Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Προχωρούν οι εργασίες στο δρόμο Τύρια-Σιστρούνι

Την πρόοδο των εργασιών για το δρόμο Τύρια – Σιστρούνι εξέτασε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισκεπτόμενος τα εργοτάξια του έργου. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, οι εργασίες που εκτελούνται αυτή τη χρονική περίοδο αφορούν την κατασκευή του κόμβου προς την Λίππα και τα άλλα χωριά που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ έχουν λυθεί τα προβλήματα με τις ιδιοκτησίες για το τμήμα από τον κόμβο Λίππας προς Γέφυρα Σαϊτας-Αρτοπούλα.
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ακόμη και τα εξής:
«Έχει εντατικοποιηθεί αρκετά η δουλειά και σιγά – σιγά λύνονται τα προβλήματα που υπήρχαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους της περιοχής γιατί έχουν καταλάβει ότι αυτός ο δρόμος, είναι δρόμος ανάπτυξης και χαίρεται κάποιος όταν βλέπει να υλοποιείται αυτό το έργο που θα βγάλει από την απομόνωση την περιοχή της Λάκκας Σουλίου.
Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με οποιοδήποτε κόστος αυτό το δρόμο, που τον θεωρεί δρόμο ανάπτυξης για όλη αυτή την περιοχή που είναι η πιο αδικημένη σε όλη την Ήπειρο».

34ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου


 Κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, ανταμώνουν οι Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου, στην Σαρακατσάνικη στάνη που έχει δημιουργηθεί σε έκταση 16 στρεμμάτων, μετά το χωριό Σκαμνέλι (Γυφτόκαμπος).
Η Σαρακατσάνικη στάνη δημιουργήθηκε από την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου (ΑΣΗ), που αποτελεί πιστό αντίγραφο τυπικού οικισμού των τσοπάνηδων που ανέβαιναν στο βουνό για να βοσκήσουν τα πρόβατά τους το καλοκαίρι.
Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, κονάκια, μαντριά, αποθήκες, σχολείο (δασκαλοκάλυβο) και εργαστήρια παρασκευής γάλατος . Σε αυτό το περιβάλλον, που σε παραπέμπει σε άλλες εποχές, πραγματοποιείται διήμερο γλέντι με πίστη στην μακρά παράδοση των Σαρακατσαναίων.
Το βράδυ της Παρασκευής στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου!

Πρέβεζα: Τρεις τραυματίες από έκρηξη σε λάστιχο τρακτέρ

Ένα ασυνήθιστο ατύχημα συνέβη σε κατάστημα βουλκανιζατέρ στην Πρέβεζα, όταν έσκασε το πίσω λάστιχο ενός τρακτέρ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι!
Για καλή τύχη όσων βρίσκονταν στον χώρο, η έκρηξη του τεράστιου ελαστικού συνέβη στον εξωτερικό χώρο του συνεργείου κι έτσι το ωστικό κύμα εκτονώθηκε προς κάθε κατεύθυνση.
Ακόμη κι έτσι, όμως, ο ισχυρός κρότος ακούστηκε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου και από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια του βουλκανιζατέρ, ενός διπλανού καταστήματος και ενός άλλου που απέχει πάνω από 30 μέτρα!
Ένας από τους παριστάμενους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο χέρι και το μέτωπο, ενώ άλλοι δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ακοή!
Η περιοχή αποκλείστηκε ώσπου να εξακριβωθεί τι ακριβώς είχε συμβεί και οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Πρέβεζας διερευνούν τα αίτια της έκρηξης του ελαστικού.

ΠΗΓΗ: www.newpost.gr

Έρχονται πλειστηριασμοί για 15.000 σπίτια

Το κρυφό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Σχέδιο-καρότο που περιλαμβάνει μείωση των κοινωνικών κραδασμών που θα προκύψουν από την αποφασισμένη άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας από 1-1-2014 με περίοδο χάριτος σε όσους χρωστούν δάνεια τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και μαστίγιο για όσους σε μια λογική στάσης πληρωμών από το 2008-2009 δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, παρά το ότι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, θα παρουσιάσει για διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης προς τους κοινωνικούς φορείς.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Θέματος», το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει τους άξονες… ανακούφισης, αλλά και θα καταδείξει και τις κοινωνικές εκείνες ομάδες που θα επηρεαστούν άμεσα από το ξεκίνημα των πλειστηριασμών στα σπίτια και οι οποίες προσδιορίζονται σε 10.000 έως 15.000 περίπου δανειολήπτες ακινήτων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθησαν δύο νεαροί Αλβανοί για αρπαγές τσαντών από ηλικιωμένες

Συνελήφθησαν, χθες στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, δύο 19χρονοι υπήκοοι Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, χθες το πρωί, οι δύο δράστες προσέγγισαν 71χρονη , η οποία βάδιζε στην πόλη των Ιωαννίνων και αφαίρεσαν αιφνιδιαστικά το πορτοφόλι της, που περιείχε το χρηματικό ποσό των (80,10) ευρώ και τα κλειδιά του σπιτιού της και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.
Αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή και ενημερώθηκαν για το περιστατικό, κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπίσουν τους 19χρονους, οι οποίοι αναγνωρίσθηκαν από την παθούσα ως οι δράστες της σε βάρος της κλοπής και συνελήφθησαν.
Επίσης, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο δράστες αργά το απόγευμα της 02-08-2013 στα Ιωάννινα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είχαν αφαιρέσει από 79χρονη την τσάντα της, που περιείχε μικρό χρηματικό ποσό, το κινητό της τηλέφωνο και τα κλειδιά του σπιτιού της.
Επιπρόσθετα, όπως διαπιστώθηκε οι δύο νεαροί δράστες είχαν εισέλθει και διέμεναν παράνομα στη χώρα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.   

Έρχεται κατάργηση εισφορών στα πρώτα 400 ευρώ του μισθού

Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με ανατροπές σε εισφορές, συντάξεις, εφάπαξ, επικουρικές και μαζικές συγχωνεύσεις Ταμείων προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Η ατζέντα των αλλαγών θα ανοίξει επισήμως τον Οκτώβριο, αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ο Τύπος της Κυριακής».
Το έναυσμα για τις επερχόμενες αλλαγές έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με τις πρόσφατες αναφορές του ότι έτσι όπως είναι σήμερα, το ασφαλιστικό σύστημα «δεν είναι βιώσιμο»!
Η ατζέντα των αλλαγών στο ασφαλιστικό θα καθοριστεί από το υπουργείο Εργασίας με την έναρξη ενός νέου κύκλου επεξεργασίας προτάσεων.
Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, όπως αποκαλύπτει ο «ΤτΚ» είναι ακόμη η κατάργηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών μέχρι ενός ορίου μισθού με σχέδιο-σοκ της τρόικας που βγαίνει από το συρτάρι για να επιτευχθεί η μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2016, που προβλέπει το μνημόνιο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Στο σχέδιο αυτό, που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, συνεχίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας, προτείνεται να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές μέχρι του τμήματος του μισθού ως τα 200 ή τα 400 ευρώ και να διατηρηθεί η υποχρέωση πληρωμής εισφορών για το τμήμα του μισθού άνω των 200 ή 400 ευρώ!
Η «βόμβα» όμως που κρύβει το σχέδιο αυτό είναι ότι προτείνεται να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα με αύξηση της φορολογίας, είτε στα εισοδήματα, είτε στην ακίνητη περιουσία!
Η πρόταση αυτή είχε γίνει τον Αύγουστο του 2011 από ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που είχε έρθει στην Αθήνα και συναντήθηκε με κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, εκπροσώπους τραπεζών, επαγγελματικούς φορείς, εμπειρογνώμονες, αλλά και υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων (και του Εργασίας), τα οποία μάλιστα κατονομάζονται σε κείμενο που έχει στα χέρια του ο «ΤτΚ».

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

15 εκατομμύρια αδήλωτα στρέμματα «ψάχνει» η ΓΓΠΣ

Τα νέα πεδία του Ε9 που σχετίζονται με τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Στην υποβολή Ε9 θα προχωρήσουν υποχρεωτικά φέτος φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 είχαν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Αυτό γίνεται προκειμένου να εμπλουτιστεί με νέα δεδομένα η ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να διευρυνθεί η φορολογική βάση επί της οποίας θα επιβληθεί το 2014 ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων.
Τα φυσικά πρόσωπα που κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 είχαν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό Ε9 προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και να την οριστικοποιήσουν. Θα συμπληρώσουν δε και τον αριθμό παροχής ρεύματος της ΔΕΗ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που διαθέτουν ανεξάρτητα εάν μεταβάλουν τα στοιχεία των λοιπών ακινήτων.

Κατάρρευση 31,5% στις τιμές των ακινήτων από το 2009 έως σήμερα

“Βουτιά” 31,5% έχουν κάνει οι τιμές στην αγορά ακινήτων από το 2009 έως και σήμερα. Μόνο για το 2013 η πτώση στις τιμές έφτασε το πρώτο τρίμηνο το 11,3% την ώρα που 250.000 με 280.000 σπίτια βρίσκονται στα αζήτητα και 150.000 κινδυνεύουν να βγουν σε πλειστηριασμό, αν πάψει να ισχύει η προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Η έκθεση σοκ της τραπέζης της Ελλάδος για την αγορά ακινήτων, την άλλοτε “ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας, είναι χαρακτηριστική.
Σύμφωνα με την έκθεση, από το τέλος τους 2009 έως το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους η περιουσία των Ελλήνων έχει χάσει το 1/3 της αξίας της. Οι τιμές των διαμερισμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ήταν κατά μέσον όρο μειωμένες κατά 11,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Μαραθώνια εισαγωγή στην Τριτοβάθμια: Τέσσερις φορές Πανελλαδικές θα δίνουν οι μαθητές

Τέσσερις φορές από πανελλαδικές εξετάσεις θα περνούν οι μαθητές του Λυκείου στη μαραθώνια προσπάθειά τους να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι μαθητές θα δίνουν εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα για την προαγωγή τους και την απόλυσή τους από το Λύκειο. Αφού πάρουν το απολυτήριο Λυκείου θα δίνουν νέες πανελλαδικές εξετάσεις σε 4 μαθήματα για να εισαχθούν σε ΑΕΙ. Για τον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής κάθε υποψηφίου θα μετρά και ο βαθμός και των τριών τάξεων.Για τα θέματα των εξετάσεων θα οργανωθεί Τράπεζα Θεμάτων, ενώ προβλέπεται να ιδρυθεί Οργανισμός Εθνικών Εξετάσεων, που θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη και θα επιλέγει βαθμολογητές.
Στόχος η εφαρμογή από τους μαθητές της προσεχούς Α' Λυκείου
Στόχος του υπουργείου είναι το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τους μαθητές της προσεχούς Α’ Λυκείου. Τέσσερις φορές από πανελλαδικές εξετάσεις θα περνούν οι μαθητές του Λυκείου στη μαραθώνια προσπάθειά τους να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.