Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Βρέθηκε και κατασχέθηκε, κρυμμένο στον ευρύτερο χώρο της φυτείας στην περιοχή του Δελβινακίου Ιωαννίνων, ένα ημιαυτόματο πιστόλι

Στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, μετά τη χθεσινή σύλληψη δύο αλλοδαπών καλλιεργητών φυτείας κάνναβης σε δύσβατη παραποτάμια περιοχή του Δελβινακίου Ιωαννίνων, βρέθηκε και κατασχέθηκε, κρυμμένο στον ευρύτερο χώρο της φυτείας, ένα ημιαυτόματο πιστόλι

Σε συνέχεια του χθεσινού (20.07.2016) Δελτίου Τύπου της Υπηρεσίας μας σχετικά με τη σύλληψη δύο υπηκόων Αλβανίας, καλλιεργητών οργανωμένης φυτείας (685) δενδρυλλίων κάνναβης σε δύσβατη παραποτάμια περιοχή του Δελβινακίου Ιωαννίνων, ανακοινώνεται ότι:
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διερεύνησης της υπόθεσης και ερευνών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων στην ευρύτερη περιοχή της φυτείας, κατασχέθηκε ένα ημιαυτόματο πιστόλι, το οποίο βρέθηκε κρυμμένο, κάτω από κλαδιά και φύλλα δένδρων, κοντά σε αυτοσχέδιο παρατηρητήριο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για την κατόπτευση του χώρου.
Το κατασχεθέν όπλο θα αποσταλεί στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακή εξέταση.
Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Συνελήφθησαν άμεσα τρεις ημεδαποί Ρομά (ένας άνδρας και δύο γυναίκες), μετά από διάπραξη ληστείας σε βάρος ηλικιωμένης στην Κορύτιανη Θεσπρωτίας

Επίσης, εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους και σε κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης, από σπίτι στην ίδια περιοχή

Κατασχέθηκαν Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και κλοπιμαία

Συνελήφθησαν, σήμερα (20-07-2016) στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, τρεις ημεδαποί Ρομά και συγκεκριμένα ένας 66χρονος, μία 41χρονη και μία 24χρονη, οι οποίοι κατηγορούνται για διάπραξη ληστείας και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Ειδικότερα, σήμερα το πρωί στην Κορύτιανη Θεσπρωτίας, οι κατηγορούμενοι προσέγγισαν 80χρονη ημεδαπή και καθώς την απασχολούσαν με το πρόσχημα πώλησης φρούτων, αφαίρεσαν από το σπίτι της χρηματικό ποσό.
Στη συνέχεια, στην ίδια περιοχή, οι δράστες αφού προσέγγισαν με το ίδιο πρόσχημα 77χρονη ημεδαπή στην είσοδο της οικίας της, στη συνέχεια την ακινητοποίησαν με τη χρήση βίας, αφαίρεσαν από το σπίτι χρηματικό ποσό και ακολούθως τράπηκαν σε φυγή με Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο.
Μετά από διενέργεια άμεσων και επισταμένων αναζητήσεων στην ευρύτερη περιοχή, οι αστυνομικοί εντόπισαν στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας και προσήγαγαν τους δράστες, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από τις παθούσες και συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κλοπιμαία, που αποδόθηκαν στις παθούσες.
Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε επίσης το ανωτέρω Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, ως μέσο διευκόλυνσης διάπραξης κλοπών, ενώ ερευνάται η εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Odds Ballklubb-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1 παράταση (3-0)

Ο ΠΑΣ με την ψυχή στο στόμα πήρε τη μεγάλη πρόκριση.

Ο ΠΑΣ έχασε 3-1 από την Οντ στη Νορβηγία στην παράταση (3-0 το 90λεπτο), αλλά πήρε την πρόκριση για τον επόμενο γύρο του Europa League.
Εκεί όπου τον περιμένει η ολλανδική Άλκμααρ.
Στο πρώτο μέρος ο ΠΑΣ Γιάννινα -με περισσότερους από 400 φιλάθλους στο πλευρό του- δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα από τους γηπεδούχους.
Στο 3΄ οι Γιαννιώτες έχασαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία σε κεφαλιά του Ακόστα, την οποία έσωσε ο Χάγκεν πάνω στη γραμμή.
Η επόμενη καλή στιγμή ήρθε, πάλι για τον ΠΑΣ, στο 32' όταν μετά από σέντρα του Κοζορώνη, ο Ναδάλες πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι, φεύγοντας λίγο έξω.
Στο 55' ο Νορτκβέλε άνοιξε το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι (μετά από χέρι του Καρανίκα) και στο 57' ο Ακαμπουέζε με κεφαλιά, μετά από σέντρα του Νορτκβέλε, έκανε το 2-0.
Από το πουθενά ο ΠΑΣ βρέθηκε να απειλείται ανοιχτά και το 3-0 του πρώτου αγώνα να μην είναι ασφαλές σκορ. Οι φιλοξενούμενοι έχασαν την ψυχραιμία τους και τον προσανατολισμό τους στην αναμέτρηση με αποτέλεσμα η Οντ να πάρει τον έλεγχο και να επιτίθεται για το τρίτο γκολ που θα ισοφάριζε το σκορ των Ζωσιμάδων.
Στο 89' ο Ζεκνίνι από αριστερά γύρισε στο δεύτερο δοκάρι, η μπάλα πέρασε από όλη την άμυνα του ΠΑΣ και ο Ρουντ με προβολή την έστειλε στα δίχτυα.
Το σοκ για την ελληνική ομάδα ήταν τεράστιο που πήγε στην ημίωρη παράταση με την ψυχολογία στα τάρταρα.
Ο Πετράκης προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των παικτών του και να δώσει κίνητρο, την ώρα που η Οντ μπήκε δυνατά με την ορμή που της είχε δώσει το υπέρ της 3-0 στο ενενηντάλεπτο. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι το 98'.
Ο ΠΑΣ άρχισε να επιτίθεται ορθολογικά και να βγάζει καθαρή σκέψη, φτάνοντας στο γκολ που άλλαξε τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, ο Μαμπουλού με φοβερή προσποίηση άφησε για τον Κούτρη και αυτός με το αριστερό τσίμπησε τη μπάλα προ του Ρόσμπαχ, η οποία με αργό και βασανιστικό τρόπο κατέληξε στα δίχτυα για το 3-1!
Στο 110' μετά από φαλτσαριστό σουτ του Κούτρη η μπάλα βρήκε στο δοκάρι της Οντ.

ΟΝΤ ΓΚΡΕΝΛΑΝΤ (Φαγκέρμο): Ρόσμπαχ, Ρουντ, Χάγκεν, Μπέργκε, Γκόγκααρντ, Σάμουελσεν (63' Μπεργκ), Νόρντκβελε (Μεσούντι), Γένσεν (101' Νίλσεν), Ακαμπουέζε, Γιόχανσεν, Ζεκνίνι.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Πετράκης): Πασχαλάκης, Μπέριος, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Καρανίκας, Ναδάλες, Κοζορώνης (94' Δώνης), Λίλα, Ακόστα, Γιάκος (79' Μαμπουλού), Φερφελής (66' Κούτρης).

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη μνήμη της γυναίκας της Πίνδου στο ύψωμα "Προφήτης Ηλίας" της Τ.Κ. Φούρκας

Στο ύψωμα "Προφήτης Ηλίας" της Τ.Κ. Φούρκας τιμήθηκε σήμερα η μνήμη της γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κων. Δαβάκη, Αλέξανδρου Διάκου, και των Ηρώων του Έπους του 1940.
Τελέστηκε Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, κατάθεση στεφάνων, τοπογραφική ενημέρωση και ομιλία από τον δημοτικό σύμβουλο Κόνιτσας κ. Αθανάσιο Λάκκα.
Ακολούθησε αναπαράσταση πορείας των γυναικών Πίνδου από γυναίκες της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κόνιτσας και του τραυματισμού του Κ. Δαβάκη με τη συνεργασία της VIIIης Μεραρχίας. Στη συνέχεια έγινε μικρή δεξίωση στην Κεντρική Πλατεία της Φούρκας.
Στις εκδηλώσεις- που συνδιοργανώθηκαν από την Περιφέρεια, το Δήμο Κόνιτσας και την Τοπική Κοινότητα Φούρκας- παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ταξίαρχος Νικόλαος Ανδριόπουλος, οι Δήμαρχοι Νεστορίου Καστοριάς - Χάλκης Δωδεκανήσου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Φούρκας, Κεφαλοχωρίου, Αγίας Παρασκευής και Σαμαρίνας (Γρεβενών), εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών Αρχών, φορέων, κ.ά.

Από την Novasports ο αγώνας Odds Ballklubb-ΠΑΣ Γιάννινα στις 20:00

Αποκλειστικά και ζωντανά από τα κανάλια Novasports η μάχη του ΠΑΣ Γιάννινα στη Νορβηγία, κόντρα στην Οντ Γκρένλαντ, για την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Europa League (21/7 20.00 Novasports 2 & Novasports 2HD).

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε επικρατήσει με 3-0 στο πρώτο ματς.

Περιφέρεια Ηπείρου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αντιρρίου στο ύψος της γέφυρας Αννίνου

Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται πως από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αντιρρίου στο ύψος της γέφυρας Αννίνου, η κυκλοφορία των οχημάτων των δύο κατευθύνσεων θα διεξάγεται από τη μια λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,25μ. 
Η ρύθμιση της κυκλοφορίας θα γίνεται με τη χρήση φωτεινού σηματοδότη εναλλακτικής διέλευσης.
H ανωτέρω ρύθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες διαπλάτυνσης της γέφυρας στο πλαίσιο του έργου «Ανακατασκευή Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αντιρρίου στο ύψος της γέφυρας Αννίνου».
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα διαρκέσουν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, η διάρκεια των οποίων εκτιμάται σε 6 μήνες.
Παρακαλούνται θερμά οι διερχόμενοι οδηγοί, να ακολουθούν με συνέπεια την εργοταξιακή σήμανση που έχει τοποθετηθεί και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευση τους από τη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφορία, να ελαχιστοποιηθεί η δική τους ταλαιπωρία και, κυρίως, να αποφευχθούν ατυχήματα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

«Μοσχομάντσα»: Παραδοσιακό εστιατόριο-καφετέρια στον Παρακάλαμο

Η «Μοσχομάντσα» στην τοπική διάλεκτο, είναι το γνωστό και χιλιοτραγουδισμένο μανουσάκι της Ηπείρου, συνοικισμός στον Παρακάλαμο, αλλά και η ονομασία του ανακαινισμένου και με άλλη δραστηριότητα πλέον, εμπορικού καταστήματος των Κασταναίων, που χτίστηκε το 1927 από τον Αναστάσιο Καστάνη.
Η «Μοσχομάντσα» μέσα από τους διαμορφωμένους χώρους,  διηγείται την ιστορία της οικογένειας, ταυτόσημη με αυτήν όλων των κατοίκων της  περιοχής,  τον περασμένο αιώνα,  από την εγκατάλειψη της Πογδόριανης και το κάψιμο το 1912 από τους ηττημένους Τούρκους, τον μεσοπόλεμο, το έπος του `40, την εκβιομηχάνιση, μέχρι τις ημέρες μας.
Αναδεικνύονται έτσι, οι ασχολίες, επαγγελματικές και  οικογενειακές, οι χαρές, οι  λύπες, οι διατροφικές  συνήθειες και ότι αφορά στους κατοίκους της περιοχής.
Στο κομμάτι της διατροφής, που επέλεξαν οι κάτοικοι της περιοχής και του Πωγωνίου γενικότερα, θα επέμβουμε ουσιαστικά, προσπαθώντας να αναβιώσουμε παλιές συνταγές τις οποίες θα παρασκευάσουμε με ευλάβεια και θα σερβίρονται στο μαγαζί κυρίως τα Σαββατοκύριακα.  Έχουμε ήδη καταγράψει και εκτελέσει συνταγές, που αφορούν  στις πίτες και στα γιορτινά τραπέζια.
Η ταυτότητα του μαγαζιού θα είναι η παραδοσιακή χωριάτικη κουζίνα (Πωγωνίου), απολύτως εποχιακή, με προϊόντα  που καλλιεργούνται στην περιοχή, με κρέατα και γαλακτοκομικά από ντόπιους παραγωγούς και  θα αγοράζονται από ντόπιους επαγγελματίες.
Οι παραδοσιακές συνταγές θα εκτελούνται πάντα στον ξυλόφουρνο.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ!
Η Μοσχομάντσα μας, το λουλούδι μας, Το ¨Μαγαζί¨ όπως το αποκαλούσε για χρόνια η οικογένεια μας, κατασκευάστηκε, εδώ στον Παρακάλαμο στην παλιά μεγάλη Πογδόριανη, από το παππού μου Αναστάσιο Καστάνη το 1927. 
Ήταν ένα πετρωτό παντοπωλείο με κεραμοσκεπή που εξυπηρετούσε τους κατοίκους του χωριού. Αποικιακά, τρόφιμα, καύσιμα, υφάσματα, εργαλεία και άλλα αγαθά θα έβρισκε κανείς στο Μαγαζί. Παράλληλα στο υπόγειο, στο κελάρι, διατηρούνταν σε μεγάλα βαρέλια τα δικά μας κρασιά που εμπορεύονταν το μαγαζί.
  To Μαγαζί, ζωτικό και ενεργό κομμάτι αυτού του τόπου, έγινε θύμα της θλιβερής μας ιστορίας. Κάηκε δύο φορές μαζί με τα εμπορεύματα του. Μια από τους τους Ιταλούς το 1940, ύστερα από την εισβολή τους στο χωριό μας, και λίγα χρόνια μετά, το 1947, ήρθε η δεύτερη συμφορά, όταν κάηκε από τους αντάρτες του Ε.Α.Μ. 
  Στον παππού μου όμως είχε απομείνει πολύ μεράκι, δύναμη και όρεξη και Το Μαγαζί ανασυγκροτήθηκε και λειτούργησε και λίγα χρόνια αργότερα το 1952 κατασκευάστηκε και ένα δεύτερο πέτρινο κτίριο που επικοινωνούσε με την πίσω πλευρά του κτιρίου, με μία πόρτα το οποίο χρησίμευε για την αποθήκευση των εμπορευμάτων. Το Μαγαζί το λειτούργησε μέχρι τα γεράματα του ο παππούς το 1973, λίγα χρόνια πριν πεθάνει. Από τότε και μέχρι το 1995 λειτούργησε από άλλον ενοικιαστή.
  Από το Σεπτέμβριο του 2009 ξεκίνησε η αποκατάσταση του κτιρίου που περιλάμβανε σειρά εργασιών, που σκοπό είχαν την διατήρηση της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας κατά την εποχή που χτίστηκε, το 1927, αλλά και προσαρμοσμένες εργασίες, κυρίως στο εσωτερικό, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρόμοια με την παρελθούσα επιχειρηματική δραστηριότητα.
Για εμάς και τα παιδιά μας, Ιωάννα, Παρασκευή και Βασίλη, σήμαινε πολλά να ξανανθίσει η Μοσχομάντσα (το μανουσάκι). Γιατί για μας τους Ηπειρώτες, τα χωριά μας, όσο αυτά είναι φτωχά τόσο εμείς τα αγαπάμε.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944448087

Κρυονέρι Πωγωνίου: Καλοκαιρινές εκδηλώσεις 2016

Πρόγραμμα Καλοκαιρινών εκδηλώσεων
23 Ιουλίου 2016
6:00 μ.μ. Αγώνας δρόμου Κρυονερίου,
8:00 μ.μ. Παρουσίαση Βιβλίου «Το Κρυονέρι» του Μήτση Βασίλη (Κεντρική Πλατεία Κρυονερίου)
24 Ιουλίου 2016
Η Αδελφότητα Κρυονεριτών διοργανώνει στις 6:30 μ.μ. Ποδοσφαιρικό Αγώνα σε γήπεδο 5Χ5 Χάνι Δελβινακίου (μεταξύ Ανύπαντρων-Παντρεμένων του χωριού).
25 Ιουλίου 2016
Η Αδελφότητα Κρυονεριτών διοργανώνει 9:30 μ.μ. παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.
26 Ιουλίου 2016

Η Αδελφότητα Κρυονεριτών διοργανώνει στις 1:00 μ.μ. παραδοσιακό τραπέζι στην Αγία Παρασκευή, με Ηπειρώτικη Ορχήστρα.

ΙΝΠΚΑ Ηπείρου: Συμβουλές για το παιδί και τις διακοπές

Τα παιδιά μικρά ή μεγάλα πρέπει να βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση, ακόμη και αν γνωρίζουν μπάνιο, να μην κολυμπούν με γεμάτο στομάχι (πρέπει να περάσουν τέσσερις ώρες από το φαγητό), να αποφεύγουν τις βουτιές σε μέρη όπου δεν ξέρουν το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, γιατί μπορούν να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί.
Οι γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά να κολυμπούν σε μέρη όπου μετακινούνται σκάφη. Το σωσίβιο που χρησιμοποιούν τα μικρότερα παιδιά πρέπει να είναι εγκεκριμένο και να μην χρησιμοποιούν διάφορα πλαστικά παιγνίδια του νερού στη θέση του. Οι γονείς πρέπει να το ελέγχουν πριν το παιδί μπει στη θάλασσα και να βρίσκονται δίπλα του συνεχώς. Δεν πρέπει να αφήνουν ποτέ μόνο το παιδί σε κάποιο σημείο με νερό. Και τα μεγαλύτερα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μόνα, αλλά πάντα με παρέα ενήλικα. Να μην σπρώχνονται μεταξύ τους μέσα στο νερό, να μην κάνουν επικίνδυνα παιγνίδια μέσα στη θάλασσα και να τα βγάζουν οι γονείς γρήγορα έξω από το νερό, αν δεν νοιώθουν καλά ή αν φοβούνται ή αν κρυώνουν. Η συνεχής επίβλεψη από τους γονείς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την προστασία του παιδιού. 

ΟΑΕΔ: Έξι νέα προγράμματα από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο

Έξι προγράμματα για ανέργους αναμένεται να τρέξουν από τις αρχές Αυγούστου έως και τον Οκτώβριο, ΟΑΕΔ και υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, όπως έχουν ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και η διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη:
Αρχές Αυγούστου:
-Θα ξεκινήσουν τα δύο νέα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας που θα αφορούν 13.000 νέους από 18 έως 29 ετών και θα είναι εναρμονισμένα με το αντικείμενο των σπουδών τους. Οι νέοι θα καταρτισθούν επί 4 μήνες σε επιχειρήσεις και κατόπιν θα απασχοληθούν (με διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και με μισθολογικό κόστος, το οποίο θα καλυφθεί από τα συγκεκριμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ) για 8 μήνες στις ίδιες ή και σε άλλες επιχειρήσεις και πάλι στο αντικείμενο των σπουδών τους.
Από το φθινόπωρο:
-  Για νέους 18-24 ετών που αφορά 10.000 θέσεις
- Για νέους 25-29 ετών για 3.000 θέσεις εργασίας, για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας άμεσα συνδεδεμένης με το αντικείμενο σπουδών τους.
- Προγράμματα υποστήριξης της απασχόλησης για 1.575 ανέργους και
- Πρόγραμμα για 1000 άτομα με ειδικές ανάγκες σε ΚοινΣΕΠ.
- Το τελευταίο είναι το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για ανέργους νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών, το οποίο αφορά 11.000 νέους διαφόρων ειδικεύσεων.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα “τρέχουν” και τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για τους 17+34 δήμους και τα hot spot που αφορούν συνολικά 24.574 ανέργους.