Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης ανέργων για 24.251 θέσεις στα πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα σε όλους τους δήμους της χώρας

Αναρτήθηκαν σήμερα, 24 Μαρτίου 2017, στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού www.oaed.gr  (στην ενότητα «Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα 2017») στο «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για όλους τους Δήμους της χώρας για 24.251 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης», ύστερα από σχετική Απόφαση της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ καθ. Μ. Καραμεσίνη.
Ο Οριστικός Πίνακας περιλαμβάνει τους ωφελούμενους, εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, που θα τοποθετηθούν για οκτώ μήνες στους Επιβλέποντες Φορείς (Δήμους), όπως έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση. Η κατάρτιση του Οριστικού Πίνακα πραγματοποιήθηκε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ, με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της εγκεκριμένης από το ΑΣΕΠ Δημόσιας Πρόσκλησης.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ηλεκτρονική τους αίτηση και τη μοριοδότησή τους, είτε από το Μητρώο τους μέσω του e-Services IIS στην καρτέλα της αντίστοιχης αίτησής τους είτε με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους από τους αντίστοιχους πίνακες κατάταξης ανέργων που έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr  

Δήμος Πωγωνίου: θέματα που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της 21-3-2017

Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική συνεδρίαση  του Δ.Σ.  της  21-3-2017 [Πρακτικό Νο 4/21-3-2017]
ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Έγκριση 3ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2017.  ΑΠΟΦΑΣΗ  57
2. Αποδοχή επιχ/σης ΣΑΕΠ.  ΑΠΟΦΑΣΗ  58 
3. Έγκριση μελέτης κατασκευής του έργου: «Αποκατάσταση οδών  Τ.Κ. Κάτω Μερόπης – Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη – εντός οικισμού.  ΑΠΟΦΑΣΗ  59
4. Έγκριση νέας τοπογραφικής μελέτης: «Σύνταξη τοπογραφικής αποτύπωσης έκτασης στη θέση Αγ. Γεώργιος στην Τ.Κ. Δολιανών.»  ΑΠΟΦΑΣΗ  60
5. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου: «Βελτίωση αγροτικών δρόμων αγροκτημάτων Δ.Ε. Καλπακίου.»  ΑΠΟΦΑΣΗ  61
6. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου: «Εργαστήρι ψηφιδωτών Γ. & Ν. Κολέφα.  ΑΠΟΦΑΣΗ  62 
7. Υποβολή πρότασης στο  Πρόγραμμα Net Meterring – Αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με συμψηφισμό με φωτοβολταϊκό σύστημα για ιδία χρήση.  ΑΠΟΦΑΣΗ  63 
8. Συμμετοχή στην υποβολή πρότασης στην πρόσκληση  «FAST TRACK INTEGRATION INTO THE LABOUR MARKET FOR THIRD COUNTRY NATIONALS TARGETING EXCLUSIVELV ASYLUM SEEKERS, REFUGEES AND THEIR FAMILY MEMBERS που αφορά δράσεις σε σχέση με τους πρόσφυγεςΑΠΟΦΑΣΗ  64
9. Έγκριση τροποποίησης μελέτης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Τ.Δ. Παρακαλάμου Δ.Ε. Άνω Καλαμά.  ΑΠΟΦΑΣΗ  65 
10. Σύναψη συμβολαίων ακινήτων.  ΑΠΟΦΑΣΗ  66 
11. Επιχορήγηση Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Βροντισμένης.  ΑΠΟΦ.  67
12. Έγκριση ανανέωσης συμφωνητικού εκμίσθωσης Δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ. Μαζαρακίου.  ΑΠΟΦΑΣΗ 68 
13. Παραχώρηση χώρου για την κατασκευή οικογενειακού τάφου τιμωμένου προσώπου, στο κοιμητήριο Τ.Κ. Κρυονερίου. [Οριστική απόφαση – συνέχεια της Αποφ. Δ.Σ. 277/2013.  ΑΠΟΦΑΣΗ  69
EKTAKTA  ΘΕΜΑΤΑ
1. Αίτημα για τον ορισμό Τοπικού Αστυνόμου στο Δήμο Πωγωνίου. ΑΠΟΦΑΣΗ 70
               
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΚΟΓΚΟΣ

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την 25η Μαρτίου

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, εντατικοποιεί τις δράσεις της, με την εφαρμογή αυξημένων μέτρων Τροχαίας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:
Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.
Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.).
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Επισημαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας.
Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.
Κατά το εορταστικό τετραήμερο θα ισχύει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως ακολούθως

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής στα Ιωάννινα

Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος 38χρονου ημεδαπού

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής, η οποία διαπράχθηκε πρωινές ώρες της 22-03-2017, στα Ιωάννινα.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας του δράστη, 38χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα όπως εξακριβώθηκε προανακριτικά, ο 38χρονος, προχθές το πρωί, εισήλθε σε γραφείο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) του Δήμου Ιωαννιτών και εκμεταλλευόμενος ολιγόλεπτη απουσία της υπαλλήλου, αφαίρεσε το πορτοφόλι της που περιείχε χρηματικό ποσό και προσωπικά έγγραφα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Αλβανίας, κατηγορούμενοι για ψευδή ανώμοτη κατάθεση και παράνομη είσοδο στη χώρα

Συνελήφθησαν, χθες (23-03-2017) το μεσημέρι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο υπήκοοι Αλβανίας (ένας άνδρας 31 ετών και μία γυναίκα 27 ετών), για ψευδή ανώμοτη κατάθεση και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Αναλυτικότερα, οι δράστες συνελήφθησαν αρχικά για παράνομη είσοδο στη χώρα καθόσον στερούνταν παντελώς νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων ενώ όπως διαπιστώθηκε δήλωσαν ψευδή στοιχεία ταυτότητας.
Στη συνέχεια, από τον έλεγχο των πραγματικών τους στοιχείων, προέκυψε επιπρόσθετα ότι σε βάρος του 31χρονου εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: Εκδήλωση των σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821

Την Παρασκευή  24 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του ΚΔΑΠ εορταστικές εκδηλώσεις  των σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά του Δήμου Πωγωνίου για την Απελευθέρωση του Γένους από τον Τουρκικό ζυγό.

Μορφάτι Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός ο οποίος μετέφερε με Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο, δύο μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη, χθες (23-03-2017) το πρωί στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας (στο ύψος της διασταύρωσης Πάργας), από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, ένας 51χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά δύο μη νόμιμων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 51χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας, δύο υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 32 και 29 ετών, οι οποίοι στερούνταν παντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων εισόδου και διαμονής στη χώρα.
Το Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 51χρονου καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο στο Αργυρόκαστρο με την Ομογένεια παρευρέθηκε ο Γιάννης Καραγιάννης

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, παρευρέθηκε την Πέμπτη 23.03.2017 στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώθηκε έκθεση ζωγραφικής με έργα Ελλήνων ζωγράφων με θέμα την επανάσταση του 1821. Ο βουλευτής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, βουλευτές, δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων καθώς και με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο.

Η Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, παρουσιάζει το βιβλίο του Σπύρου Νεραϊδιώτη «Εν χορώ και οργάνοις (επί των ορέων ωραιότης)», το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, ώρα 19:00, σε αίθουσα του Δήμου Χαλανδρίου, Παπάγου 7, Χαλάνδρι

«Εν χορώ και οργάνοις (επί των ορέων ωραιότης)»

To βιβλίο του Σπύρου Νεραϊδιώτη «Εν χορώ και οργάνοις (επί των ορέων ωραιότης)», είναι ένα εκτεταμένο ποίημα που αφηγείται κατορθώματα και γεγονότα συμπατριωτών του. Κατορθώματα σαν κι αυτά που μας διηγούνταν οι γονείς μας , και που σιγά-σιγά κοντεύουν πια να γίνουν κάτι σαν παραμύθι για τα δικά μας τα παιδιά.
Ο Σπύρος στρέφεται ενδοσκοπικά στις αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και στον γενέθλιο τόπο,  την Νεράϊδα Τζουμέρκων.
Η ποιητική του Νεραϊδιώτικου τοπίου, σε μια περιοχή που το τοπίο κοιτάζει τον ήλιο μέσα σε μια απέραντη σιωπή, περιβάλλει με την άλω της τον γενέθλιο τόπο και τα γεγονότα, που θα αποτελέσουν αργότερα πολύτιμες αναμνήσεις για τον Σπύρο.

Με κυρίαρχο αφηγηματικό πλοηγό τη ροή συνείδησης, ο αφηγητής περιγράφει με θερμή νοσταλγία σκέψεις, συναισθήματα, γεγονότα, εντυπώσεις, αντικείμενα, τόπους, οικεία πρόσωπα, που αγάπησε και τον σημάδεψαν δια βίου. 
Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας διέσωσε τον πλούτο της παράδοσης, των μύθων, τη μαγεία, το δημοτικό τραγούδι, τον δημοτικό χορό, την ποίηση, δηλαδή τη σοφία των ορεσίβιων Νεραϊδιωτών. 

Σκάβει σε χώματα που γνωρίζει, ψηλαφεί ρίζες που έχει δει και συνειδητοποιεί  ότι υπάρχουν καρποί, που θα γεννήσουν κάτι νέο. Ίσως.

Η ανάγνωση του βιβλίου «Εν χορώ και Οργάνοις-επί των Ορέων ωραιότης» συνιστά, αναμφίβολα μια καταφυγή προς ένα κόσμο θαλπωρής και Ουτοπίας.

Πάρκινσον: 10 χρόνια καλύτερης ζωής με τις σύγχρονες επεμβατικές θεραπείες

Ελπίδες για καλύτερη ποιότητα ζωής επί τουλάχιστον μία δεκαετία δίνουν στους πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον οι σύγχρονες χειρουργικές θεραπείες, που περιλαμβάνουν τοποθέτηση αντλίας φαρμάκου στην κοιλιά ή «βηματοδότη» στον εγκέφαλο.
Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να εκτελεστούν την κατάλληλη στιγμή και στους κατάλληλους ασθενείς. Αν η εγχείρηση γίνει στο τελικό στάδιο της νόσου ή πολύ νωρίς στην πορεία της, δεν θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, γι’ αυτό και η εφαρμογή της βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.
Όπως εξηγεί  ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και υπεύθυνος του Ιατρείου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Πάρκινσον στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν, το Πάρκινσον δεν είναι μία ενιαία ασθένεια, αλλά έχει στάδια, κάθε ένα από τα οποία χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση.
«Η νόσος αρχίζει με ένα προκλινικό στάδιο, το οποίο προηγείται της εμφάνισης κινητικών συμπτωμάτων. Στο στάδιο αυτό οι ασθενείς έχουν μη κινητικά συμπτώματα, δηλαδή σιελόρροια, δυσκοιλιότητα (λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα),  άγχος, ανήσυχο ύπνο με πολύ «ζωντανά» όνειρα και κινήσεις που ξυπνούν τον/την σύντροφο, απώλεια της όσφρησης (παρατηρείται στο 90% των ασθενών), αλλά και επίμονο “πιάσιμο” στον ώμο, το οποίο είναι πιο συνηθισμένο στους νεότερους ασθενείς (ηλικίες 35-50 ετών) και για το οποίο δεν ανευρίσκεται εμφανής αιτία», λέει.

25η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαρτίου στη Β΄ ερασιτεχνική, εκτός η Αναγέννηση (Α.Ο. Κόντσικας-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 25-03-17/17:00), εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Α.Π.Ο.Ε.Λ. 25-03-17/17:00), εντός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ο. Σταυρακίου 26-03-17/17:00)

ΣΑΒΒΑΤΟ 25  ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ   
ΩΡΑ: 17:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Π.Ο.Ε.Λ.

ΓΗΠΕΔΟ  ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ
ΩΡΑ: 17:00

Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 26  ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 17:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009
 
Το πρόγραμμα της 25ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου, της Β΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 25 Μαρτίου 2017
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ -Α.Π.Ο.Ε.Λ. (17:00)
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (17:00) 
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (17:00)
Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (17:00)
Κυριακή 26 Μαρτίου 2017
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ (17:00)
ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (17:00)
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (17:00)
Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ (19:30)

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις την Παρασκευή 24 Μαρτίου ευρώ στους παραγωγούς για ζημιές στη φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο

Ο ΕΛ.Γ.Α. πρόκειται να καταβάλει την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 σε 6.017 δικαιούχους παραγωγούς των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο ζημιώθηκε από διάφορα καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια κυρίως μέσα στο 2016 αποζημιώσεις ύψους 7.509.057,19 €.
Στους δικαιούχους παραγωγούς της Ηπείρου το ποσό που θα δοθεί είναι ύψους 137.663,50 ευρώ.
Τα ποσά ανά Περιφερειακή Ενότητα που θα δοθούν είναι τα εξής:
ΠΕ Ιωαννίνων: 27.532,45 ευρώ
ΠΕ Άρτας: 8.223,23 ευρώ
ΠΕ Πρέβεζας: 8.396,37 ευρώ

ΠΕ Θεσπρωτίας: 93.511,45 ευρώ

Όραση: «Καμπανάκι» για τους 20άρηδες διαβητικούς

Τα οφθαλμολογικά προβλήματα και η τύφλωση μπορεί θεωρητικά να μην αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη. Μια νέα έρευνα, όμως, αποκαλύπτει ότι δυστυχώς εκδηλώνονται πολύ νωρίτερα απ’ όσο νομίζουν.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έδειξε ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε νέους με τύπου 1 διαβήτη και το 7% όσων έχουν τύπου 2 διαβήτη, εκδηλώνουν μία σοβαρή πάθηση των ματιών πριν καλά-καλά φτάσουν στα 24 τους χρόνια.
Η πάθηση είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και οφείλεται σε βλάβες που υφίστανται τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή από τη συνεχή έκθεση σε υψηλά επίπεδα σακχάρου.
Ο αμφιβληστροειδής είναι ο φωτοευαίσθητος χιτώνας των ματιών που βρίσκεται στο πίσω μέρος τους και φέρει τα κύτταρα-υποδοχείς του φωτός, χάρη στα οποία βλέπουμε. Οι βλάβες σε αυτόν αποτελούν τον κύριο λόγο απώλειας όρασης σε άτομα ηλικίας 20-65 ετών στις χώρες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Η αξιολόγηση της όρασης 4.008 παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 21 ετών αποκάλυψε ενδείξεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 6 ετών!

Άγρια σπαράγγια και οβριές, τα ταπεινά βλαστάρια της άνοιξης

Από τις αρχές της άνοιξης στην εξοχή ξεκινά το “κυνήγι” αυτών των άγριων χορταρικών που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και πραγματικά γίνονται ανάρπαστα.
“Συλλέκτης οβριών”
Στις “χορτοσυλλεκτικές” εξορμήσεις οι οβριές θεωρούνται ανοιξιάτικος γαστρονομικός θησαυρός και η συλλογή τους απαιτεί μπόλικο περπάτημα. Οι οβριές, βρυωνιές ή αβρωνιές ή αγγλιστί tammus comunis είναι άγρια χόρτα που φυτρώνουν σε ακαλλιέργητα και σκιερά μέρη. Είναι φυτά αναρριχώμενα, τα φύλλα τους έχουν σχήμα καρδιάς και οι πράσινοι τρυφεροί βλαστοί τους υψώνουν το λυγερόκορμο ανάστημά τους κοντά σε θάμνους σε απότομες όχθες στην ύπαιθρο από τα τέλη του Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Συναντώνται στη νότια Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Οι οβριές λατρεύουν την πυκνή βλάστηση και όσο θερμότερο είναι το κλίμα, τόσο νωρίτερα φυτρώνουν.
Είναι αρκετά πικρές και καλό είναι να μην τις δοκιμάσετε ωμές γιατί το φυτό είναι ελαφρώς τοξικό. Στο μαγείρεμα αυτή η ιδιότητά τους προφανώς εξαλείφεται γι’ αυτό και οι μαγειρικές τους χρήσεις είναι πολλές. Θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικές ενώ τους έχουν αποδώσει διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως διουρητικές.
Πώς τις μαγειρεύουμε;

ΟΑΕΔ: Ξεκινάει τη Δευτέρα 27 Μαρτίου το πρόγραμμα για τις 10.000 θέσεις εργασίας

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, στις 10.00, ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση του ΟΑΕΔ, που αφορά σε 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Δικαιούχοι της «επιταγής επανένταξης στην αγορά» του ΟΑΕΔ είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης και οι δικαιούχοι επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν εφόσον αποφασίσουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας.
Μέσω του προγράμματος επί 12 μήνες θα επιχορηγούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ), Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν έως 10 άτομα σε πλήρη απασχόληση και ενδιαφέρονται να προσλάβουν δικαιούχους της «επιταγής επανένταξης».
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού τους κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από τη ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά μέσω του site του ΟΑΕΔ, ενώ οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν οι επιδοτούμενοι άνεργοι στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της τακτικής επιδότησης ανεργίας.