Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Παρακάλαμος: Βράβευση του κ. Παύλου Κοτρότσιου από τη Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι», την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο



 Σε μια σεμνή τελετή που έγινε το απόγευμα της Τρίτης 2 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Σωσίνου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι» κ. Ντότης Δημήτρης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παρακαλάμου κ. Μπίκας Κωνσταντίνος, ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Σύλλογου Παρακαλάμου  «Το Σώσινο» κ. Κουρής Αναστάσιος  βράβευσαν τον συγχωριανό κ. Παύλο Κοτρότσιο, για την προσφορά του ιατρικού εξοπλισμού σε ιατρεία του Δήμου Πωγωνίου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Καραμπίνας Ιωάννης, ο ηπειρώτης τραγουδιστής  κ. Σάββας Σιάτρας και Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης.
Μετά την  βράβευσή, πήρε το λόγο ο μεγάλος τραγουδιστής παραδοσιακής μουσικής κ. Σάββας Σιάτρας και ερμήνεψε με τον δικό του ξεχωριστό του τρόπο ηπειρώτικους σκοπούς.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ: Νέο φωτογραφικό υλικό από το ανακαινισμένο μοναστήρι


Ιερά Μονή Σωσίνου

Το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Σωσίνου είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Κτίστηκε από τον Ιωάννη Σιμωτά το 1598 πάνω στα ερείπια άλλου Βυζαντινού μοναστηριού, που χρονολογείται γύρω στο 1430. Ενδεχομένως ο ιδρυτής του να λεγόταν Σώσινος, από τον οποίο πήρε την ονομασία του.
Ο Σιμωτάς ήταν επιχειρηματίας στη Βλαχία στις αρχές του 17ου αιώνα και κατάστησε το μοναστήρι θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Εδώ ήκμασε η σχολή Σωσίνου που ο Ιωάννης Λαμπρίδης ονόμασε "φωτοβόλο εστία της Ηπείρου" και σε αυτή για 126 ολόκληρα χρόνια καλλιεργήθηκαν τα γράμματα, όχι μόνο τα θεολογικά αλλά και η αρχαία ελληνική γραμματεία καθώς και τα λατινικά.
Μεταξύ των κορυφαίων διδασκάλων της ήταν ο Δανιήλ, Μητροπολίτης στην αρχή Τομοράβας και Πρεσλάβας, παλιάς πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, και στη συνέχεια ηγούμενος και καθηγητής στο Σώσινο, ο πιο μορφωμένος απ΄  όλους τους διδάξαντες καθηγητές στη Σχολή Σωσίνου.
 Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται στα 1602.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο παραστάσεις στο ιερό και στο νάρθηκα με τις μορφές των κτητόρων της μονής. Πρόκειται για τον Ιωάννη Σιμωτά, τον Ιωάννη και Εμμανουήλ Κονδαράτο και τον Ιωαννάκη Κυρίτζη.
Τοιχογραφίες ναό έγιναν και κατά το έτος 1838. 
Η μονή διέθετε μεγάλη και σημαντική βιβλιοθήκη.
Το μεγαλύτερο μέρος των κελιών, το αρχονταρίκι καθώς και η στέγη, ανακατασκευάστηκαν το 2008 από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, υπό την επίβλεψη των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, ενώ πολλές συμπληρωματικές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο εκτελέστηκαν από την Ιερά Μονή.
Εκτός από το καθολικό, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στεγασμένη στέρνα της μονής. Το συγκρότημα περιβάλλεται από ψηλό πέτρινο περιβαλλότοιχο.

Δήμος Πωγωνίου: Έσπασαν τον αγωγό ύδρευσης του Βασιλικού

Δολιοφθορές εντοπίστηκαν στο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Τ.Κ. Βασιλικού. 
Ο σπασμένος αγωγός προκάλεσε τη διακοπή ύδρευσης της περιοχής, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.
Ο Δήμος Πωγωνίου έχει καταγγείλει το γεγονός στο Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου και καταδικάζει κάθε ενέργεια βανδαλισμού που αφενός καταστρέφει τη δημοτική περιουσία κι αφετέρου ταλαιπωρεί τους δημότες.  

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Στην Κ 17 του Παναιτωλικού ο Ρομέο Ζότα

Κάτοικος Αγρινίου είναι από τις 20 Ιουλίου ο 16χρονος ταλαντούχος παίκτης του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά Ρομέο Ζότα (φωτο), καθώς εντάχτηκε στο ρόστερ της Κ17.
Ο Ζότα αγωνίζεται στα χαφ και ξεχώρισε στο β γύρο της περσινής σαιζόν. 
Ο προπονητής της ομάδας Μπάμπης Νταλάκας πίστεψε στην αξία του ποδοσφαιριστή και ενώ ο παίκτης δεν αγωνίστηκε στον α γύρο εξελίχτηκε σε παίκτη-βαρόμετρο της ομάδας στο β γύρο.
Με τη σωστή ατομική προπόνηση και καθοδήγηση ο παίκτης πέρασε με εξαιρετική επιτυχία τα δοκιμαστικά τεστ του Παναιτωλικού που πραγματοποιήθηκαν για τρεις ημέρες στις αρχές του Ιουνίου. 
Ο τότε προπονητής της ομάδας Κ17 Γιώργος Ταράσης που τώρα είναι προπονητής της Κ20 εισηγήθηκε την απόκτησή του.
Στον παίκτη πιστεύει και ο τωρινός προπονητής της ομάδας Δημήτρης Θεοδοσίου ο οποίος συμφώνησε για τη μεταγραφή.Έτσι, η διοίκηση της ομάδας με επικεφαλής τους υπεύθυνους για τα τμήματα υποδομής Γιάννη Νταλακούρα και Κώστα Κωνσταντόπουλο συναντήθηκε με τη διοίκηση της ομάδας του Παρακαλάμου και ολοκλήρωσαν τη συμφωνία.
Προπονητής, παράγοντες και φίλοι της ομάδας εύχονται καλή επιτυχία στον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή.
Στα μεταγραφικά τώρα, όπου η διοίκηση της ομάδας προχώρησε σε ανανεώσεις με τους ποδοσφαιριστές Αλέξανδρο Παπαναστασίου, Κώστα Γκάνα, Χρήστο Μακρή, Πέτρο Γκόνη, Χρήστο Κολιούση, Μάριο Φερούλη και Παναγιώτη Τσουμάνη που θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες γηγενείς ποδοσφαιριστές.
Παρελθόν αποτελεί ο πορτιέρο Άννι Μπάσα.
Σημαντική μεταγραφή είναι η επιστροφή του Χρήστου Γρίβα που αγωνίστηκε στο α μισό του περσινού πρωταθλήματος ενώ στο Β μισό αγωνίστηκε στον Κεραυνό Μυρτιάς (Α΄ κατηγορία Αιτωλ/νίας).
Σύμφωνα με τους διοικούντες έχουν έρθει σε συμφωνία με την ομάδα πέντε ακόμη ποδοσφαιριστές δύο έμπειροι και τρεις μικροί καθώς και ένας τερματοφύλακας.
Μάλιστα μία από τις μεταγραφές αναμένεται να αποτελέσει αίσθηση στο χώρο του γιαννιώτικου ποδοσφαίρου εφόσον ολοκληρωθεί, όπως όλα δείχνουν.
Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

Γιάννης Καραγιάννης: Στήριξη της αγροτικής παραγωγής με το Μέτρο 4.2 του νέου ΠΑΑ 2014-2020

Σειρά επαφών με αγρότες και κτηνοτρόφους της Ηπείρου, είχε ο Βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, στις πρόσφατες επισκέψεις του στην "1η έκθεση ηπειρώτικων αγροτικών προϊόντων" που διοργάνωσε o Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας στα Σύβοτα και στην "γιορτή προβατίνας" στη Μικρή Γότιστα που διοργάνωσε ο Δήμος Μετσόβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Γότιστας και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Κατά τις επισκέψεις του στις δύο εκδηλώσεις, ο κ. Καραγιάννης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους παραγωγούς σχετικά με το Μέτρο 4.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά τη στήριξη επενδύσεων στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.
Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή και η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας, χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον.
Δικαιούχοι θα είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως ορίζονται από την 2003/361/ΕΚ και στο πλαίσιο του μέτρου θα ενισχύονται δαπάνες που αφορούν ενδεικτικά τις εξής κατηγορίες:
· Παραγωγή προϊόντων ποιότητας, όπως προϊόντων προερχομένων από ειδικές εκτροφές, προϊόντων που φέρουν χρήση σήμανσης "ορεινό" και προϊόντων που παράγονται με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης
·  Κατασκευή νέων ή βελτίωση υφιστάμενων υποδομών, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, αγορά εξοπλισμού
· Εγκατάσταση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων.
·Αγορά οχημάτων, όπως ισοθερμικών βυτίων για την μεταφορά γάλακτος, ψυγείων για χονδρεμπόριο, μέσων εσωτερικής μεταφοράς (ανυψωτικά, περονοφόρα) και οχημάτων για μεταφορά των ζωικών υποπροϊόντων προς τις μονάδες αδρανοποίησης.
· Απόκτηση πιστοποιητικών ISO - HACCP

· Δημιουργίας εταιρικής ταυτότητας, σχεδιασμός και υλοποίηση ολοκληρωμένων πλάνων προβολής και προώθησης των προϊόντων. 

ΝΕΜΕΡΤΣΙΚΑ 2016: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Η ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΠΗ", διοργανώνει τον 3ο ΑΓΩΝΑ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ 20 κμ & 6 κμ , «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ» στις 21 Αυγούστου, ώρα 9:30 π.μ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Η ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΠΗ", με την στήριξη του ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ, διοργανώνει τον 3ο ΑΓΩΝΑ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ  20ΚΜ & 6ΚΜ "ΝΕΜΕΡΤΣΙΚΑ 2016 «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ» στις 21 Αυγούστου  2016 και ώρα 9:30 πμ.
 Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της περιοχής και η ανάπτυξη του λαϊκού μαζικού αθλητισμού και του εθελοντισμού.
ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ –ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κεντρική πλατεία Κάτω Μερόπης Πωγωνίου.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ 6km: Η Διαδρομή του αγώνα αποτελείτε από 4km χωμάτινου δρόμου μέσα στο δάσος και 2km άσφαλτο.ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ 20km: Η Διαδρομή του αγώνα αποτελείτε από 10km χωμάτινο δρόμο και τα υπόλοιπα μέσα σε δάσος.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 5ευρω (στην γραμματεία την ίδια ημέρα }.
Θα υπάρχει ιατρική κάλυψη και εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας με νερό.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί μετάλλιο, αναμνηστικό μπλουζάκι.
ΚΥΠΕΛΛΑ: 1ος άνδρας γενικής 20ΚΜ, 
1η γυναίκα γενικής 20 km
1ος άνδρας γενικής  6 km
1η γυναίκα γενικής 6 km
Επίσης, θα δοθεί και κύπελλο στον μεγαλύτερο ηλικιακά συμμετέχοντα και μικρότερο.
Μετά το τέλος του αγώνα θα ακολουθήσει σουβλάκι party για τους αθλητές-εθελοντές.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έχουν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες άνω των 18 ετών, οι οποίοι θα τρέξουν με δική τους ευθύνη και θα πρέπει να έχουν εξεταστεί πρόσφατα από γιατρό.
Οι αθλητές κάτω των 18 ετών μπορούν να συμμετάσχουν μόνο αν υπάρχει γονική συναίνεση. Αυτό επιτυγχάνεται συμπληρώνοντας ο γονέας την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα την φόρμα συμμετοχής από την γραμματεία.
Προθεσμία υποβολής έως 21 Αυγούστου 2016.
Παρακαλούνται οι αθλητές – αθλήτριες να προσέλθουν μία ώρα πριν τον αγώνα για να παραλάβουν τα νούμερα τους.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ.
Από εθνική οδό Ιωαννίνων Κόνιτσας στρίβουμε για Βασιλικό-Κεφαλόβρυσο-Κάτω Μερόπη.
Τηλ. Επικοινωνίας : 6948543661-6944234388 -6972189648


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Κόντσικα Ιωαννίνων: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν συνολικά 17 δενδρύλλια κάνναβης, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και χρηματικό ποσό

Συνελήφθησαν, σήμερα (02-08-2016) μετά τα μεσάνυχτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 35 και 30 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της καλλιέργειας και κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι πήγαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 35χρονου, σε αγροτική δύσβατη περιοχή μεταξύ Μαρμάρων και Κόντσικας Ιωαννίνων, όπου διαπιστώθηκε να καλλιεργούν 14 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως (1,46) μέτρων, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.
Σε έρευνα στο αυτοκίνητο των δραστών, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία γλάστρα με ένα δενδρύλλιο κάνναβης ενώ σε έρευνα στο σπίτι του 30χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
δύο γλάστρες με δενδρύλλια κάνναβης, ύψους (50) και (53) εκατοστών,
τέσσερις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (56) γραμμαρίων,
ποσότητα αποξηραμένων φύλλων ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (14,8) γραμμαρίων,
δύο κουτιά με σπόρους ακατέργαστης κάνναβης,
το χρηματικό ποσό των (2.000) ευρώ, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,
μία ηλεκτρονική ζυγαριά και
τρεις τρίφτες με υπολείμματα ακατέργαστης κάνναβης.
Επίσης, κατασχέθηκε το αυτοκίνητο των δραστών καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ τις έρευνες και το προανακριτικό έργο ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Συνελήφθησαν τρία άτομα στην περιοχή της Κόνιτσας Ιωαννίνων, για την εμπλοκή τους σε υπόθεση μεταφοράς και διακίνησης ποσότητας κάνναβης

Κατασχέθηκαν (14.500) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα

Συνελήφθησαν, σήμερα (02-08-2016) τα ξημερώματα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 25χρονος υπήκοος Αλβανίας και δύο ημεδαποί, ηλικίας 23 και 25 ετών, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση μεταφοράς, κατοχής και διακίνησης ποσότητας κάνναβης.
Ειδικότερα, σήμερα τα ξημερώματα στο Ελεύθερο Κόνιτσας, εντοπίσθηκε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 25χρονος αλλοδαπός και μετά από έλεγχο, βρέθηκαν στο πορτ – παγκάζ του αυτοκινήτου και κατασχέθηκαν, δύο ταξιδιωτικοί σάκοι, που περιείχαν -10- δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -14.500- γραμμαρίων.
Λίγη ώρα αργότερα, στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, συνελήφθησαν οι δύο ημεδαποί δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε άλλο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, λειτουργούσαν ως προπομποί, προκειμένου να καθορίζουν το ακολουθητέο δρομολόγιο και να επιτηρούν παράλληλα τη διαδρομή προς αποφυγή αστυνομικών ελέγχων.
Τα δύο οχήματα καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τις παράνομες συναλλαγές τους, κατασχέθηκαν.

Η προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Από σήμερα Τρίτη τίθενται σε κυκλοφορία τα εισιτήρια του αγώνα του ΠΑΣ με την Άλκμααρ

H ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ενημερώνει τους φίλους της ομάδας ότι από την Τρίτη τίθενται σε κυκλοφορία τα εισιτήρια του επαναληπτικού αγώνα με την Άλκμααρ.
Λόγω αλλαγής της έδρας μας για τον συγκεκριμένο αγώνα, το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων θα είναι διαφορετικό γι αυτό ζητάμε εκ των προτέρων την κατανόηση όλων.
Από την Τρίτη 02.08 λοιπόν θα λειτουργεί ένα εκδοτήριο στα γραφεία της ΠΑΕ (Τρίτη 10:00 έως 20:00 και Τετάρτη 10:00 έως 17:00), ένα εκδοτήριο στη μπουτίκ της ομάδας (ώρες λειτουργίας καταστημάτων), ένα εκδοτήριο στο γήπεδο του Ατρόμητου (Θύρα 4, 12:00 έως 20:00)και ένα εκδοτήριο στον Σύλλογο Ηπειρωτών Καματερού (Πάρου 2Α, Καματερό, 210 2323137, 17:00 έως 21:00).
Την ημέρα του αγώνα θα λειτουργήσουν τρία εκδοτήρια στις Θύρες 2, 4 και 7 από τις 14:00 έως και την ώρα έναρξης του αγώνα.
Απαραίτητη η ταυτότητα και ο ΑΜΚΑ.
Τιμές εισιτηρίων:
Θύρες 2 και 4, Κανονικό 20 ευρώ, Παιδικό 10 ευρώ
Θύρα 7, Κανονικό 15 ευρώ, Παιδικό 10 ευρώ
VIP 30 ευρώ
Για τους κατόχους διαρκείας θα ισχύουν οι παρακάτω τιμές:
Θύρες 2 και 4 (οι οποίες αντιστοιχούν στις Θύρες 3-4 στους Ζωσιμάδες) Κανονικό 10 ευρώ, Παιδικό 5 ευρώ
Θύρα 7 (η οποία αντιστοιχεί στις Θύρες 9-10 στους Ζωσιμάδες) Κανονικό 10 ευρώ, Παιδικό 5 ευρώ
VIP 15 ευρώ

Παρακαλούνται οι κάτοχοι διαρκείας να προμηθευτούν τα εισιτήρια τους από τα σημεία προπώλησης στα Ιωάννινα για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους. 
Κατά την είσοδο στο γήπεδο απαραίτητα είναι η ταυτότητα, το εισιτήριο αλλά και η κάρτα διαρκείας για τους κατόχους.

“Φιλική Εταιρεία και Ηπειρώτες Φιλικοί”: Απέριττη και επιτυχής σπονδή μνήμης και τιμής στα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας και τους Ηπειρώτες Φιλικούς, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, στο Ζάππειο Μέγαρο

Με μια απέριττη, ποιοτική εκδήλωση λόγου και μέλους, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων τίμησαν τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Η εκδήλωση τιμής και μνήμης πρόβαλε την ιδιαίτερη σημασία της επετείου για την Ιστορία της πατρίδας μας και για την εθνική αυτογνωσία ενώ εστίασε στην ιδιαίτερη προσφορά των Ηπειρωτών Φιλικών, από την ημερομηνία της Ίδρυσης της Φιλικής Εταιρίας (14 Σεπτεμβρίου 1814) ως την ευόδωση της δράσης της. Δύο από τους τρεις πρωτοστάτες της ήταν Ηπειρώτες, ο Νικόλαος Σκουφάς από το Κομπότι της Άρτας και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Ιωάννινα, ενώ σειρά άλλων Ηπειρωτών εντάχθηκαν και πρωτοστάτησαν στην κατοπινή κλιμάκωση του εθνικοαπελευθερωτικού έργου της.
Από μέρους του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. χαιρετισμό απεύθυνε ο Έφορος Τύπου Σπύρος Τζήμας που, αναφερόμενος στο αξιακό φορτίο της δράσης των Φιλικών, συσχέτισε την οργάνωση, την ενότητα και τη συλλογικότητα που χαρακτήριζε τη δράση τους με τους γνώμονες που αξίζει να διέπουν κάθε συλλογικό και ανιδιοτελή αγώνα και στις σημερινές περιστάσεις.
Από μέρους της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων χαιρετισμό απεύθηνε το μέλος του Δ.Σ. και πρώην Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κ. Ιωάννης Ζώης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη συμβολή των Ηπειρωτών στα ηρωικά αλλά και στα κατοπινά, εθνικά έργα ευποιίας.
Η Περιφέρεια Αττικής εκπροσωπήθηκε δια της Περιφερειακής Συμβούλου δρ. Κατερίνας Παλιού που μετέφερε χαιρετισμό από μέρους της Περιφερειάρχου Αττικής κας Ρένας Δούρου, μεταφέροντας τη διάθεση συνεργασίας με τους απόδημους Ηπειρώτες.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συμμετοχή και οι χαιρετισμοί εκπροσώπων από τους γενέθλιους τόπους των πρωτεργατών της Φιλικής Εταιρίας. Πάτμιος στην καταγωγή ο Εμμανουήλ Ξάνθος και οι Δωδεκαννήσιοι εκπροσωπήθηκαν σε κορυφαίο επίπεδο με τον χαιρετισμό του Προέδρου των Δωδεκαννησιακών Σωματείων κ. Ιωάννη Φραγκούλη που αναφέρθηκε στους Ιστορικούς δεσμούς που συνέχουν τις δύο απέναντι άκριες του Ελληνισμού, τα Δωδεκάννησα και την Ήπειρο.