Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Πρόσκληση στο Θεματικό Εργαστήρι της CINEEM με κύριο στόχο την Ενέργεια, την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «CINEEM» σας προσκαλεί  στο  Θεματικό Εργαστήρι  Δικτύωσης τοπικών παραγωγικών φορέων και επιχειρήσεων, ωφελούμενων και φορέων υποστήριξης απασχόλησης, επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και εκπαίδευσης,  το οποίο θα πραγματοποιηθεί:
Δευτέρα  19 Οκτωβρίου  2015 |   Ξενοδοχείο Du Lac |  Ώρα έναρξης: 19:30.

Η  εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού  σχεδίου  για την απασχόληση «ΤΟΠΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» – Θεματικός Άξονας Προτεραιότητας 3 «Διευκόλυνση της Πρόσβασης στην Απασχόληση» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

«Κούρεμα» 50% στα μερίσματα 230.000 συνταξιούχων

Η καταβολή των μερισμάτων για το Νοέμβριο είναι "στον αέρα"

Επιστολή – βόμβα στην οποία γίνεται αναφορά σε μαχαίρι ως και 50% στα μερίσματα 230.000 συνταξιούχων του Δημοσίου από τον επόμενο μήνα απέστειλε στο υπουργείο Εργασίας η Διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων.
Η καταβολή των μερισμάτων για το Νοέμβριο είναι "στον αέρα" και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν ολόκληρο το ποσό για αυτόν τον μήνα.
Η πληρωμή του Νοεμβρίου όχι μόνο δεν είναι εξασφαλισμένη, αλλά όπως αναφέρει η Διοίκηση του Ταμείου, η δυνατότητα που έχει είναι να καταβάλει το 60% ή και το 50% του μερίσματος στους δικαιούχους του, προχωρώντας δηλαδή σε περικοπή κατά 40% ως 50% οριζόντια σε όλα ανεξαιρέτως τα μερίσματα.
Το ΜΤΠΥ, έστειλε εμπιστευτική επιστολή προς τον υφυπουργό κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες την περασμένη εβδομάδα ζητώντας πρόσθετη οικονομική ενίσχυση της τάξης των 16-18 εκατ. ευρώ για το Νοέμβριο με τη Διοίκησή του να εξηγεί ότι χωρίς ενίσχυση θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το μισό μέρισμα.
Λείπουν 42 εκατ. ευρώ

Η Περιφέρεια Ηπείρου, συμμετείχε στη μεγαλύτερη στον κόσμο Διεθνή Έκθεση Τροφίμων «Αnuga»

Στις εντυπώσεις και τα συμπεράσματά του από την παρουσία του στη μεγαλύτερη στον κόσμο Διεθνή Έκθεση Τροφίμων «Αnuga» που πραγματοποιείται στην Κολωνία της Γερμανίας και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων.
Όπως ανέφερε, η Ήπειρος ήταν η μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδος που συμμετείχε στην Έκθεση από την οποία υπάρχουν θετικά παραδείγματα, αλλά και θέματα προς προβληματισμό. Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, όπως είπε, καθώς τις πρώτες ημέρες την επισκεπτόταν 60.000-70.000 άτομα ημερησίως και έμποροι από όλο τον κόσμο.
 "Είναι μια έκθεση που βοήθησε τους επαγγελματίες που συμμετείχαν. 
Τα προϊόντα μας ήταν πολύ καλά, ποιοτικά και στα θέματα φέτας κλπ. είμαστε πολύ μπροστά", τόνισε, για να προσθέσει ότι το ενδιαφέρον συγκέντρωσαν και τα άλλα προϊόντα της Ηπείρου, όπως ελιές, τυποποιημένα προϊόντα, παστά κ.ά. 

Τοποθέτηση απινιδωτή στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων

Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11 π.μ., θα τοποθετήσουν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή στο Δικαστικό Μέγαρο. Την ίδια ημέρα, η οποία έχει ορισθεί ως "Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς" στον εξωτερικό χώρο του Δικαστικού Μεγάρου σε συνεργασία με την Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων θα γίνεται εκπαίδευση καρδιοχειρουργικών συμπιέσεων και απινίδωσης.

Δήλωση Καχριμάνη για τη χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με το ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων και ιδιαίτερα της Ιόνιας Οδού και του Ε-65, που προέκυψε από δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη για "κενό χρηματοδότησης 600 εκ. ευρώ", μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:"Το θέμα αυτό το έχω θέσει πάρα πολλές φορές. Είχα πει όταν έδωσαν την παράταση μέχρι το 2017, ότι δύο πράγματα μπορούν να συμβούν: Ή θα δεσμεύσουν τις υποδομές για το πρόγραμμα 2014-2020, ή αλλιώς θα υπάρξει έλλειμμα χρηματοδότησης. Αυτό είπε τώρα και ο κ. Σταθάκης. Για μένα σε αυτή τη φάση επείγει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, συνεχώς η Ελλάδα να κάνει αιτήσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δοθεί παράταση του ΕΣΠΑ για ένα χρόνο. 
Είναι η μόνη λύση για το "Γόρδιο Δεσμό" που έχουμε για τα μεγάλα έργα. Τότε σίγουρα θα ολοκληρωθούν αυτοί οι δρόμοι και θα μείνουν ελάχιστα πράγματα που θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και από άλλους πόρους. 
Εάν αυτό δεν γίνει, το σίγουρο είναι ότι - παρά τα όσα λέει ο κ. Σταθάκης- τα έργα αυτά θα μεταφερθούν σε επόμενο ΕΣΠΑ και δεν θα υπάρχει πρόγραμμα υποδομών για την περίοδο 2014-2020 στα τομεακά των αρμοδίων υπουργείων. 

Πετσάλη Ιωαννίνων: Συνελήφθη 36χρονος Έλληνας διακινητής, ο οποίος με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας, τρεις παράνομους αλλοδαπούς

Συνελήφθη, σήμερα (14-10-2015) νωρίς το πρωί στην Πετσάλη Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 36χρονος Έλληνας, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά τριών παράνομων μεταναστών.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 36χρονος, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας, τρεις υπηκόους Αλβανίας, έναν 28χρονο άνδρα και δύο γυναίκες, ηλικίας 26 και 46 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Σημειώνεται ότι, σε βάρος δύο εκ των λαθρομεταναστών εκκρεμούσαν επιπρόσθετα μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, κατασχέθηκε.

Ο διακινητής και οι λαθρομετανάστες που επίσης συνελήφθησαν, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Ξεκινάει την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου η διανομή πετρελαίου θέρμανσης

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου αρχίζει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή του να κυμαίνεται στα 85-88 λεπτά το λίτρο, εφόσον διατηρηθεί στα περυσινά επίπεδα η φορολογία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Η πρόταση της ΠΟΠΕΚ είναι να μειωθεί στα 13 λεπτά το λίτρο (από 23 που ήταν πέρυσι) η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 75 λεπτά το λίτρο.
Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι σημαντικά φθηνότερο από πέρυσι, (οπότε η τιμή εκκίνησης ήταν 1-1,1 ευρώ το λίτρο), καθώς στο μεταξύ υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αναμένεται, ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών και η αποσαφήνιση του ύψους της φορολογίας που θα επιβληθεί στο καύσιμο.

Κόνιτσα: Έκθεση βιβλίου με θέμα «Το Έπος του 1940», από τις 19 έως τις 27 Οκτωβρίου

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας διοργανώνει έκθεση βιβλίου με θέμα το Έπος του 1940, στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, από τις 19 έως τις 27 Οκτωβρίου 2015.
Η έκθεση θα λειτουργεί  καθημερινά 9.00-14.00, Τρίτη και Πέμπτη 18.00-19.00 και Σάββατο 10.00-13.00.
Η έκθεση στηρίζεται στη συλλογή Ε.ΠΟ.Σ. (Έρευνα Πολέμου Σαράντα) του κ. Ευάγγελου Πριώνη, η οποία δωρίθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κόνιτσας.
Πρόκειται για περίπου 500 έντυπα τεκμήρια της ιστορικής περιόδου του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Εκτός από τα καθαρά ιστορικά έργα η συλλογή περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό απομνημονευμάτων, αυτογραφιών και ενθυμήσεων στρατιωτών και αξιωματικών του ελληνικού στρατού καθώς και απλών πολιτών που έζησαν τα γεγονότα. Αξιόλογα είναι τα δημοσιεύματα του περιοδικού τύπου της εποχής αλλά και σύγχρονα που αναφέρονται στο Έπος του 1940 καθώς και σχετικών λευκωμάτων.
Περιέχεται ένας μεγάλος αριθμός λογοτεχνικών έργων που σχετίζονται με την εποχή, άλλων πολύ γνωστών, όπως τα ποιήματα του Οδ. Ελύτη και άλλων λιγότερο αναγνωσμένων, κάποια από τα οποία τυπώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με την περίοδο του Πολέμου.
Περιέχει επίσης βιογραφίες των πρωταγωνιστών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (Χίλτερ, Μουσολίνι, Τσώρτσιλ) αλλά και τον Ελλήνων πρωταγωνιστών (Μεταξάς, Παπάγος, Δαβάκης, Κατσιμήτρος, Φριζής).Αναφορά γίνεται για τις απώλειες της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο σε έμψυχο και άψυχο υλικό καθώς και για τα κατοχικά δάνεια και τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Ξεχωριστή μνεία γίνεται για τους νεκρούς της Επαρχίας Κόνιτσας και Πωγωνίου κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο σύμφωνα με τους επίσημους καταλόγους του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Μετά την ξενάγηση στην έκθεση για τις σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων θα ακουλουθεί ωριαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Για προγραμματισμό επισκέψεων σχολείων παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2655022298 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Ιόνια οδός και συνδετήριος άξονας, Κεφαλόβρυσο-Μακρυνεία-Θέρμο

Γράφει ο καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος
 
Η Δυτική Ελλάδα, έστω με καθυστέρηση δεκαετιών σε σύγκριση με την Ανατολική Ελλάδα, σε λιγότερο  από δύο χρόνια θα αποκτήσει και το δικό της οδικό άξονα που θα ενώνει το Αντίρριο με τα Γιάννενα, και την Εγνατία οδό, όπου οι οδηγοί στο ταξίδι τους θα έχουν ασφάλεια, άνεση και μείωση χρόνου από το Αντίρριο μέχρι την Αλεξανδρούπολη.   
Όπως μας πληροφορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της κοινοπραξίας, οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, ας ευχηθούμε να μην γίνει… αιώνια.
Η Ιόνια οδός, αν και σχεδιάστηκε εδώ και πολλά χρόνια, στην πορεία των έργων της, διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις που αφορούν εισόδους και εξόδους, προς την κεντρική αρτηρία της, και  περισσότερο «αδικούν» την Αιτωλοακαρνανία. Έτσι, βλέπουμε να μην υπάρχει είσοδος και έξοδος σε μεγάλες πόλεις, όπως το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι… Ο υπογράφων το άρθρο αυτό, πρόσφατα πρότεινα προς κάθε αρμόδιο φορέα, Εκκλησία, Περιφέρεια, Δήμους… η Ιόνια οδός να λάβει την ονομασία, «ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ». Στο άρθρο εκείνο ανέλυα τους λόγους της πρότασής μου και βλέπω στη συνέχεια ότι είχα απόλυτα δίκιο.