Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Der Spiegel: Θέμα χρόνου το κούρεμα

«Mόνο θέμα χρόνου είναι μια νέα απομείωση του χρέους της υπερχρεωμένης Ελλάδας», παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Το Spiegel γράφει «Το ενδεχόμενο κουρέματος δεν ηχεί καθόλου ευχάριστα στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ προτιμά να μην συζητήσει καθόλου για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και ειδικά όχι πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου». Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, το Spiegel υπενθυμίζει τη χθεσινή δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι δεν «βλέπει» νέο κούρεμα, καθώς και ανακοίνωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα, με την οποία απέρριψε σχετικά σενάρια.

Φόροι πάνω από 5 δισ. ευρώ στα ακίνητα

Η «μόνιμη πηγή» των ακινήτων θα κλείσει και φέτος σημαντικό μέρος της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού, ενώ οι έχοντες ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, που θα υπαχθούν είτε στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» είτε στην πάγια για να αποπληρώσουν μέρος των 59 δισ. ευρώ, που είχαν εκτιναχθεί οι οφειλές έως το τέλος Ιουνίου, αναμένεται να αποσοβήσουν το διαγραφόμενο  ναυάγιό του.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να συνεισφέρουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους το εντυπωσιακό ποσό των 5,4 δισ. ευρώ στο δημόσιο κορβανά, στο οποίο συνυπολογίζεται το περίπου 1,1 δισ. ευρώ που κατέβαλαν για το «χαράτσι» του 2012 κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και ο ΦΠΑ του 2010 που ανέρχεται στο ποσό των περίπου 400 εκατ. ευρώ και τον οποίο πληρώνουν ακόμη οι 170.000 ιδιοκτήτες των οποίων η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Ένας στους πέντε επαγγελματίες δεν υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ

Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκινά σαφάρι ελέγχων

Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή η Τρόικα απαιτεί αυξημένους ελέγχους σε φορολογούμενους με μεγάλη πλούτο.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός εμφανίζει σοβαρές αδυναμίες καθώς οι εισπράξεις από φόρους και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί υπολείπονται των στόχων που προβλέπονται στο Μνημόνιο.
 Συγκεκριμένα, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2013 έπρεπε να υποβληθούν 2.462.125 δηλώσεις ΦΠΑ.
Ωστόσο, με βάση τα τελικά στοιχεία υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 1.931.456 δηλώσεις.
Δηλαδή 530.669 γύρισαν την «πλάτη» στην εφορία.