Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου στο Πωγώνι

Τον γύρο του Πωγωνίου έκανε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ο κ. Οικονόμου Γεώργιος, την Τρίτη 20 Μαΐου 2014.
Ο κ. Οικονόμου με μια ιδιωτική επίσκεψη και χωρίς κανένα επίσημο χαρακτήρα επισκέφθηκε τα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου.
Όπως χαρακτηριστικά μου είπε. Θέλω να απολαύσω πραγματικά αυτές τις σπάνιες ομορφιές αλλά κα εναλλαγές χρωμάτων που προσφέρει η φύση στην περιοχή του Πωγωνίου.
Έτσι λοιπόν την Τρίτη 20 Μαΐου και ώρα 9:00 π.μ. ξεκίνησε με πρώτη επίσκεψη στο χωριό της Αγίας Μαρίνας όπου απόλαυσε το καφεδάκι του κάτω από την σκιά των αιωνόβιων πλατανιών του χωριού.
Φωτό: Ο Πρόεδρος κ. Οικονόμου με τον Εθελοντή κ. Παπαδόπουλο Σταύρο
Στην συνέχεια πήγε στο χωριό της Καστάνιανης Πωγωνίου.
Εκεί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ''Αδελφότητας Καστάνιανης'' τον κ. Θωμά Δραγοτινλή,
 Ο κ. Δραγοτινλής έκανε περίπατο μέσα στα σοκάκια του χωριού παρέα με τον κ. Οικονόμου και κατέληξαν στο Μουσείο φυσικής ιστορίας της Καστάνιανης όπου ο φιλοξενούμενος Πρόεδρος  είχε την ευκαιρία να δει σπάνια εκθέματα (από Βαλσαμωμένα ζώα-πτηνά-ερπετά της περιοχής,) του αείμνηστου δάσκαλου Σοπικιώτη Γεώργιου.
Ο κ. Οικονόμου συνέχισε προς το χωριό της Χαραυγής περνώντας μέσα από ένα πανέμορφο δάσος πουρναριών και έλατα. Ο ήλιος χάνεται σε εκείνο το σημείο από το πυκνό πράσινο που υπάρχει στην περιοχή κι ας είναι μεσημεριανή ώρα. Σταμάτησε λίγο έξω από το χωριό στο σημείο όπου είναι το εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά.

Ζητήματα για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ασφάλεια έθεσε στον Πρωθυπουργό ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στα ζητήματα που έθεσε στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στα Ιωάννινα.
Συγκεκριμένα στη σύσκεψη που έγινε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, όπως είπε, κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στις παραμεθόριες περιοχές, προκειμένου να στεγανοποιηθούν τα σύνορα στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. «Ενημερώθηκα- πρόσθεσε- πως ήδη έχει προχωρήσει η ανάθεση της σχετικής μελέτης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπως είχαμε συζητήσει με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια για να γίνει η ηλεκτρονική φύλαξη των συνόρων. Από την πλευρά μας, ανέφερα στη σύσκεψη, πως αν απαιτηθεί η συνδρομή μας, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, γιατί θέλουμε να τελειώνει αυτό το θέμα».

Επιστολή - πρόταση του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Στέφανου Τζουμάκα, προς τον Πρωθυπουργό, για την απελευθέρωση των διοδίων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στην μετακίνηση για άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος

Προς τον Πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά.
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Στις 25 Μαΐου διεξάγονται οι Ευρωεκλογές καθώς επίσης και ο δεύτερος γύρος των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών.
Ένα από τα αποτελέσματα της κρίσης που βιώνουμε και των πολιτικών επιλογών που οδήγησαν σε αυτή, όπως είναι γνωστό είναι η μείωση των εισοδημάτων στο 80% του πληθυσμού από 40% έως 60%, το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, η εκτόξευση της ανεργίας στο 30% καθώς και 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Η νέα σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Μετά την καταμέτρηση των σταυρών των υποψηφίων στην Περιφέρεια Ηπείρου, η νέα σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:.
Περιφερειάρχης Ηπείρου
Αλέξανδρος Καχριμάνης
Αντιπεριφερειάρχες
Τατιάνα Καλογιάννη (Ν. Ιωαννίνων)
Θωμάς Πιτούλης (Ν. Θεσπρωτίας)
Στράτος Ιωάννου (Ν. Πρέβεζας)
Βασίλης Ψαθάς (Ν. Άρτας)
Οι 31 περιφερειακοί σύμβουλοι της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» είναι:
Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (16):
Γιάννης Καραμπίνας, Οδυσσέας Πότσης, Κωνσταντίνος Σιαράβας, Σταυρούλα Τσιάρα, Νατάσα Τύρου-Ούζα, Βασίλης Παπαχρήστου, Γιούλα Μητροκώστα, Νίκος Καττής, Κωνσταντίνος Ντέτσικας, Βασίλης Γοργόλης, Νίκος Παπαγρηγορίου, Μιχάλης Μπάγιας, Γιάννης Λάζος, Σταύρος Παργανάς, Κέλλυ Καραμάνη και Βασιλική Μπούμπα.
Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (5):
Γιάννης Κατέρης, Ντίνος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Βαρέλης, Αναστασία Σίμου-Τάσιου, Βασίλης Χουλιάρας
Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (4):
Μιχάλης Σπυρέλης, Χρήστος Γούσης, Βασίλης Γιολδάσης, Περικλής Βασιλάκης.
Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (6):
 Νίκος Κάτσιος, Απόστολος Βαγγέλης, Δημήτρης Δημάκος, Ηλιάνα Σπυροπούλου-Σάρρα, Αντιγόνη Φίλη, Αλκιβιάδη Λάμπρου.
Η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» θα εκπροσωπείται από δέκα (10) περιφερειακούς συμβούλους.
Όλγα Γεροβασίλη (επικεφαλής)
Τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες
Βασίλης Τσίκαρης (Ν. Ιωαννίνων)
Βασίλης Γιολδάσης (Ν. Άρτας)
Δημήτρης Κωνής (Ν. Πρέβεζας)
Θωμάς Πάντος (Ν. Θεσπρωτίας)
Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (2):
Κώστας Μπασιούκας, Σπύρος Πάικας
Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (2):
Τζένη Τραπαντζά-Κοίλια, Κωνσταντίνος Γκούντας
Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (1):
Μπάμπης Πάνης
Η παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών» θα εκπροσωπείται από τους:
Γιώργος Ζάψας (επικεφαλής)
Τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες:
Μάκης Χατζηεφραιμίδης (Ν. Ιωαννίνων)
Γιώργος Ζάκας (Ν. Πρέβεζας)
Δημήτρης Χαμπίπης (Ν. Άρτας)
Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα εκπροσωπείται από τους: 
Όλυ Τσουμάνη (επικεφαλής)
Τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες:
Βασίλης Ζιώβας (Ν. Άρτας)
Κώστας Κωτσαντής (Ν. Πρέβεζας)
Η παράταξη «Ελληνική Αυγή για την Ήπειρο» θα εκπροσωπείται από τους:
Κώστας Αναγνώστου (επικεφαλής)
Τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη:
Σπύρος Μπαρτζώκας (Ν. Πρέβεζας)
Η παράταξη «Αριστερής Παρέμβασης για την Ήπειρο» θα εκπροσωπείται από τον:

Νίκος Ζήκος (επικεφαλής).

Απόψεις δημοτικών εκλογών στο Δήμο Πωγωνίου

Γράφει η Νανά Ζαφειροπούλου

Προβλεπόμενα τα αποτελέσματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Καλή δύναμη σε όλους όσους πονούν πραγματικά τον τόπο και δίνουν ψυχή για το συνάνθρωπο.
Προσοχή στους δήθεν, ... αυτούς που κατάντησαν μόρφωμα την κοινωνία του Πωγωνίου, ... πελατειακές σχέσεις, ... ανταλλαγή ψήφων, ... δωροδοκίες, ... απειλές, ... γραμμή εντολών, από αδελφότητες, συγγενείς και τοπικούς φορείς.
Μάθετε να ψηφίζετε ικανά πρόσωπα, πρόσωπα που να σε κοιτούν στα μάτια, που τιμούν το λόγο τους ... ξεχάστε αυτούς που δημιουργούν βιτρίνες ... απευθύνομαι κυρίως στους νέους που εκτιμώ ιδιαίτερα.
Είμαι πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε θελήσει να μάθει αλήθειες!

Ευχαριστώ.

Γιάννενα: Συνελήφθη, 52χρονoς ημεδαπός για οφειλές προς το Δημόσιο

Συνελήφθη, χθες (22.05.2014) το πρωί, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, 52χρονος ημεδαπός, για οφειλές δημοσίου.
Το συνολικό ύψος των οφειλών του, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 111 .560,19 ευρώ.
O συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

Ευχαριστήρια επιστολή της κας Ζαφειροπούλου Νανάς


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου στις χαρές μου, στις λύπες μου, στις ιδιοτροπίες μου, στα σωστά μου και στα λάθη μου... στους αληθινούς φίλους μου...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ!!!

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Δευτέρα 26 Μαΐου 2014, ώρα 11:00 π.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Έχοντας  υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση της  Οικονομικής Επιτροπής, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί  την  26η Μαΐου 2014, ημέρα   Δευτέρα & ώρα 11:00 π.μ. στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ.
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Έγκριση εκ νέου του προϋπολογισμού οικονομικού έτους  2014   κληροδοτήματος «ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ».
2. Προέλεγχος τρίμηνης έκθεσης αποτελεσμάτων προϋπολογισμού  εσόδων εξόδων 1ο τριμήνου 2014.
3. Κατακύρωση ή μη αποτελέσματος δημοπράτησης  εκμίσθωσης του δημοτικού ακινήτου (Μουσείο Υδροκίνησης) στη θέση Ρογόζι του οικισμού Ζαβρόχου-Τ.Κ. Μαυροπούλου.
4. Κατακύρωση ή μη αποτελέσματος δημοπρασίας πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την «Συντήρηση αντλιοστασίων του Δήμου».
5. Κατακύρωση ή μη αποτελέσματος δημοπρασίας πρόχειρου διαγωνισμού για την «Προμήθεια υλικών ύδρευσης  για τη συντήρηση των δικτύων » του Δήμου Πωγωνίου έτους 2014.
6. Κατακύρωση ή μη αποτελέσματος δημοπρασίας πρόχειρου διαγωνισμού για την «Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού για τη συντήρηση δικτύων-ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων» του Δήμου Πωγωνίου έτους 2014.
7. Σχετικά με έγκριση 1ου και 2ου πρακτικού του επαναληπτικού διαγωνισμού«Παροχή υπηρεσιών για την υλοποίηση του έργου: “Promote Indigenous development by enhancing local Branding through primary, secondary and tertiary economic sector Clusters and Innovation Nodes”», με το ακρωνύμιο “BrandINode” στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος  “Greece – Albania” IPA Cross-Border Programme 2007 – 2013” προυπολογισμού  45.000,00€ με Φ.Π.Α.
8. Καθορισμός όρων νέας δημοπράτησης για την  «Αποκομιδή απορριμμάτων Δήμου Πωγωνίου».
9. Ανάκληση της αρ. 60/14 απόφασης Ο.Ε. και ανάθεση εκ νέου την εκτέλεση & ψήφιση δαπάνης του έργου: «Αποπεράτωση κτιρίου Πολλαπλών χρήσεων Τ.Κ. Μαυροπούλου».
10. Ανάκληση της αρ. 43/14 απόφασης Ο.Ε. και ανάθεση εκ νέου την εκτέλεση & ψήφιση δαπάνης του έργου: «Διαμόρφωση αίθουσας δημοτικού συμβουλίου Τ.Κ. Καλπακίου».
11. Ανάκληση της αρ. 44/14 απόφασης Ο.Ε. και ανάθεση εκ νέου την εκτέλεση & ψήφιση δαπάνης του έργου: «Διαμόρφωση δημοτικών κτιρίων Τ.Κ. Παρακαλάμου».
1. Ανάκληση της αρ. 53/14 απόφασης Ο.Ε. με θέμα: Ανάθεση εκτέλεσηs & ψήφιση δαπάνης του έργου: «Συντήρηση δικτύου ύδρευσης Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου - Πωγωνιανής».
13. «Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου προκειμένου να γίνει έφεση κατά της αρ. 123/2014  απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων».
14. Ψήφιση  πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2014 στις υπηρεσίες του Δήμου Πωγωνίου.
15. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 5η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2014 Δήμου Πωγωνίου.
16. Ανάθεση & ψήφιση εκτέλεσης  μικρών  έργων  Δήμου Πωγωνίου.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Έφτασαν το ένα εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν

Περίπου ο ένας στους έξι έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση μέχρι στιγμής.

Το 35% των δηλώσεων «βαφτίζεται» χρεωστικό και ο μέσος φόρος έχει ήδη ξεπεράσει τα 945 ευρώ παρουσιάζοντας όμως αυξητικές τάσεις.
Την τελευταία εβδομάδα, προστέθηκαν περίπου 350.000 δηλώσεις.
Με τη συγκεκριμένη προσθήκη ο μέσος φόρος ανέβηκε από τα περίπου 890 ευρώ σε επίπεδα άνω των 945 ευρώ, ενώ η αύξηση του μέσου θα συνεχιστεί.
Υπολείπονται 38 ημέρες μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία της 30ής Ιουνίου και υπολείπονται τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια δηλώσεις.
Τα στατιστικά μέχρι στιγμής δείχνουν τα εξής:
Οι χρεωστικές δηλώσεις είναι 339.645 και αντιστοιχούν στο 35,15% του συνόλου.
Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί είναι 321.032.849 ευρώ που σημαίνει ότι αντιστοιχούν 945 ευρώ ανά δήλωση.

Metron Analysis: Διαφορά 3,2% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών

Στις 3,2 μονάδες ανεβαίνει η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου των πολιτών για τις Ευρωεκλογές με βάση νέα δημοσκόπηση.
Δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 3,2% της ΝΔ συγκεντρώνει 21%.
Αναλυτικά:
ΣΥΡΙΖΑ: 24,2%
ΝΔ: 21%
«Ποταμιού»: 6,8%,
Χρυσή Αυγή: 6,7%
Ελιάς: 6,5%

ΚΚΕ: 3,2%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,8%
ΔΗΜΑΡ: 2%
Οικολόγοι Πράσινοι: 1,5%.
«Άλλο»: 4,7%
Λευκό/άκυρο:  2,5% 
Δεν θα ψηφίσει: 5,6% 
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 12,7%.
Αναφορικά με την παράσταση νίκης οι πολίτες φαίνονται πεπεισμένοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές. 
Ειδικότερα το 13% θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος με μεγάλη διαφορά και το 32% με μικρή διαφορά.
Στον αντίποδα ένα 3% εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα βγει πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά και το 35% πως θα περάσει πρώτη με μικρή διαφορά.

Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας λόγω εκλογών

Επιστρέφονται από σήμερα (23.05.2014) οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θα κινηθούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Σημειώνεται ότι αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 22.05.2014.
Επίσης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και την 22.05.2014.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ανακοίνωση για τις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου

Από την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρεις Ηπείρου ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014:
Την προσεχή Κυριακή 25 Μαΐου 2014, διεξάγονται στην χώρα μας οι Ευρωεκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και οι επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές (Δημοτικές και Περιφερειακές).
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την ολοκλήρωση των εκλογών για την ανάδειξη Περιφερειάρχη- Περιφερειακού Συμβουλίου, επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν μόνο στους Δήμους που δεν ανέδειξαν Δημοτικές Αρχές την πρώτη Κυριακή (18-05-2014).
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία (18-05-2014) με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής.
Από πλευράς Περιφερειακής Αρχής, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες με βάση τις εγκυκλίους που αναφέρονται σε όλα τα στάδια προπαρασκευής των εκλογών μετά την προκήρυξη τους μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας.

 Ως προς τις Δημοτικές εκλογές:
-  κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανένα υποψήφιο σύμβουλο, καθόσον η ψηφοφορία αυτή επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους των δύο (2) συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.
-  Οι παραληφθέντες εκλογείς (αυτοί που εκ παραδρομής δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους), μπορούν να ψηφίσουν με πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων, το οποίο χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από το δήμο τους και το οποίο θα φέρει την ένδειξη «ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 25ης Μαΐου 2014».
-  Οι παραληφθέντες υπήκοοι κράτους-μέλους της Ε.Ε. θα ψηφίσουν με σχετική βεβαίωση η οποία χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόμενο από τον δήμο στον οποίο υπέβαλε την αίτηση εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο. Ψηφίζουν για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών καθώς και των Ευρωβουλευτών.

Ως προς τις Ευρωεκλογές:
Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική επικράτεια αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια με είκοσι μία (21) έδρες.
-  Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα γίνουν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που οριστικοποιήθηκαν μετά την Α΄ αναθεώρηση του έτους 2014 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που έχουν γίνει μέχρι και την 14η Μαρτίου 2014.
-  Επίσης θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί κατάλογοι ετεροδημοτών στους οποίους συμπεριλήφθηκαν οι εκλογείς που υπέβαλαν αίτηση εγγραφής μέχρι και τις 14-04-2014 καθώς και ειδικοί κατάλογοι πολιτών Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση εγγραφής επίσης μέχρι τις 14-03-2014.
-  στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης.
-  σε περίπτωση που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράτε υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
-  παρέχεται η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και στους κρατούμενους στις φυλακές, εφόσον βεβαίως πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας. Για τον σκοπό αυτό οργανώνονται και εκλογικά τμήματα σε κάθε φυλακή.
Γενικότερες επισημάνσεις:
-  η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 το πρωί και λήγει στις 7 το απόγευμα.
-  Οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με την προσκόμιση αποδεικτικού ταυτότητος ή διαβατηρίου. Σε κάθε περίπτωση η εφορευτική επιτροπή είναι αρμόδια να κρίνει την ταυτότητα των εκλογέων και με άλλο αποδεικτικό στοιχείο ή έγγραφο.
-  κατά την διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ακολουθεί η ψηφοφορία των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών όπου υπάρχουν καθώς και των περιφερειακών εκλογών επίσης εκεί που υπάρχουν.
-  σε περίπτωση τυχόν διπλοεγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους υπάρχει δίπλα στα στοιχεία του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα η ένδειξη Δ (διπλοεγγεγραμμένος). Κατά την ψηφοφορία ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει πως έλαβε υπόψη ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν εψήφισε και ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.
-  η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική με την εξαίρεση των κατοίκων εξωτερικού, όσων έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσων διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Μόνο ηλεκτρονικά η υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης από 1 Ιουλίου

Η διοίκηση του Ιδρύματος (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), ενημερώνει ότι από την 1η Ιουλίου 2014 η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του.
Η διαδικασία είναι πολλαπλά επωφελής, αναφέρεται στη ανακοίνωση, «δεδομένου ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης και γενικά αποκτούν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που παρέχει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικά με τη συνταξιοδότησή τους».

Έρχονται γεωτρύπανα σε τρεις νέες χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας


«Άρτα-Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος»

Δεκτό έγινε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη το αίτημα της ιταλικής ENEL για έρευνες υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Οι αιτήσεις αφορούν τις περιοχές: «Άρτα-Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος».
 Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι ακριβείς συντεταγμένες των υπό παραχώρηση περιοχών και στη συνέχεια το ελληνικό Δημόσιο θα απευθύνει Διεθνή Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στις τρεις αιτούμενες χερσαίες περιοχές, με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμένεται το αργότερο εντός του Ιουλίου.

Υπουργείο Παιδείας: Τελευταίες οδηγίες για τις Πανελλήνιες

Στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο «Εξετάσεις», αναρτάται το μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2014.
Φέτος εντάσσεται στο μηχανογραφικό και το νέο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα το μηχανογραφικό δελτίο των ΓΕΛ & ΕΠΑΛ-Β΄ ή το μηχανογραφικό δελτίο των ΕΠΑΛ-Α΄.
Μετά τις 15 Ιουνίου και κατόπιν νέας ενημέρωσης, όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014: 42 κόμματα διεκδικούν την ψήφο μας

Βάζουμε έως 4 σταυρούς στους υποψηφίους

Οι ευρωεκλογές της Κυριακής της 25ης Μαΐου θα διενεργηθούν με  ρεκόρ συμμετοχής από πλευράς κόμματων ή και συνασπισμών κομμάτων.
Στην προηγούμενη ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση το 2009,  ήταν συνολικά 27 κόμματα.
Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών των ευρωεκλογών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις  σταυροί προτίμησης.
Σε περίπτωση που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.