Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1538 γίνεται η Ναυμαχία της Πρέβεζας

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1538 γίνεται η Ναυμαχία της Πρέβεζας.  
Λόγω της νίκης των Οθωμανών στη ναυμαχία αυτή, παρά το ότι οι Δυτικοί είχαν ναυτική υπεροπλία, η σημερινή Τουρκία θεωρεί εθνική γιορτή την ημέρα της Ναυμαχίας της Πρέβεζας και η πόλη Πρέβεζα είναι διάσημη στον τουρκικό λαό, επειδή το γεγονός προβάλλεται ευρέως στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας.
Η Ναυμαχία της Πρέβεζας έλαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου 1538 στην Πρέβεζα (βορειοδυτική Ελλάδα) μεταξύ του Οθωμανικού στόλου και του ενωμένου στόλου της Χριστιανικής Συμμαχίας (Holy League), η οποία συστήθηκε από τον Πάπα Παύλο Γ΄. Λόγω της νίκης των Οθωμανών στη ναυμαχία αυτή, παρά το ότι οι Δυτικοί είχαν ναυτική υπεροπλία, η σημερινή Τουρκία θεωρεί εθνική γιορτή την ημέρα της Ναυμαχίας της Πρέβεζας και η πόλη Πρέβεζα είναι διάσημη στον τουρκικό λαό, επειδή το γεγονός προβάλλεται ευρέως στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας. Είναι τέτοια η ιστορική σημασία της Ναυμαχίας της Πρέβεζας για τον Τουρκικό λαό, ώστε τα πλέον σύγχρονα τουρκικά υποβρύχια σήμερα αποτελούν σειρά με το όνομα Turkish Navy Submarines "Preveze". Ο ναύαρχος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα θεωρείται εθνικός ήρωας και το Μαυσωλείο του βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Εκεί επίσης βρίσκεται ο διάσημος πίνακας ζωγραφικής «H Ναυμαχία της Πρέβεζας» του ζωγράφου Οχάνες Ουμέντ Μπεχζάντ(1866).
Δεν θα πρέπει να γίνεται ιστορική σύγχυση της Ναυμαχίας της Πρέβεζας (1538 μ.Χ.) με τη διάσημη επίσης Ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.), η οποία απέχει χρονικώς και αφορά μια εμφύλια διαμάχη Ρωμαίων, του Αντωνίου και του Οκταβιανού.

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν 9,1% οι μισθοί το β΄ τρίμηνο του έτους

Νέα μείωση κατά 9,1% στους μισθούς κατέγραψε η Στατιστική Υπηρεσία για το β ΄τρίμηνο του έτους.
Όπως ανακοινώθηκε ο δείκτης Μισθών (σ.σ. αυτός που μετρά την κατρακύλα των αποδοχών) του Β΄ τριμήνου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Β΄ τριμήνου 2012, παρουσιάζει την ίδια μείωση με αυτή που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011, δηλαδή 7,5%.
Μετά την εποχική προσαρμογή αλλά χωρίς προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών ο δείκτης Μισθών του Β΄ τριμήνου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Β΄ τριμήνου 2012, παρουσιάζει μείωση κατά 9,1% έναντι μείωσης 7,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Ιστορικό γεγονός. Iερά ακολουθία στα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αλκίσωνος, στην Αρχαία Νικόπολη, μετά από 1500 χρόνια, τέλεσε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος

Iερά ακολουθία στα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αλκίσωνος τελέστηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013,  το απόγευμα, για πρώτη φορά μετά από 1500 χρόνια, μέσα σε εορταστικό κλίμα παρουσία εκατοντάδων πιστών που έζησαν μια μοναδική εμπειρία.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης  Χρυσόστομος αφού εξασφάλισε ειδική άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συνοδευόμενος από ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης τέλεσε εόρτιο εσπερινό με αφορμή την ημέρα μνήμης του Μητροπολίτη Νικοπόλεως Αλκίσωνος σε έναν ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο που λίγοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.
Πριν τον Εσπερινό η  Διευθύντρια της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Βαρβάρα Παπαδοπούλου ξενάγησε τον Μητροπολίτη και τους πιστούς  σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η Βασιλική Β (Αλκίσωνος), ο μητροπολιτικός ναός της Νικόπολης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης και χρονολογείται στα μέσα του 5ου αι. Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων πεντάκλιτη βασιλική, με βοηθητικά προσκτίσματα στα νοτιοδυτικά και επιμήκη μνημειακή στοά στο δυτικό τμήμα της. Στο μέσον περίπου του κεντρικού κλίτους διατηρείται αποσπασματικά ο άμβωνας. Τα δάπεδα κοσμούνταν με μαρμαροθετήματα σε ποικίλα σχέδια, ενώ ψηφιδωτά κοσμούσαν το νάρθηκα, το τρίστωο αίθριο και χώρους των προσκτισμάτων.
 
Μετά το πέρας της ιεράς ακολουθίας ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης απευθυνόμενος στους πιστούς σημείωσε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ την παραμονή της Ημέρας του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Αλκίσωνος τιμώντας σε αυτό τον τόπο τη μνήμη του, στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική που ναι μεν τη βρήκε, αλλά την ανανέωσε. Κάθε πέτρα κάθε ψηφίδα που υπάρχει εδώ, εάν είχε στόμα θα μας έλεγε μια ιστορία από εκείνη την εποχή, αφού η κάθε πέτρα και η κάθε κολόνα έχει ρουφήξει σαν σφουγγάρι τις προσευχές, τον πόνο και την οδύνη των ανθρώπων που προσέφευγαν παρακαλώντας τον τριαδικό θεό και τον άγιο ή την αγία που ήταν αφιερωμένος ο ναός αυτός και θα μας έλεγαν όλες μαζί, εν εκκλησίες ευλογείτε τον Θεό.»
 Δείτε σχετικό βίντεο
 http://youtu.be/SwPh-dK9uMU

Alco: Προβάδισμα 1,2% της ΝΔ

Ασταμάτητη κατρακύλα  της Χρυσής Αυγής

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Alco, για την  εφημερίδα «Παραπολιτικά» φαίνεται σημαντική πτώση της Χρυσής Αυγής, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στην πρόθεση ψήφου έχουμε:
ΝΔ: 21,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,3%
Χρυσή Αυγή: 6,7%
ΠΑΣΟΚ: 5,9%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 5,4%
ΚΚΕ: 4,7%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 3,5%
Άλλο Κόμμα: 6,7%
Λευκό: 3,9%
Αποχή: 8,6%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 12,8%.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 36% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 29%.
Άλλο Κόμμα απάντησε το 5% των ερωτηθέντων και ΔΞ/ΔΑ το 30%.
Σχετικά με το αν «έχει η όχι σχέση η Χρυσή Αυγή με τη δολοφονία στο Κερατσίνι» (σ.σ. η ερώτηση αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα), «ναι» απαντάει το 68% των ερωτηθέντων, και «όχι» το 10%. Η απάντηση «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ» συγκεντρώνει 22%.
Στο ερώτημα αν «πρέπει η όχι να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση», «ναι» απαντάει το 60% των ερωτηθέντων, και «όχι» το 19%. Η απάντηση «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ» συγκεντρώνει 21%.
Τέλος, στο ερώτημα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη στάση της Χρυσής Αυγής για τους μετανάστες, «διαφωνώ» απαντάει το 74% των ερωτηθέντων, και «συμφωνώ» το 15%.

Η απάντηση «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ» συγκεντρώνει 11%.

Η 'Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'' ξεκινά πρόγραμμα εκμάθησης Ελληνικών παραδοσιακών χορών, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Να ανοίξουν τα ΑΕΙ, να τελειώνουν τα τεχνάσματα και μεθοδεύσεις πρυτάνεων, για να αναβάλουν το πρόγραμμα διαθεσιμότητας των υπαλλήλων τους!!!

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σε ένα από τα μεγάλα ΑΕΙ που εδρεύει στην Αθήνα, έχουν κλειδώσει τα κτίρια παρεμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο να προσέλθουν στα γραφεία τους, όποιοι δεν συμφωνούν με τις μεθόδους τους. Τούτο το πράττουν μετά την εξαγγελία ότι το ΑΕΙ μπαίνει στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας υπαλλήλων.
Στο συγκεκριμένο ΑΕΙ τα τελευταία  15ετία, μέχρι και σήμερα, έχει γίνει πληθώρα παράνομων προσλήψεων (από το παράθυρο), με πλαστές προϋπηρεσίες κ.λπ., διαφόρων ημετέρων, συγγενών καθηγητών και υπαλλήλων.
Κλείδωσαν τα κτίρια, απειλώντας την Κυβέρνηση και τον Ελληνικό Λαό, ώστε να μην εφαρμοσθεί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας ή να  το αναβάλλουν. Εκβιάζουν, ώστε να δοθεί  3μηνη αναβολή, ούτως ώστε οι παράνομοι και οι επίορκοι που τους προσέλαβαν να παραμείνουν στην θέση τους και να διασώσουν και τα «δικά τους παιδιά»!
Θα πρέπει άμεσα να ανοίξουν τα κτίρια του ΑΕΙ.
Το ΑΕΙ δεν είναι αμπελοχώραφό τους να το κλειδώνουν και να εκβιάζουν με αυτόν τον τρόπο.
 Τα ΑΕΙ ανήκουν στον Ελληνικό Λαό.


Τα στοιχεία του συγγραφέα είναι στην διάθεση του blog