Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Ομιλία του Προέδρου της Αδελφότητας Μαυρονοριτών κ. Αλέξανδρου Τζούλη, στη κοινή εκδήλωση για τα 150 χρόνια, από τον εκπατρισμό 40 οικογενειών της Γλούστας

Η ομιλία του Προέδρου της Αδελφότητας Μαυρονοριτών Αλέξανδρου Τζούλη, στη κοινή εκδήλωση για τα 150 χρόνια, από τον εκπατρισμό 40 οικογενειών της Γλούστας(σημερινό Κεφαλοχώρι Θεσπρωτίας) και την ίδρυση του παλαιού Μαυρονόρους Ιωαννίνων, που διοργάνωσαν οι Αδελφότητες Μαυρονοριτών και Κεφαλοχωρίου (Γλούστας), τη Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας
Ο κύριος Τσοπόκης αναφέρθηκε στην ιστορία των 16 χωριών, τα βάσανα και τα μαρτύρια των προγόνων μας μέχρι το 1866. Εγώ θα αναφερθώ στην περίοδο μετά το 1866 από τότε δηλαδή, που άρχισε το μαρτυρολόγιο και η οδύσσεια των Μαυρνοριτών που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την κοινή μας πατρίδα τη Γλούστα και τις τότε συνοικίες της το Γαρδίκι, τα Τσουμπουκάτικα και τα Βορτόπια.
Λίγα χρόνια πριν την ηρωική τους έξοδο κυρίαρχος και αφέντης της περιοχής ήταν ο σκληρός Βελής των Ιωαννίνων. Σκληροί, ατίθασοι κι ανυπότακτοι όμως ήταν και οι πρόγονοί μας γι’ αυτό ο Βελής τους χαρακτήρισε Ταραξίες και επικίνδυνους για το ντουβλέτι και κατάσχε τις περιουσίες τους. Την απόφαση του Βελή δεν την αποδέχθηκαν ποτέ οι πρόγονοι μας κι αντέδρασαν με τα όπλα.
Με την ιαχύ «ντέτε τσιάμιδες καημένοι, αποδύθηκαν σε αγώνα υπέρ βωμών και εστιών υπερασπιζόμενοι τις οικογένειες τους, την τιμή και την περηφάνεια τους.
Υστερα από ένα εξουθενωτικό και πληρωμένο με βαριές θυσίες αίματος αγώνα τους, αποφάσισαν, σαν αντίδραση, να αφήσουν άσπαρτα τα χωράφια τους μια και το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς το έπαιρνε ο Σιούμπασης δηλαδή ο φοροεισπράκτορας του Βελή.
Μη έχοντας άλλο τρόπο αντίδρασης, πήραν τη μεγάλη απόφαση του εθελούσιου εκπατρισμού τους. 40 οικογένειες από τη Γλούστα και από τις τότε συνοικίες της Γαρδίκι, Βορτόπια και Τζιουμουκάτικα, πήραν κυριολεκτικά τα βουνά.

«Χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου μόνο με πλαστικό χρήμα

Κατάργηση μετρητών για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ και  «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου μόνο με πλαστικό χρήμα,  επιβολή φόρων και προσαυξήσεων για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και φορολόγηση των μισθώσεων ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.
Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου για το πλαστικό χρήμα προβλέπουν τα εξής:
1) Τη διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ως ποσοστού του δηλωθέντος εισοδήματος ως εξής:
- 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
- 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ
- 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω και μέχρι 30.000 ευρώ.
2) Για τους φορολογουμένους που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας, σύμφωνα με την κλίμακα της προηγούμενης περίπτωσης.
3) Εφόσον οι φορολογούμενοι συγκεντρώσουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο 22% στη διαφορά μεταξύ των απαιτούμενων αποδείξεων και αυτών που δεν συγκεντρώθηκαν.
4) Έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες θα δίνεται μόνο σε όσες πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ώστε να παταχθεί η υψηλή φοροδιαφυγή στους κλάδους αυτούς.
5) Από τη ρύθμιση εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ωστόσο, αυτές θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση.

Άρτα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για διάρρηξη καταστήματος

Συνελήφθησαν, σήμερα (13-12-2016) τα ξημερώματα στην Άρτα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 46 και 19 ετών, κατηγορούμενοι για διάρρηξη καταστήματος. 
Ειδικότερα, οι δύο δράστες συνελήφθησαν, διότι εμπλέκονται σε διάρρηξη – κλοπή από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που έγινε σήμερα τα ξημερώματα στην Άρτα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

Δύο (02) αλλοδαποί συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη του γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Δήμος Πωγωνίου: Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη με θέμα «Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις»

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, σας προσκαλεί σε συνέντευξη τύπου  με θέμα "Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Πωγωνίου".
Στη συνέντευξη θα μιλήσουν επίσης η υπεύθυνη της Αστερούπολης κ. Σβάιερ και η Διευθύντρια του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ  κ. Κριτσιμά.

Η συνέντευξη θα δοθεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και ώρα 1:30 στο σπίτι του Άη Βασίλη στην Αστερούπολη.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 21χρονος αλλοδαπός με πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο

Συνελήφθη, σήμερα (13-12-2016) τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 21χρονος υπήκοος Σρι Λάνκα, για πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο.
Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 21χρονο, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο, κατείχε και επέδειξε σε αυτούς, διαβατήριο γερμανικών αρχών, το οποίο είχε εκδοθεί για άλλο πρόσωπο.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 21χρονος είχε προμηθευθεί το παραπάνω έγγραφο από περιοχή της Αττικής, έναντι του χρηματικού ποσού των (100) ευρώ.
Το πλαστό διαβατήριο κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού, συγκέντρωσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την Κιβωτό του Κόσμου

Tο Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναγνωρίζοντας τη σημαντική κοινωνική προσφορά της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου, συγκέντρωσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ως προσφορά αγάπης ενόψει και της χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Προέδρου του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεωργίου Καψάλη και των αλλοδαπών σπουδαστών και των διδασκόντων του Κέντρου προκειμένου να παραδώσουν οι ίδιοι τα τρόφιμα και τα υλικά που συγκέντρωσαν και να γνωριστούν με τα παιδιά και το προσωπικό της Κιβωτού.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 10:00.

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας: 250.000 άνδρες και γυναίκες σκοτώνει κάθε χρόνο ο HPV

Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους  (αγόρια και κορίτσια) έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), απευθύνει ο καθηγητής  Μαιευτικής και Γυναικολογίας  κ. Γεώργιος Κρεατσάς.
Μιλώντας σε διάλεξη του  Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «HPV στην νεαρή ηλικία» ο  κ Κρεατσάς τόνισε ότι « το εμβόλιο προσφέρει απόλυτη προστασία και δεν έχει καμία παρενέργεια».
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής  ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων  (HPV) σκοτώνει 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο, ενώ είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση  500.000 νέων περιστατικών του  καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
Ειδικότερα στις Σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία 15 χρόνια σημειώθηκε 1000% αύξηση των μολύνσεων από τον ιό.
Επίσης σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες ο HPV:
Ø Υπολογίζεται ότι το 2050 θα προκαλέσει 1.000.000 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας
Ø Έχει αποδειχθεί ότι είναι αιτιολογικός παράγοντας και άλλων καρκίνων της γεννητικής χώρας και άλλων περιοχών (στοματοφάρυγγας)
Ø Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για το 5.2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως
Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιβάρυνση των ανδρών από τον HPV είναι σημαντική και αντιπροσωπεύει το 1/3 των συνολικών σχετιζόμενων με τον ιό καρκίνων. Ο καρκίνος κεφαλής-τραχήλου είναι η πιο σημαντική σχετιζόμενη με τον HPV νόσος για τους άνδρες.

Έως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου θα δοθούν στους αγρότες οι επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Γιώργο Αποστολάκη έως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ίσως και νωρίτερα, προγραμματίζεται να καταβληθεί και το υπόλοιπο των επιδοτήσεων (εκκαθάριση βασικής ενίσχυσης και πρασίνισμα) στους δικαιούχους.

10.000 μόνιμες προσλήψεις με ποσοστό 15% για ΑμεΑ

Η υλοποίηση 10.000 προσλήψεων είναι στα σχέδια της Κυβέρνησης για το 2017. 
Από αυτές οι 7.000 θα γίνουν για να ενισχύσουν τις κρατικές δομές που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους λόγω έλλειψης προσωπικού.
Συγκεκριμένα αναμένεται να πραγματοποιηθούν μόνο 5.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στην Υγεία για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας Υγείας. 
Παράλληλα στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής θα τοποθετηθούν παλαιοί επιτυχόντες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, ενώ για πρώτη φορά από το σύνολο των προσλήψεων το 15% θα αφορά ΑμεΑ, δηλαδή περίπου 1.050 προσλήψεις.
Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον αριθμό ατόμων με αναπηρία που προσελήφθησαν στο Δημόσιο από το 1998 έως και το 2016 με τον νόμο 2643/1998. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα 18 χρόνια με το θεσμικό πλαίσιο περί προστατευόμενων κοινωνικών ομάδων υπολογίζεται ότι προσλήφθηκαν από 1.400 έως 1.600 άτομα στους οποίους περιλαμβάνονται πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ κ.ά. 
Από το σύνολο των προσλήψεων ατόμων ειδικών κοινωνικών κατηγοριών υπολογίζεται ότι περίπου 500-600 είναι άτομα με αναπηρία.

ΙΝΚΠΑ Ηπείρου: Συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι

Η αγορά και οι καταναλωτές έχουν υποδεχθεί το εορταστικό κλίμα των ημερών με πολύ προβληματισμό λόγω των οικονομικών δυσκολιών που ταλαιπωρούν και φέτος την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
To Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου επισημαίνει ορισμένα βασικά σημεία για να αποφύγουν τις δυσάρεστες καταστάσεις οι καταναλωτές.
Βασικές αρχές είναι η καταγραφή των αναγκών μας ώστε να αγοράσουμε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και η έρευνα αγοράς.
Αναλυτικότερα:
1. Προγραμματίστε και καταγράψτε τις ανάγκες σας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
2. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε σε ότι αφορά τα παιδιά. Προσπαθήστε να τα πείσετε για την αναγκαιότητα ή μη της αγοράς παιχνιδιών ή ρούχων.
3. Οι ανάγκες για τη αγορά τροφίμων ελάχιστα αυξάνονται λόγω των ημερών. Αγορά τροφίμων, λοιπόν, με μέτρο και σύνεση.
4. Αγοράζετε τρόφιμα από καταστήματα που εμπιστεύεστε .Μην ξεχνάτε ότι , τις παραμονές των εορτών οι τιμές πέφτουν.
5. Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης, την ακέραια συσκευασία, τα συστατικά στην ετικέτα  και μεριμνήστε για την συντήρηση των τροφίμων.
6. Από άποψης σωστής διατροφής, το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου σας συνιστά: «φρούτα και λαχανικά της εποχής». Είναι πιο φτηνά και υγιεινά μακριά από υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα.