Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η ομιλία του Ιωάννη Στέφου βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τις Τηλεοπτικές Άδειες

Υπεραμύνεται του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ ο Ιωάννης Στέφος
Στον εξορθολογισμό, τη διαφάνεια και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος στοχεύει το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που  υπερψηφίστηκε στη Βουλή. Αυτό επισημαίνει ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος.
«Διασφαλίζεται η αποκατάσταση της νομιμότητας στην άναρχη εικόνα που επικρατεί χρόνια τώρα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, η πολυφωνία και η αντικειμενική ενημέρωση του λαού και επιτυγχάνεται η διαφάνεια ως προς το ιδιοκτησιακό και οικονομικό καθεστώς των καναλιών.
Ρυθμίζεται η διαδικασία βάσει της οποίας θα χορηγούνται οι άδειες παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής με στόχο την καθιέρωση αυστηρότερων κριτηρίων αδειοδότησης και λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών.
Η παρέμβαση αυτή αποσκοπεί στη νομιμότητα της λειτουργίας παρόχων, στη διασφάλιση πολυφωνίας και της δημιουργίας υγειών επιχειρήσεων στον χώρο των ΜΜΕ. Παράλληλα, προωθούνται οι συνθήκες για την επιστροφή του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης στους πολίτες καθώς τίθενται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.
Θεωρούμε αδιανόητο οι ιδιοκτήτες καναλιών να μην αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι επιχειρηματίες, δηλαδή να πρέπει να καταβάλουν τα απαραίτητα ποσά για την απόκτηση των αδειών των καναλιών τους και σαφώς να φορολογούνται ανάλογα και να είναι φορολογικά συνεπείς.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για την 8η/02-11-2015 Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης

Σας καλούμε στις 02 Νοεμβρίου 2015 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.30 μ.μ. στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Διοικητήριο Περιφέρειας Ηπείρου Πλ. Πύρρου 1 Ιωάννινα, 2ος όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
 Επικύρωση αποφάσεων 7ου Πρακτικού της Συνεδριάσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
1.Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π.Ε. Άρτας και της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση στέγης Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βουλγαρελίου», προϋπολογισμού 40.000,00 € και ορισμό ενός μέλους με τον αναπληρωτή του από την Περιφέρεια Ηπείρου /Π.Ε. Άρτας για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.
2.Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π.Ε. Άρτας και της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας για την υλοποίηση του έργου: «Προμήθεια υλικών για τον Ιερό Ναό Αγ. Μαξίμου του Γραικού Αρτας», προϋπολογισμού 12.000,00 € και ορισμό ενός μέλους με τον αναπληρωτή του από την Περιφέρεια Ηπείρου /Π.Ε. Άρτας για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εργασίες για την προστασία του Ιστορικού Γεφυριού της Άρτας

«Εργασίες προστασίας Ιστορικού Γεφυριού Άρτας»

            Τις εργασίες προστασίας του Ιστορικού Γεφυριού Άρτας επιθεώρησε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Άρτας, παρουσία του αναδόχου εργολάβου.
 Το έργο, προϋπολογισμού 70.000 € από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου, εκτελείται προκειμένου ν’ αποκατασταθούν οι φθορές που υπέστησαν τα βάθρα του Ιστορικού Γεφυριού κατά τις καταστροφικές πλημμύρες της 1ης Φεβρουαρίου 2015 και να προστατευτεί από την ροή του ποταμού Αράχθου.
  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Ψαθάς πληροφορήθηκε από τον ανάδοχο του έργου την πρόοδο των εργασιών, οι οποίες πέραν της δυσκολίας που παρουσιάζουν λόγω της φύσης του έργου, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και όσο η ροή του ποταμού έχει διακοπεί από τη ΔΕΗ στο φράγμα Πουρναρίου.

Ολοκληρώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου

Με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου, «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2015», που ήταν αφιερωμένες στο έπος του 1940, καθώς η περιοχή του Καλπακίου δέχτηκε, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης.
Οι εκδηλώσεις περιέλαβαν επισκέψεις σχολείων στους ιστορικούς χώρους, αγώνες δρόμου, αγώνες σκοποβολής, προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ, ομιλίες, βραβεύσεις επιζώντων πολεμιστών του ΄40, χορευτικά συγκροτήματα.
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, που έγιναν σήμερα το απόγευμα, στο μνημείο του μαχητή και στην οποία πήραν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου.
«Γιορτάζουμε και τιμούμε ένα μοναδικό κατόρθωμα, στους φυσικούς χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Γεγονότα που άλλαξαν το ρου στης ιστορίας.
Φώτο: Θοδωρής Θοδωράκης
Ο Δήμος Πωγωνίου έχει αναλάβει τη βαριά κληρονομιά και την ιερή παρακαταθήκη να τιμά κάθε χρόνο όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία» τόνισε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πωγωνίου, τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» ξεκίνησαν το 1995 για να αποδώσουν φόρο τιμής, σε όσους πολέμησαν για το μεγαλείο της ελευθερίας και να βάλουν παράλληλα ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα της μνήμης, που πρέπει να συνοδεύει κάθε λαό. Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, της ΠΕΔ Ηπείρου, της VIII Μεραρχίας Ιωαννίνων, των χορηγών και τους φορέων της περιοχής, προκειμένου να τιμάται και να αναδεικνύεται η ιστορία του τόπου.
***
Φώτο: Θοδωρής Θοδωράκης
Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου άρχισαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου όπου έγιναν οι πρώτες συγκρούσεις του Ελληνικού Στρατού με τους Ιταλούς  εισβολείς στις 28 Οκτωβρίου 1940.

Ακολούθησε εκδήλωση  στο Πνευματικό Κέντρο Τ.Κ. Δελβινακίου όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πότσης Οδυσσέας ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός κ. Σωκράτης Οικονόμου.
Φώτο: Θοδωρής Θοδωράκης

Η ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τις Τηλεοπτικές Άδειες

Ομιλία Βασίλη Τσίρκα, Βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τις Τηλεοπτικές Άδειες.                
Ά θ ή ν α, 24/10/2015
Το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση στο σημερινό βαλτωμένο και ομιχλώδες τηλεοπτικό τοπίο, με σκοπό να αποκαταστήσει την ισονομία και τη διαφάνεια σε όλο το εύρος του. Ρυθμίζει τη διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής, ελεύθερης, εθνικής και περιφερειακής λήψης. Επιδιώκει τον εξορθολογισμό και τη διαφάνεια στους παρόχους δικτύου επανακαθορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.  Πρόκειται για ένα συνεκτικό νομοθέτημα που ιδρύει ένα πλήρες νομικό πλαίσιο που διέπει το θέμα συχνοτήτων.
Με το ρυθμιστικό πλαίσιο που θέτει το νομοσχέδιο τίθενται φραγμοί στις σχέσεις εξάρτησης και διαπλοκής ανάμεσα στα ΜΜΕ και το πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Με τον όρο διαπλοκή εννοούμε αυτό το νοητό τρίγωνο,  ένα σύστημα, δηλαδή, που εκμεταλλεύεται δημόσιο χρήμα για να παράγει ενημέρωση, παράγει ενημέρωση για να καθορίσει την πολιτική και με την σειρά της η πολιτική εργάζεται για να παράγει περισσότερο χρήμα. Δηλαδή, μια οικονομική ολιγαρχία.

Δήμος Πωγωνίου: Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20-10-2015

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ 20-10-2015 [ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο 11/20-10-2015]
Έγκριση αναμορφώσεων προϋπολογισμού έτους 2015. ΑΠΟΦΑΣΗ 230
Κατανομή ΣΑΤΑ. ΑΠΟΦΑΣΗ 231
Αποδοχή Επιχορήγησης από ΥΠ.ΕΣ. για ΚΗΦΙ & ΚΕΔΗΦ. ΑΠΟΦΑΣΗ 232
Έγκριση διοργάνωσης εκδηλώσεων Εθνικής Επετείου 28-10-1940 [Καλπάκια 2015] – Έγκριση δαπανών – ψήφιση πιστώσεων. ΑΠΟΦΑΣΗ 233
Αντικατάσταση μελών Επιτροπής προστασίας Δημοτικής περιουσίας. ΑΠΟΦΑΣΗ 234
Ανάκληση προέγκρισης ίδρυσης καταστήματος στην Τ.Κ. Αρετής και χορήγηση νέας για το ίδιο κατάστημα στο όνομα Σιατούνη Γιαννούλα. ΑΠΟΦΑΣΗ 235
Επί αιτήσεων καταναλωτών για διαγραφή ή μείωση τελών ύδρευσης. ΑΠΟΦΑΣΗ 236
Έγκριση δημοπράτησης Δημοτικών αγρών στην Τ.Κ. Δολιανών. ΑΠΟΦΑΣΗ 237
Έγκριση λύσης σύμβασης Δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ. Καταρράκτη και έγκριση νέας δημοπράτησης. ΑΠΟΦΑΣΗ 238
Επί αιτήσεως Πανηπειρωτικού Αθλητικού Συλλόγου. ΑΠΟΦΑΣΗ 239.
Έγκριση παράτασης προθεσμίας υποβολή της Μηχανολογικής, Ηλεκτρολογικής, Ηλεκτρονικής μελέτης με τίτλο: «Ανάπλαση – διαμόρφωση Κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Καλπακίου». ΑΠΟΦΑΣΗ 240
Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Συντήρηση Κοινοτικών κτιρίων Τ.Κ. Κάτω Ραβενίων». ΑΠΟΦΑΣΗ 241
Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Κατασκευή κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στο Τ.Δ. Μαυρπούλο». ΑΠΟΦΑΣΗ 242
ΕΚΤΑΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Κτίριο πολλαπλών χρήσεων Κάτω Λάβδανης [Β΄
εργολαβία]». ΑΠΟΦΑΣΗ 242
Ορισμός τακτικού και αναπληρωματικού μέλους για τη σύναψη Διαβαθμικής Συνεργασίας [8/7-9-2015 Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου]. ΑΠΟΦΑΣΗ 243
Έγκριση επόμενης συνεδρίασης Δ.Σ. εκτός έδρας. ΑΠΟΦΑΣΗ 244
Κατανομή επιχορήγησης από ΥΠ.ΕΣ, για Σχολικές Επιτροπές. ΑΠΟΦΑΣΗ 245

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.


ΜΑΤΣΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Εγκύκλιος Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης για τους Ευέλπιδες του1941


Αριθ.  Πρωτ.  76   
Εν Δελβινακίω τη 12η Οκτωβρίου 2015
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  184η
ΘΕΜΑ:  Έπος 1940-1941 : Οι Ευέλπιδες στην πρώτη γραμμή.
         
Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
          Το μεγαλειώδες και θρυλικό Έπος, που γιορτάζουμε σήμερα, άρχισε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 και τελείωσε στις 31 Μαΐου 1941, όταν έληξε και η «Μάχη της Κρήτης». Σ’ όλο αυτό το μακρύ διάστημα των επτά μηνών, πάμπολλες σελίδες  άφθαστου ηρωισμού έγραψαν τα στρατευμένα Ελληνόπουλα και ο αδάμαστος Λαός μας. Στην Πίνδο και στα βουνά της Βορείου Ηπείρου • στα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά», με πιο γνωστό το θρυλικό Ρούπελ • στο Αδριατικό Πέλαγος, και , κυρίως, στο στενό του Οτράντο, τα υποβρύχιά μας με τους λεοντόψυχους κυβερνήτες τους και τους ψυχωμένους ναύτες τους • και, τέλος, στην λεβεντογένα Κρήτη, οι στρατιώτες και οι ναύτες μας έδωσαν ατρόμητοι το «παρών» • δεν ξεχνάμε, βέβαια και τους γενναίους αεροπόρους μας, όπως τον Σακελλαρίου και τον Μητραλέξη - όλα εκείνα τα γνωστά και άγνωστα Ελληνόπουλα, που αγωνίστηκαν «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», γράφοντας καινούργιους Μαραθώνες και Σαλαμίνες, Δερβενάκια και Μεσολόγγια, Κιλκίς και Μπιζάνια, «ποτέ απ’ το χρέος μη κινούντες» (Καβάφης).
-Β-
          Υπάρχουν, όμως, κι’ άλλες σελίδες άφθαστου ηρωϊσμού, που είναι ελάχιστα η καθόλου γνωστές, στις νεώτερες γενιές των Ελλήνων. Είναι αυτές, που έγραψε η πρώτη Τάξη της Σχολής των Ευελπίδων, τον Απρίλιο και τον Μάϊο του 1941. Κι’ είναι καλό να τις προσέξουμε όλοι μας, ιδιαίτερα όμως τα σημερινά νιάτα : τα μαθητικά, τα φοιτητικά και τα εργαζόμενα, όπως και τα στρατευμένα παιδιά της Ελληνικής μας Πατρίδος.
-Γ-
          Βρισκόμαστε στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου του 1941. Οι στρατιώτες της ναζιστικής Γερμανίας, αφού σε μια μέρα έσπασαν την αντίσταση της Γιουγκοσλαβίας, μπήκαν στην Θεσσαλονίκη - ενώ ακόμη αμύνονταν τα Οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» - στις 9 Απριλίου του 1941. Κι’ από κει, άρχισαν να κατεβαίνουν γρήγορα προς την νότια Ελλάδα, φθάνοντας στην Αθήνα, στις 27 Απριλίου του 1941. Εν τω μεταξύ, και πριν οι Γερμανοί φθάσουν στην Ελληνική πρωτεύουσα, ανακοινώθηκε στους Ευέλπιδες, στις 23 Απριλίου, ότι το απόγευμα εκείνης της ημέρας, θα έπρεπε να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα, γεγονός που απογοήτευσε τα νεαρά Ελληνόπουλα. Όταν, όμως, εκείνη ακριβώς την ημέρα, άκουσαν από το ραδιόφωνο στο διάγγελμα του Βασιλέως Γεωργίου του Β , ότι ο ίδιος και η Κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού, ανεχώρησαν για την Κρήτη, όπου θα συνεχιζόταν ο αγώνας κατά των ξένων εισβολέων, οι Ευέλπιδες ξεσηκώθηκαν κι’ αποφάσισαν όλοι οι μαθητές της πρώτης Τάξεως να φύγουν το ίδιο βράδυ για την Κρήτη, δια μέσου της Πελοποννήσου.
-Δ-
           Έκαναν, δηλαδή, μια μικρή «επανάσταση», η οποία, τελικώς, βρήκε κατανόηση από τους ανωτέρους τους. Έτσι, με τον ατομικό τους οπλισμό οι 300 πρωτοετείς Ευέλπιδες ξεκίνησαν το δύσκολο ταξίδι τους για την Κρήτη, αφού δυο φορές, τουλάχιστον, τα γερμανικά «στούκας» βομβάρδισαν την φάλαγγα των παλληκαριών, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξει κανένα θύμα. Παρ’ όλα αυτά, ο ελεγχόμενος ήδη από τους Γερμανούς ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας, παραπληροφορούσε τους ακροατές, με συνεχείς εκπομπές, ότι «η Σχολή Ευελπίδων αποπειραθείσα να διαπεραιωθή μέσω Πελοποννήσου εις Κρήτην, εβομβαρδίσθη υπό των ημετέρων δυνάμεων και κατεστράφη ολοσχερώς» ! Η προπαγάνδα σ’ όλη της την αθλιότητα...
-Ε-
           Αλλά οι γενναίοι Ευέλπιδες, χωρίς να πάθουν το παραμικρό, τις πρωινές ώρες της 29ης Απριλίου του 1941, έφθασαν στην Κρήτη και στρατωνίστηκαν στην Ιερά «Μονή Γωνιάς». Αντιμετώπισαν στην συνέχεια τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, που άρχισαν να πέφτουν στην Κρήτη στις 20 Μαΐου του 1941, οπότε και άρχισε η περίφημη «Μάχη της Κρήτης», η οποία θεωρήθηκε μια δεύτερη 28η Οκτωβρίου. Στα πεδία των σφοδρών μαχών, οι Ευέλπιδες άφησαν κάποιους  συναδέλφους τους νεκρούς. Και, τελικά, από όλους τους Πρωτοετείς Ευέλπιδες μόνο 12 (δώδεκα) κατόρθωσαν να διαφύγουν την νύχτα της 31ης Μαΐου 1941 στην Μέση Ανατολή.
          Η Σημαία της Σχολής παραδόθηκε στον ηγούμενο της Μονής Γωνιάς προς φύλαξη. Μετά την απελευθέρωση της Κρήτης, μεταφέρθηκε, τον Οκτώβριο του 1945, στην Αθήνα. Τελικά, παραλήφθηκε από την Σχολή, παρασημοφορήθηκε, και σήμερα φυλάσσεται στην Αίθουσα Τιμών της Σχολής Ευελπίδων. Κι’  αυτό, για να θυμίζει στις επόμενες γενιές των μαθητών της την απόφαση των τότε πρωτοετών Ευελπίδων να συνεχίσουν τον αγώνα κατά των Γερμανών εισβολέων στην μεγαλειώδη «Μάχη της Κρήτης».
          Στην εθνικά υποτονική εποχή μας, το παράδειγμα των νεαρών και γενναίων εκείνων παιδιών, μας εμπνέει θάρρος και αγάπη για την Πατρίδα. Και η Ελλάδα μας το αξίζει. Σε όλους σας εύχομαι τα χρόνια σας να είναι άγια, ευλογημένα και ηρωικά.
 Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης.

Ο   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†  Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Τανχόυζερ (του Βάγκνερ) το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας

Με την αναβίωση του Βαγκνερικού αριστουργήματος «Τανχόυζερ» συνεχίζονται το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015, στις 6 το απόγευμα, οι αναμεταδόσεις από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας.
Ιστορία και μυθοπλασία ανταμώνονται για να δημιουργήσουν μια μοναδική όπερα,που ήταν από τις πρώτες του συνθέτη. Πρωταγωνιστής είναι ένας αοιδός, υπαρκτό πρόσωπο της μεσαιωνικής Γερμανίας, η ζωή του οποίου αποτέλεσε βάση για την πλοκή.
Στην υπόθεση κυριαρχεί το υπαρξιακό δίλημμα του Τανχόυζερ μεταξύ του σαρκικού έρωτα για την θεά Αφροδίτη και την αληθινή αγάπη για την ευσεβή Ελισάβετ. Με αυτό τον τροπο, αναδεικνύεται και η σύγκρουση της ηδονής με την αγάπη, του Παγανισμού με τον Χριστιανισμό, και τελικά της παλιάς με τη νέα θρησκεία.
Η όπερα ακολουθεί τις παραδόσεις του ρομαντισμού και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Δρέσδη το 1845. Αναθεωρήθηκε πολλές φορές μέχρι το 1861 όπου στο Παρίσι παρουσιάστηκε η εκδοχή που θα δούμε. Περιλαμβάνει μια σκηνή μπαλέτου για να συμπορευτεί με τις απαιτήσεις της Παριζιάνικης ζωής του 19ου αιώνα και τις παραδόσεις της τοπικής όπερας.
Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ βρίσκεται συνεχώς στην καρδιά του παγκόσμιου οπερατικού ρεπερτορίου. Στα έργα του, ο λόγος και η μουσική πρέπει να είναι ισότιμα. Στα πρότυπα της αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας, ο Βάγκνερ οραματίστηκε το “Gesamtkunstwerk”, ή «ολοκληρωμένο έργο τέχνης» στο οποίο συνυπάρχουν όλες οι μορφές τέχνης, όπως μουσική, τραγούδι, ποίηση, χορός, ζωγραφική και αρχιτεκτονική σε ένα αρμονικό σύνολο.
Η όπερα έχει τρεις πράξεις και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Live in HD.
Η σκηνοθεσία είναι του Otto Schenk και η διεύθυνση ορχήστρας του James Levine. Στο ρόλο του Τανχόυζερ ο Johan Botha, Ελισάβετ η Eva-Maria Westenbroek, Αφροδίτη η Michelle DeYoung, ενώ ο Peter Matei υποδύεται τον Βόλφραμ.
Οι ζωντανές προβολές από τη ΜΕΤ θα πραγματοποιούνται και αυτή τη χρονιά στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας (πρώην Όαση), όπου υψηλής ποιότητας μηχανήματα «ταξιδεύουν» το κοινό στην Όπερα της Νέας Υόρκης, ενώ οι παραστάσεις, συνοδεύονται από υπότιτλους στα ελληνικά.
Οι μεταδόσεις διοργανώνονται από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας» και τον Δήμο Πρέβεζας για έβδομη συνεχή χρονιά.
Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ
(και 4 ευρώ για μαθητές και φοιτητές).
Περισσότερες πληροφορίες
από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας
(στο τηλέφωνο 2682025320
και στο odioprev@otenet.gr  )
Διάρκεια περίπου 4 ώρες με δύο διαλείμματα.

(Σαν εισαγωγή στον Τανχόυζερ που έρχεται 31 Οκτωβρίου )
 Ο ίδιος ο Βάγκνερ έλεγε «…Όταν άκουγα κάποια ανόητη εκτέλεση, ας πούμε, του Τανχόυζερ κάθε παράπονό μου είχε πάντα σαν αντίλογο ότι η παρτιτούρα εκτελέστηκε με απόλυτη ρυθμική ακρίβεια. Από αυτό κατάλαβα πόσο αβέβαιη είναι η σχέση μαθηματικών και μουσικής…, …και κατέληξα στο ότι, περισσότερο από κάθε άλλο, αυτό που δίνει ζωή σε μια καλή εκτέλεση δεν είναι το αυστηρό τέμπο αλλά άπειρες μικρές διαφοροποιήσεις από το ρυθμό που δεν μπορούν να αποδοθούν στη παρτιτούρα, αλλά πρέπει να κυλούν ενστικτωδώς από τον εκτελεστή.» Βρίσκοντας το σωστό τέμπο με τη μουσική και όχι με την μαθηματική αυτή έννοια, φαίνονταν σε αυτόν σαν το κλειδί της τέχνης της διεύθυνσης. Αν δεν είναι σωστό το τέμπο, τίποτε δεν μπορεί να πάει καλά. Όταν όμως είναι σωστό, όλο το έργο βρίσκει την σωστή του σειρά. Αυτό, πίστευε, έρχεται από το «μέλος», την εσωτερική φωνή που βρίσκεται στην καρδιά όλης της μουσικής. Και πίστευε ότι αν δεν κατέχεις την αίσθηση του πως πρέπει να είναι το τέμπο, δεν υπάρχει τρόπος να εξηγηθεί.

(Από το βιβλίο του Brian Magee, Aspects of Wagner) 

Τα νέα όρια ηλικίας για σύνταξη

Προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική υπουργική απόφαση

Την οριστική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 6 μήνες έως 17 χρόνια, αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας, απόφαση την οποία έχει στείλει ήδη προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Απόφαση για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και αφορά στη σταδιακή αύξηση των ορίων  Ηλικίας Συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 χρόνια με λιγότερα ένσημα.
Με την απόφαση καταργούνται, στην ουσία, όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ ακόμη και στο ΙΚΑ (πλην των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων).
Η μετάβαση στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας γίνεται σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια (μέχρι το 2022).