Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Συλλυπητήρια επιστολή της Αδελφότητας Κρυονεριτών Πωγωνίου για την απώλεια του Κώστα Μήτση


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΩΝ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Η Αδελφότητα Κρυονεριτών Πωγωνίου εκφράζει την μεγάλη της θλίψη για την απώλεια του Συγχωριανού μας Κώστα Μήτση που έφυγε από κοντά μας τα ξημερώματα της Κυριακής.
Ο Κρυονερίτης Κώστας Μήτσης ξεκίνησε επαγγελματικά από το χώρο της κλωστουφαντουργίας και καταξιώθηκε μετά από μεγάλη προσπάθεια και εργασία σαν μεγάλος οικονομικός και δυναμικός παράγοντας στο χώρο του ξενοδοχειακού τομέα.
Ποτέ δεν ξέχασε την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κρυονέρι, το οποίο βοήθησε και ευεργέτησε ποικιλοτρόπως.
Όλοι οι Κρυονερίτες δεν θα ξεχάσουν τον συγχωριανό τους Κώστα Μήτση και εκφράζουν τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΣ      ΚΩΤΣΗΣ Θ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τι δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2016, ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των σημειωμάτων στο taxisnet.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η πραγματική εικόνα αποδομεί και το τελευταίο ψήγμα φημολογίας που έχει καλλιεργηθεί έως τώρα.
Τα δεδομένα του φόρου (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ) έχουν ως εξής:
1. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυσικών προσώπων, δηλαδή το 38,5% (2.463.586) θα πληρώσει για το 2016, λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2015, ειδικά σε περιοχές με χαμηλές αξίες ακινήτων.
2. Το 26% (1.667.901) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει το ίδιο με το 2015.
3. Το 25% (1.573.281) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10,00€.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης και η Δημοτική Αρχή εκφράζουν τη βαριά θλίψη τους για το θάνατο του Κώστα Μήτση

Φτωχότερος είναι από χθες ο επιχειρηματικός και εκδοτικός κόσμος, με το θάνατο του Ηπειρώτη Κώστα Μήτση.
Ο εκ Κρυονερίου καταγόμενος Κώστας Μήτσης κατάφερε από νεαρή ηλικία να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής και ενώ ξεκίνησε από τον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, μεταπήδησε και  μεγαλούργησε στον τουριστικό τομέα και παράλληλα ήταν ιδιοκτήτης του «Αδέσμευτου Τύπου» και της «Βραδινής».
Ο Κώστας Μήτσης δεν ξέχασε ποτέ την ιδιαίτερή του πατρίδα και είχε πάντα ανοιχτή την πόρτα των επιχειρήσεών του για τους Ηπειρώτες.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης και η Δημοτική Αρχή εκφράζουν τη βαριά θλίψη τους για το θάνατο του μεγαλύτερου Έλληνα ξενοδόχου και ενός πραγματικού «λάτρη» του Πωγωνίου.
Η ταφή του θα γίνει στο αγαπημένο του χωριό, το Κρυονέρι Πωγωνίου.

Συνελήφθησαν τρία άτομα στην Άρτα και στην Ηγουμενίτσα, για εκκρεμή καταδιωκτικά έγγραφα

Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, στις Συκιές Άρτας και στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 38 και 47 ετών καθώς και ένας 28χρονος υπήκοος Αλβανίας, για εκκρεμή καταδιωκτικά έγγραφα.
Ειδικότερα:
Συνελήφθη χθες (28-08-2016) το πρωί στις Συκιές Άρτας, ένας 38χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Άρτας, για απάτη κατ’ εξακολούθηση και από κοινού.
Συνελήφθη χθες (28-08-2016) το πρωί στις Συκιές Άρτας, ένας 47χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Άρτας, για απάτη κατ’ εξακολούθηση και από κοινού.
Συνελήφθη σήμερα (29-08-2016) μετά τα μεσάνυχτα στην Ηγουμενίτσα, ένας 28χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου, ποινής φυλάκισης πέντε μηνών και χρηματικής ποινής (3.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως.

Η δεκαετία του 1940 στην ηπειρώτικη πεζογραφία

H ομιλία του φιλόλογου Θανάση Κούγκουλου, στη λογοτεχνική βραδιά με θέμα: ‘’Η διαχρονικότητα της ηπειρωτικής λογοτεχνίας’’, στην εκδήλωση ''Ηπειρώτες Λογοτέχνες και Εικαστικοί Καλλιτέχνες'', που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στο Ζάππειο Μέγαρο, από 19 μέχρι και 23 Ιανουαρίου 2008
 
Θανάσης Κούγκουλος,
Φιλόλογος


Είναι πλέον κοινός τόπος της κριτικής ότι η μεταπολεμική πεζογραφία έχει άμεση συνάφεια και τροφοδοτείται σταθερά από τις δραματικές συνθήκες της κρίσιμης, για τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, δεκαετίας 1940-1950. Η ηπειρώτικη πεζογραφία μετά το 1945 όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση από τον παραπάνω γενικό κανόνα αλλά αναδεικνύει τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, την Κατοχή, τον Εμφύλιο και τη μετεμφυλιακή διάσπαση των πατροπαράδοτων κοινωνικών δεσμών ως κεντρικούς θεματικούς της άξονες μέσα από την οπτική του βασανισμένου, σωματικά και ψυχικά,  θύματος.1
Ο ηπειρώτικος χώρος με την επιβλητική ορεινή φύση, το χυμώδες γλωσσικό ιδίωμα, τη ζωντανή λαϊκή παράδοση και βέβαια τη φρικτή εμπειρία του πολέμου και της φυγής αντιπροσωπεύει για τους γηγενείς συγγραφείς την απολεσθείσα αθωότητα της παιδικής ηλικίας και μετουσιώνεται σε λογοτεχνική γραφή με διακριτή ταυτότητα στη νεοελληνική πεζογραφία. Παρότι, συνήθως, η αφήγηση αφορά τον θάνατο στην πιο ωμή του εκδοχή, απελευθερώνεται μια συγκλονιστική ευαισθησία, καθώς το σημασιακό περιεχόμενο της διήγησης είναι βαθύτατα ανθρωπιστικό και κατά βάση παρηγορητικό. Εξάλλου, τις περισσότερες φορές η φθορά του θανάτου εξισορροπείται από τη ζωογόνα επίδραση ενός μεγάλου αντιμάχου, του έρωτα.  
 Δημήτρης Χατζής
Πρωτοπόρος στην αφηγηματική στροφή προς τα θύματα των συγκρούσεων της αιματηρής περιόδου 1940-1950 αποδεικνύεται ο Δημήτρης Χατζής, που από την εποποιία της Μουργκάνας (1948) περνά στην συνταρακτική σκηνή του αγκαλιάσματος ανταρτών και κυβερνητικών στρατιωτών για να γλιτώσουν από το θανατηφόρο κρύο στο διήγημα «Ανυπεράσπιστοι» (πρώτη δημοσίευση 1964).2 Το παράδειγμά του ακολουθούν στη συνέχεια όλοι σχεδόν οι μεταπολεμικοί Ηπειρώτες πεζογράφοι, όπως οι Γιάννης Λυμπερόπουλος, Γιάννης Δάλλας, Χριστόφορος Μηλιώνης και Φάνης Μούλιος.
Στο παρόν σημείωμά μας αναφερόμαστε επιλεκτικά και επιγραμματικά σε τέσσερις συγγραφείς της πρώτης και της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς και σε ισάριθμα διηγήματά τους. Πρόκειται για τους Κίμωνα Τζάλλα, Φρίξο Τζιόβα, Τάσο Πορφύρη και Στέφανο Σταμάτη. 
Τάσος Πορφύρης
Από αυτούς, ο Τάσος Πορφύρης είναι πρωτίστως ποιητής αλλά πριν λίγο καιρό εξέδωσε μία σημαντική συλλογή διηγημάτων3 ενώ από τους υπόλοιπους τρεις ο Τζάλλας είναι αδικαιολόγητα αγνοημένος από την κριτική4 και ο Τζιόβας την έχει απασχολήσει ελαφρώς μόνον ως προς το ποιητικό του έργο.5 Επίσης, όχι συστηματικά αξιολογημένη είναι και η περίπτωση του προσφάτως εκλιπόντος Στέφανου Σταμάτη.6 Τα σχολιαζόμενα διηγήματα πρωτοδημοσιεύονται στις αρχές της δεκαετίας του ’60,7 με εξαίρεση το αντίστοιχο του Πορφύρη που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ηπειρώτικο περιοδικό το 1995,8 εντάσσεται όμως αναμφίβολα στη θεματολογία και στην ιδεολογική προοπτική της πεζογραφίας κατά την πρώτη μεταπολεμική  περίοδο (1945 – 1967).  
Στα τέσσερα διηγήματα ο χώρος της Ηπείρου προσδιορίζεται άμεσα με τη χρήση γνωστών και υπαρκτών τοπωνυμίων, όπως Νεμέρτσκα, Γιάννινα, Λαψίστα και Μουργκάνα, με την αναφορά χαρακτηριστικών τοποσήμων, για παράδειγμα η λίμνη – δηλαδή η λίμνη των Ιωαννίνων, ή ακόμη έμμεσα αλλά εξίσου ευκρινώς, με σύμβολα που συνδηλώνουν απερίφραστα τον τόπο, όπως το όνομα της βάρκας ενός ήρωα («Κυρά-Φροσύνη»).  


 Στο διήγημα «Η δοντάγρια» του Πορφύρη παρουσιάζεται ένα επεισόδιο του ελληνοϊταλικού πολέμου στο Πωγώνι, όπου προς στιγμή υπερβαίνεται η διάζευξη φίλος vs εχθρός και αναβλύζει η ανθρωπιά των αμυνομένων. Κοντά στο χωριό του αφηγητή ανακαλύπτονται πολλά πτώματα Ιταλών στρατιωτών, αποσοβείται η σκύλευσή τους από κάποιον επιτήδειο και όλοι οι κάτοικοι ανεβαίνουν στο σημείο που κείτονται οι νεκροί εχθροί για να τους θάψουν χωρίς κανέναν ηθικό δισταγμό. Το διήγημα κλείνει με τους ήχους ενός πολυφωνικού μοιρολογιού για τον θάνατο που έτσι κι αλλιώς δεν έχει εθνικότητα. Μέσα σ’ αυτό το αποτρόπαιο σκηνικό του πολέμου, η ιδιότητα του ανθρώπου παραμένει αλώβητη και εκφράζεται με τον πλέον δυναμικό τρόπο από τη στάση των απλών ορεσίβιων Ηπειρωτών, που απέναντι στην κοινή μοίρα του θανάτου παραμερίζουν τις ιστορικές συνιστώσες και συμπεριφέρονται με ειλικρινή συμπόνια. 

Δελτίο Τύπου του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, σχετικά με τις δύο νέες δομές Ειδικής Αγωγής-Τμήματα Ένταξης που ιδρύονται στην Άρτα

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας. 
Στο πλαίσιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε τις ήδη υπάρχουσες δομές Ειδικής Εκπαίδευσης, σε όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε και ο τελευταίος μαθητής με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρία, να αποκτήσει ισάξια πρόσβαση με όλους στην Εκπαίδευση.
Στην περιοχή της Ηπείρου ιδρύονται 9 νέα Τμήματα Ένταξης, ενώ στην Άρτα έχουμε δύο νέες δομές ειδικής αγωγής, παράλληλα με αυτές που λειτουργούν ήδη. Πρόκειται για τα Τμήματα Ένταξης που δημιουργούνται στο 6ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κωστακιών και στο 7ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Άρτας.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά μετά από πολλά χρόνια με καλές προϋποθέσεις. Καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε τα κενά στα σχολεία να καλυφθούν με Αναπληρωτές από την πρώτη στιγμή, οι οποίοι υπολογίζεται να φτάσουν στις 21.000 θέσεις για να μη χαθούν σχολικές ώρες. 
Τα βιβλία έχουν ήδη διανεμηθεί στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας, προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση που να διαταράξει την ομαλή λειτουργία της νέας σχολικής χρονιάς.  

Την αποθέωση γνώρισε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού στο Μέτσοβο

Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού βρίσκεται  στο Μέτσοβο στο οποίο θα παραμείνει μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου.
Οι παίκτες των Πρωταθλητών Ελλάδας παρά το ταξίδι θα γυμναστούν σε πιο χαλαρό ρυθμό.
Η επίσημη ενημέρωση του Ολυμπιακού αναφέρει:
«Οι Πρωταθλητές επέλεξαν και φέτος την πόλη της Ηπείρου και το ξενοδοχείο Grand Forest για να πραγματοποιήσουν το δεύτερο και βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους, με τη διαφορά όμως ότι φέτος ο Γιάννη Σφαιρόπουλο έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στο Μέτσοβο μέσω Ιωαννίνων και στην είσοδο της πόλης τους περίμεναν δεκάδες φίλοι της ομάδας που τους υποδέχθηκαν με συνθήματα και βεγγαλικά, ενώ λίγα λεπτά μετά πολλοί μικροί φίλοι του Θρύλου υποδέχθηκαν την παρέα του Σπανούλη και του Πρίντεζη στο ξενοδοχείο προκειμένου να πάρουν ένα αυτόγραφο ή να βγάλουν μια φωτογραφία.

Το απόγευμα της Κυριακής, οι «ερυθρόλευκοι» θα τρέξουν στο γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης κι από το πρωί της Δευτέρας επιστρέφουν σε προπονήσεις μπάσκετ».

Με επιτυχία η «Γιορτή του Κυνηγού» του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων στον χώρο του σκοπευτηρίου στο Πέραμα

Με επιτυχία η «Γιορτή του Κυνηγού» που οργάνωσε  το βράδυ του Σαββάτου ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιωαννίνων, στον χώρο του σκοπευτηρίου στο Πέραμα και συνδυάστηκε  με τα εγκαίνια του σκοπευτηρίου.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσίαση χορευτικών, λαχειοφόρο αγορά με πλούσια δώρα και γλέντι με δημοτικό συγκρότημα.

Το παρόν έδωσαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέκος Καχριμάνης, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Στέφος, οι δήμαρχοι  Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, Ζίτσας κ. Μιχάλης Πλιάκος, Μετσόβου κ. Κώστας Τζαφέας και παρά πολλοί φίλοι του κυνηγιού.

Ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Η πληρωμή σε πέντε δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιανουαρίου 2017
 
Μετά τα μεσάνυκτα της Κυριακής προς Δευτέρα ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του  ΕΝΦΙΑ  στο taxisnet.
Από το πρωί της Δευτέρας, οι περίπου 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα μπορούν με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis να ενημερωθούν σχετικά με το αν θα συμπεριληφθούν σε αυτούς που θα πληρώσουν τα ίδια, λιγότερα ή περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Το εκκαθαριστικό μπορεί να το βρει κάποιος μέσα από το «ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα περιουσιολογίου» αφού επιλέξουν ως έτος αναφοράς το 2016.
Υπενθυμίζεται ότι:
1. Για 2.558.227 φορολογούμενους, δεν θα υπάρξει καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Το εκκαθαριστικό θα είναι είτε μηδενικό είτε θα υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να πληρώσει τα ίδια με πέρυσι.
2. Για 2.478.671 ιδιοκτήτες, ο φόρος θα είναι λιγότερος σε σχέση με πέρυσι κυρίως λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
3. Για 2.255.306 ιδιοκτήτες, το εκκαθαριστικό θα φέρει περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι. Εξ’ αυτών, οι 278.052 θα υποστούν και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις καθώς το εκκαθαριστικό θα δείξει τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. 

Ιωάννινα: 23η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Xειροτεχνίας από 9 έως 11 Σεπτεμβρίου 2016

9 Σεπτεμβρίου στις 10 π.μ. μέχρι 11 Σεπτεμβρίου στις 10 π.μ.

Φέτος, και μετά από 22 χρόνια από την πρώτη γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, η πόλη των Ιωαννίνων θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά την ιδέα της αλληλέγγυας οικονομίας και της οικολογικής συνεργασίας.
Σε αυτόν τον τόπο που ήταν πάντα άμεσα συνδεδεμένος με την κτηνοτροφία κι αργότερα με την γεωργία η ανάγκη για έναν άλλο τρόπο ζωής και παραγωγής, ειδικά αυτήν την εποχή της κρίσης, δεν είναι μόνο παρούσα αλλά και εφικτή αν αποφασίσουμε να επιλέξουμε μια άλλη συνθήκη για τον άνθρωπο, την γη και την τροφή του.
Η έννοια της οικολογικής γιορτής δεν έχει το νόημα της διάδοσης της βιολογικής καλλιέργειας και του στρεβλού κέρδους αλλά την διαχείριση των καρπών της γης, σαν πολίτες και σαν παραγωγοί, με όρους κοινωνικής προσφοράς, με παλιές μεθόδους καλλιέργειας, χωρίς χημικά και μεταλλαγμένα, με στήριξη στις ντόπιες ποικιλίες σπόρων και ράτσας ζώων, με εκτίμηση στα φυσικά υλικά και την χρησιμοποίηση τους.
Οι αξίες της αυτάρκειας, της αλληλεγγύης, του μοιράσματος και του σεβασμού προς στη φύση είναι οι βασικές ιδέες αυτής της γιορτής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης και σε δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων χωρίς μεσάζοντες και στην απευθείας δημιουργία σχέσεων συναλλαγών-ανταλλαγών μεταξύ παραγωγών και πολιτών.
Μέσα στη παγκοσμιοποιημένη οικονομία του κέρδους, της καταστροφής της φύσης και της σκόπιμης συσσώρευσης κέρδους προτείνετε μια ολική υπέρβαση των συνθηκών και των αιτιών που την δημιούργησαν, μια επανεξέταση του τρόπου που λειτουργεί η οικονομία καθώς και της σχέσης φύσης και ανθρώπινης κοινωνίας.
Το πρόγραμμα της Οικογιορτής διαμορφώνεται και θα οριστικοποιηθεί σε λίγες ημέρες.
Αίτηση Συμμετοχής: http://tinyurl.com/hdtfdws

Από τον Δεκέμβριο η επαναχορήγηση της σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διοικητή του ΟΓΑ κ. Αθανάσιου Μπακαλέξη το Δεκέμβριο θα ξεκινήσει να επαναχορηγείται η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων (αφορά και τους ομογενείς από Αλβανία και Ρωσία), που είχε διακοπεί προ τετραετίας.
Μιλώντας στο Πρακτορείο 104.9 FM, είπε ότι ήδη από τις 22 Αυγούστου έχει αρχίσει η υποδοχή των αιτήσεων, στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ, από τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Ο Διοικητής του ΟΓΑ ανέφερε ότι ο προηγούμενος νόμος έθετε «απόλυτο κώλυμα» στην καταβολή της σύνταξης, εάν υπήρχε άλλη ασφαλιστική παροχή (σύνταξη από χώρα του εξωτερικού, άλλου φορέα, κ.α.), έστω και αν αυτή ήταν ένα ευρώ. «Τώρα – σημείωσε - προβλέπεται συμψηφισμός της σύνταξης και καταβάλλεται η διαφορά στον ανασφάλιστο υπερήλικα». Επίσης, προβλέπονταν εικοσαετής μόνιμη διαμονή στη χώρα μας, ενώ τώρα προβλέπεται δεκαπενταετής. Τέλος, οι νέες ρυθμίσεις, σε αντίθεση με τις παλαιότερες, για την κατηγορία των ανασφάλιστων υπερηλίκων αφορούν όχι μόνο ομογενείς, αλλά «όλους όσοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα μας».
Υπολογίζεται ότι η σύνταξη θα δοθεί σε τριάντα χιλιάδες άτομα, σε όσους δηλαδή είχε διακοπεί η συνταξιοδότηση με τον ν. 4093, αλλά μπορεί και σε περισσότερους, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή υπερηλίκων, ίσως και ημεδαπών, που λόγω της ανεργίας και της κρίσης δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις κανονικής συνταξιοδότησης.