TOY ΔHMOY.
AKOMH MIA ΦOPA MAΣ ΔEIXNEI THN ANIKANOTHTA THΣ NA ΛEITOYPΓHΣEI KAI NA KANEI ΠPAΞH TA AYTONOHTA!
AΣ ΣKEΦTEI H ΔHMOTIKH APXH OTAN ΣΩΣTA ΔIATYMΠANIZEI ΠΩΣ ΔEN YΠAPXOYN XPHMATA ΓIA NA ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΩΣΕΙ  EPΓA ΣTO ΔHMO MAΣ OTI KYPIOΣ YΠAITIOΣ EINAI H IΔIA ME THΣ EΓKΛHMATIKEΣ ENEPΓEIEΣ THΣ KAI META OΛOI OI AΛΛOI!!
ΒΕΒΑΙΩΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΥΘΥΝΩΝ ΑΦΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.
ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΡΜΟΔΙΩΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΣΚΟΥΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΜΑΣ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΘΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ.

Με τιμή
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης


Δημήτρης Σ. Ντότης

Σε οκτώ άξονες κινείται η νέα επικοινωνιακή στρατηγική της Περιφέρειας Ηπείρου για τον τουρισμό

Σε οκτώ άξονες θα κινηθεί η νέα επικοινωνιακή στρατηγική της Περιφέρειας Ηπείρου για τον τουρισμό των επόμενων τεσσάρων χρόνων. Οι άξονες  έχουν προκύψει από τη μακρόχρονη συνεργασία που υπήρξε με τοπικούς φορείς, παράγοντες του τουρισμού ως επίσης και τις εμπειρίες που έχουν αποκομιστεί από την υλοποίηση του προηγούμενου προγράμματος και τις συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις.  Έμφαση δίνεται και στην ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων της τοπικής παραγωγής.
Η σχετική πράξη εντάχθηκε με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020"  με προϋπολογισμό 1.499.860,60 ευρώ και σύντομα αναμένεται η διενέργεια του Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου.
Η γενικότερη στόχευση  αφορά (μεταξύ άλλων) την αναβάθμιση της ποιότητας της τουριστικής δραστηριότητας και τον εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών.  Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα  είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η  αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των τουριστικών πόρων και  η  διάχυση της τουριστικής κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα οι άξονες είναι οι εξής:
1. Ολοκληρωμένη προβολή – προώθηση της Ηπείρου ως ενιαίου τουριστικού προορισμού
2. Προβολή δραστηριοτήτων και τουριστικών πόρων για τις 4 εποχές – 12 μήνες τον χρόνο
3. Διατήρηση των υφιστάμενων τουριστικών αγορών και υποστήριξη της προσέγγισης των αναπτυσσόμενων αγορών
4. Ανάδειξη των δραστηριοτήτων των ειδικών – εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε συνδυασμό με τις επί μέρους περιοχές της Περιφέρειας όπου αυτές αναπτύσσονται
5. Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων προσβασιμότητας επισκεπτών στην Περιφέρεια Ηπείρου, αεροπορικής, ακτοπλοϊκής, οδικής.

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων Τ. Καλογιάννη σε ημερίδα των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τ. Καλογιάννη στην ημερίδα με τίτλο: «Η Δυνατότητα αξιοποίησης των προϊόντων της κτηνοτροφίας μέσω των νέων προγραμμάτων Leader- Αγροτικής Ανάπτυξης», που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου
Κυρίες και Κύριοι,
Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη μας Αλέξανδρου Καχριμάνη, σας καλωσορίζω, στη σημερινή εκδήλωση, στην οποία, θα παραθέσω, εν συντομία, τις θέσεις μας,  αναφορικά με τη δραστηριότητά μας για τον κλάδο σας.
Μόνιμη και διαρκής σταθερά της πολιτικής μας δραστηριότητας, από την εκκίνησή της μέχρι και σήμερα, είναι η ισόρροπη και δίκαιη στήριξη των οικονομικών αξιών του τόπου μας. Ακρογωνιαίος λίθος για την τοπική οικονομία αλλά και για την κοινωνική συνοχή του τόπου μας αποτελεί διαχρονικά η Αγροτική Οικονομία.
Είναι πιθανόν, ελάχιστοι πολιτικοί ιθύνοντες να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν την αγωνία και το μόχθο είτε του ελαιοπαραγωγού στον κάμπο της Άρτας, είτε του ιχθυοκαλλιεργητή της Σαγιάδας, είτε του παραγωγού κηπευτικών της Πρέβεζας, είτε του κτηνοτρόφου του Συρράκου ή της Αετομηλίτσας. Εργασία, κόπος και αγωνία που δεν τυγχάνουν ανάλογης ανταμοιβής.
Όμως, και όσο μας αφορά, η προώθηση των συμφερόντων των δραστηριοποιούμενων στον πρωτογενή τομέα, αποτέλεσαν και αποτελούν καίριο παράγοντα, καθοριστική συνιστώσα και διαρκή επιδίωξη στις πολιτικές μας διεκδικήσεις.
Για την οικονομία του χρόνου της παρούσας εκδήλωσης, κρίνω σκόπιμο να μην επεκταθώ στις πολλές, ποικίλες και καινοτόμες δράσεις τις οποίες έχουμε δρομολογήσει, και αφορούν ολιστικά τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, αλλά να αναφερθώ σε αυτά που, κυρίως, ενδιαφέρουν τον κλάδο σας.

Συλλήψεις στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για διάφορα αδικήματα, στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων των αστυνομικών υπηρεσιών της Ηπείρου, συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, επτά άτομα για διάφορα αδικήματα.
Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:
Σήμερα μετά τα μεσάνυχτα, στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Άρτας και του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 38χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μεταλλικά αναδιπλούμενα μαχαίρια ενώ από τον έλεγχο τον στοιχείων του προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της κας Ανακρίτριας του 2ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, για απόπειρα ληστείας από κοινού.
Χθες μετά τα μεσάνυχτα, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι κατά τον διαβατηριακό έλεγχο στο σημείο εισόδου, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Γ’ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, ποινής κάθειρξης επτά ετών και επτά μηνών και χρηματικής ποινής (2.000) ευρώ, για κλοπές κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, παράνομη οπλοφορία και παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ επιπρόσθετα σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Χθες το βράδυ, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 47χρονος ημεδαπός, διότι όπως προέκυψε προανακριτικά, απογευματινές ώρες της 06-07-2017, προσποιούμενος τον πελάτη, εισήλθε σε κατάστημα πώλησης αγροτικών μηχανημάτων στην πόλη των Ιωαννίνων και με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσε ένα αλυσοπρίονο. Επιπρόσθετα σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης δεκατριών μηνών, για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας, εξύβρισης και μη συμμόρφωσης σε προσωρινή διαταγή δικαστηρίου.
Χθες το πρωί, στο Μέτσοβο Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μετσόβου, ένας 61χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών και ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Ζακύνθου, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών .
Χθες το πρωί, στην Νέα Σινώπη Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο ημεδαποί, ηλικίας 40 και 43 ετών, διότι όπως διαπιστώθηκε με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, κατείχαν σε στάβλους ιδιοκτησίας τους, ο μεν 40χρονος μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (48,7) γραμμαρίων, ο δε 43χρονος μία συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και ένα κυνηγετικό όπλο, για το οποίο στερούνταν άδειας κατοχής.
Σήμερα το πρωί, στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας, ένας 70χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του, δύο υπηκόους Πακιστάν, ηλικίας 40 και 29 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις κατά τόπο αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Ομοσπονδία Αποδήμων Μουργκάνας: Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων ''2η Γιορτή πολιτισμού Μάνα Μουργκάνα 2017'', που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2017, στα χωριά της Μουργκάνας

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μουργκάνας

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας ανακοινώνει το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει τον μήνα Αύγουστο του 2017,στα πλαίσια του επιτυχημένου θεσμού ''2η Γιορτή πολιτισμού Μάνα Μουργκάνα 2017''
Σκοπός μας η διαμόρφωση στην περιοχή μας, ποιοτικών και δημιουργικών πολιτισμικών αξιών διότι ο πολιτισμός εκτός των άλλων παραμένει ένα από τα πλέον ασφαλή μονοπάτια υπέρβασης της πολύπλευρης κρίσης.
Ευχαριστούμε θερμά και τιμούμε την αφιλοκερδή συμμετοχή όλων των λαμπρών πολιτιστικών προσωπικοτήτων του τόπου μας, τους φορείς και τον Δήμο Φιλιατών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας έτσι ώστε με την άριστη επιμελημένη προσωπική τους προσπάθεια και βοήθεια, μπορούμε σήμερα να ζητήσουμε από όλους τους συμπατριώτες να στηρίξουν με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους τις δράσεις του πλούσιου πολιτιστικού επταήμερου που σας παρουσιάζουμε.
Σας περιμένουμε στα χωριά μας, στην γη μας.
Στην Μουργκάνα μας...!!!


Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μουργκάνας

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (10-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (11-07-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (12-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (13-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (14-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

Σάββατο (15-07-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησίες – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλιθέα – Χαραυγή - Λεπτοκαρυά.

Γιάννης Καραγιάννης: Τροποποιήσεις του ΠΑΑ 2014-2020 που στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή στην Ήπειρο

Εγκρίθηκε, στις 28 Ιουνίου 2017, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η 1η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ 808/2014, βάσει του οποίου κάθε κράτος-μέλος μπορεί να προβεί ετησίως σε μια συνδυαστική πρόταση τροποποίησης του ΠΑΑ.
Η τροποποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από ευρεία διαβούλευση εταίρων της αγροτικής ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις τους για την  αποτελεσματικότερη υλοποίηση των μέτρων/δράσεων, τα οποία πρόκειται να προκηρυχθούν εντός του 2017.
Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι οι εξής:
Αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας από 75% σε 85% της ενωσιακής συνδρομής.
Δυνατότητα χορήγησης στους δικαιούχους προκαταβολής έως 50% της δημόσιας ενίσχυσης που συνδέεται με την επένδυση, σε ορισμένα μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020 στα οποία δεν δινόταν η δυνατότητα από το εγκεκριμένο πρόγραμμα.

3η μηνιαία διανομή προϊόντων από τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων "Χωρίς Μεσάζοντες"


Ενημερώνουμε ότι ξεκίνησαν οι παραγγελίες για την 3η μηνιαία διανομή προϊόντων από τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων "Χωρίς Μεσάζοντες".
Παραγγελίες πραγματοποιούνται μέχρι και τις 12/7 ηλεκτρονικά στο  http://www.synxome.gr  ή στο τηλέφωνο 26510-20268 κάθε μέρα 6-8μμ.  Η διανομή των προϊόντων θα πραγματοποιηθεί 17 - 20/7 στο κατάστημα του συνεταιρισμού Γράμμου 1, 6-8μμ.

Τα προϊόντα της 3ης διανομής είναι:
- Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας από 24,5€ / 5lt
- Ρύζι Μεσολογγίου από 1€ το κιλό
- Μέλι Καλδάνης από 7,70€ τα 950gr
- Αλάτι Μεσολογγίου από 1,1€ το κιλό
- Οικολογικά απορρυπαντικά ΒΙΟΜΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ" ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ"
Λεωφ. Γράμμου 1 - Αμπελόκηποι
Τ. Κ. 454 45 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ. 26510-20268

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Άρτας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (10-07-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Τρίτη (11-07-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λίμνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Τετάρτη (12-07-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι - Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη - Καστανιά – Μηλιανά – Γρεβιά – Πηγές.
Πέμπτη (13-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Παρασκευή (14-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό –Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.

Σάββατο (15-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΣΕ για το πρόβλημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου

Αριθ. Πρωτ.: 3137   Αθήνα 7-7-2017

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΣΕ για το πρόβλημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου
Το ΔΣ της ΠΣΕ στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 5 Ιουλίου 2017 συζήτησε το πρόβλημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ) και την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Περιφέρειας Ηπείρου.
Η μελέτη του προβλήματος από τις ομάδες δουλειάς και τις επιτροπές του ΔΣ της ΠΣΕ διήρκεσε πολλούς μήνες και έγινε κάτω και από την οπτική του απόδημου Ηπειρώτη, δεδομένου ότι οι περισσότερο θιγόμενοι είναι οι απόδημοι.
Τα τέλη στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων θεωρούνται ανταποδοτικά. Είτε τα διαχειρίζεται ο Δήμος με δικά του μέσα και προσωπικό, είτε τα δίνει σε ιδιώτες, είτε γίνεται μικτό το σύστημα, το όποιο κόστος επιμερίζεται στους κατοίκους. Όχι στους δημότες, στους κατοίκους. Αυτούς δηλαδή που έχουν μια κατοικία, είτε την χρησιμοποιούν είτε όχι. Το ύψος δε του τέλους εξαρτάται μόνο από το μέγεθος (το εμβαδόν) του σπιτιού.
Για τους λόγους αυτούς το θέμα καίει όλους τους κατοίκους, αλλά κυρίως τους ξενιτεμένους. Τι είμαστε οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες; Είμαστε κατά κύριο λόγο βιοπαλαιστές στην Αττική και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με ανεργία, απλήρωτοι μισθωτοί, μικροεπαγγελματίες που μας τσακίζει η εφορία και οι ασφαλιστικές εισφορές. Έχουμε ένα πατρογονικό σπίτι στο χωριό κατά βάση μεγάλο (γιατί στέγαζε μεγάλες οικογένειες).
Εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε για διαχείριση αποβλήτων παρόλο που δεν παράγουμε απόβλητα. Για τις 10-15 μέρες το χρόνο που ανοίγουμε τα σπίτια μας και βγάζουμε 5 κιλά σκουπίδια;
Η ΔΣΑ πρέπει να έχει στόχο την υγεία και την υγιεινή.
Ο προτεινόμενος σχεδιασμός είναι προφανές ότι στοχεύει δευτερευόντως σ΄ αυτό, καθώς ως κύριο στόχο έχει την αντιμετώπιση ταμειακών – οικονομικών πολιτικών. Η ΔΣΑ αντιμετωπίζεται με επιχειρηματικά κριτήρια δηλαδή το κέρδος και όχι κοινωνικά.
Το ΔΣ της ΠΣΕ ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση η οποία και δίνεται στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα και τα ΜΚΔ της ΠΣΕ. Οι όποιες ληφθείσες αποφάσεις μπορεί και πρέπει να ανακληθούν.
Η ΠΣΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης των αποδήμων Ηπειρωτών και των κατοίκων της Ηπείρου.
Καλούμε,
 Όλους τους φορείς των Ηπειρωτών, τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις, τις Αδελφότητες, τους επιστημονικούς φορείς να απαιτήσουν και να προβάλλουν ένα πλαίσιο αιτημάτων για διεκδίκηση στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Την αντίθεση:
Στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων,
Στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των κατοίκων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την εναλλακτική επιλογή
• Πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, αποκεντρωμένη διαχείριση, μηχανική ανακύκλωση των εναπομεινάντων σύμμεικτων αποβλήτων και το υπόλειμμα να οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
• Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και τοπική μεταφορά) των αποβλήτων, από τις υπηρεσίες του οικείου δήμου με εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και υποδομής, ανθρώπινου δυναμικού και πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να υπάρξουν και συνεργασίες μεταξύ δήμων με τη δημιουργία κοινών πράσινων σημείων σε συνδυασμό με ΣΜΑ (Σταθμούς μεταφόρτωσης) κ.λπ..
• Μέτρα για τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας με δικαιώματα, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου με μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο.
• Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Διαχείρισης των αποβλήτων με επιστημονικό σχεδιασμό και καμία επιπλέον επιβάρυνση των κατοίκων.
Το ΔΣ της ΠΣΕ καλεί τα μέλη της Συνομοσπονδίας (Ομοσπονδίες και αδελφότητες) να οργανώσουν συστηματική δράση ενημέρωσης το καλοκαίρι στις πολυπληθείς εκδηλώσεις (πανηγύρια, συνελεύσεις κατοίκων κλπ).
Να στείλουν επιστολή προς τα Δημοτικά Συμβούλια υπόδειγμα της οποίας είναι στη διάθεση τους στα γραφεία της ΠΣΕ.
Το ΔΣ της ΠΣΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της συγκρότησης κίνησης φορέων και ατόμων που θα συντονίσουν όλες τις αντιδράσεις.
  
Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ