Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Δήμος Πωγωνίου: Επιστολή διαμαρτυρίας για μη μοριοδότηση εντοπιότητας στις δομές φιλοξενία προσφύγων

Θέμα:  Διαμαρτυρία για μη μοριοδότηση εντοπιότητας στις δομές φιλοξενία προσφύγων

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το γεγονός μη μοριοδότησης εντοπιότητας για τις θέσεις εργασίας στις δομές φιλοξενίας προσφύγων.
Το προσόν της εντοπιότητας είναι ένα ανταποδοτικό όφελος για τους κατοίκους της περιοχή, που δέχτηκαν τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας χωρίς την παραμικρή φωνή διαμαρτυρίας, αναλογιζόμενοι την μεταναστευτική κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας χωρίς καμία προετοιμασία.
Το Υπουργείο είχε δεσμευτεί τόσο στο όργανο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος όσο και στους Δήμους, στα όρια των οποίων δημιουργήθηκαν δομές φιλοξενίας, για άμεση πρόσληψη προσωπικού με το κριτήριο της εντοπιότητας να προτάσσεται. Λυπούμαστε ιδιαίτερα που, για μία ακόμη φορά, η πολιτεία δεν απλώνει χείρα βοηθείας και στήριξης των δημοτών του ακριτικού Δήμου Πωγωνίου, δίνοντας τους τη δυνατότητα να προηγηθούν στις προσλήψεις στα κέντρα φιλοξενίας.
Ζητούμε την αποκατάσταση της αδικίας με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών μας και την αναγνώριση της προσφοράς τους.

Ο Δήμαρχος


Κώστας Καψάλης

Εντοπίστηκε μεγάλη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, σε δασώδη και δύσβατη περιοχή στην Αγία Μαρίνα Ιωαννίνων, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν (3.191) δενδρύλλια κάνναβης 
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των καλλιεργητών

Εντοπίστηκε μεγάλη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, σε δασώδη και δύσβατη περιοχή στην Αγία Μαρίνα Πωγωνίου Ιωαννίνων, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών για την καταπολέμηση της κατοχής - διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκαν χθες (04-07-2016) κατά τη διάρκεια εξερεύνησης στην παραπάνω περιοχή, (3.191) δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.


Σημειώνεται ότι όσον αφορά στον τρόπο καλλιέργειας και απόκρυψης της φυτείας, οι δράστες είχαν διαμορφώσει κατάλληλα τον χώρο της φυτείας, τοποθετώντας περιμετρικά αυτής, κορμούς δέντρων, κλαδιά και φύλλα σε πυκνή διάταξη, ώστε να μην είναι ορατή και προσβάσιμη η καλλιέργεια, ενώ είχαν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα για την καλλιέργεια των δενδρυλλίων κάνναβης (σύστημα ποτίσματος, σκαπτικά εργαλεία κτλ.).


Ενεργούνται έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των καλλιεργητών της φυτείας, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων. 

Ξεκινούν από τον Ιούλιο και έως το τέλος του έτους, δέκα προγράμματα εργασίας για 90.000 νέες προσλήψεις

Ξεκινούν από τον Ιούλιο και θα προκηρύσσονται σταδιακά έως το τέλος του έτους δέκα προγράμματα απασχόλησης που αφορούν συνολικά πάνω από 90.000 ανέργους όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών
Τα προγράμματα θα προκηρυχθούν από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ και περιλαμβάνουν θέσεις στοn δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας αλλά και ανέργους που θέλουν να συμπληρώσουν τα ένσημά τους προκειμένου να βγουν στη σύνταξη.
Τα δύο πρώτα προγράμματα που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες αφορούν την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ένταξης στην απασχόληση για 13.000 νέους από 18 έως 29 ετών.
Θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις των δράσεων εγγυημένης απασχόλησης ανέργων σε κλάδους αιχμής (αφορά υποψηφίους ηλικίας έως 64 ετών), δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, νεανικής επιχειρηματικότητας και υποστήριξης της απασχόλησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. 

Εξιχνιάσθηκαν τέσσερις υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων από σπίτια στο Μαυρούδι και στο Καστρί Θεσπρωτίας, κατόπιν συνεργασίας με την Αλβανική Αστυνομία

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας

Σημειώνεται ότι τρεις από του δράστες συνελήφθησαν από την Αλβανική Αστυνομία, στους Αγίους Σαράντα Αλβανίας για παραβάσεις του Αλβανικού Ποινικού Κώδικα

Εξιχνιάσθηκαν τέσσερις υποθέσεις κλοπών - διαρρήξεων σε σπίτια στο Μαυρούδι και στο Καστρί Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής και Αλβανικής Αστυνομίας.
Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίσθηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε βάρος τεσσάρων υπηκόων Αλβανίας, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως δράστες των κλοπών.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας διακριβώθηκε η συμμετοχή των τεσσάρων αλλοδαπών στις παρακάτω παράνομες πράξεις:
Την 25/27-04-2016 αφαίρεσαν από σπίτι στο Καστρί Θεσπρωτίας, κοσμήματα και διάφορα αντικείμενα και ενδύματα.
Την 12-05-2016 αφαίρεσαν από οικία στο Καστρί Θεσπρωτίας, χρηματικό ποσό, χρυσές λίρες, κοσμήματα, ένα κινητό τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα.
Την 18-05-2016 αφαίρεσαν από σπίτι στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας, χρηματικό ποσό και διάφορα αντικείμενα.
Την 30-05-2016 αφαίρεσαν από οικία στο Καστρί Θεσπρωτίας, χρηματικό ποσό, έξι ρολόγια χειρός, κινητά τηλέφωνα και διάφορα αντικείμενα.
Σημειώνεται, ότι κατόπιν συνεργασίας Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Αλβανικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν στους Αγίους Σαράντα Αλβανίας, από την Αλβανική Αστυνομία οι τρεις από τους ανωτέρω δράστες, για παραβάσεις του Αλβανικού Ποινικού Κώδικα.
Την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, Βασίλη Τσίρκα, σχετικά με την ''Εγκύκλιο 12'' του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που αναφέρεται στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξέδωσε εγκύκλιο στις 24 Ιούνη του 2016 σύμφωνα με την οποία «οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, όπως η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε., δεν αποτελούν δημόσια όργανα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να βεβαιώνουν διοικητικές παραβάσεις σχετικά με την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Επιπλέον οι ‘εκθέσεις ελέγχου’ που φέρεται να εκδίδει η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. ή κάθε άλλος Ο.Σ.Δ., ή κάθε σχετικό έγγραφο με το οποίο διαπιστώνεται η αναπαραγωγή μουσικών έργων δημιουργών που αντιπροσωπεύονται από αυτούς, δεν συνιστά ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκληση της άδειας μουσικής και πολύ λιγότερο της άδειας λειτουργίας του ελεγχόμενου Κ.Υ.Ε. (…)».
Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι «οι δήμοι δεν μπορούν να ορίζουν με κανονιστικές αποφάσεις τους τη χρονική διάρκεια των αδειών χρήσης μουσικών οργάνων, αφού αυτή έχει ήδη οριστεί ως αορίστου διαρκείας ήδη από το 2011 (…). Η χρονική ισχύς της άδειας χρήσης μουσικών οργάνων είναι ανεξάρτητη από την άδεια που αφορά στα πνευματικά δικαιώματα που χορηγείται από τον Ο.Σ.Δ.. Περαιτέρω, η ανάκληση άδειας χρήσης μουσικών οργάνων με μόνη τη λήξη της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικών συνθέσεων, δεν βρίσκει έρεισμα στην κείμενη νομοθεσία».

Πρέβεζα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για μεταξύ τους συναλλαγή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, χθες (04-07-2016) το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, δύο 34χρονοι ημεδαποί, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης οπλοκατοχής.
Ειδικότερα, οι δύο άνδρες κατελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από τους αστυνομικούς να προβαίνουν σε μεταξύ τους συναλλαγή ναρκωτικών.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
είκοσι δύο (22) ναρκωτικά χάπια
ναρκωτική ουσία κωδεΐνη, βάρους (2,3) γραμμαρίων
ένα μεταλλικό στιλέτο

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Ποταμιά Θεσπρωτίας: Νεκρός 28χρονος από ηλεκτροπληξία, στο νοσοκομείο ο πατέρας

Ένας 28χρονος έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, ενώ το ρεύμα χτύπησε και τον ηλικιωμένο πατέρα του, που προσπάθησε να τον βοηθήσει, τη Δευτέρα, στην Ποταμιά Θεσπρωτίας.
Πατέρας και γιος βρίσκονταν στο κτήμα τους, όπου έκαναν διάφορες αγροτικές εργασίες και κατά την διάρκεια αυτών, μεταλλικός σωλήνας τον οποίο μετέφερε ο 28χρονος για να προχωρήσουν σε εργασίες ποτίσματος, ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ.
Από το χτύπημα του ρεύματος έχασε τη ζωή του ένας 28χρονος.
Ο ηλικιωμένος πατέρας του  στην προσπάθειά του να βοηθήσει το γιό του, υπέστη και αυτός ηλεκτροπληξία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Τις συνθήκες του τραγικού ατυχήματος ερευνά η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας.

Εκτός της έκπτωσης 15% της ΔΕΗ το αγροτικό ρεύμα

«Δεν περιλαμβάνονται οι πελάτες που απολαμβάνουν ήδη τιμολογιακών προνομίων, όπως Αγροτικό Τιμολόγιο, πελάτες ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, Πολυτεκνικό Τιμολόγιο ΓΤ, πρόγραμμα Ακραίας Φτώχειας» διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της έκπτωσης 15% στα τιμολόγια του ρεύματος, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η έκπτωση θα εμφανιστεί στον επόμενο λογαριασμό (και όχι στον πρώτο που θα εκδοθεί μετά την 1η Ιουλίου), εφόσον βέβαια αυτός πληρωθεί εμπρόθεσμα ή ενταχθεί σε ρύθμιση.
Για παράδειγμα, αν ένας καταναλωτής λάβει εκκαθαριστικό λογαριασμό στις 20 Ιουλίου, αυτός δεν θα περιλαμβάνει την έκπτωση: θα πρέπει αυτός ο λογαριασμός να εξοφληθεί εμπρόθεσμα ούτως ώστε η έκπτωση 15% να εμφανιστεί στον επόμενο λογαριασμό.
 Δεδομένου ότι οι λογαριασμοί για τους οικιακούς πελάτες εκδίδονται ανά δίμηνο, η έκπτωση θα φανεί στους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από 1η Σεπτεμβρίου.

 Προκύπτει επίσης ότι η διαδικασία εφαρμογής της έκπτωσης είναι αυτοματοποιημένη, δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνει καμία ενέργεια από την πλευρά των καταναλωτών, ενώ παρέχονται πρόσθετες πληροφορίες για όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό ή άλλα ειδικά τιμολόγια.

Συνάντηση Γιάννη Στέφου με προέδρους τοπικών κοινοτήτων στο Σιστρούνι Δωδώνης

Την Παρασκευή 1/7/16 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος πραγματοποίησε συνάντηση στις Πηγές Σιστρουνίου του Δήμου Δωδώνης με προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, ενώ παρευρέθηκαν και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
Στη συζήτηση που ακολούθησε αναλύθηκαν σε εξαιρετικό κλίμα τοπικά ζητήματα, ενώ κυριάρχησε το ζήτημα της ολοκλήρωσης του οδικού δικτύου Τύριας – Σιστρουνίου, θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής της Λάκκας Σουλίου. Ο δρόμος αυτός έχει ως τελικό στόχο την σύνδεση με την Πρέβεζα.
Στο κομμάτι Τύριας – Καταμάχης εκκρεμεί η τελική ασφαλτόστρωση, τα αποστραγγιστικά έργα καθώς και οι δύο γέφυρες που θα ολοκληρώσουν την τελική σύνδεση του δρόμου. Είναι επίσης σημαντικό να λυθεί το θέμα της στήριξης του δρόμου από τις κατολισθήσεις στον κάμπο της Αρτοπούλας. Πρόκειται να ολοκληρωθεί το κομμάτι μέχρι την Μπεστιά, ενώ γίνονται σημαντικές προσπάθειες ώστε να φτάσει μέχρι το Σιστρούνι. 
Οι πρόεδροι έθεσαν και το θέμα της συντήρησης του υπάρχοντος επαρχιακού δρόμου καθώς και της αποκατάστασής του από τις ζημιές που προκλήθηκαν τον περασμένο χειμώνα.