Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Κουκλιοί Πωγωνίου: Ημερήσιο Πανηγύρι στο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων, την Κυριακή 3 Ιουλίου

Ημερήσιο Πανηγύρι θα πραγματοποιηθεί στο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων, την Κυριακή 3 Ιουλίου, στους Κουκλιούς Πωγωνίου.
Το παραδοσιακό πανηγύρι θα συνεχιστεί το βράδυ στην πλατεία του χωρίου.

Δηλώσεις Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη για ΠΕΣΔΑ και λειτουργία ΧΥΤΑ

Στην έγκριση της ΣΜΠΕ για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, αναφέρθηκε σε σημερινή του δήλωση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε, για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό, απαιτήθηκε πολύ δουλειά και συνεργασία με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. "Κινούμαστε παράλληλα και αλληλοβοηθούμαστε, γιατί είναι κοινός ο σκοπός, να βοηθάμε τους πολίτες", υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι η Ήπειρος, είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, της οποίας οι κάτοικοι δεν επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα από την Ε.Ε. για τη λειτουργία ΧΑΔΑ.
Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει στη λειτουργία των ΧΥΤΑ, από την αδυναμία Δήμων να καταβάλλουν τα αναλογούντα τέλη στους φορείς διαχείρισής τους. "Πρέπει για τους ΧΥΤΑ που έχουμε, να υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον από όλους τους Δήμους της περιοχής μας. Ακούω   ότι υπάρχουν τεράστια χρέη προς τους διαχειριστές των ΧΥΤΑ. Τα χρέη αυτά δημιουργούνται γιατί κάποιοι δήμοι δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να δίνουν τα χρήματα πέρα από την αποκομιδή, και για τη διαχείριση των ΧΥΤΑ. Σε αυτό θα είμαι αυστηρός από εδώ και πέρα. Δεν μπορεί να λέμε ότι κάνουμε διαχείριση σκουπιδιών και να έχουμε τεράστια χρέη προς τους ΦΟΔΣΑ. Κάνω έκκληση με σοβαρότητα και σύνεση, χωρίς να μπαίνουμε στην εύκολη λύση του πολιτικού κόστους, να είμαστε σοβαροί απέναντι στους δημότες και με έναν αντικειμενικό σκοπό: Να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο".
Ο Περιφερειάρχης, συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια, στέκεται δίπλα, στους Δήμους:  "Στεκόμαστε δίπλα στους οργανισμούς πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, δεν τους ελέγχουμε, αλλά είμαστε συνεργάτες και όλοι μαζί έχουμε πετύχει αυτά τα θετικά  αποτελέσματα στα ζητήματα περιβάλλοντος. Δεν είχαμε και δεν έχουμε θέματα διαφωνίας. Άλλωστε και στα θέματα που αφορούν τα στερεά απόβλητα, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020,  είμαστε η πιο πρωτοπόρα Περιφέρεια", πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για καθαρισμό κοίτης Αράχθου, για παρεμβάσεις στην Π.Ε. Θεσπρωτίας κ.α.

Αποφάσεις για σημαντικά έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, ενέκρινε τη δημοπράτηση   έργου για την πραγματοποίηση εργασιών καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Αράχθου και προστασίας της παλαιάς γέφυρας Άρτας συνολικού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, το οποίο συμπληρώνει προηγούμενες παρεμβάσεις που ήδη έχει υλοποιήσει η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
Οι αποφάσεις για την Π.Ε. Θεσπρωτίας, αφορούν τις οδικές υποδομές. Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τον ανάδοχο έργου (Νικόλαο Κασσαβό) για τη βελτίωση βατότητας οδικών τμημάτων της επαρχιακής οδού Πέρδικα- Σύβοτα, συνολικού προϋπολογισμού 110.000 ευρώ και ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών ασφαλτοτάπητα στο 6ο χλμ της Ε. Ο. Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων από τη διασταύρωση Μαυρουδίου ως τη διασταύρωση Φιλιατών», προϋπολογισμού 248.000 ευρώ.
Καταπολέμηση δάκου στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
Από την Ο.Ε. εγκρίθηκε ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την  «Παροχή υπηρεσιών για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου Ελιάς, για το έτος 2016, στην Π.Ε Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού  86.972,89 ευρώ. Το έργο θα υλοποιήσει ο Αθανάσιος Σιούλας, γεωπόνος.
Άλλα οδικά έργα
Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τον ανάδοχο (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.) για την «Αποκατάσταση της επαρχιακής οδού 13Α Λευκοθέα - Δελβινακόπουλο», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ και ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Γρεβενίτι – Βοβούσα – Όρια νομού», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.
Επίσης, ενέκρινε την επαναδημοπράτηση του έργου για τον ηλεκτροφωτισμό της Ε.Ο. Άρτας - Πρέβεζας στον κόμβο Πασσά, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ, καθώς ο αρχικός απέβη άγονος.
Τέλος ενέκρινε τη διακήρυξη της δημοπρασίας για την «Κατασκευή χώρου ενημέρωσης από το πρόγραμμα HERA PROJECT εντός του κτιρίου της Π.Ε. Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Θεώρηση αδειών κυκλοφορίας αγροτικών μηχανημάτων μεταφοράς αραβοσίτου και σιτηρών 2016

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει ότι σύμφωνα με την υπ' αρ. 55491/1782/22-06-2016 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου (ΑΔΑ: Ω8927Λ9-ΞΝΠ), επιτρέπεται για την περιοχή της Π.Ε. Ιωαννίνων, στους κατόχους αγροτικών προϊόντων η αυθημερόν μεταφορά σιτηρών και αραβοσίτου από τους χώρους συλλογής (αγρούς) προς τα κέντρα συγκέντρωσης, τους χώρους αποθήκευσης ή τα εργοστάσια επεξεργασίας αυτών με χρήση φορτηγών Ι.Χ. και ογκομετρικών οχημάτων μεταφοράς (σιλό) που συνοδεύουν θεριζοαλωνιστικές μηχανές κατά τη χρονική περίοδο συγκομιδής τους που ορίζεται από 01/07/2016 έως 31/12/2016.
Παρακαλούνται οι κάτοχοι Αγροτικών Μηχανημάτων μεταφοράς αραβοσίτου και σιτηρών (ΣΙΛΟ και ΧΥΔΗΝ) με πινακίδες ΑΜ Ιωαννίνων, να προσέλθουν στην παραπάνω Υπηρεσία προκειμένου να θεωρηθούν οι άδειες κυκλοφορίας τους για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 
Για τη θεώρηση, πρέπει να προσκομιστούν τα παρακάτω:

Πρεμιέρα την Δευτέρα 11 Ιουλίου για τις θερινές εκπτώσεις

Την Δευτέρα 11 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις.
Από τις 11 Ιουλίου τα καταστήματα θα μπουν σε εκπτωτικό περιβάλλον και σε αυτό θα παραμείνουν έως τις 31 Αυγούστου με τους εμπόρους να ελπίζουν πως θα αυξηθεί η κίνηση προκειμένου να ρεφάρουν από τα σπασμένα του χειμώνα. 

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή 17 Ιουλίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά.

Ποιοι δικαιούνται επίδομα αλληλεγγύης;

Κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας η εγκύκλιος για την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Ειδικότερα:
1. Τροποποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για χορήγηση σύνταξης από τον ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Με τις ανωτέρω διατάξεις, μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων για τη χορήγηση ή την επαναχορήγηση της σύνταξης, περιλαμβανόταν και η πρόβλεψη να μη λαμβάνουν ή να μη δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού.
2. Με το άρθρο 93 του ν. 4387/2016, επέρχεται εξορθολογισμός των προαναφερόμενων διατάξεων με τη χορήγηση πλέον από τον ΟΓΑ ενός επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με κριτήρια που έχουν ως γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 91 του ανωτέρω νόμου, το εν λόγω ειδικό επίδομα αποτελεί προνοιακή παροχή και η καταβολή του βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Προϋποθέσεις καταβολής της παροχής:
Α. Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας.
Β. Να μη λαμβάνουν ή να μη δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος που καθορίζεται με τον παρόντα νόμο στο ποσό των 360 ευρώ. Σε περίπτωση που η κατά τα ανωτέρω σύνταξη ή παροχή που λαμβάνουν είναι μικρότερη από 360 ευρώ, χορηγείται στους δικαιούχους το ποσό της διαφοράς που προκύπτει, μετά την αφαίρεση από το επίδομα του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από άλλη πηγή. Αν η διαφορά που προκύπτει είναι μικρότερη από 20 ευρώ, δεν καταβάλλεται επίδομα. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να το δηλώσουν αμέσως, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος.

ΟΓΑ: Παράταση έως 29 Ιουλίου στην προθεσμία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και ρυθμίσεων

Παρατείνεται, έως την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016, η προθεσμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Β΄ εξαμήνου 2015, των αυτοτελώς απασχολούμενων, καθώς και των εργοδοτών- επιχειρήσεων, που λήγουν στις 30-06-2016, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ.
Έως την ίδια ημερομηνία 29-07-2016, παρατείνεται και η προθεσμία πληρωμής των τριμηνιαίων - εξαμηνιαίων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων, καθώς και των δόσεων των Ηλεκτρονικών Ρυθμίσεων (100 δόσεων, "Πάγια", "Νέα Αρχή"), που λήγουν στις 30-06-2016.
Οι πληρωμές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιοδήποτε κατάστημα τράπεζας ή των ΕΛΤΑ, καθώς και μέσω της υπηρεσίας e - banking όλων των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι ασφαλισμένοι για την εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, διότι, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 29-07-2016, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

MRB: Με 5,9% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ

Με 5,9% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πανελλαδική έρευνα της MRB στην οποία καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών για τον μήνα Ιούνιο.
Αναλυτικά:
ΝΔ: 26,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,2%
Χρυσή Αυγή: 6,6%
ΚΚΕ: 6,1%
Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ: 5,8%
Ένωση Κεντρώων: 3,6%
Ανεξάρτητοι Έλληνες:  2,6%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,5%
Ποτάμι: 2,2%
Λαϊκή Ενότητα: 1,0%

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 21,1%

Κόνιτσα: Τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη του Οσίου Παΐσιου του Αγιορείτου, από 10 έως 12 Ιουλίου


Ο Δήμος της Κόνιτσας συνδιοργανώνει με την Ιερά Μητρόπολη Δρυνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου από 10 έως 12 Ιουλίου 2016.
Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924 μ.Χ., λίγες μέρες πριν από τη φυγή των Φαρασιωτών από την πατρώα γη για την Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, η οικογένεια του μικρού Αρσενίου εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, όπου ο ίδιος πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια.
Όπως ο ίδιος γράφει:
«Εμεγάλωσα στην νυν Ηρωϊκήν Πατρίδα μου Κόνιτσα» Μετά από τις εγκύκλιες σπουδές στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας δε θέλησε να συνεχίσει στα γράμματα, και μαθήτευσε στην τέχνη του ξυλουργού, την οποία άσκησε με επιμέλεια και δεξιοσύνη. Το 1949 μετέβη στο Άγιο Όρος, αναζητώντας έναν οδηγό για τη ζωή της κατά Θεόν ησυχίας.
Δεν κατάφερε όμως να εκπληρώσει αμέσως τον πόθο του. Παράλληλα, οι δικοί του βρέθηκαν την ίδια περίοδο σε μεγάλη οικονομική δυσκολία, οπότε τον κάλεσαν να τους βοηθήσει. Έτσι, επέστρεψε στην Κόνιτσα και εργάστηκε ως μαραγκός. Μετά από 3 χρόνια όμως (1953 μ.Χ.), σε ηλικία 29 ετών πλέον, εγκατέλειψε τα πράγματα του κόσμου και επέστρεψε στην Αθωνική Πολιτεία.
Στις 12 Μαρτίου 1956 μ.Χ. στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, εκάρη μικρόσχημος μοναχός και έλαβε το όνομα «Παΐσιος.
Τον Αύγουστο του 1958 μ.Χ., υπακούοντας σε θεία βουλή, δεν εγκαταστάθηκε στην έρημο, για την οποία προετοιμαζόταν, αλλά στην κατεστραμμένη Ιερά Μονή της Παναγίας του Στομίου, που βρίσκεται κοντά στην Κόνιτσα. Σε αυτήν έζησε 4 χρόνια, ζώντας ισάγγελο βίο ανακαινίζοντας με πολύ μόχθο το Μοναστήρι.
Τo 1962 μ.Χ., δέχθηκε ως θεόσταλτη την πρόσκληση κάποιου ιεροδιακόνου να τον συνοδεύσει στο θεοβάδιστο Όρος του Σινά. Πάνω σε κείνον τον άνυδρο και ξερό τόπο, στο κελί των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης, έζησε επιτέλους αυτό που χρόνια ποθούσε, την προς Θεόν μόνωση.
Δεν θα υπήρχε, έτσι, κανένας λόγος να εγκαταλείψει το στάδιο εκείνο της αρετής, εάν – φεύ! – δεν ενέσκηπτε η σωματική ασθένεια από το τραχύ κλίμα, η οποία τον ανάγκασε να επιστρέψει στην κατά σάρκα πατρίδα του.
Επανερχόμενος στο Άγιο Όρος το 1964 μ.Χ., έμεινε μέχρι και το τέλος τη ζωής του. Μετά το 1993 μ.Χ. παρουσίαζε αιμορραγίες για τις οποίες αρνούνταν να νοσηλευτεί λέγοντας ότι «όλα θα βολευτούν με το χώμα».
Το Νοέμβριο του ίδιου έτους βγήκε για τελευταία φορά από το Άγιον Όρος και πήγε στη Σουρωτή, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για τη γιορτή του Αγίου Αρσενίου (10 Νοεμβρίου).
Εκεί έμεινε για λίγες μέρες και ενώ ετοιμαζόταν να φύγει ασθένησε και κοιμήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 μ.Χ. και ώρα 11:00.
Στο ίδιο Ησυχαστήριο ενταφιάστηκε και τον τάφο του επισκέπτονται διαρκώς χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο.

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Τατιάνας Καλογιάννη στην 10η Πανελλήνιο Σύνοδο ΦΟΔΣΑ

Κυρίες και Κύριοι,
Σας υποδεχόμαστε, σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της 10ης Πανελλήνιας Συνόδου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).
Οι Ηπειρώτες έχουν παραδοσιακή και μακρά αναφορά ως φιλόξενοι και ευγενείς οικοδεσπότες.
Κάθε Ηπειρωτική οικογένεια κληρονόμησε από τις προηγούμενες και επέβαλε στις διάδοχες γενιές, ως απαράβατο όρο εκπλήρωσης μιας επιτυχημένης φιλοξενίας, την υποδοχή των φιλοξενουμένων σε ένα καθαρό και νοικοκυρεμένο περιβάλλον.
Τις συνθήκες αυτές, επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε στο σύνολο των ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου, από τις αρχές του 2011.
Είναι προφανές και πρόδηλο, ότι κανείς, δεν έχει την πρόθεση, διάθεση και υποχρέωση να επιλέξει, είτε ως παροδικά φιλοξενούμενος είτε ως επενδυτής, ένα άναρχα ελεγχόμενο και μη τακτοποιημένο περιβάλλον εγκατάστασης. Η διευθέτηση, όμως, των λύσεων σχετικά με τη διαφύλαξη των περιβαλλοντικών πόρων, διαχρονικά «κάπου σκάλωνε». Είτε στη μικροπολιτική διαχείριση, είτε σε άναρχες και ατεκμηρίωτες διαμαρτυρίες, είτε σε έλλειψη πολιτικής τόλμης, είτε στην ενδημική ραθυμία των υπηρεσιακών παραγόντων, είτε στη μικρόφθαλμη αντιμετώπιση των κεντρικών υπηρεσιών της Κεντρικής Διακυβέρνησης.
Οι ίδιοι οι συμπατριώτες μας, αναγνώριζαν και αναγνωρίζουν, έστω ενδόμυχα, την αναγκαιότητα των απαραίτητων ρυθμίσεων και τακτοποιήσεων.