Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ: Παρακλήσεις καθημερινά

Από την Κυριακή 2 Αυγούστου ξεκίνησαν οι καθημερινές παρακλήσεις για την Παναγία, που θα συνεχιστούν (εκτός του Σαββάτου 8 Αυγούστου) μέχρι και την Πέμπτη 13 Αυγούστου.
Οι παρακλήσεις αρχίζουν στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώνονται μετά από 35 περίπου λεπτά.

Την άμεση επανεκκίνηση των έργων ΕΣΠΑ στην Ήπειρο ζητά ο Περιφερειάρχης

Την άμεση επανεκκίνηση των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησης και τη συζήτησης που είχε την Τετάρτη στο Υπουργείο Οικονομίας με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση.
Ο Περιφερειάρχης έκανε έκκληση σε φορείς υλοποίησης και αναδόχους έργων να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες. "Κάνω έκκληση, προς όλους, δεν υπάρχει χρόνος για διακοπές. Θα έχουμε ένα "καυτό" τετράμηνο αν θέλουμε αυτά τα έργα να υλοποιηθούν, αν θέλουμε να μην έχει πρόβλημα η Ήπειρος και γενικότερα η πατρίδα μας", τόνισε χαρακτηριστικά. Στη συνάντηση η Περιφέρεια Ηπείρου, (που εκπροσωπήθηκε από τον Περιφερειάρχη, την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. κ. Εύη Παπανικολάου και την Προϊσταμένη της Μονάδας Παρακολούθησης κ. Γεωργία Μέγα), έκανε λεπτομερή παρουσίαση των εκκρεμοτήτων του ΕΣΠΑ, αναφέροντας ποιά έργα είναι τελειωμένα, ποιά πρέπει να τελειώσουν μέχρι τέλους Δεκεμβρίου (και εφόσον υπάρχει χρηματοδότηση) και ποιά δεν μπορούν να μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ. "Τελικά- είπε ο Περιφερειάρχης- μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα έχουμε μια συνεχή συνεργασία και μέσα από τους πόρους που θα αποδεσμεύονται από το Υπουργείο Οικονομικών θα γίνονται πληρωμές, για όλα αυτά τα έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν όλοι οι φορείς (υλοποίησης), οι ανάδοχοι ή οι προμηθευτές ώστε να έχουμε τις λιγότερες απώλειες... Μετά τον Οκτώβριο που θα υπάρχουν πόροι από την Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορέσει (όπως διαβεβαιώθηκε) να ισορροπήσει το όλο σύστημα". Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε και τον κίνδυνο, στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες, τότε κάποια έργα να μείνουν μετέωρα, καθώς όπως είπε υπάρχει περίπτωση να μη δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ, όπως έχουν ζητήσει οι Περιφερειάρχες, αίτημα το οποίο πρόκειται να θέσει στην Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός. "Αυτή τη στιγμή - συμπλήρωσε- στην έκτακτη κατάσταση που είμαστε, θεωρώ ότι η συζήτηση που έγινε με τον Γ.Γ. ΕΣΠΑ και ο τρόπος που μπορέσαμε και συνεννοηθήκαμε μεταξύ μας, δίνει το δικαίωμα στην Ήπειρο να προχωρήσουμε τα έργα, βοηθώντας όλοι, ανάδοχοι, φορείς και οι δικές μας υπηρεσίες". Τέλος ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Γ.Γ. του ΕΣΠΑ κ. Αλ. Χαρίτση, ο οποίος με τη σειρά του συνεχάρη τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για τον τρόπο παρουσίασης που έκανε και ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για τις παρουσιάσεις άλλων φορέων που θα ακολουθήσουν στο Υπουργείο. Συνοπτική εικόνα ΕΣΠΑ: Εκχώρηση- Διαχείρισης έργων: 290 εκ. ευρώ Ενταγμένα έργα: 265 Δημόσια Δαπάνη ενταγμένων έργων: 380 εκ. ευρώ Συμβάσεις: 342 εκ. ευρώ Επιλέξιμες δαπάνες: 273 εκ. ευρώ. Δ.Δ. Κλεισίματος: 306 εκ. ευρώ (105,5%) (υπό την προϋπόθεση ομαλής ροής χρηματοδότησης των έργων).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της 19ης/04-08-2015 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής

Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στη Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 04-08-2015, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 2407-2014 συνεδρίασης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 19/04-08-2015
Αρ. Απόφασης / Θέμα
1047. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου Περιφέρειας Ηπείρου και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου πεζοδρομίων» προϋπολογισμού € 959.511,72 με ΦΠΑ.
1048. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εγκατάσταση οδοφωτισμού οδού προσέγγισης θεάτρου Δωδώνης», προϋπολογισμού € 120.000,00 με Φ.Π.Α.
1049. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή σαρζανέτ στην επαρχιακή οδό Ε.Ο. 22 Άγναντα (από διασταύρωση Σγάρας) και στην Ε.Ο. 21 Άγναντα - Καταρράκτης (κόμβος Αγνάντων)», προϋπολογισμού € 48.000,00 με Φ.Π.Α.

Νέες επιβαρύνσεις από τις παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, που θα επηρεάσουν άμεσα από 291.322 έως 580.000 φορολογουμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, εξετάζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Υπενθυμίζεται πως η κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου εκκινεί από το 0,1% για τις πρώτες 100.000 ευρώ μετά το αφορολόγητο των 300.000 ευρώ, και αυξάνεται κλιμακωτά έως το 1% για περιουσίες από το 1 εκατ. ευρώ και άνω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ σήμερα στην Ελλάδα 5.569.336 άτομα διαθέτουν κατοικίες, καταστήματα, εμπορικά ακίνητα και οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού συνολικής αντικειμενικής αξίας 520,49 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο η αξία των ακινήτων αυτών ανέρχεται σε 93.456,65 ευρώ.
Από τα 5.569.336 άτομα, τα 291.322 ή το 5,5% του συνόλου είναι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, ήτοι είναι εκείνοι που εκτός από τον βασικό ΕΝΦΙΑ επιβαρύνονται και με τον συμπληρωματικό φόρο. Εξ αυτών το 10% περίπου είναι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αστικά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί πως η αντικειμενική αξία των ακινήτων στηρίζεται στα δεδομένα του 2007 και παρά την απαίτηση του Συμβούλιου της Επικρατείας για αναθεώρηση των τιμών έως τον Ιούνιο 2015, οι αξίες παραμένουν αμετάβλητες.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 34χρονος υπήκοος Αλβανίας δυνάμει εντάλματος σύλληψης, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών

Συνελήφθη, σήμερα (06.08.2015) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης του 30ου Τακτικού Ανακριτή Αθηνών, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Ο συλληφθείς, ο οποίος επιπρόσθετα στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Εορτασμός προς τιμή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Παηδονία Πωγωνίου


Την Πέμπτη 6 Αυγούστου, ημέρα εορτασμού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τελέστει Θεία Λειτουργία στο  εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Παηδονία Πωγωνίου.

Κόνιτσα: Σφοδρή χαλαζόπτωση, την Τετάρτη 5 Αυγούστου

Χαλαζόπτωση σημειώθηκε την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015 στις 16:00 στην Κόνιτσα.
Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν σαν στραγάλι και η διάρκεια της χαλαζόπτωσης περίπου 5 λεπτά.
Εντυπωσιακή ήταν ραγδαιότητα της βροχής στις 16:11 (209,4 mm/hr), όπως και η πτώση της θερμοκρασίας που στις 14:11 ήταν 31,4 βαθμοί και στις 16:35 έπεσε στους 16,5 C βαθμούς.

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στο 38ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας-Πρέβεζας

Χθες (04-08-2015) και ώρα 20.05΄, στο 38ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας – Πρέβεζας, στην περιοχή της Φιλιππιάδας, Δ.Χ. Φορτηγό που οδηγούσε 45χρονος υπήκοος Αλβανίας συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 35χρονος ημεδαπός.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε θανάσιμα ο 35χρονος οδηγός του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί ο Σταθμός Τροχαίας Φιλιππιάδας.

Ιερομνήμη Πωγωνίου: Βραδιά έντεχνης και λαϊκής μουσικής, την Παρασκευή 7 Αυγούστου


Βροντισμένη Πωγωνίου: Δημήτρης Υφαντής «Τα λόγια και τα χρόνια», την Τετάρτη 12 Αυγούστου

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015, όλοι οι δρόμοι, χωριανών και φίλων του χωριού μας οδηγούν στη Βροντισμένη!
Εκεί που το έντεχνο και το λαϊκό τραγούδι συναντούν το παραδοσιακό!
Το αζιμούθιο της διασκέδασης αναλαμβάνει υπεύθυνα ο Δημήτρης Υφαντής!
Κλαρίνο: Νίκος Τάσσης
Διοργανωτής: σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Βροντισμένης!
Είσοδος: 5 ευρώ
 Μπύρα, σουβλάκι, λουκάνικο, αναψυκτικά: 1 ευρώ!!!



Βασιλόπουλο Ιωαννίνων: Λαϊκή βραδιά την Κυριακή 9 Αυγούστου



«Ηπειρώτικες όχθες 2015»: Αφιερωμένες στα Ηπειρώτικα γεφύρια. 11 & 12 Αυγούστου, Κήποι - Γεφύρι της Πλάκας

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας προσκαλεί στις «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2015», το νέο βήμα στον πρωτότυπο πολιτιστικό, περιβαλλοντικό θεσμό που πριν λίγα χρόνια εδραίωσε η κορυφαία, τριτοβάθμια οργάνωση της Ηπειρώτικης Αποδημίας.
Οι «Ηπειρώτικες Όχθες» αναδεικνύουν το πολιτιστικό απόθεμα της Ηπειρώτικης παράδοσης και δημιουργίας στο προνομιακό φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου, προβάλλοντας έτσι δύο κύρια συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Φέτος, οι «Ηπειρώτικες Όχθες» ταξιδεύουν στην καρδιά του Αυγούστου για ένα διήμερο, 11 και 12 Αυγούστου 2015,  από τη Δερόπολη ως και το Γεφύρι της Πλάκας με ένα κύκλο εκδηλώσεων αλλά και σειράς δράσεων.
Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων είναι τα Ηπειρώτικα Γεφύρια και η ανάγκη προστασίας ευρύτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα θέμα που αποφασιστικά προτάσσει η Π.Σ.Ε. σε σειρά εκδηλώσεων όλη τη χρονιά, πρωτοστατώντας στον αγώνα για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας και την προστασία σειράς άλλων.
Από την 1η Φεβρουαρίου, τη μέρα της κατάρρευσης του εμβληματικού Γεφυριού της Πλάκας, η Π.Σ.Ε. έχει αφιερώσει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων στα Ηπειρώτικα Γεφύρια, συμμετέχοντας στον κοινό βηματισμό σειράς φορέων με κοινό στόχο την αναστήλωση του γεφυριού αλλά και την προστασία όσων χρόνια τώρα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, προοιωνίζοντας επόμενες καταρρεύσεις...
Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων η Περιφέρεια Ηπείρου και οι Δήμοι Ζαγορίου και Βορείων Τζουμέρκων που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Ο θεσμός διατηρεί πάντα ένα διασυνοριακό χαρακτήρα, ξεκινώντας για μια ακόμη φορά από την απέκει πλευρά των συνόρων, με μια εκδήλωση στην καρδιά της Δερόπολης, στο μεγαλύτερο χωριό της ελληνικής μειονότητας, τη Δερβιτσάνη, αναδεικνύοντας έτσι τα σύνορα σαν γέφυρα φιλίας και πολιτισμού μέσα από την κοινότητα των παραδόσεων. Συνδιοργανωτές, επίσης, οι σύλλογοι της Αποδημίας - Αδελφότητες και Ομοσπονδίες - των περιοχών των φετινών εκδηλώσεων.
Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
10 π.μ. πέρασμα από το συνοριακό φυλάκιο της Κακκαβιάς
11 π.μ. (10 πμ ώρα Αλβανίας) εκδήλωση - καλωσόρισμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δερβιτσάνης με θέμα «Τα σύνορα, ένα γεφύρι Φιλίας και Πολιτισμού». Στην εκδήλωση, πέρα από την Π.Σ.Ε., χαιρετίζουν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Στο καλλιτεχνικό της μέρος συμμετέχουν η βορειοπειρώτικη κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα και πολυφωνικός όμιλος από τη Δερβιτσάνη.
1:30 μ.μ. (12:30 μ.μ. Αλβανίας): μεσημεριανό γεύμα στη Σωτήρα της Άνω Δερόπολης - καλωσόρισμα από τις κυράδες της Άνω Δερόπολης
5 - 7 μμ κολύμπι στο Βοϊδομάτη για τους νεότερους συνταξιδιώτες
8 μ.μ. εκδήλωση στο περίφημο τρίτοξο Γεφύρι των Κήπων στο Ζαγόρι.
Την εκδήλωση ανοίγει εκπρόσωπος του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, παρουσιάζοντας το Γεφύρι, Καλογερικό ή Γεφύρι Πλακίδα, τα Ζαγορίσια Γεφύρια συνολικά, αναφερόμενος στην κατάσταση των Ηπειρώτικων Γεφυριών σήμερα και τα ιδιαίτερα προβλήματα και τους αγώνες για τη διάσωσή τους.
Ακολουθεί μουσικό, ποιητικό, οπτικοακουστικό αναλόγιο σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Λαμπρίδη με θέμα τα Γεφύρια στα Ηπειρώτικα Τραγούδια και την Ηπειρώτικη Ποίηση με τη συμμετοχή του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία», του πολυφωνικού της Αετόπετρας Ιωαννίνων και της κομπανίας του Τάσου Μαγκλάρα.
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
1 μ.μ. εκδήλωση στο Γεφύρι της Πλάκας με θέμα τον αγώνα για την αναστύλωσή του. Εναρκτήριες, ενημερωτικές και συντονιστικές παρεμβάσεις όσων φορέων σχετίζονται με αυτό τον αγώνα - Π.Σ.Ε., Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Ε.Μ.Π, Ομοσπονδία Τζουμέρκων, ΥΠ.ΠΟ.
Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «'Ενα τραγούδι για το Γεφύρι» - μια μουσική σκυταλοδρομία όσων θέλουν να σμίξουν τη φωνή και τη μουσική τους με τον αγώνα για την αναστύλωση του Γεφυριού.
Συμμετέχουν σειρά καλλιτεχνών - ανάμεσά τους ο Γιώργος Μεράντζας, οι «Λαλητάδες», η «Χαονία», μουσικά σχήματα σπουδαστών ΤΕΙ Παραδοσιακής Μουσικής Άρτας κά). Στο χώρο θα αναπτυχθεί εκθεσιακό υλικό.
4 - 6 μμ πεζοπορία, κολύμπι στον Άραχθο και κολύμπι με τους νέους συνταξιδιώτες που συνταξιδεύουν με τις «Ηπειρώτικες Όχθες»
Το σύνολο των εκδηλώσεων γίνεται με ελεύθερη είσοδο.

 
Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ