Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η "Δωδώνη" έβαλε 1 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο στους λογαριασμούς των παραγωγών

Από τη Διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε γίνεται γνωστό ότι σήμερα Πέμπτη 1 Αυγούστου πιστώθηκε στους λογαριασμούς των παραγωγών – συνεργατών της ποσό ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 20%, του συνολικού εισκομιζόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος για τον Απρίλιο μήνα.
Επιπλέον αυτού, εξοφλήθησαν όλοι οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος για το Μάιο μήνα.
Παράλληλα η εταιρία προχώρησε και στην ολική εξόφληση για τον μήνα Απρίλιο περισσοτέρων των 1000 παραγωγών της, οι οποίοι στους λογαριασμούς τους ήταν πιστωμένοι με μικρά χρηματικά υπόλοιπα.
Από τη Διοίκηση της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας επισημαίνεται ό,τι όπως είχε ανακοινώσει και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας κ. Δημήτρης Κάφαλης, η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε συνεχίζει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, τηρώντας τις δεσμεύσεις της, την τμηματική καταβολή των οφειλών της προς τους παραγωγούς.
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η κατάθεση αιτήσεων εκ μέρους των ενδιαφερομένων παραγωγών για τις προκαταβολές, αποκλειστικά για την προμήθεια ζωοτροφών.
Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων είναι η 8η Αυγούστου 2013.

Τα παράπονα για τη "Δωδώνη" στον Σαμαρά

Με αγανάκτηση και πικρία αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι κτηνοτρόφοι, απαιτώντας από τους αιρετούς να βρουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και έχει οδηγήσει τους ίδιους σε απόγνωση και την κτηνοτροφία στην καταστροφή.
Οι περίπου 50 κτηνοτρόφοι που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση εξέφρασαν με έντονο τρόπο την οργή και την αγανάκτησή τους, αλλά και την απόγνωσή τους, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη και αφού είχαν προηγηθεί οι θέσεις των παρατάξεων.
Η κατάσταση είναι τραγική, τόνισαν οι κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και έκρουσαν ένα ακόμη καμπανάκι για τον αφανισμό της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο.
Δραματική ήταν η έκκληση του εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Άγγελου Νικολάου και του Μιχάλη Τζίμα, αλλά και των υπόλοιπων που παρενέβησαν λίγο πριν αποχωρήσουν από την αίθουσα.
«Ήδη οι αποθήκες μας είναι άδειες, δεν καλλιεργούμε τα χωράφια, χρωστάμε παντού, δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα ούτε στα παιδιά μας. Εμείς παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Εσείς είστε η κεφαλή της Ηπείρου και θέλουμε τη βοήθειά σας, μόνοι μας δεν μπορούμε. Ζητάμε να δώσετε λύση», σημείωσε ο κ. Νικολάου. «Το γεγονός ότι βρέθηκαν 1500 αγρότες τον Ιούλιο σε κινητοποίηση δεν είναι τυχαίο. Ξέρουν ότι δεν υπάρχει αύριο, ξέρουν ότι του χρόνου δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία στην Ήπειρο. Αν έχετε την πολιτική βούληση πάρτε απόφαση να κρατηθεί η κτηνοτροφία, διαφορετικά να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Πάντως, αν δεν αναγνωρίσετε το λάθος, το έγκλημα που συντελέστηκε, δεν υπάρχει αύριο», σημείωσε ο κ. Τζίμας.

Στέφανος Φούσας: «Το ΕΣΥ έχει … γεράσει, πρέπει να το φτιάξουμε από την αρχή»!

Προτείνει κίνητρα εξόδου για τους παλιούς γιατρούς και τις εφημερίες να κάνουν νέοι…

«Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το νοσοκομείο του 2020, γιατί σήμερα τα νοσοκομεία μας είναι του 1970 από πλευράς οργάνωσης. Επειδή είναι πεπαλαιωμένο το σύστημα, πρέπει να δοθούν κίνητρα εξόδου σε γιατρούς μεγάλης ηλικίας που δεν μπορούν να εφημερεύσουν».
Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξή του ο Ηπειρώτης επίκ. Καθηγητής Καρδιολογίας και νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσας. Ως επιστήμονας που έχει ζήσει εκ των έσω και γι’ αυτό γνωρίζει καλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Φούσας υπογραμμίζει πως το ΕΣΥ έχει πια... γεράσει, ενώ κάνει λόγο για γιατρούς… «τεσσάρων ταχυτήτων» και για λαθεμένη στελέχωση των Κέντρων Υγείας.
Μας λείπει σύστημα…
«Οι Έλληνες γιατροί είναι πολύ καλά καρταρτισμένοι. Εκείνο που λείπει στη χώρα μας είναι το σύστημα», τονίζει ο διακεκριμένος Καρδιολόγος στο «Βήμα της Κυριακής», προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στο ΕΣΥ γιατροί τεσσάρων ταχυτήτων: Γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί και πρώην γιατροί του ΙΚΑ»!

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στους απόδημους Πωγωνήσιους 2ης και 3ης γενιάς


Εκδηλώσεις

αφιερωμένες στους απόδημους Πωγωνησίους

 Δελβινάκι Πωγωνίου, Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

10:30 - Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου

Ομιλία καθηγητή κ. Λάκη Παπαϊωάννου

«100 χρόνια από την απελευθέρωση του Πωγωνίου» 
Τεριάχι Πωγωνίου, Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Συνέδριο
Δρυμάδες Πωγωνίου, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

09:30 - Επίσκεψη στο Μεθοριακό Φυλάκιο

-   Επίσκεψη στην εκκλησία του Άγιου Νικόλαου

 Επίσκεψη σε παραμεθόρια χωριά
Πωγωνιανή Πωγωνίου, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

18:00 - Εγκαίνια Έκθεσης Ιστορίας Πωγωνίου (συνταξιούχοι ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ)

20:00 - Επίσκεψη στο Εργοτάξιο Κτιρίου «Κιβωτός του Κόσμου»

Βήσαννη Πωγωνίου, Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

21:00 - Μουσική Βραδιά

Συναυλία «Της νύχτας ο καημός βγαίνει με το τραγούδι»

Οργάνωση: Αδελφότητα Βήσσανης – Τοπική Κοινότητα

 Κεράσοβο Πωγωνίου, Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

10:00 - Εκκλησιασμός, Ανακήρυξη Κερασόβου σε Ιστορικό Τόπο, Ομιλίες - Γεύμα

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση- Β΄ Επιστημονική Ημερίδα «Έρευνες στο Πωγώνι», την Κυριακή 4 Αυγούστου στο Λύκειο Δολιανών στις 7:30 μ.μ.


Τη Β’ Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Έρευνες στο Πωγώνι. Στην Ιστορία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό» συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πωγωνίου, το Κέντρο Ερευνών Πωγωνίου και το Εργαστήριο Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι εργασίες της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν στο Λύκειο Δολιανών την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 7:30 το απόγευμα.

Αλβανός πίσω από τη ληστεία στα ΕΛΤΑ Ζίτσας

Όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας ένας εκ των δραστών που άρπαξαν το πρωί της Τετάρτης από τα ΕΛΤΑ στη Ζίτσα Ιωαννίνων τα χρήματα, είναι ένας 22χρονος Αλβανός.
Το  αυτοκίνητο με το οποίο διέπραξαν τη  ληστεία και το οποίο εντοπίστηκε αργότερα παρατημένο, είναι ιδιοκτησίας 50χρονου Αλβανού και ο 22χρονος δράστης το δανείστηκε από τον γιο του ιδιοκτήτη.
Ο 22χρονος ομοεθνής του δράστη, υιός του ιδιοκτήτη συνελήφθη, γιατί δήλωσε ψευδώς κλοπή του οχήματος, ενώ γνώριζε  τη διάπραξη ληστείας.

Τους πρόδωσαν τα λάθη τους ληστές της Ζίτσας

Θέμα χρόνου θεωρείται για την Αστυνομία η σύλληψη των τριών δραστών της ένοπλης ληστείας στο υποκατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων στη Ζίτσα, χθες το πρωί, καθώς φαίνεται να έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει προσαχθεί και ανακρίνεται ένα άτομο Αλβανικής καταγωγής.
Η λεία από την θρασύτατη ληστεία στο ταχυδρομικό γραφείο στο κέντρο της Ζίτσας φτάνει το χρηματικό ποσό των 17.737,17 ευρώ, αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν μεγαλύτερο ποσό.
Ο τρόπος που ενήργησαν οι δύο ένοπλοι που μπήκαν στο υποκατάστημα δείχνει πως είχαν πληροφορίες για το ότι θα βρουν σημαντικό χρηματικό ποσό τη συγκεκριμένη ημέρα λόγω της καταβολής συντάξεων του ΙΚΑ, ωστόσο από την άλλη δε φαίνεται να είχαν και μεγάλη εμπειρία, καθώς δεν έδειχναν ψύχραιμοι, ενώ μαζί με το συνεργό τους που τους ανέμενε με Ι.Χ. αυτοκίνητο, υπέπεσαν και σε λάθη που τελικά οδήγησαν στην αποκάλυψη της ταυτότητάς τους.
Στιγμή προς στιγμή περιέγραψε τις συνθήκες της ληστείας μιλώντας στην «Ε» ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος Παύλος Κοντογιάννης. «Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 8, όταν ο συνάδελφος πήγε να φύγει για να μοιράσει την αλληλογραφία. Εκείνη τη στιγμή μπήκαν μέσα οι δύο ληστές και ο ένας ήρθε προς το μέρος μου ζητώντας λεφτά και οπλίζοντας το πιστόλι. Του δίνω ό,τι είχα μπροστά και στη συνέχεια ζήτησε να ανοίξουμε το χρηματοκιβώτιο. Τον ρώτησα αν θέλει και τα ψιλά, μου είπε όχι, και ζήτησε τα χρήματα από άλλο συνάδελφο στο διπλανό γραφείο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μιλούσαν άπταιστα ελληνικά, ενώ μόνο ένας είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με ένα λευκό ύφασμα, ενώ ο άλλος φορούσε απλά γυαλιά ηλίου.
Οι δύο δράστες περπάτησαν περίπου 100 μέτρα μέχρι το σημείο που τους ανέμενε ο συνεργός τους με το αυτοκίνητο, ένα Volkswagen Polo χρώματος σκούρο μπλε, από το οποίο είχαν αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας.
Ο Διευθυντής του υποκαταστήματος πρόλαβε να δει το αυτοκίνητο πριν αυτό αναπτύξει ταχύτητα, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να το ακολουθήσει.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων και συγκροτήθηκαν συνεργεία ελέγχων σε κομβικά σημεία και πιθανούς δρόμους διαφυγής.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, εντοπίστηκε λίγο αργότερα το όχημα διαφυγής των δραστών, εγκαταλελειμμένο και κρυμμένο σε θαμνώδη περιοχή ανάμεσα στα χωριά Ροδοτόπι και Λαψίστα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το αυτοκίνητο είχε δηλωθεί κλοπή, οι συνθήκες της οποίας ερευνώνται.
Η ληστεία προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Για το λόγο αυτό δεν είναι λίγοι και αυτοί που λαμβάνουν και μέτρα αυτοπροστασίας. «Όλος ο κόσμος ανησυχεί. Μέχρι και το δίκαννο παίρνουμε για να φυλαχθούμε», τόνισε ένας ηλικιωμένος λίγη ώρα μετά την ληστεία.

Η λίστα με τους 2.122 εκπαιδευτικούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα

Δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη η λίστα με τα ονόματα των 2.122 εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα μετά την κατάργηση των πενήντα ειδικοτήτων τεχνικής εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικοί φύλακες αποτελούν την «δεξαμενή» για τους 4.260 υπαλλήλους που πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα στο πρώτο «κύμα» αυτής της διαδικασίας βάσει των όσων έχει συμφωνήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους της Τρόικας.
Η διαπιστωτική πράξη που φέρει την υπογραφή του υπουργού Παιδείας, κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και δημοσιεύθηκε από το www.alfavita.gr , προβλέπει ότι οι διευθυντές εκπαίδευσης θα πρέπει:
α) να εκδώσουν, για τον κάθε εκπαιδευτικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα ατομική Διαπιστωτική Πράξη με ταυτόχρονη επικαιροποίηση της βάσης του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) με τα στοιχεία εκείνα των εκπαιδευτικών που τίθενται σε καθεστώς
 διαθεσιμότητας (Αποδέσμευση των εκπαιδευτικών με την αιτιολογία «Θέση σε καθεστώς σε διαθεσιμότητας»),
β) να καταρτίσουν τους πίνακες των επόμενων μισθολογικών καταστάσεων με βάση τη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα και την αποστολή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών(ΕΑΠ).
Την ίδια ώρα που το υπουργείο Παιδείας αναρτούσε στη Διαύγεια τα ονόματα των 2.122 εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα, στο διαδίκτυο αναρτήθηκε και ο κατάλογος με τους εκπαιδευτικούς εκείνους που εξαιρούνται από αυτό το καθεστώς.
Πρόκειται για 302 καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, μαζί με τους οποίους εξαιρέθηκαν και 25 καθηγητές στη Σιβιτανίδειο Σχολή.
Οι εξαιρέσεις αυτές προκύπτουν από τα όσα αναφέρονται σε περιπτώσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 82 του Ν.4172/2013 (Φ.Ε.Κ.167 τ.Α ΄/23-7-2013).
Πάντως, το 60% των 2.122 καθηγητών, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, θα καλύψουν τα κενά στον τομέα της Υγείας, ενώ το υπόλοιπο 40% θα στελεχώσει διοικητικές θέσεις στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης αλλά θα εργασθεί και ως ωρομίσθιο προσωπικό στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ της χώρας με σκοπό να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι μαθητές των υπό κατάργηση ειδικοτήτων της Γ' ΕΠΑΛ και της Β' ΕΠΑΣ.

H ΛΙΣΤΑ ΟΣΩΝ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B%CE%92%CE%9F9-%CE%A4%CE%97%CE%A6

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο για τον μητροπολίτη ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ

Ὑψιπέτης Ἀετός
Ὁ Μητροπολίτης
Δρυϊνουπολεως, Πωγωνιανῆς & Κονίτσης
ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ
(1922 – 1994)



Στὶς 12 Δεκεμβρίου 1994, ἀείμνηστος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κυρὸς ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ἀναχώρησε γιὰ τὴν αἰ­ωνιότητα. Καὶ παρ’ ὅτι πέρασαν κιόλας περισσότερα ἀπὸ δεκαοκτὼ χρόνια, ἡ μορφή του καὶ τὸ ἔργο του βρίσκονται πάντα στὴν ἐπικαιρότητα. Πολλοὶ ποὺ τὸν ἐγνώριζαν καὶ τὸν ἀγαποῦσαν, ἀλλὰ καὶ ὅσοι ἁπλῶς ἔχουν ἀκούσει χωρὶς νὰ τὸν ἔχουν συνατήσει ποτέ, θέλουν νὰ πληρο­φορηθοῦν γιὰ τὸν ἱερὸ ἄνδρα.
Βέβαια, τὶ καὶ ποιὸς ἦταν ὁ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ, ἵσως ποτὲ κανεὶς δὲν θὰ μπορὲσῃ νὰ παρουσιάσῃ. Ὅμως, ἐπειδὴ ἐπίμονα ζητοῦν νὰ μάθουν γι’ αὐ­τόν, ἀποφασίστηκε νὰ χαραχθοῦν λίγες σχετικῶς γραμμὲς ἀπὸ τὴν δραστηριότητά του ὡς Μητροπο­λί­του Δρυϊνουπόλεως, κυρίως ἀπὸ ὅσα διασώζει ἡ μνήμη καὶ σὰν «ἀντίδωρο» εὐγνω­μοσύνης, γιὰ ὅσα ἐκεῖνος μᾶς προσέφερε, ἀλλὰ καὶ σὰν χρέος ἀπέναντι στὴν Ἐκκλησία, στὸ Ἔθνος καὶ στὴν Βόρειο Ἤπειρο.
Τὰ ὅποια ἔσοδα αὐτοῦ τοῦ βιβλίου προσφέρον­ται ἀπὸ καρδιᾶς στὴν Σ.Φ.Ε.Β.Α., πού, παρὰ τὶς δυσκολίες τῶν καιρῶν, συνεχίζει νὰ ὑπερμαχῇ τοῦ Βορειοημπειρωτικοῦ, πιστὴ στὶς ὑποθήκες τοῦ μεγάλου καὶ ἀνεπανάληπτου Ἀρχηγοῦ της, τοῦ Μητροπολίτου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, στὸν ὁποῖο καὶ τὸ ἀφιερώνουμε μὲ ἀπέραντο σεβασμό, μὲ βαθειὰ ἀγάπη καὶ ἀνυπόκριτο θαυμασμό.
† Ὁ Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης ΑΝΔΡΕΑΣ


ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:
 
Ἱερὰ Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης
Μητροπολίτου Σεβαστιανοῦ 33
441 00 – ΚΟΝΙΤΣΑ
ΤΗΛ: 2655022747 - E-mail: imdpk@imdpk.eu και konitsam@gmail.com 

Τιμᾶται 5 €

Η Αδελφότητα Κερασοβιτών Πωγωνίου Αθήνας, τιμά το ολοκαύτωμα του Κεράσοβου, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Το Ολοκαύτωμα του Κερασόβου Πωγωνίου, τις 15 Αυγούστου 1944, ανήμερα της Παναγίας 

Το Κεράσοβο Πωγωνίου είναι ένα μικρό χωριό στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων, σε απόσταση περίπου πενήντα πέντε χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και είκοσι από το ιστορικό Καλπάκι, έδρα πλέον του νέου Δήμου Πωγωνίου. Είναι χτισμένο σε μια πανοραμική και επικλινή τοποθεσία στις βορειοδυτικές πλαγιές της οροσειράς του Κασιδιάρη, κάτω από την κορυφή του Προφήτης Ηλίας Κερασόβου. Απέναντί του δεσπόζουν οι υπώρειες της Μουργκάνας (όρη Τσαμαντά), οι οποίες συνεχίζονται στο αλβανικό έδαφος. Μαζί με τα χωριά Περιστέρι (Μέγγουλη), Στρατίνιστα, Ψηλόκαστρο (Κολοδαί), Δημόκορη, Λάβδανη, Κάτω Λάβδανη, Βραστοβά, Αγ. Μαρίνα, Καστανή (Καστάνιανη), Χαραυγή (Βάλτιστα), Κτίσματα (Αρίνιστα) συναποτελούν τη γεωγραφική και ιστορική ενότητα της Λάκκας Πωγωνίου ή Λάκκας του Μουχτάρ- Πασά. Δεν ήταν ποτέ μεγάλο ή πλούσιο χωριό και κύριες πηγές βιοπορισμού των κατοίκων του ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία και κυρίως, τα τελευταία χρόνια, τα εμβάσματα των εσωτερικών και εξωτερικών μεταναστών. Ο πληθυσμός του κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπερέβαινε τους διακόσιους πενήντα κατοίκους, ενώ σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι το χειμώνα δεν ξεπερνούν τους δέκα, όλοι τους σχεδόν υπερήλικες.
Στις 15 Αυγούστου 1944, ανήμερα της θρησκευτικής εορτής της Παναγίας, τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής κύκλωσαν και καταστρέψανε ολοσχερώς το χωριό αυτό. Τις ίδιες περίπου μέρες έκαψαν πλήρως ή μερικώς και άλλα χωριά της Λάκας Πωγωνίου. Στο Κεράσοβο όμως χάθηκαν είτε από τους κατακτητές είτε από τις κακουχίες συνολικά είκοσι οχτώ άνθρωποι, έντεκα από τους οποίους εκτέλεσαν ομαδικά τα κατοχικά στρατεύματα έξω από μια σπηλιά, γνωστή ως τότε με το όνομα «χτικιαρότρυπα», αφού εκεί αφήνονταν να πεθάνουν όσοι υπέφεραν στα παλιά τα χρόνια από τη φυματίωση («χτικιό»). Πρόκειται για μεγάλη απώλεια, αν σκεφτούμε ότι αναφερόμαστε ένα μικρό χωριό, με πενήντα περίπου σπίτια και όχι πάνω από διακόσιους πενήντα μόνιμους κατοίκους εκείνη την εποχή. Με το ακόλουθο κείμενο, προϊόν πολυετούς έρευνας σε αρχεία και μαρτυρίες, δεν  επιθυμούμε να φωτίσουμε ορισμένες όλες τις πλευρές των δραματικών εκείνων γεγονότων, δουλειά μάλλον εξειδικευμένων ιστορικών, αλλά να δώσουμε κάποια στοιχεία για το τι όντως συνέβη, τα οποία να αποτελέσουν αφορμή για περεταίρω έρευνα.

Σύμφωνα με τις πηγές η Ήπειρος συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση κατά των εισβολέων από τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 μέχρι την ημέρα που ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης εγκατέλειψε τα αιματοβαμμένα χώματά της (22 Οκτωβρίου 1944). Σε όλη τη διάρκεια του 1944 στην Ήπειρο υπήρξαν κάπου 12.000- 15.000 μόνιμοι αντάρτες (Ε.Λ.Α.Σ.- Ε. Ο. Ε. Α.). Ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με αριθμούς άλλων, κατά πολύ πλουσιότερων περιοχών. Η επαρχία Πωγωνίου εντάχθηκε σχεδόν καθολικά στις αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ. γιατί σχετικό προσανατολισμό είχαν οι πρωτοπόρες αντάρτικες ομάδες που εμφανίστηκαν εδώ, αυτές του δασκάλου και έφεδρου υπολοχαγού Κωνσταντίνου Ι. Ράπτη- Νεμέρτσικα (άνοιξη του 1942) και του Νικόλαου Έξαρχου- Πάκου (23- 24 Ιουνίου 1942). Την εποχή που εξετάζουμε, δηλαδή το καλοκαίρι του 1944, στην ευρύτερη περιοχή Πωγωνίου- Καλαμά- Φιλιατών έχει αναπτυχθεί ένα πλήρες σύνταγμα ανταρτών (15ο Σύνταγμα Πεζικού Καλαμά), με τρεις εμπειροπόλεμες μονάδες (Ι/15, ΙΙ/15, μικτό ελληνοαλβανικό τάγμα Φιλιατών- Τσαμουριάς) και μια ακόμα πιο πρόσφατα συγκροτημένη (ΙΙΙ/15). Από τον Ιούνιο του 1944 στο γειτονικό Ζαγόρι, έδρα της VI Ταξιαρχίας Πεζικού σταθμεύει το ΙΙ/27 τάγμα Κοζάνης (ανήκε στο 27 Σύνταγμα της IX Μεραρχίας Δυτικής Μακεδονίας), το οποίο αναφέρεται εδώ γιατί είχε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν.