Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Οριστικά εκτός ΕΣΠΑ 2014-2020 το οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά

Οριστικά και με τη βούλα μένει εκτός ΕΣΠΑ 2014-2020 μένει το μεγάλο οδικό έργο της Ηπείρου Ιωάννινα-Κακαβιά.
Το έργο είναι εκτός χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ που περιλαμβάνει τα νέα μεγάλα έργα υποδομής.
Τότε είχαν υπάρξει πολύ μεγάλες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς, από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου μέχρι βουλευτές, πολιτευτές και φορείς της περιοχής.
Η αποκάλυψη επιβεβαιώνεται πλήρως μετά από απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για το σχετικό έργο όπου η Προϊσταμένη του Υπουργείου Οικονομίας στο τμήμα ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ Ζωή Παπασιώπη αναφέρει πως "το έργου του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά δεν περιλαμβάνεται στο τρέχον εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) 2014-2020."

Δηλώσεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, σχετικά με την εγκατάσταση προσφύγων στην Αλβανία

Εν Κονίτση τη  5η Φεβρουαρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, έκανε τις ακόλουθες Δηλώσεις:
           «Οδυνηρή κατάπληξη εδοκίμασα από την πληροφορία, ότι η Αλβανία πρόκειται να δεχθή εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) πρόσφυγες, για τους οποίους θα χρηματοδοτήται από την Ευρωπαϊκή Ένωση!
           Η παραπάνω πληροφορία προέρχεται από λίαν αξιόπιστη πηγή. Προς επιβεβαίωση δε αυτού του γεγονότος, προστίθεται και το ότι εξέχον μέλος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού συνελήφθη για δήθεν κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ήδη βρίσκεται στην φυλακή.
          Αλλά η σύλληψη και φυλάκιση του εν λόγω Βορειοηπειρώτη έχει σαν αιτία κυρίως τον εκφοβισμό των Ελλήνων και, στην συνέχεια, την εκδίωξή τους από την πατρογονική τους γη, προκειμένου να εγκαταστήση εκεί, το αλβανικό καθεστώς, τους πρόσφυγες...
          Αν, όμως, συμβή αυτό, η Βόρειος Ήπειρος θα κινδυνεύση τα έσχατα. Γιατί τόσο οι πιέσεις της Αλβανικής Κυβερνήσεως, όσο και οι αλλότριες συνήθειες και τα διαφορετικά ήθη των επήλυδων μουσουλμάνων προσφύγων, θα αναγκάσουν - εκ των πραγμάτων - τους Βορειοηπειρώτες «να πάρουν τα μάτια τους» και να εκπατρισθούν. Οπότε, το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου θα έχη τελειώσει, προς μεγάλη χαρά των Αλβανών μισελλήνων και σωβινιστών.
          Διαμαρτύρομαι εντόνως για τα καμώματα αυτά της αλβανικής ηγεσίας. Και ζητώ επιτακτικά την απόλυση από τις φυλακές του διακεκριμένου Βορειοηπειρώτη, χωρίς χρονοτριβή.
           Παράλληλα, απευθύνομαι στην Ελληνική Κυβέρνηση και, γενικά, σε όλο τον πολιτικό κόσμο, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Γιατί, αν η Ελλάδα συνεχίζη να επιδιώκη την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα εξακολουθή να αδιαφορή για την τύχη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, σίγουρα θα μπη - οριστικά και αμετάκλητα - ταφόπλακα στο Βορειοηπειρωτικό, κάτω από τις κατάρες και τα αναθέματα ενός πονεμένου και αδικημένου λαού.
 Κύριοι της Εξουσίας, ξυπνήστε, τρέξτε, αγωνισθήτε και κάνετε ό,τι είναι εθνικώς πρέπον, ώστε να μη ζήση το Έθνος μιαν ακόμη καταστροφή, σαν εκείνη του Πόντου, και της Μικράς Ασίας.
          Προσεύχομαι ταπεινά, να μας «εξαγάγη ο Θεός εις αναψυχήν» ».

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)

Γιάννης Καραγιάννης: Κατάθεση φακέλου με ναζιστικές θηριωδίες στα χωριά του Νομού Ιωαννίνων το 1943-44

Δελτίο Τύπου
Κατάθεση φακέλου με ναζιστικές θηριωδίες στα χωριά του Νομού Ιωαννίνων το 1943 - 44
Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, κατέθεσε σήμερα στον Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών κ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, φάκελο που αφορά στα εγκλήματα και βαρβαρότητες της 1ης Γερμανικής Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών "Εντελβάις", κατά αμάχου πληθυσμού στα χωριά του Νομού Ιωαννίνων το 1943 και το 1944.
Ο φάκελος αποτελεί μέρος μακρόχρονης έρευνας του Γιαννιώτη ιστορικού ερευνητή Αλέκου Ράπτη και έχει κατατεθεί απ' τον ίδιο, το Νοέμβριο του 2002, στον Ανώτατο Εισαγγελέα της Γενικής Εισαγγελίας του Ντόρτμουντ, κ. Ούλριχ Μαας, επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας διεκπεραίωσης υποθέσεων εθνικοσοσιαλιστικών μαζικών εγκλημάτων.
Με την κατάθεση του φακέλου, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε τα εξής:
Κύριε πρόεδρε,
Σας παραδίδω με πολύ συγκίνηση τους φακέλους με τις ναζιστικές θηριωδίες στο Νομό Ιωαννίνων, για αξιοποίηση τους από την Επιτροπή της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Προέρχομαι από τον Νομό Ιωαννίνων που βίωσε με απάνθρωπο τρόπο τη ναζιστική βαρβαρότητα στα χρόνια της κατοχής. Έχω δε τόπο καταγωγής το μαρτυρικό χωριό Ασπράγγελοι - Ζαγορίου, που τις 15 Ιουλίου του 1943 κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς, ως αντίποινα αντιστασιακής δράσης.
Οι ναζιστικές θηριωδίες στο Νομό Ιωαννίνων, ιδίως τα μαύρα καλοκαίρια του '43 και του '44, φέρουν την υπογραφή της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών, με το όνομα "Εντελβάις", του γερμανικού στρατού της Βέρμαχτ. Μιας μεραρχίας που βαρύνεται για πολλά ακόμη εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων στη Ρωσία, τη Σερβία και την Αλβανία.
Ο τραγικός απολογισμός της εγκληματικής δράσης της μεραρχίας "Εντελβάις" στο νομό Ιωαννίνων ανέρχεται σε 322 καμένα χωριά, 6.804 κατεστραμμένα σπίτια και 2.660 δολοφονημένους άμαχους πολίτες, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά! Συμμετείχε δε ακόμη στο πογκρόμ των μελών της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων τον Μάρτιο του 1944 και στον εκτοπισμό της στα στρατόπεδα Άουσβιτς και Μπιρκενάου της Πολωνίας. Από τους 2000 εκτοπισθέντες επέστρεψαν μόλις 168!
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε λεπτομέρειες της ναζιστικής βαρβαρότητας στην Ήπειρο. Οι σκηνές αποκάλυψης που διαδραματίστηκαν είναι σχεδόν ίδιες με πολλές άλλες περιοχές της πατρίδας μας, αλλά και της Ευρώπης, που ζήσανε τη γερμανική θηριωδία. Θέλω όμως να υπογραμμίσω με λύπη και αγανάκτηση ότι ουδέποτε αποδόθηκε δικαιοσύνη σ’ αυτούς τους δολοφόνους και αυτός ίσως είναι ο τραγικότερος επίλογος αυτής της ιστορίας!
Δυστυχώς, οι δολοφόνοι της "Εντελβάις" που αιματοκυλήσανε τα χωριά μας στο Νομό Ιωαννίνων, όπως το Κεφαλόβρυσο στο Πωγώνι, τους Λυγκιάδες, τη Μουσιωτίτσα, την Αγία Αναστασία, τη Μηλιά Μετσόβου, το Γρεβενίτι και το Ζαγόρι, το Αηδονοχώρι και τα χωριά της Κόνιτσας, και τόσα άλλα σ’ όλη την Ήπειρο, παρέμειναν και παραμένουν ατιμώρητοι ...!
Ουδέποτε αυτοί που διαπράξανε εγκλήματα πολέμου κατά άμαχου πληθυσμού δεν λογοδότησαν στη δικαιοσύνη και κανένας τους δεν καταδικάστηκε ποτέ από Ελληνικό ή Διεθνές δικαστήριο. Το χειρότερο δε όλων είναι ότι πολλοί εξ’ αυτών επανεντάχτηκαν στο γερμανικό στρατό της μεταπολεμικής δυτικής Γερμανίας και έλαβαν όλους τους προβλεπόμενους βαθμούς.
Ενδεικτικά σας αναφέρω:
1.      Τον στρατηγό Χούμπερτ Λάνς, στρατιωτικό διοικητή της μεραρχίας "Εντελβάις" με έδρα τα Ιωάννινα. Καταδικάστηκε το 1947 στη Νυρεμβέργη σε 14 χρόνια φυλακή. Παρέμεινε μόνο τρία. Στις εκλογές του 1953 ήταν υποψήφιος με το FDP του Χανς - Ντίτριχ Γκένσερ. Πέθανε το 1982 σε ηλικία 86 ετών.
2.      Τον συνταγματάρχη Γιόζεφ Ρεμόλντ, διοικητή του 99ου συντάγματος  της "Εντελβάις" που βαρύνεται με εγκλήματα πολέμου στην περιοχή της Κόνιτσας. Όχι μόνο δεν δικάστηκε αλλά διετέλεσε και πρόεδρος της γερμανικής αστυνομίας της Βαυαρίας.
3.      Τον ταγματάρχη Ράινχολντ Κλέμπε που ευθύνεται για τις σφαγές στη Μουσιωτίτσα, στο Κομμένο Άρτας και της Ιταλικής Μεραρχίας "Άκουι" στην Κεφαλονιά. Το 1950 κατατάσσεται στο γερμανικό στρατό με το βαθμό του συνταγματάρχη. Το 1972 ανακρίνεται από την Εισαγγελία Μονάχου στην οποία καταθέτει ότι "δεν θυμάται τίποτε". Το 1978 κάνει τις διακοπές του στην Ήπειρο. Πέθανε το 1992 σε ηλικία 79 ετών.
4.      Τον υπολοχαγό Μίχαελ Παίσιγκερ που συμμετείχε σε όλες τις σφαγές άμαχου πληθυσμού στο νομό Ιωαννίνων και την Αλβανία. Το 1956 κατατάχθηκε στο γερμανικό στρατό με το βαθμό του Ταγματάρχη και αργότερα διετέλεσε διοικητής της 653 μονάδας στο Μουρνάου που υποστήριζε το ΝΑΤΟ. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 84 ετών.
Κύριε πρόεδρε,
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της πολύχρονης έρευνας του Γιαννιώτη ιστορικού ερευνητή Αλέκου Ράπτη, ο οποίος το 2002 κατέθεσε όλο το αποδεικτικό υλικό στον Γενικό εισαγγελέα του Ντόρτμουντ, κ. Ούλριχ Μας, υπεύθυνο της κεντρικής υπηρεσίας διαλεύκανσης εγκλημάτων πολέμου.
Καταθέτω στα πρακτικά αντίγραφο του εν’ λόγω φακέλου με εξουσιοδότηση του κυρίου Ράπτη για οποιαδήποτε χρήση από τη Βουλή των Ελλήνων.

Τέλος, επιτρέψτε μου να κλείσω με τη διαχρονική ευχή: 
ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

Κερασέα Ιωαννίνων: Συνελήφθησαν πέντε ημεδαποί για παράβαση του Νόμου Περί Προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Συνελήφθησαν, χθες (04-02-2016) το βράδυ στην Κερασέα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας και του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας, πέντε ημεδαποί, ηλικίας 62, 48, 46, 66 και 37 ετών, κατηγορούμενοι για παράβαση της Νομοθεσίας «περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι πέντε ημεδαποί, χθες το βράδυ σε δασική περιοχή στην Κερασέα Ιωαννίνων, είχαν προβεί σε παράνομη ανασκαφή, με τη χρήση μηχανήματος έργου και ανιχνευτή μετάλλων, προς ανεύρεση θησαυρού.
Στο πλαίσιο της έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα μηχάνημα έργων (εκσκαφέας –φορτωτής), ένα Ι.Χ. Φορτηγό καθώς και ένας ανιχνευτής μετάλλων.
Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας.


Η Αδελφότητα Χαραυγής Πωγωνίου κόβει τη Πίτα της και διασκεδάζει, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο ''Αρχοντικό Hall'', Καρπενησίου 20, Περιστέρι

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: Φονιάς το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Σε φονιά των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών έχει εξελιχθεί τα τελευταία 15 χρόνια το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς τα καρδιοαγγειακά νοσήματα σκοτώνουν  κάθε χρόνο περισσότερα άτομα από όλες τις μορφές καρκίνου και τα τροχαία μαζί!
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας διαπρεπής καρδιολόγος κ. Στέφανος  Φούσας κατά την ομιλία του στη δεύτερη διάλεξη του 1ου Κύκλου Ομιλιών του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.
Η βασική αιτία της δυσμενούς αυτής εξέλιξης, σύμφωνα με τον κ. Φούσα, είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις δυτικές κοινωνίες που μαστίζονται από  Κάπνισμα, Παχυσαρκία, Σακχαρώδη Διαβήτη.
Σύμφωνα με τους καρδιολόγους το μόνο αντίδοτο, στον ακήρυκτο αυτό καθημερινό πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς κάθε χρόνο, είναι η αφύπνιση και η  ενημέρωση του σύγχρονου ανθρώπου για τον κίνδυνο που  τον απειλεί ανά πάσα στιγμή.
«Η αλλαγή του τρόπου ζωής με σωστή μεσογειακή διατροφή  και καθημερινή άσκηση είναι η μόνη μας ασπίδα στον κίνδυνο από τα καρδιοαγγειακή νοσήματα» τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και συμπλήρωσε: «Τα άτομα που τρέφονται σωστά και ασκούνται συστηματικά έχουν ελαττωμένο ιξώδες αίματος και κινδυνεύουν λιγότερο από θρομβοεμβολικά επεισόδια».

Απάντηση ΥΠΕΝ για την χορήγηση άδειας χρήσης νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις, μετά από ερώτηση του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα

Θετική έκβαση είχε η παρέμβαση που πραγματοποίησε ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσε (08/12/2015) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη χορήγηση άδειας χρήσης νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις.
Μετά την ως άνω ερώτηση – παρέμβαση, ανακοινώθηκε ήδη από τον αρμόδιο Υπουργό ότι θα εκδοθεί άμεσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα τροποποιηθεί το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου για την εκπρόθεσμη υποβολή αιτήσεων για χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος μετά από την 01-01-2016. 
Ειδικότερα, μετά το πέρας της παραπάνω ημερομηνίας μειώνεται το προβλεπόμενο από την προηγούμενη ΚΥΑ πρόστιμο των 1000-2000 ευρώ, στο ποσό των 150 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η μείωση του προστίμου κρίθηκε αναγκαία, καθώς παρά το γεγονός ότι η υποβολή των αιτήσεων εξελίσσεται ομαλά, η παρούσα οικονομική συγκυρία επιβάλει την οικονομική ελάφρυνση των χρηστών ύδατος. 
Είναι κατανοητό ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα που είχε προκύψει για τους χρήστες ύδατος και θεωρείται επιβεβλημένο οι αρμόδιες αρχές να προβούν στην έγκαιρη ενημέρωση των χρηστών για τη σχετική διαδικασία.

«Έφυγε» σε ηλικία 54 ετών χτυπημένη από τον καρκίνο η ηθοποιός Νατάσα Μανίσαλη

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο τα ξημερώματα της Παρασκευής η ηθοποιός Νατάσα Μανίσαλη.
Η Νατάσα Μανίσαλη γεννημένη τον Αύγουστο του 1961, με καταγωγή από το Περιστέρι (Μέγγουλη) Πωγωνίου, λάτρεψε από μικρή το θέατρο και το σπούδασε στο Εθνικό.
Στο πέρασμα του χρόνου πέτυχε πολλές νίκες στον χώρο και στο θέατρο-αξέχαστη η ερμηνεία της στο «Βίρα τις άγκυρες» του συμμαθητή της Μιχάλη Ρέππα -και στην τηλεόραση - με πιο γνωστή δουλειά της αυτή στο μακροβιότατο «Εμείς και Εμείς».
Τα τελευταία χρόνια η θαυμάσια ηθοποιός πάλευε με τον καρκίνο.

«Έφυγε» τα χαράματα βυθίζοντας σε πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας και τις κοινές δράσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Δήμου Ιωαννιτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Επιμόρφωση υψηλού επιπέδου για Καρδιολόγους και δράσεις Πρόληψης Υγείας για τους πολίτες

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, συνεχίζοντας την προσπάθειά της για την επιμόρφωση των Καρδιολόγων της χώρας, οργανώνει στα Ιωάννινα, στο διάστημα 11-13 Φεβρουαρίου 2016 (ξενοδοχείο Du Lac), τα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας 2016.
Τα Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας κάθε χρόνο συγκεντρώνουν αμείωτο το ενδιαφέρον της Καρδιολογικής Κοινότητας, καθώς οι 14 Ομάδες Εργασίας της ΕΚΕ, λειτουργώντας κατά το πρότυπο των αντίστοιχων ομάδων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, παρουσιάζουν επίκαιρη και πολύπλευρη επιστημονική γνώση στον εξειδικευμένο τομέα με τον οποίο ασχολούνται, η οποία διαχέεται στους εκατοντάδες Καρδιολόγους  που παρακολουθούν επί τρεις ημέρες το συνέδριο.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, πέρα από την πραγματοποίηση επιστημονικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου, με κοινωνική ευαισθησία, αναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία δράσεις πρόληψης υγείας και ενημέρωσης των πολιτών για τη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας από τα Καρδιοαγγειακά Νοσήματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών, που καταδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα πρόληψης υγείας και κοινωνικής πολιτικής:
1)      Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, αποστολή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της ΕΚΕ κ. Στέφανο Φούσα, μέλη του Δ.Σ., Καρδιολόγους και νοσηλευτές θα πραγματοποιήσουν προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις στα παιδιά του Οικοτροφείου της ΚΙΒΩΤΟΥ του ΚΟΣΜΟΥ στην Πωγωνιανή.
2)      Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου (ώρες 12.00-16.00μ.μ., αίθουσα «Δ. Χατζής» -Παλαιά Σφαγεία- του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων) θα πραγματοποιηθεί Δωρεάν Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, πιστοποιημένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.
3)      Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου (ώρες 18.30-20.30μ.μ., ξενοδοχείο Grand Serai) καταξιωμένοι επιστήμονες θα ενημερώσουν συνολικά τους πολίτες -με μια σειρά σύντομων και εύληπτων ομιλιών- για την Πρόληψη από τις Ιατρικές Παθήσεις.

Το πρόγραμμα των ομιλιών:
Ιωάννης Γουδέβενος, Καθηγητής Καρδιολογίας- Πρωτογενής Πρόληψη: μία διά βίου πρόκληση
Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας-Υπέρταση
Ευάγγελος Μάτσακας, Διευθυντής Καρδιολογίας- Κάπνισμα
Λάμπρος Μιχάλης, Καθηγητής Καρδιολογίας- Παχυσαρκία
Σταυρούλα Τσιάρα, Αν. Καθηγήτρια Παθολογίας- Σακχαρώδης Διαβήτης
Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Στείρωσης- Γυναίκα και Καρδιά
Στυλιανός Χαντανής, Διευθυντής Καρδιολογίας-Μεταβολικό Σύνδρομο
Στέφανος Φούσας, Σ. Διευθυντής-Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας-Πώς θα αποφύγουμε το Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου.
Τόσο τα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας όσο και οι προαναφερθείσες δράσεις θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της Συνέντευξης Τύπου, με ομιλητές τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Μπέγκα και τον Πρόεδρο της ΕΚΕ κ. Φούσα, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στις 12.30μ.μ.,  στο Γραφείο Δημάρχου στο κεντρικό Δημαρχείο.

18η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 6/7 Φεβρουαρίου με αγώνες Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Ο. Ζωοδόχος-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 7-02-16/15:00) εντός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ο. Ζίτσας 7-02-16/15:00), εκτός η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Α.Π.Ο.Ε.Λ.- Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 7-02-16/17:15)

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ 

ΓΗΠΕΔΟ ΖΩΟΔΟΧΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 

ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ 
ΩΡΑ: 17:15

Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
 
Το πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής της Β΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου  2016
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Ο.ΠΕΝΤΕΛΗΣ (15:00)
Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (15:00)
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου  2016
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (15:00)
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ (15:00)
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Π.Ο. ΔΑΒΑΚΗΣ (15:00)
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (15:00)
Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)
ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ – ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (15:00)
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (17:15)

ΑΕΔ Πωγωνάτος: Κοπή πίτας την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στο Δημαρχείο Δελβινακίου, ώρα 17:30

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 Η Αθλητική Ένωση Δελβινακίου «Πωγωνάτος» θα κόψει την Βασιλόπιτα, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στο Δημαρχείο Δελβινακίου και ώρα 17:30.
Όλοι οι φίλαθλοι της ομάδος μας, είστε καλεσμένοι στην ανωτέρω εκδήλωση.


Το Δ. Σ.

της Α.Ε.Δ.  ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

Η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, ανταμώνει και διασκεδάζει, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο πολυχώρο Viewhaii Καραμανλή 117 και Σχοίνων 2, Αχαρναί

Ακύρωση του διαγωνισμού εκποίησης εκτάσεων στα Ιωάννινα μέσω ΤΑΙΠΕΔ

Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των βουλευτών Ιωαννίνων Μ. Τζούφη, Ι. Καραγιάννη, Ι. Στέφου, Χ. Μαντά και του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλα και συνεργατών του.
Θέμα της συζήτησης ήταν ο ανοιχτός διαγωνισμός για την πώληση 3 ακινήτων του Δημοσίου στην περιοχή «Αμπελόκηποι Ιωαννίνων», καθώς και της συμπερίληψης έκτασης 6 οικοπέδων στην παραλίμνια ζώνη και συγκεκριμένα στην περιοχή «Άγιος Νικόλαος Κοπάνων», στην ηλεκτρονική σελίδα του ΤΑΙΠΕΔ και στην κατηγορία «Επικείμενες Αποκρατικοποιήσεις»
Οι Βουλευτές από την πλευρά τους τόνισαν πως τα ακίνητα και η εν λόγω έκταση πρέπει να παραμείνουν στην κατοχή του Δήμου, καθώς εντάσσονται λειτουργικά και οργανικά στις λειτουργίες της πόλης και αποτελούν χώρους ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Σήμα κίνδυνου εκπέμπουν οι Ω.Ρ.Λ. για τις επιπλοκές της γρίπης

Σήμα κινδύνου  για παιδιά και ενήλικες εκπέμπουν οι Ωτορινολαρυγγολόγοι  καθώς η γρίπη, που βρίσκεται σε έξαρση, προκαλεί οξείες φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες!
«Χρειάζεται προσοχή  γιατί φέτος ο ιός της γρίπης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και προκαλεί  δυσάρεστες επιπλοκές οι οποίες για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται νοσηλεία» αναφέρει  ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει.
«Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα παιδιά καθώς οι φαρυγγίτιδες και οι λαρυγγίτιδες  που τους προκαλεί ο ιός έχουν οξεία μορφή και χρειάζονται φαρμακευτική αντιμετώπιση, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις νοσηλεία».
ΠΡΟΣΟΧΗ   ΣΤΑ   ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Σύμφωνα  με τους Ωτορινολαρυγγολόγους  φέτος όλοι μας θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων  κι αν αυτά επιμείνουν τότε  η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη. Τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας είναι:
• Πόνος και τσούξιμο στο λαιμό
•  Δυσφορία
•  Πυρετός
•  Πονοκέφαλος
• Διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού
•  Δυσκολία και πόνος στην κατάποση
•  Μυϊκοί πόνοι
•  Μύτη που τρέχει
•  Οι αμυγδαλές μπορούν να επηρεαστούν, να μολυνθούν και να διογκωθούν.