Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

«Κεραμίδα» χιλιάδων ευρώ για τα ακίνητα!

Χαράτσι 4.000 € για σπίτια με αντικειμενική αξία 200.000 €

Κεραμίδα στο κεφάλι των φορολογουμένων με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ έρχεται μέσα στο καλοκαίρι, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 συνολικό φόρο 4.000 ευρώ για τα ακίνητά τους.
Περίπου 500.000 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα (σπίτια, αποθήκες, καταστήματα, οικόπεδα κ.α.) με αξία άνω των 200.000 ευρώ καλούνται φέτος να πληρώσουν τρεις φορές τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ παράλληλα θα τρέχουν και οι δόσεις για το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ο λογαριασμός
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να πληρώσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014:
-1.000 ευρώ κατά μέσο όρο για τον ΦΑΠ του 2011, ο οποίος καταβάλλεται σε 7 μηνιαίες δόσεις.
-1.000 ευρώ κατά μέσο όρο για τον ΦΑΠ του 2012, ο οποίος καταβάλλεται σε 7 μηνιαίες δόσεις.
-1.000 ευρώ κατά μέσον όρο για τον ΦΑΠ του 2013, ο οποίος θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις.
-1.000 ευρώ κατά μέσον όρο για το έκτακτο τέλος ακινήτων, το οποίο θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ σε 5 διμηνιαίες δόσεις.

ΠΗΓΗ: Κυριακάτικη Δημοκρατία

"Καταρρέει" η αγορά ακινήτων

Κατακόρυφη μείωση έως και 23,1%

Η οικονομική κρίση και οι τεράστιες δυσκολίες που δημιουργούνται λόγω αυτής δεν αφήνουν κανέναν σχεδόν να κάνει μεγάλες αγορές.
Αυτό έχει σαν συνέπεια την τεράστια πτώση στις πωλήσεις των ακινήτων.
Η ανεργία, η αβεβαιότητα των νοικοκυριών σχετικά με τα μελλοντικά τους εισοδήματα, η υψηλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόκλιση των αντικειμενικών αξιών και η προσεκτική στάση των τραπεζών στη χορήγηση νέων δανείων είναι οι βασικοί λόγοι που η αγορά των ακινήτων «βουλιάζει» ολοένα και περισσότερο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η αγορά κατοικίας από τις αρχές του 2012 και μέχρι σήμερα καταγράφει σαφή επιδείνωση.
Κατά την περίοδο 2007 έως το τέλος του 2011 η μείωση των τιμών των κατοικιών δεν είχε ξεπεράσει το 11,7%.

Στα 70 δισ. ευρώ τα δάνεια σε καθυστέρηση

Στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται πλέον τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, παρά τις διαδοχικές ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις οφειλών στις οποίες έχουν προχωρήσει κατά τα τελευταία 4 χρόνια οι τράπεζες, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που παρουσιάζει η "Καθημερινή της Κυριακής".
Τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρατηρούνται στην καταναλωτική πίστη, όπου τον Μάρτιο πάνω από 4 στα 10 δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ συνολικά, σχεδόν το 30% των δανείων δεν εξυπηρετείται.
Όπως μάλιστα επισημαίνει η εφημερίδα, η συνεχιζόμενη τάση δημιουργίας επισφαλείων υπονομεύει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και αναζωπυρώνει σενάρια για ενδεχόμενη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας», που θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Έρχεται «σεισμόσημο» για όλα τα ακίνητα

Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις σε όλη την επικράτεια αναμένεται να προκαλέσει η νέα απαίτηση της τρόικας για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων για φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές).
Κι αυτό, καθώς θα φέρει νέα βάρη στα ακίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν φτάσει στα όρια της φοροδοτικής τους ικανότητας, εξαιτίας της πληθώρας φόρων και τελών που τα βαρύνουν.
Μάλιστα, η «σύσταση» της τρόικας να επιβληθεί «σεισμόσημο» σε όλα τα ακίνητα αναμένεται να συζητηθεί, κατά τη διάρκεια του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος ξεκινά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οχλήσεις προς την κυβέρνηση για το θέμα έχουν ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να προβάλλουν το επιχείρημα ότι επιβαρύνεται κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός με πρόσθετα και μη αναμενόμενα κονδύλια, λόγω των χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση ακινήτων, ύστερα από φυσικές καταστροφές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά την ενημέρωσή τους για τις συνέπειες του πρόσφατου σεισμού στη Φθιώτιδα, επανέφεραν στο προσκήνιο της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κρατικές αποζημιώσεις.
Μάλιστα, έχει προετοιμαστεί ένα σχέδιο το οποίο αφορά τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα ασφαλίζει τα ακίνητα μέχρι ενός ύψους και θα δίνει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να συμπληρώνουν την ασφάλιση για μεγαλύτερα κεφάλαια που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του ακινήτου.

«Κύμα φυγής» από χιλιάδες εκπαιδευτικούς!!!

Περισσότερες από 7.000 αιτήσεις συνταξιοδοτήσης δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών και διοικητικών υπαλλήλων καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με το «Έθνος», ο φόβος για νέες λίστες διαθεσιμότητας, οι υποχρεωτικές μετατάξεις και οι φήμες για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ οδηγούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην έξοδο από σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Όπως υπολογίζεται, συνολικά 7.357 εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι θα βγουν τους αμέσως επόμενους μήνες σε σύνταξη.
Από αυτούς, οι 3.500 θα είναι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, περισσότεροι από 1.800 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ περίπου 1.400 διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.

«Ψαλιδισμένο» έως 30% το νέο εφάπαξ

Το βέβαιο είναι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα γίνεται από το 2014 ατομικά, με κριτήρια που θα βγάζουν κάθε χρονιά και διαφορετικά ποσά.
Μειώσεις στο εφάπαξ που μπορεί να ξεπερνούν και το 30%, ανάλογα με το συντελεστή της βιωσιμότητας του κάθε Ταμείου, δηλαδή ανάλογα με τα έσοδα, την περιουσία, τον αριθμό των εν αναμονή συνταξιούχων και άλλα κριτήρια, «δείχνει» το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που συγκροτήθηκε στα τέλη Ιουνίου, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, με στόχο να εξετάσει το μαθηματικό τύπο, σύμφωνα με τον οποίο το εφάπαξ από το 2014 θα υπολογίζεται με βάση τις ατομικές «μερίδες» εισφορών που έχουν πληρώσει καθ΄ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου οι ασφαλισμένοι.
Το πόρισμα της επιτροπής παραδόθηκε στο υπουργείο στις αρχές Αυγούστου και το αποκαλύπτει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής. Καταλήγει στη διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να βρεθούν και να μπουν σε ατομικές μερίδες οι εισφορές που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία Πρόνοιας, πριν από 30 και 35 χρόνια, αλλά προτείνει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αυτή από το 2014.

ΚΟΥΚΛΙΟΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Αφιέρωμα στην Τρίτη ηλικία την Κυριακή 18 Αυγούστου

Αφιέρωμα στην Τρίτη ηλικία την Κυριακή 18 Αυγούστου στο χωριό Κουκλιοί  Πωγωνίου.

ΣΤΡΑΤΙΝΙΣΤΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 18 και την Δευτέρα 19 Αυγούστου

Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι  θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 18 και την Δευτέρα 19 Αυγούστου στο χωριό Στρατίνιστα  Πωγωνίου.

Συνελήφθησαν έξι ημεδαποί, οι οποίοι προχθές το μεσημέρι στο Λούρο Πρέβεζας, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τρεις ημεδαπούς

Στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθησαν χθες (16.08.2013) στη Νέα Σελεύκεια και στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών, έξι ημεδαποί Ρομά (τέσσερις άνδρες ηλικίας 63, 51, 34 και 20 ετών καθώς και δύο γυναίκες ηλικίας 57 και 38 ετών), οι οποίοι κατηγορούνται για πρόκληση σωματικών βλαβών σε τρεις ημεδαπούς στο Λούρο Πρέβεζας.
Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε η συμμετοχή των έξι συλληφθέντων σε επεισόδιο που έγινε το απόγευμα της 15-08-2013 σε πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται στην Εθνική Οδό Άρτας – Πρέβεζας (στην περιοχή του Λούρου).
Αναλυτικότερα, οι δράστες πήγαν με τα τρία αυτοκίνητά τους στο παραπάνω πρατήριο και επιτέθηκαν για ασήμαντη αφορμή με τα χέρια τους και με διάφορα αντικείμενα που βρήκαν στον προαύλιο χώρο του πρατηρίου (τραπέζια, γλάστρες), στον 30χρονο υπεύθυνο, καθώς και σε δύο ακόμη ημεδαπούς, οι οποίοι προσέτρεξαν στο σημείο για να τον βοηθήσουν.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας.

Συνελήφθη αλλοδαπός για κλοπή μοτοσικλέτας από το Καναλλάκι Πρέβεζας και απόπειρα διάρρηξης καφενείου στην Ψάκα Θεσπρωτίας

Συνελήφθη, σήμερα (17-08-2012) τα ξημερώματα στην Ψάκα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, 30χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για απόπειρα διάρρηξης καφενείου και για κλοπή μοτοσικλέτας.
Ειδικότερα, ο 30χρονος σήμερα τα ξημερώματα αποπειράθηκε να διαρρήξει καφενείο στην Ψάκα Θεσπρωτίας, έγινε όμως αντιληπτός από περιοίκους, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία και οι αστυνομικοί οι οποίοι μετέβησαν άμεσα στο σημείο, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν.
Επιπλέον, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 30χρονος νωρίτερα είχε αφαιρέσει δίκυκλη μοτοσικλέτα από την περιοχή του Καναλλακίου Πρέβεζας.
Η ανωτέρω μοτοσικλέτα κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον κάτοχό της.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπλοκής του δράστη και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.