Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Ενεργειακά έργα ύψους 54 εκ. ευρώ δρομολόγησε η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών που είχε τον γενικό συντονισμό με την καθοδήγηση της κ. Τατιάνας Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Ιωαννίνων και αρμόδιας για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, επιτυγχάνει για πρώτη φορά για τα Ελληνικά δρώμενα την συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕπ) στον Τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, για έργα συνολικής αξίας 54 εκατ. Ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη 8 Ιουνίου από την ΕτΕπ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίθηκε η επιχορήγηση, σε ποσοστό χρηματοδότησης 100%, Τεχνικής Βοήθειας για την υλοποίηση σημαντικών ενεργειακών δράσεων στην Ήπειρο. Λαμβάνοντας δε υπόψη το δυσμενές διεθνές περιβάλλον που υπάρχει την περίοδο αυτή για την Ελλάδα, η εξέλιξη για την Περιφέρεια Ηπείρου, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.
Την ικανοποίησή του για την θετική έκβαση της όλης προσπάθειας, εκφράζει με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας τα εξής:
"Η Περιφέρεια Ηπείρου πρωτοπορεί, αγωνίζεται και προσπαθεί, ώστε εκτός από τα έργα του ΕΣΠΑ (του οποίου οι εντάξεις μέχρι σήμερα έχουν φθάσει στο 40%), να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία και ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με συστηματική, επίπονη και εξειδικευμένη εργασία, έχει φέρει στο στάδιο υλοποίησης ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, με επιπλέον πόρους από το ΕΣΠΑ, μέσα από το οποίο θα λυθούν ζητήματα της Ηπείρου στον ενεργειακό τομέα".

Ιωάννινα: Συνελήφθη 38χρονος υπήκοος Ιράκ, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που διευκόλυνε την διαμονή και την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από την Ελλάδα

Συνελήφθη, χθες (08-06-2016) το βράδυ στα Ιωάννινα, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 38χρονος αλλοδαπός υπήκοος Ιράκ, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που διευκόλυνε την διαμονή και την παράνομη έξοδο μεταναστών από την Ελλάδα. Αναζητούνται για την ίδια υπόθεση επιπλέον ένας 28χρονος υπήκοος Ερυθραίας καθώς και άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός συνεργών τους.
Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παροχής καταλύματος και διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα σε πολίτες τρίτων χωρών.
Αναλυτικότερα, ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σχετικά με εγκληματικό δίκτυο δραστηριοποιούμενο στη διευκόλυνση της παράνομης μεταφοράς μεταναστών, αποκαλύφθηκε η δράση του κυκλώματος, που οργάνωνε και συντόνιζε την παροχή προσωρινού καταλύματος στην πόλη των Ιωαννίνων και τη διευκόλυνση της εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, έναντι χρηματικής αμοιβής.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος την 06-06-2016 εντόπισαν σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, οκτώ υπηκόους Ιράκ και αφού διευκόλυναν τη μετάβασή τους στην πόλη των Ιωαννίνων και εξασφάλισαν σε αυτούς χώρο διαμονής-απόκρυψης στο σπίτι του 38χρονου συλληφθέντα, στη συνέχεια θα οργάνωναν τη μετάβασή τους στο εξωτερικό, έναντι χρηματικής αμοιβής (2.000) ευρώ.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του κυκλώματος.

Άρτα: Σύλληψη 22χρονου ημεδαπού για κλοπή από παγκάρι εκκλησίας

Συνελήφθη χθες (08-06-2016) το απόγευμα στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Άρτας, ένας 22χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 22χρονο, διότι χθες το πρωί εισήλθε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Μπατζή, που βρίσκεται στην πόλη της Άρτας και αφού παραβίασε το παγκάρι, αφαίρεσε χρηματικό ποσό.
Σημειώνεται, ότι ο 22χρονος έχει απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ιωάννινα: Ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, ώρα 10:00 π.μ. στο ξενοδοχείο Du Lac

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διοργανώνει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 και ώρα 10:00 π.μ.,  ημερίδα στα Ιωάννινα, με θέμα «Ανάπτυξη της Αιγοπροβατοτροφίας  με πυλώνα αναφοράς την Ήπειρο» (αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Du Lac).

Στην ημερίδα θα μιλήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου και ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Νίκος Αντώνογλου.

Αναβίωση Ηπειρώτικου παραδοσιακού γάμου, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, ώρα 20:00, στην πλατεία Σουρμένων, Ιασωνίδου 30, στο Ελληνικό

Αναβίωση του Παραδοσιακού Ηπειρώτικου γάμου, από τους συλλόγους, Σύλλογος Ηπειρωτών Ελληνικού, Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας "Η Πίνδος", Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, Ένωση Ηπειρωτών Βύρωνα και Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, σε συνδιοργάνωση με τα Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη και τη βοήθεια του Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης - Municipality of Hellinikon Argyroupolis, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, ώρα 20:00 στην πλατεία Σουρμένων, Ιασωνίδου 30, στο Ελληνικό.

Τέσσερις συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στα Ιωάννινα και στην Πρέβεζα

Συνελήφθησαν χθες (08-06-2016), σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, τέσσερις ημεδαποί , για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών και παράνομης οπλοκατοχής.
Αναλυτικά:
αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, συνέλαβαν χθες μετά τα μεσάνυκτα στην Πεδινή Ιωαννίνων, δύο ημεδαπούς, έναν 24χρονο και μία 32χρονη, διότι σε έλεγχο που έγινε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία με ηρωίνη, βάρους (19,6) γραμμαρίων, την οποία προόριζαν για διακίνηση.
αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, συνέλαβαν χθες το απόγευμα στην Κρύα Ιωαννίνων, έναν 19χρονο ημεδαπό, διότι σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
1.δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (402,6) γραμμαρίων
2.μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
3.ένα φυσίγγιο πυροβόλου όπλου διαμετρήματος (7,65) mm και
4.μία ξύλινη ράβδος (γκλοπ)
αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, συνέλαβαν χθες το απόγευμα στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, μία 46χρονη ημεδαπή, η οποία επέβαινε σε Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί) και κατά τον αστυνομικό έλεγχο πέταξε στο έδαφος δύο συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους (3,6) γραμμαρίων, οι οποίες και κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς ενώ την προανάκριση διενεργούν το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας αντίστοιχα.

Σύσκεψη στη Γ.Γ.Α. για τις αθλητικές υποδομές των Ιωαννίνων

Με πρωτοβουλία των βουλευτών Μ. Τζούφη, Γ. Στέφου, Χρ. Μαντά, και  Γ. Καραγιάννη, διεξήχθη συνάντηση στη Γ.Γ.Α., με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή  και τον γ.γ. Α. Ιούλιο Συναδινό, με θέμα την πορεία υλοποίησης των αθλητικών έργων στα Ιωάννινα.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, βάσει αντικειμενικών στοιχείων, συγκαταλέγεται μεταξύ των περιφερειών της χώρας με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε αθλητικές υποδομές.
Ως εκ τούτου τα Ιωάννινα, όπου υπάρχει και το εποπτευόμενο από την Γ.Γ.Α. Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων  (ΠΕΑΚΙ), κατέχουν σημαντική θέση στον εθνικό σχεδιασμό αποκατάστασης των αθλητικών υποδομών. Θα ακολουθήσουν και οι λοιπές περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των έργων που έχουν δρομολογηθεί  (στέγη κολυμβητηρίου, χλοοτάπητας Λιμνοπούλας) και για όσα σχεδιάζονται (πλήρης ένταξη ταρτάν σταδίου Ζωσιμάδων στο ΠΔΕ 2016).
Τέλος, ειδική συζήτηση έγινε για την αποκατάσταση της εγκαταλειμμένης και λεηλατημένης εγκατάστασης του κωπηλατοδρομίου που αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πόλη. Εντός των ημερών θα εντατικοποιηθούν οι ενέργειες  και προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τιμά τους Ηπειρώτες δεξιοτέχνες μουσικούς, Γρηγόρη Καψάλη, Πετρολούκα Χαλκιά και Χρήστο Ζώτο, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:00, στo Κεντρικό κτίριο (Πανεπιστημίου 30). Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική εκδήλωση στα Προπύλαια

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 25χρονα της λειτουργίας του, διοργανώνει ένα αφιέρωμα στην ελληνική δημοτική μουσική παράδοση, τιμώντας ορισμένους κορυφαίους εκπροσώπους του χώρου.
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού κτηρίου (Πανεπιστημίου 30) θα τιμηθούν για την προσφορά τους: ο Θρακιώτης τραγουδιστής, ερευνητής και δάσκαλος του δημοτικού τραγουδιού Χρόνης Αηδονίδης (γεν. 1928), οι Ηπειρώτες δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου Γρηγόρης Καψάλης (γεν. 1929) και Πετρολούκας Χαλκιάς (γεν. 1934), ο δεξιοτέχνης στο σαντούρι Νίκος Καρατάσος (γεν. 1931), ο δεξιοτέχνης στο ούτι Νίκος Σαραγούδας (γεν. 1933) με τη σύζυγό του τραγουδίστρια Γιασεμή Κανταρτζόγλου-Σαραγούδα, καθώς και ο δεξιοτέχνης στο λαγούτο Χρήστος Ζώτος (γεν. 1937).

Μετά την τελετή, στον αύλειο χώρο του κτηρίου θα πραγματοποιηθεί μουσικο-χορευτική εκδήλωση, όπου θα παίξουν και θα τραγουδήσουν οι τιμώμενοι καθώς και επίλεκτοι παραδοσιακοί μουσικοί, ορισμένοι από τους οποίους είναι απόφοιτοι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλη τη φοιτητική κοινότητα και σε όσους αγαπούν ή επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική δημοτική παράδοση, να πιαστούν και να συν-κινηθούν στον κύκλο του χορού!

Τιμώντας τους παλαιούς μεγάλους δεξιοτέχνες (και στο πρόσωπό τους επώνυμους και ανώνυμους εκπροσώπους της ελληνικής δημοτικής μουσικής), το Τμήμα Μουσικών Σπουδών δίνει έμφαση στην έννοια της «παράδοσης» ως συγκρότηση, διαχείριση και μεταβίβαση της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης.

Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας, διευθυντής του Τομέα Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (8-6-2016)

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις. 
Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για τα έργα:
-  «Εργασίες αντιστήριξης των πρανών στον αρχαιολογικό χώρο του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας», προϋπολογισμού 205.000 ευρώ (μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου)
-   «Εργασίες αποκατάστασης και αντιμετώπισης της υγρασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καπεσόβου» προϋπολογισμού 76.800 ευρώ (μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων)
-  «Θραύση 34.500 τόνων ογκόλιθων με χρήση σφύρας και σπαστήρα εντός του ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου ( Ν. Ιωαννίνων)», προϋπολογισμού 59.500 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Δ.Σ.Α.) 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου)
-  «Συντήρηση –επισκευή παρόδων της 10ης επαρχιακής οδού», προϋπολογισμού 25.000 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας και του Δήμου Ζηρού).

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι στην Άρτα

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 22χρονου ημεδαπού Ρομά, για κλοπή

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Άρτας, υπόθεση κλοπής από σπίτι στην Άρτα.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος 22χρονου ημεδαπού Ρομά, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι το μεσημέρι της 25-05-2016 στην Άρτα εισήλθε σε σπίτι 72χρονης ημεδαπής , απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.