Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ενιαία προβολή της Ηπείρου σε Γερμανούς και Απόδημους στο Ντύσσελντορφ

Στο Griechenland Festival που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας, με πρωτοβουλία του εκεί Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, συμμετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου, συνεχίζοντας το πρόγραμμά της για στοχευμένες και συνδυασμένες παρουσίες σε μεγάλες αγορές του Εξωτερικού.
Το Griechenland Festival, διήρκεσε τρεις ημέρες και πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία (Δημαρχείου) του Ντύσσελντορφ. Το επισκέφθηκαν χιλιάδες γερμανοί πολίτες, αλλά και απόδημοι, καθώς εκεί διαβιεί η μεγαλύτερη κοινότητα των Ελλήνων στην Ευρώπη που αριθμεί 140.000 άτομα!
Η παρουσία της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν έντονη και  εστιάστηκε στην προώθηση  των περιφερειακών της ενοτήτων ως ενιαίου τουριστικού προορισμού, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό,  υπήρξε  ειδική ενότητα στο Φεστιβάλ για τις δυνατότητες που παρέχει η Ήπειρος για τουρισμό   στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Στη  διάρκειά του οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην αποστολή της Περιφέρειας, είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν τα προϊόντα τους και να έχουν συναντήσεις  για σύναψη εμπορικών συμφωνιών.
Τις θερμές του ευχαριστίες για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο Festival εξέφρασε ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, στον Εκτελεστικό Γραμματέα Δημήτρη  Σιώλο και στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας Βασίλη Ψαθά ο οποίος υπογράμμισε ότι σκοπός του είναι να καθιερωθεί αυτό στη συνείδηση των Γερμανών, αλλά και των Απόδημων Ελλήνων, προς όφελος και των Περιφερειών που θα συμμετάσχουν σε αυτό.
Οι κ.κ. Ψαθάς και Σιώλος είχαν επίσης συνάντηση με τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, ο οποίος και τέλεσε Δοξολογία προ της έναρξης των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και με στελέχη της Ηπειρωτικής αποδημίας.
 Σε ειδική ενότητα του Φεστιβάλ, από την υπάλληλο - συντονίστρια της αποστολής  κ. Σοφία Φούκη, έγινε παρουσίαση των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου.
Οι επιχειρήσεις που  συμμετείχαν με εκπροσώπους τους  στο Griechenland Festival, μέσω της Περιφέρειας   ήταν οι εξής:
1. Μέλι - "Σπίτι της μέλισσας"
2. Ούζο Ρούμπου
3. Παραδοσιακά ζυμαρικά "Μονολίθι"
4. Μέλι- "Ηπειρωτική Γη"
5. Ελαιόλαδο Biogreen-oil
6. Billa Ionio
7. Luxury Apartments Villa Sioutis.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Οδηγίες για τις Πασχαλινές αγορές

Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στα  πλαίσια της προστασίας του καταναλωτικού κοινού και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζεται εθιμικά κατά την διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα και προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ενημερώνει τους καταναλωτές:
1. Η αγορά προϊόντων και παροχής Υπηρεσιών διέπονται από τους κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.(Α2-718/31-7-14 ΦΕΚ2090/Β/31-7-14), τον Ν.4177/6-8-13 (ΦΕΚ173/Α/8-8-13) και τον Ν.4264/14 (ΦΕΚ118/Α/15-5-14)
2. Όλες οι συναλλαγές, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρ66 του Ν.4446/2016(ΦΕΚ 240/Α/2016), μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω καρτών πληρωμής των τραπεζικών συστημάτων καθώς και να υπάρχει εκ των προτέρων πληροφόρηση για την αποδοχή καρτών.
3. Οι επαγγελματίες έχουν την Υποχρέωση να αναρτούν πινακίδες με τις προβλεπόμενες ενδείξεις ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν:
3.1. Την τιμή διάθεσης του προϊόντος αλλά και την τιμή της μονάδας μέτρησης (π.χ. 5,00€/Kg)
3.2. Την προέλευση των προϊόντων καθώς είναι υποχρεωτική η ανάρτηση της προέλευσης για κάθε είδους κρέατα και οπωρολαχανικά
3.3. Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά  με την επισήμανση του βοείου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με το εξωτερικό μπλε περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό βόειο κρέας) και την ετικέτα χωρίς μπλε εξωτερικό περίγραμμα για τα βοοειδή  τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα.
3.4. την ύπαρξη αυτοκόλλητης ετικέτας κατά την ζύγιση του κρέατος η οποία αναφέρει την τιμή, την τιμή ανά κιλό, τα κιλά, την προέλευση.
3.5. Την έκδοση αποδείξεων ταμειακής μηχανής έστω και αν η συναλλαγή πραγματοποιείται μέσω καρτών πληρωμής.
3.6. Όλες οι παραπάνω επισημάνσεις θα πρέπει να αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα
4. Δεδομένου ότι κατά την πασχαλινή περίοδο αναμένεται αυξημένη διακίνηση καταναλωτών με μέσα μαζικής μεταφοράς, οι καταναλωτές, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ ορίζονται ανώτατες τιμές διάθεσης συγκεκριμένων προϊόντων σε χώρους που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Οι τιμές πρέπει να αναρτώνται σε εμφανές σημείο του καταστήματος και όλα τα προϊόντα του τιμοκαταλόγου θα πρέπει να υπάρχουν στην διάθεση του καταναλωτικού κοινού.
5. Τα σφάγια αμνοεριφίων, τα εγχώρια καθώς και αυτά  που εισάγονται και είναι προέλευσης  κοινοτικών  χωρών, αναγράφουν με κεφαλαία γράμματα το όνομα της χώρας προέλευσης με σφραγίδα  σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, χρώματος Ε133 λαμπρό κυανό (που κλίνει προς το πράσινο - τιρκουάζ), για δε της προέλευσης τρίτων χωρών χρώματος  Ε155 καστανό.
6. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από τους καταναλωτές στην επισήμανση τόσο των συσκευασμένων προϊόντων όσο και των ευαλοιώτων τροφίμων (όπως νωπό βούτυρο, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τζατζίκι, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα, πασχαλινά τσουρέκια κ.α.) τα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρουν την ημερομηνία παραγωγή-ανάλωσης προϊόντος.
7. Στις συσκευασμένες συκωταριές θα πρέπει ο καταναλωτής να αναζητά  την σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναφέρεται η προέλευσή τους από συγκεκριμένη εγκατάσταση, η ημερομηνία λήξης και για τις κατεψυγμένες και η ημερομηνία κατάψυξης. Η απόψυξη των κατεψυγμένων συκωταριών απαγορεύεται ως επικίνδυνες και σε καμιά περίπτωση οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια αποψυγμένα.
8. Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη από τεμάχιο της αρεσκείας του, πλην του τυποποιημένου κιμά που εφόσον προσφέρεται τέτοιος με ειδική κτηνιατρική άδεια, θα πρέπει να είναι σε πακέτο με τις προβλεπόμενες ενδείξεις που περιγράφονται στην ετικέτα του βοείου κρέατος και επί πλέον η χώρα παρασκευής (κοπής) του κιμά και η ημερομηνία παρασκευής του.
9. Το κοτόπουλο πρέπει να έχει το καρτελάκι του κρεοσκοπικού ελέγχου από την κτηνιατρική υπηρεσία και τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με τις ενδείξεις του εργαστηρίου.
10. Τα αυγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα και με καθαρό κέλυφος και δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.
11. Προσοχή στις τοξικές βαφές. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο οι εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κ.Τ.Π.
12. Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση και να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.
13. Ιδιαίτερη προσοχή στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων και ειδικότερα αυτών των προϊόντων με ευαλοίωτο χαρακτήρα.
14. Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση  “CE” που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών, οι ενδείξεις και οδηγίες στα Ελληνικά είναι υποχρεωτική. Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαιθρίως. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές, χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους, επομένως ανεξέλεγκτα.
15. Τέλος οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεχτικοί αποφεύγοντας τις προμήθειες οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Επίσκεψη του Βασίλη Τσίρκα και του Δήμαρχου Δήμου Νικολάου Σκουφά, Ευστάθιου Γιαννούλη, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη

Επίσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησαν την Τετάρτη (5/4) ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας και ο Δήμαρχος Δήμου Νικολάου Σκουφά, Ευστάθιος Γιαννούλης, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και με τον Γενικό Γραμματέα για θέματα Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών, Μιχάλη Βερροιόπουλο.
Στη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη και τον κ. Βερροιόπουλο συζητήθηκε το σημαντικό θέμα της ανάδειξης και της προοπτικής εκμετάλλευσης του Γεωθερμικού Πεδίου Συκεών.
Στη συνάντηση με τον κ. Φάμελλο έγινε εκτενής αναφορά στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί και αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας μας αλλά και της Μεσογείου, με σημαντική οικονομική και περιβαλλοντική σημασία.
 Επίσης συζητήθηκαν τα προβλήματα που σχετίζονται με το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής και ειδικότερα η ανάγκη για την αντικατάστασή του που θα έχει ως συνέπεια τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Πρόκειται για ώριμες μελέτες του Δήμου Ν. Σκουφά για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Μαρκινιάδας της Δ.Ε. Πέτα, την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Άνω Αγίων Αναργύρων και Αμφιθέας, καθώς και για βελτιωτικές παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης Τ.Κ. Σελλάδων και Τ.Κ. Κομποτίου. Ταυτόχρονα συζητήθηκε και το θέμα του αλιευτικού καταφυγίου στην Κόπραινα, έργο για το οποίο έχει εκφραστεί η βούληση από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσει η υλοποίησή του.

Με σχεδιασμό και συντονισμένη προσπάθεια μαζί με τους τοπικούς φορείς της περιοχής διεκδικούμε την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και αναδεικνύουμε τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής, ώστε να αναζητηθούν οι πιο πρόσφορες λύσεις για την προώθησή τους.

Υπόμνημα-πρόταση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στον Αναπληρωτή ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλο, σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών


Αριθ. Πρωτ.  3093    Αθήνα  6-4-2017
ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ
σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών
Προς
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο
Κοινοποίηση σε
Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα
Κοινοβουλευτικά κόμματα
Περιφερειάρχη Ηπείρου
Ηπειρώτες Βουλευτές, που εκλέγονται σε όλη τη χώρα
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αντιπροσωπεύει τετρακόσια ογδόντα (480)  και πλέον  ενεργά πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία, που έχουν έδρα την Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού, και αποτελεί τον κύριο συντελεστή όχι μόνο διατήρησης της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης, αλλά και της ανάδειξής της με όλες τις αρετές και αξίες, που απ’ την ανεπανάληπτη αυτή κληρονομιά παράγονται.
Επιπλέον, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης έχοντας πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 7 Παγκόσμια Πανηπειρωτικά Συνέδρια, των οποίων τα πορίσματα έχουν αποσταλεί προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Έχουμε πραγματοποιήσει και πραγματοποιούμε δεκάδες ημερίδες με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημονικών φορέων και φυσικά και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για θέματα περιβάλλοντος, αειφόρου ανάπτυξης επενδύσεων, στρατηγικών προτάσεων και προβολής του πλούτου της Ηπείρου. Παράλληλα δε, αποτελούμε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των 120 και πλέον Ηπειρωτικών οργανώσεων του εξωτερικού, ενδυναμώνοντας τον συνδετικό κρίκο των αποδήμων με το γενέθλιο τόπο τους και προασπίζοντας τα συμφέροντά τους στην Ήπειρο και τα εγκαταλελειμένα χωριά μας.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, αφουγραζόμενη τη μεγάλη κοινωνική αναστάτωση που έχει προκαλέσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων σε ολόκληρο τη Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και τον Δήμο Πρέβεζας, πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση, την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, προκειμένου να ενημερωθούν για τους δασικούς χάρτες και την υποβολή τυχόν αντιρρήσεων επ' αυτών, οι Ηπειρώτες της Αττικής και όχι μόνο και τα μέλη των διαφόρων ενδιαφερομένων Συλλόγων της Ηπειρώτικης αποδημίας, με παρουσία ειδικού δασολόγου και ειδικού τοπογράφου καθώς και με παρουσία του προϊσταμένου του Τμήματος Δασολογίου, Απογραφής και Θεματικής Υποστήριξης Δικαιωμάτων Δημοσίου, της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Σταύρου Τσιλίκουνα, που είχατε εξουσιοδοτήσει να σας εκπροσωπεί και του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

Δήμος Πωγωνίου: Έψαλαν τα κάλαντα του Λάζαρου

Μία όμορφη έκπληξη περίμενε σήμερα τη Δημοτική Αρχή Πωγωνίου και τους υπαλλήλους του Δημαρχείου Καλπακίου!
Οι μαθητές του Παιδικού σταθμού και του Νηπιαγωγείου Καλπακίου τιμώντας την Ανάσταση του Λαζάρου, έψαλαν τα παραδοσιακά κάλαντα φέρνοντας νότα αισιοδοξίας σε όλους.

Τους μαθητές υποδέχτηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Σιούτης και Νίκος Γαλίτσης και ο εντεταλμένος σύμβουλος παιδείας κ. Τάσος Γιούνης.

ΕΛΓΑ: Πότε θα καταβληθούν στους αγρότες οι αποζημιώσεις του 2016

Τον Ιούνιο θα ολοκληρωθούν οι καταβολές των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), οι οποίες θα ξεπερνούν συνολικά τα 105 εκατ. ευρώ.
Δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να τακτοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους έως τις 30 Ιουνίου ώστε να μη χάσουν τις αποζημιώσεις.
Τον Ιούνιο θα ολοκληρωθούν οι καταβολές των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), οι οποίες θα ξεπερνούν συνολικά τα 105 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, τη Μεγάλη Πέμπτη θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών τα πρώτα 15 εκατ. ευρώ. Αφορούν ζημιές που έγιναν το 2016 σε διάφορες καλλιέργειες –κυρίως σε δενδρώδεις, αλλά και σε κηπευτικά– εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών (παγετός, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις κ.ά.) σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «Έθνος» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, βασικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της αποπληρωμής όλων των αποζημιώσεων που οφείλονται σε παραγωγούς για τις ζημιές στην παραγωγή τους, κατά το προηγούμενο έτος, με διαδικασίες εξπρές.

Έτσι, εκτός από τα 15 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν την επόμενη εβδομάδα, τα υπόλοιπα 90 εκατ. ευρώ προγραμματίζεται να εξοφληθούν σε δόσεις έως το τέλος Ιουνίου.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και άλλες αποδημικές ηπειρώτικες οργανώσεις, συμμετείχαν στη συγκέντρωση, πορεία και συμβολική περικύκλωση της Γερμανικής Πρεσβείας, με αίτημα την άμεση καταβολή των γερμανικών οφειλών, τη Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, ημέρα εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και άλλες αποδημικές ηπειρώτικες οργανώσεις, συμμετείχαν στη συγκέντρωση, πορεία και συμβολική περικύκλωση της Γερμανικής Πρεσβείας, με αίτημα την άμεση καταβολή των γερμανικών οφειλών, τη Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, ημέρα εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.
Με το σύνθημα ''Άμεση καταβολή των γερμανικών οφειλών'' και άλλα ανάλογα συνθήματα το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών στην Ελλάδα, οι Πανελλήνιες αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΕΑ και άλλες οργανώσεις, όπως η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Αδελφότητα αποδήμων Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Κρυοπηγιωτών Πρέβεζας στην Αθήνα, πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, πορεία και συμβολική ειρηνική "περικύκλωση" της Γερμανικής Πρεσβείας, παρά τις κλούβες, της ΕΛΑΣ που την προστάτευαν!
Η εκδήλωση έγινε την μαύρη επέτειο - 6 Απριλίου - της εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα με αφετηρία τον χώρο ιστορικής μνήμης 1941-1944 (Κοραή 4) προς τιμή των χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο εκεί κολαστήριο της Κομαντατουρ!
''Δεν ξεχνάμε την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα σαν σήμερα το 1941. Δεν ξεχνάμε τις εκατόμβες των θυμάτων, τη μεθοδική λεηλασία και ολοσχερή καταστροφή της χώρας. Διεκδικούμε τις γερμανικές οφειλές ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να σταλεί μήνυμα ισχυρό εναντίον του ναζισμού'' τονίστηκε με την ευκαιρία της εκδήλωσης όπου έδωσαν το στίγμα τους οι αντιστασιακές οργανώσεις , ενώ έστειλε μήνυμα και η Παγκόσμια Οργάνωση Αντιστασιακών (FIR).
Εβδομήντα έξι χρόνια μετά την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Ελλάδας από το Γ’ Ράιχ, το μείζον ζήτημα των γερμανικών οφειλών δεν έχει επιλυθεί, ενώ δεν έχει, καν, υπογραφεί η επιβαλλόμενη Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.Το Βερολίνο κωφεύει στο αίτημα του ΕΣΔΟΓΕ, των αντιστασιακών οργανώσεων, των μαρτυρικών χωριών και πόλεων - και των Ηπειρώτικων, του Κομμένου, των Λιγγιάδων, της Μουσιωτίτσας, της Κρυοπηγής, της Παραμυθιάς και των άλλων 185 Μαρτυρικών χωριών της Ηπείρου- των ενώσεων συγγενών θυμάτων και όλου του λαού για δικαιοσύνη και αποζημίωση.
Διεκδίκηση. Όχι εκδίκηση!
Δικαιοσύνη και αποζημίωση. Δικαιοσύνη και επανόρθωση!

Οι επικεφαλής της εκδήλωσης μετά την άφιξη κοντά στο κτίριο της πρεσβείας - υπήρχαν κλούβες της ΕΛΑΣ που εμπόδισαν την περαιτέρω πορεία- διάβασαν Ψήφισμα το οποίο και θυροκολλήθηκε καθώς όπως αναφέρθηκε δεν υπήρχε κάποιος από την πρεσβεία να το παραλάβει.

28η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Απριλίου στη Β΄ ερασιτεχνική, εκτός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ο. Κόντσικας Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 2-04-17/17:00), εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Π.Α.Ο. Ιωαννίνων-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 8-04-17/19:30), εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Π.Α.Σ. Περιβλέπτου 9-04-17/17:00)

ΣΑΒΒΑΤΟ 8  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ    
ΩΡΑ: 17:00

Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ    
ΩΡΑ: 19:30

Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ  ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 
ΩΡΑ: 17:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ

Το πρόγραμμα της 28ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου, της Β΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 8 Απριλίου 2017
Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (15:00)
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ (17:00)
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ  (17:00)
Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (19:30)
Κυριακή 9 Απριλίου 2017
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (17:00)
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (17:00)
Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (17:00)

Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (19:30)

Ξεκινά σήμερα η καταβολή του δώρου Πάσχα και επιδομάτων ΟΑΕΔ

Από την Παρασκευή 7 Απριλίου καταβάλλεται το δώρο Πάσχα στους ανέργους του ΟΑΕΔ, όπως και τα υπόλοιπα επιδόματα του Οργανισμού.
Αναλυτικά:
Από την Παρασκευή 7 Απριλίου καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα στους τακτικά επιδοτούμενους άνεργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Από σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά θα καταβάλλονταν από 7-23 Απριλίου.

Ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτουμένων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και των μακροχρονίως ανέργων στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί, εξακολουθεί να ισχύει.

Κήλη: Ένοχη και για πυελικό πόνο στις γυναίκες;

Η κρυφή κήλη μπορεί να είναι η αιτία για τον πόνο που νοιώθουν ορισμένες γυναίκες στην πυελική περιοχή, γεγονός που τις οδηγεί αρχικά στον γυναικολόγο τους και όχι σε χειρουργό. Η ύπαρξη κρυφής κήλης σε γυναίκες με ανεξήγητο, χρόνιο πυελικό πόνο μπορεί ωστόσο να διαπιστωθεί εύκολα με τη διενέργεια μιας απλής εξέτασης, όπως έχει καταδείξει μια μελέτη κοόρτης.
Ο χρόνιος πυελικός πόνος δεν είναι ασυνήθιστος, καθώς επηρεάζει περίπου το 15% των γυναικών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, συχνά με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας και στη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης. Όμως, «ο εντοπισμένος στην πυελική περιοχή πόνος υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται σε κήλη και όχι σε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα και γι’ αυτό η ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται σε υπερηχογράφημα, αφού έχει διαπιστωθεί ότι η διαγνωστική αυτή μέθοδος είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική. Η κήλη, που είναι η πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου ή μέρος αυτού εκτός της συνήθους ανατομικής θέσεώς του - μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου, προκαλείται κυρίως από συνεχή αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, σε δυσκοιλιότητα ή σε χρόνιο βήχα), από τραυματισμό και από υφιστάμενη χειρουργική τομή. Ανάλογα δε με τη θέση που εντοπίζεται παίρνει και το όνομά της, με συχνότερη τη βουβωνοκήλη», σημειώνει ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr ).

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων

Την Τρίτη 11 Απριλίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Ιωαννίνων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου έτους 2017».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΦΕΤ: Οδηγίες προς τους καταναλωτές για τις πασχαλινές αγορές

Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μας οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων.
Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι (μαγείρεμα, συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής, καθώς και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή.
Για το λόγο αυτό και με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών.
Τι πρέπει να προσεχθεί γενικά:
• Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
• Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.
• Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
• Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος :
• Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.
• Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας, επίσης, αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
• Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
• Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον. Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.
Τι προσέχουμε κατά την προμήθεια αυγών:
• Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.
• Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.
Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών:
• Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.
Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών:
• Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.
• Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.
• Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Παρακαλούνται, τέλος, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.

Πονόλαιμος: Πού μπορεί να οφείλεται;

Νιώθετε ότι όταν καταπίνετε, έχετε καρφιά στο λαιμό σας; 
Ο  πόνος  μπορεί να είναι δυνατός και να κάνει αδύνατη την λήψη τροφής ή υγρών; Οι ενοχλήσεις στο λαιμό γίνονται συχνά αντιληπτές σαν γδάρσιμο και ξηρότητα στην αρχή. 
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να αυξηθούν και να οδηγήσουν σε πόνο, ερυθρότητα, οίδημα, βήχα, θερμότητα, δυσκαταποσία, κνησμό, φαγούρα, βραχνάδα και αφωνία. Συνήθως δεν διαρκούν πολύ, αλλά είναι μία άβολη και ενοχλητική κατάσταση, επισημαίνει η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος,
κεφαλής και τραχήλου – Παιδο ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτιδα του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ/ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr)
Ο πονόλαιμος,  είναι ο πόνος στο οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα που εμφανίζεται με ή χωρίς την κατάποση. O πονόλαιμος συνδέεται τις περισσότερες φορές με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και, παρά την καθιερωμένη άποψη ότι οφείλεται σε βακτήρια, έχει αποδειχθεί ότι η συχνότερη αιτία του είναι οι ιοί. Για παράδειγμα, οι ρινοϊοί ευθύνονται για το 30-50% όλων των κρυολογημάτων, συχνό σύμπτωμα των οποίων είναι ο πονόλαιμος. 
Τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν επίσης πονόλαιμο. Έχει αποδειχθεί όμως, ότι ευθύνονται μόνο  για το 20% των περιπτώσεων. Όταν τα βακτήρια ευθύνονται για την πρόκληση φαρυγγίτιδας, το πιο κοινό αίτιο είναι ο στρεπτόκοκκος. 
Ξηρότητα πάντως του λαιμού ή και φαρυγγίτιδα μπορούν να προκαλέσουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία δηλαδή το κρύο, η θέρμανση εσωτερικού χώρου, η χρήση air-condition, τα αλλεργιογόνα και η μόλυνση του περιβάλλοντος.