Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Επιδημία καταρροϊκού πυρετού στα ελληνικά αιγοπρόβατα

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι, σε συνδυασμό με την ευλογιά των προβάτων, και την έλλειψη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία ξεκληρίζονται κοπάδια, θανατώνεται μεγάλος αριθμός ζώων και χάνονται περιουσίες.
Εκατοντάδες κτηνοτροφικές μονάδες στην Ελλάδα πλήττονται το τελευταίο διάστημα από τον καταρροϊκό πυρετό των αιγοπροβάτων, μιας ασθένειας που μεταδίδεται από μολυσμένες σκνίπες αλλά δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.
Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, σε συνδυασμό με την ευλογιά των προβάτων, και την έλλειψη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία ξεκληρίζονται κοπάδια, θανατώνεται μεγάλος αριθμός ζώων και χάνονται περιουσίες.
«Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και εκτιμώ ότι πρέπει να τολμήσουμε τα εμβόλια» δήλωσε στο τόνισε ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). «Ζητάμε όχι μόνο αποζημίωση για το ζωικό κεφάλαιο που χάνουμε, αλλά και για τη μειωμένη παραγωγή φέτος και το 2015».

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 17:00

Έχοντας  υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852/2010 για σύγκληση της  Οικονομικής Επιτροπής, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί  την  19η Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα   Παρασκευή & ώρα 17:00 μ.μ.  στο Δημαρχείο-ΚΑΛΠΑΚΙ.
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Εκλογή Αντιπροέδρου Οικονομικής Επιτροπής για την περίοδο από 01-09-2014 έως 05-03-2017.
2. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 7η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2014 Δήμου Πωγωνίου.
3. Ψήφιση  πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2014 στις υπηρεσίες του Δήμου Πωγωνίου.
4. Κατακύρωση ή μη αποτελέσματος δημοπράτησης εκμίσθωσης ακινήτου 10 περίπου στρεμμάτων στη θέση Άγιος Γεώργιος – Τ.Κ. Δολιανών.
5. Έγκριση μελετών - καθορισμός όρων της διακήρυξης και διάθεση της πίστωσης για την υλοποίηση της υπηρεσίας «Τοπική πλατφόρμα για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα νέων επιστημόνων ΤΕΙ/ΑΕΙ στην καινοτομία και την καινοτομική επιχειρηματικότητα» συνολικού προϋπολογισμού 26.000,00€

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Βίκος Ιωαννίνων: Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών σε εκκλησίες στο Νομό Ιωαννίνων

Συνελήφθη, την 12-09-2014 το μεσημέρι, στο Βίκο Ιωαννίνων, ύστερα από συντονισμένες έρευνες αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, της Ο.Π.Κ.Ε. Ιωαννίνων και του Αστυνομικού Τμήματος Κήπων, ένας 54χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων σε εκκλησίες, στο νομό Ιωαννίνων.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, την 12-09-2014 μετά τα μεσάνυχτα, ο 54χρονος δράστης, επιχείρησε να διαρρήξει το παρεκκλήσι του Αγίου Μηνά στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων, έγινε όμως αντιληπτός και προσπάθησε να διαφύγει πεζός, εγκαταλείποντας το αυτοκίνητό του.
Ύστερα από επισταμένες αναζητήσεις, ο 54χρονος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη το μεσημέρι της ίδιας μέρας στο χωριό Βίκος Ιωαννίνων.
Όπως προέκυψε, ο δράστης, λίγο πριν τη σύλληψή του, είχε αφαιρέσει χρηματικό ποσό από το παγκάρι του παρεκκλησίου στο Βίκο Ιωαννίνων ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε διαρρήξει το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού και το εξωτερικό παγκάρι του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, απ΄ όπου αφαίρεσε ένα τρυπάνι και χρηματικό ποσό.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και με βάση τις προανακριτικές ενέργειες, εξακριβώθηκε η εμπλοκή του 54χρονου και σε άλλες δέκα (10) περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων εκκλησιών, που διαπράχθηκαν το τελευταίο τρίμηνο σε χωριά του Πωγωνίου και της Κόνιτσας.
Σημειώνεται ότι ο 54χρονος έχει απασχολήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές, για το ίδιο αδίκημα, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων και μετά την απολογία του στον κ. Ανακριτή προφυλακίστηκε.
Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00


Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί την  Παρασκευή   19η   Σεπτεμβρίου  2014   και ώρα  18:00.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στo  KAΛΠΑΚΙ  και στην αίθουσα συνεδριάσεων  του  Δημοτικού Συμβουλίου  [Κεντρικό Δημαρχείο].

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΤΣΙΑΣ

Χριστούγεννα η εκκαθάριση φόρου εισοδήματος και οι επιστροφές φόρου

Σε ομηρία διαρκείας από την Εφορία θα παραμείνουν χιλιάδες φορολογούμενοι, που ήλπιζαν ότι θα πάρουν εγκαίρως την επιστροφή φόρου που δικαιούνται, καθώς η πολυαναμενόμενη ηλεκτρονική εφαρμογή για τις διασταυρώσεις με τα αρχεία των ασφαλιστικών ταμείων για τυχόν ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές δε λειτούργησε λόγω τεχνικών προβλημάτων, τα οποία οδηγούν σε νέες καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, πλέον είναι αμφίβολο αν θα γίνουν επιστροφές φόρων πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς από τις 30 Σεπτεμβρίου (τελευταία ημέρα καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ) ενεργοποιείται και πάλι η παλαιότερη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η οποία προβλέπει τον συμψηφισμό του φόρου με τον προς επιστροφή φόρο.

Κοινό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ θα έχουν όλοι οι πολίτες από το 2017

Στην ενοποίηση του AΦM και του AMKA όλων των πολιτών σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων που, με βάση κεντρική πολιτική απόφαση, θα γίνονται ενιαία από τα μέσα του 2017.
Tην ενοποίηση του AΦM και του AMKA προβλέπει η Mελέτη του KEΠE για το Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της διαδικασίας είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τις φορολογικές αρχές.
«Θα ήταν χρήσιμο να ενοποιηθούν οι αριθμοί AMKA και AΦM σε έναν και μοναδικό κωδικό, που θα είναι κοινός για τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές αρχές», εισηγείται το KEΠE, υπογραμμίζοντας στο προσχέδιο της σχετικής μελέτης, που έχει παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και στους διοικητές των Tαμείων, ότι με τον τρόπο αυτό «θα διευκολυνθεί η μετάβαση των πράξεων είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από τις φορολογικές αρχές, καθώς σε ένα αρχείο θα περιλαμβάνονται όλες οι ατομικές πληροφορίες και δεν θα τίθεται καν ζήτημα διασταύρωσης πληροφοριών ή κοινού λογισμικού»...

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr


Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, με στόχο την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις για διάφορα αδικήματα από αστυνομικούς των κατά τόπους Διευθύνσεων Αστυνομίας.
Ειδικότερα:
  • Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά Ιωαννίνων, συνελήφθη στον Κατσικά, 45χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων (4) μηνών, για ακάλυπτες επιταγές.
  • Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, συνελήφθη στην Πρέβεζα, 63χρονος ημεδαπός, διότι ως διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας, δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο οφειλές, ύψους (74.013,22) ευρώ.
  • Από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Ιωαννίνων , συνελήφθη στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων, 38χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης και μικροποσότητα κάνναβης, βάρους (3,9) γραμμαρίων . Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.
  • Από αστυνομικούς του Ά Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών Θεσπρωτίας, συνελήφθη στη Σαγιάδα, ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις των Τριμελών Πλημμελειοδικείων Λάρισας και Γρεβενών, με τις οποίες καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός (1) έτους και επτά (7) μηνών και χρηματική ποινή (6.000) ευρώ, για παραβάσεις του Νόμου «περί αλλοδαπών». Επιπρόσθετα , διαπιστώθηκε ότι διέμενε παράνομα στη χώρα μας.
  • Επίσης, στο πλαίσιο των ελέγχων, κατελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας Προληπτικής Αστυνόμευσης Πρέβεζας, στα Φλάμπουρα Πρέβεζας, ένας 35χρονος υπήκοος Κίνας, να κατέχει προς πώληση (2.708) προϊόντα παρεμπορίου. Σε βάρος του 35χρονου, βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο, ενώ τα προϊόντα παρεμπορίου κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους κατά τόπους αρμόδιους κ. Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής οικίας στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, με δράστη 28χρονο Αλβανό

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας, περίπτωση κλοπής οικίας, που έγινε πριν από ένα χρόνο περίπου στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.
Ταυτοποιήθηκε ως δράστης της κλοπής 28χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή. 
Αναλυτικότερα, ο προαναφερόμενος δράστης, κατά το χρονικό διάστημα από 06-08-2013 έως 08-09-2013 στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, εισήλθε σε σπίτι και σε αποθήκη, ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσε αντικείμενα αξίας (8.000) ευρώ, προκαλώντας παράλληλα φθορές.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας. 

Παρατείνεται έως την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας

Παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 23:59 μ.μ. η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο της δράσης «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού των ενδιαφερομένων να υποβάλουν αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

ΟΓΑ: Δωρεάν εισιτήρια θεάτρου από τα ΚΕΠ

Η Διοίκηση του ΟΓΑ ενημερώνει ότι:
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της απορροφητικότητας του Προγράμματος Δωρεάν Παροχής Εισιτηρίων Θεάτρου της Αγροτικής Εστίας για το έτος 2014, καλεί όλους τους κληρωθέντες δικαιούχους όπως παραλάβουν τα δωρεάν Δελτία Θεάματος από τα ΚΕΠ το αργότερο μέχρι 31/10/2014.
Μετά την ημερομηνία αυτή τα αδιάθετα δελτία, μέχρι και τη συμπλήρωση του αριθμού των 93.000 ατόμων, θα διανέμονται σε όλους τους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, με σειρά
προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ.

Διευκρινίζεται ότι, στην ανωτέρω διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν και οι κληρωθέντες δικαιούχοι που δεν θα έχουν παραλάβει τα δελτία τους μέχρι την 31/10/2014.

Laptop ή tablet δώρο στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος

Όσοι έχουν λάβει ή έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα θα μπορούν να παίρνουν δωρεάν από τους παρόχους κινητής ή και σταθερής τηλεφωνίας δωρεάν internet, αλλά και ένα laptop ή ένα tablet.
Όλα αυτά στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιταγή Ψηφιακής Αλληλεγγύης, που όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr, θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο με στόχο να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει στην Ελλάδα όσο και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός.
Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το κουπόνι «Ψηφιακής Αλληλεγγύης», το οποίο και θα ανταλλάσσουν με τις παροχές στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Το ποσό στο οποίο θα αντιστοιχεί το κουπόνι θα φτάνει τα 480 ευρώ και για τις τρεις παροχές.
Η συγκεκριμένη δράση προβλέπει:
- Ίντερνετ για 12 μήνες
- Tablet ή laptop με το οποίο θα μπορούν να καταρτισθούν στις βασικές δεξιότητες χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από πιστοποιημένους εκπαιδευτές
Όσες επιχειρήσεις θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 30/09.

Nessun Dorma*

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης
Πανεπιστημιακός

Μου συστήθηκαν ως Γιάννης, Βαγγελιώ, Ανδρέας και Ρίτσα. Τους συνάντησα σε ένα υπνωτήριο αστέγων ένα βράδυ της άνοιξης. Είχαν μόλις τελειώσει το λιτό δείπνο τους και είχαν κουρνιάσει στο μικρό καθιστικό. Απολυμένος εκπαιδευτικός από τα ΤΕΙ ο Γιάννης, χτυπήθηκε από τις περικοπές των συμβασιούχων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακολούθησε ένα άσχημο διαζύγιο, ενώ τα χρέη στο δημόσιο ταμείο που κληρονόμησε από τον πατέρα του αποδείχτηκαν μη διαχειρίσιμα. Φιλόδοξη ηθοποιός σε τοπικά θεατρικά σχήματα η Βαγγελιώ είδε την κρίση να περιορίζει δραστικά το φιλοθεάμον κοινό και να σβήνει τα φώτα της ράμπας για εκείνη, ενώ τα χρέη της στο ΤΕΒΕ φούντωναν. Στέλεχος εξαγωγών σε μια βιοτεχνία ενδυμάτων ο Ανδρέας είδε την εταιρία του να μεταφέρεται στη Βουλγαρία, χωρίς καν να του προτείνει να την ακολουθήσει, ενώ τα ένδοξά διακοποδάνειά τον στραγγάλιζαν.
Μαγείρισσα σε ένα μικρό εστιατόριο η Ρίτσα, είδε τις εστίες της μαγειρικής κουζίνας της να παγώνουν λόγω της πτώσης του τζίρου, ενώ ο άντρας της προσπάθησε με τραγικές συνέπειες να βρει λύση για το στεγαστικό δάνειο στο τζόγο.
Όλοι τους βιοπαλαιστές της ελληνικής belle epoque που πλέον μετατέθηκαν σε άλλη κοινωνική συνομοταξία: απολυμένοι, νεόπτωχοι, δανειόπληκτοι, νέοι άστεγοι. Ήταν όλοι εκεί στον καινούριο τους μικρόκοσμο. Βίωναν ένα σύγχρονο καθαρτήριο  με άδειο βλέμμα, παγωμένο χαμόγελο και μια παραίτηση στην ανάσα.