Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Φόβος, ανασφάλεια και οργή στα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου

 
ΚΤΙΣΜΑΤΑ
 Στο «έλεος» των εμπόρων ναρκωτικών, των ληστών και των στυγερών δολοφόνων οι λιγοστοί ακρίτες του Πωγωνίου.

Οργή, αγανάκτηση και θλίψη για το άτυχο, ηλικιωμένο ζευγάρι που βρέθηκε άγρια  δολοφονημένο  μέσα στο σπίτι του, αλλά κυρίως φόβο και ανασφάλεια, αισθάνονται οι κάτοικοι στα χωριά του Πωγωνίου, μετά το τελευταίο διπλό φονικό στα ακριτικά Κτίσματα και μιλούν για ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής.
Όσο και να προσπαθεί η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση να καθησυχάσει και να πείσει την τοπική κοινωνία, ότι υπάρχει αστυνόμευση στα σύνορα, τα απανωτά συμβάντα τον τελευταίο καιρό, άλλα μαρτυρούν.
Οι ληστείες, η διακίνηση ναρκωτικών, οι απειλές και οι δύο δολοφονίες του περασμένου Σαββάτου συνθέτουν το «σκηνικό» που βιώνουν συχνά πυκνά οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών τους τελευταίους μήνες, αποτέλεσμα της εμφανής  αποδυνάμωσης των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής.
Τα κρούσματα επιθέσεων είναι απανωτά, σε όλα τα χωριά του Πωγωνίου.
Μέχρι τώρα είχαμε ληστείες και διαρρήξεις, τώρα όμως και εγκλήματα.
Το θέμα της ασφάλειας μονοπωλεί τις συζητήσεις των λιγοστών εναπομείναντα κατοίκων.
Διατυπώνουν την αγωνία τους, λέγοντας πως νιώθουν ανυπεράσπιστοι, «γιατί όταν πέφτει η νύχτα δεν ξέρουν τι θα τους τύχει». Στα χωριά των συνόρων βρίσκονται τα περάσματα των λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Η αστυνομία δίνει καθημερινά «μάχη» με οπλισμένους Αλβανούς κακοποιούς, που επιχειρούν να «περάσουν» σε ελληνικό έδαφος μεγάλες ποσότητες χασίς. Τον τελευταίο χρόνο, εξάλλου, τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων μέσα στους οικισμούς ανησυχούν τους ακρίτες. Απανωτές διαρρήξεις έχουν καταγραφεί, στο Ζάβροχο, το Μαυρόπουλο και το Τεριάκι. Στην Αγία Μαρίνα, ένας Αλβανός κακοποιός, είχε μετατρέψει για δύο ημέρες σε ορμητήριο την εκκλησία, για τις κλοπές που διέπραξε σε σπίτια της περιοχής.
Στη Χαραυγή σημειώθηκαν τελευταία διαρρήξεις σε τέσσερα σπίτια.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, απέδωσε τα όσα συμβαίνουν στα χωριά του Δήμου, κυρίως στην ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής.
«Χάθηκε το αίσθημα της ασφάλειας. Ο κόσμος δεν έχει κουράγιο. Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν τα στρατιωτικά φυλάκια και οι αστυνομικοί σταθμοί, που λειτουργούσαν στο Καλπάκι, το Κεφαλόβρυσο, τα Δολιανά, τα Κτίσματα, τον Παρακάλαμο και την Πωγωνιανή. Σήμερα, υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα στο Δελβινάκι, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες της περιοχής μας.
Οι συνοριοφύλακες, που διορίστηκαν με σκοπό να περιπολούν στα σύνορα, έχουν αποσπαστεί κάποιοι στα Γιάννενα για ανάγκες της Υπηρεσίας και οι άλλοι στον Έβρο. Η περιοχή δεν έχει την αστυνομική δύναμη που θα έπρεπε και χρειάζεται. Ένα μεγάλο θέμα είναι το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα της αστυνομίας είναι ασυντήρητα. Πολλές φορές, εμείς ως Δήμος, συνδράμαμε οικονομικά για να συντηρηθούν, ώστε να περιπολούν και να νιώθουμε μια σχετική ασφάλεια».
Το θέμα της εγκληματικότητας στην περιοχή έχει απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πωγωνίου, έχει υιοθετήσει και σχετικά ψηφίσματα.
«Πριν από έναν μήνα, είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, η οποία όμως αναβλήθηκε. Θα τού θέταμε και το ζήτημα της αστυνόμευσης. Μας διαβεβαίωσαν ότι, θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον υπουργό. Ακόμη περιμένουμε» σημειώνει.
Οι κάτοικοι έχουν ένα επιπλέον λόγο να ανησυχούν, καθώς πριν από τέσσερις μήνες, με απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης, άνοιξαν οι πόρτες των φυλακών για 2.000 κακοποιούς και το πρώτο πέρασμά τους προς την Ελλάδα είναι τα χωριά του Πωγωνίου.

Εμφανώς θορυβημένος από την κατάσταση είναι και ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Βασίλης Μάτσιας, ο οποίος ζει στα Κτίσματα, μεταξύ των άλλων τονίζει ότι «οι μόνοι που νιώθουν ασφαλείς στα χωριά, στην περιοχή μας, είναι οι κακοποιοί. Από προχθές το βράδυ, ζούμε εφιάλτη για τα μέτρα και τα δεδομένα της περιοχής. Είχαμε μπαράζ ληστειών και διαρρήξεων, τώρα είμαστε μπροστά σε τραγικά γεγονότα. Αυτό δεν είναι κατάντημα, είναι εθνικός εξευτελισμός. Το Κράτος δεν μπορεί να προστατεύει την ζωή του πολίτη».
Ο δήμαρχος Πωγωνίου μπροστά στην σοβαρότητα της κατάστασης συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθησαν δυο ημεδαποί για παράνομη θήρα και οπλοχρησία

Συνελήφθησαν προχθές (11-05-2013) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 37 και 34 ετών, για παράνομη θήρα και οπλοχρησία.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο δράστες προχθές το πρωί στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ επέβαιναν σε Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, έκαναν χρήση αεροβόλου όπλου, πυροβολώντας και σκοτώνοντας πουλιά που υπήρχαν στην λίμνη.
Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε το ανωτέρω όπλο, ιδιοκτησίας του 37χρονου, το οποίο έφερε σιγαστήρα και σκοπευτική διόπτρα καθώς και γεμιστήρα με οκτώ (8) μεταλλικές βολίδες.
Προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Συνελήφθησαν σε διαφορετικές περιπτώσεις δύο ημεδαπές για παραβίαση σφραγίδας που έθεσε η Αρχή στη Λούτσα Πρεβέζης

Συνελήφθησαν, σε διαφορετικές περιπτώσεις, χθες (12-05-2013) το μεσημέρι στη Λούτσα Πρεβέζης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου, δύο 29χρονες ημεδαπές, για παραβίαση σφραγίδας που έθεσε η Αρχή.
Ειδικότερα, οι συλληφθείσες κατελήφθησαν να λειτουργούν ως προσωρινά υπεύθυνες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καντίνα και ψαροταβέρνα), έχοντας παραβιάσει τη σφράγιση καταστήματος που είχε επιβληθεί από τον Δήμο Πάργας.  
Επίσης, αναζητούνται προκειμένου να συλληφθούν στα όρια του αυτοφώρου οι ιδιοκτήτες των παραπάνω καταστημάτων, οι οποίοι κατά τον έλεγχο απουσίαζαν.
Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου Πρέβεζας.

Ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στην παραμεθόρια περιοχή ζητούν Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Πωγωνίου

Περιφέρεια και Δήμος Πωγωνίου, θα προχωρήσουν σε κοινή παρέμβαση προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων της παραμεθόριας περιοχής του Πωγωνίου.
Η απόφαση πάρθηκε σήμερα, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, αντιπροσωπεία του Δήμου Πωγωνίου, με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Κώστα Καψάλη και αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχους, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους, οι οποίοι του εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στα όρια του Δήμου, με αποκορύφωμα τη ληστεία και τη δολοφονία ηλικιωμένου ζευγαριού το βράδυ του Σαββάτου στην Τοπική Κοινότητα Κτισμάτων.
Βασικά αιτήματα που θέτουν φορείς και κάτοικοι, είναι η επιστροφή όλων των συνοριακών αστυνομικών που έχουν αποσπαστεί στον Έβρο και σε άλλες υπηρεσίες, η επάνδρωση των στρατιωτικών φυλακίων και η επαναλειτουργία των Αστυνομικών Σταθμών.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι μαζί με το Δήμαρχο θα ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό κ. Ν. Δένδια, θέτοντας ως πρώτο αίτημα την επαναφορά των αποσπασμένων αστυνομικών στις θέσεις τους. «Οι καταστάσεις είναι δύσκολες και δεν πάει άλλο. Εμείς οι Ηπειρώτες είμαστε κόσμος συντηρητικός, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στο κράτος, αλλά δεν πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως φτωχούς συγγενείς», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος ζήτησε να ληφθεί μέριμνα και για τον έλεγχο όλων όσων κυκλοφορούν στην περιοχή της Ηπείρου, χωρίς τα νόμιμα νομιμοποιητικά έγγραφα. «Είτε Αλβανοί είναι, είναι οτιδήποτε άλλο, οι εγκληματίες, είναι εγκληματίες και πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να δοθεί το δικαίωμα στους πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς φόβο και προβλήματα», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην Αστυνομία, «που με τα λίγα μέσα που διαθέτει κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα». Τέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια των δύο αδικοχαμένων συμπατριωτών μας.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι το στυγερό έγκλημα που έγινε στα Κτίσματα απέδειξε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή του Πωγωνίου.
«Ζητούμε το αυτονόητο. Να επιστρέψουν οι συνοριακοί στο χώρο που διορίστηκαν, να επανδρωθούν τα φυλάκια και να επαναλειτουργήσουν οι αστυνομικοί σταθμοί. Περιφέρεια και Δήμος Πωγωνίου μαζί με την Αστυνομική Διεύθυνση θα παλέψουν για να επαναφέρουν το αίσθημα της Ασφάλειας στην περιοχή, το οποίο δυστυχώς έχει χαθεί και αυτό το είναι σημαντικό», είπε ο Δήμαρχος.
•Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης επικοινώνησε με το Γραφείο του Υπουργού, από το οποίο αναμένει απάντηση για την ημέρα συνάντησης του κ. Δένδια με τον ίδιο και το Δήμαρχο Πωγωνίου.
•Να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει ήδη ζητήσει ενημέρωση και για τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην παραμεθόρια περιοχή της Π.Ε. Θεσπρωτίας, τα οποία επίσης πρόκειται να θέσει στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Τριήμερη προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 30χρονος Αλβανός για τη δολοφονία στα Κτίσματα

Τριήμερη προθεσμία ζήτησε και  πήρε για να απολογηθεί από τον ανακριτή, ο 30χρονος Αλβανός, που κατηγορείται ότι το βράδυ του Σαββάτου δολοφόνησε ζευγάρι στα Κτίσματα Πωγωνίου.

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Πωγωνίου στην Περιφέρεια Ηπείρου

Φωτό: Andreas Tsouvalis


Φωτό: Andreas Tsouvalis

Φωτό: Andreas Tsouvalis

Φωτό: Andreas Tsouvalis

Φωτό: Andreas Tsouvalis

Φωτό: Andreas Tsouvalis

Φωτό: Andreas Tsouvalis
Με την παρουσία πλήθους κατοίκων του ακριτικού Πωγωνίου, φορέων της περιοχής και της Δημοτικής Αρχής Πωγωνίου πραγματοποιήθηκε σήμερα δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου, για τα ελλιπή μέτρα αστυνόμευσης.
Βασικό αίτημα των διαμαρτυρομένων κατοίκων η ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στην παραμεθόρια περιοχή.
Η ληστεία και η δολοφονία ηλικιωμένου ζευγαριού το βράδυ του Σαββάτου στην Τοπική Κοινότητα Κτισμάτων ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 και ώρα 20:00, με θέμα την εγκληματικότητα στην περιοχή μας

Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67 παρ. 5  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε σε  ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί  σήμερα  Δευτέρα  13 – 5 -  2013   και ώρα  20.00.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  KAΛΠΑΚΙ  και στην αίθουσα συνεδριάσεων  του  Δημοτικού Συμβουλίου (Παιδικός Σταθμός).
ΜΟΝΟ  ΘΕΜΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Συζήτηση για την εγκληματικότητα στην περιοχή του Δήμου Πωγωνίου
ΣΗΜ.:  Η συνεδρίαση είναι κατεπείγουσα για το λόγο της πρόσφατης στυγερής δολοφονίας στην Τ.Κ. Κτισμάτων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ

Εκδήλωση για την επέτειο αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στο Δελβινάκι Πωγωνίου, την Κυριακή 19 Μαΐου 2013



ν Δελβινακί τ 8 Μαου2013 
 ριθ.  Πρωτ. 24
 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ   164η
ΘΕΜΑ: Βόρειος πειρος, Γ λληνική

            γαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ !
-Α-
    Συμπληρώνεται φέτος μι κατονταετία (1913-2013) π τν βίαιη προσάρτηση τς Βορείου πείρου στ νεοσύστατο, τότε, κρατίδιο τς λβανίας. Αστροουγγαρία κα ταλία τάχθηκαν ναντίον τς δέας ν πάρχ Μεγάλη λλάδα στν χρο τς Βαλκανικς.  τσι, μ τ λεγόμενο «Πρωτόκολλο τς Φλωρεντίας», ο περιοχς Χειμάρρας, ργυροκάστρου, Κορυτσς κα γίων Σαράντα, νσωματώθηκαν στν λβανία, πο χωρς ν χ πολεμήσει τν Τορκο κατακτητή, γινε ξαφνικά ... κράτος. Συμπαγες λληνικο πληθυσμοί, ο ποοι γωνίστηκαν γι τν λευθερία τους κα πότισαν μ τ αμα τους τν γ τν πατέρων τους, βρέθηκαν κάτω π καινούργιους δυνάστες, τος λβανούς, πο ταν, λίγο ργότερα, θ δείξουν τ πραγματικ πρόσωπό τους, θ ποδειχθον πολ χειρότεροι π τος Τούρκους.
-Β-
   Μέσα σ’ ατ τ κατ χρόνια γινε πραγματικ κοσμογονία παντο. λοι ο λαο καναν μεγάλα κα ποφασιστικ βήματα πρς τν πρόοδο κα τν πολιτισμό. Δυ παγκόσμιοι πόλεμοι σημάδεψαν τν 20 αἰῶνα, δυ πόλεμοι, πο φεραν τ πάνω - κάτω, νατρέποντας θη κα θιμα, κα κοινωνικς δομές, στς ποες ζοσαν μέχρι τότε ο νθρωποι, κυρίως στν Ερώπη. λλ ο Βορειοηπειρτες συνέχιζαν ν βιώνουν τν λβανικ τραχύτητα κα τυραννία, ν λλάδα, πο ζοσε τ δρμα το θνικο διχασμο, βλεπε τ κόμματα ν λληλοσπαράζωνται, χωρς ν μπορ ν προσφέρ κάποια βοήθεια οσιαστική. Πραγματικά, τ 1913 ταν κατάπικρο γι τν κατάφωρα δικημένη Βόρειο πειρο.
-Γ-
  λλ ν πο πέρασαν κιόλας κατ χρόνια π τ φοβερ κενο 1913. Πολλ λλαξαν, λλα πρς τ καλλίτερο κι’ λλα πρς τ χειρότερο. μως, δύο πράγματα - ρνητικ πωσδήποτε - παραμένουν σταθερ στν σημεριν πραγματικότητα. Τ να εναι παγερ διαφορία τς Μητέρας Πατρίδος γι τ Βορειοηπειρωτικό. Τ δεύτερο εναι - κα τ λέμε μ θλίψη βαθειά - διχασμς πο χει ξεσπάσει τ τελευταα χρόνια νάμεσα στν Βορειοηπειρωτκ γεσία.
   Παρακολουθντας στεν τς ξελίξεις βλέπω, τι λλαδικ γεσία δν χει μι συγκεκριμένη κα σαφ θέση γι τ θνικ ατ θέμα. Σπανίως κος τς λέξεις «Βόρειος πειρος». Κι’ ατ ταν ο κυβερνντες στν γείτονα συνεχς  προκαλον μ τν να μ τν λλο τρόπο, κι’ ταν ο περιβόητοι «Τσάμηδες» γείρουν θορυβωδς παράλογες κα ξωφρενικς ξιώσεις. Μπερίσα προκάλυπτα μιλάει γι τν «μεγάλη λβανία» κα μες δν μπορομε ; δν θέλουμε ; (δν γνωρίζω, Θες γνωρίζει) ν προφέρουμε τς λέξεις «Βόρειος πειρος». δ, ο Παλαιστίνιοι κα ο Κορδοι, πο βρίσκονται πέναντι σ σχυρ κράτη, δν παύουν ν γωνίζωνται κα ν μάχωνται γι τν θνική τους ποκατάσταση. Κα μες, λλοίμονο, μοιάζουμε σν τος ... «φτωχος συγγενες», πο φοβονται μήπως κάποιοι τος μαλώσουν ...
-Δ-
  Τ χειρότερο, μως, εναι διχασμς πο χει ξεσπάσει στος κόλπους τς Βορειοηπειρωτικς γεσίας τος τελευταίους καιρούς. Βέβαια, π τ πανάρχαια χρόνια ο λληνες δύσκολα τ «ερισκαν» μεταξύ τους. Τρωϊκς πόλεμος, ο πίγονοι το Μεγάλου λεξάνδρου, γώνας το 1821, γι ν παραλείψουμε κι’ λλες νάλογες περιπτώσεις, δειξαν πόση ζημι προκαλε στ θνικ ζητήματα διχασμός. ν, ντίθετα, νότητα κα μοψυχία δημιουργον, κυριολεκτικά, θαύματα. Δν μφισβητομε τν φιλοπατρία κανενός. Εναι, μως, νάγκη ν μονοιάσουν ο δελφο Βορειοηπειρτες, γιατ ο καιρο πο ρχονται εναι δύσκολοι κα ο μέρες διαίτερα «πονηρές».
-Ε-
    Μητρόπολή μας θ τιμήσ κα φέτος τν Ατονομιακ γνα τς Βορείου πείρου. Τν Κυριακή, 19 Μαου 2013, στ ρωϊκ Δελβινάκι, θ τελεσθ ρχιερατικ Θεία Λειτουργία κα τ μνημόσυνον τν πρωτεργατν κα τν γωνιστν τς Ατονομίας. Κατόπιν θ ψαλ τρισάγιο στν τάφο το Δρυϊνουπόλεως ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, θ πακολουθήσ μιλία το Σεβ. Μητροπολίτου κ. νδρέου κα κδήλωση θ κλείσ μ τν ερηνικ πορεία μέχρι τ ρον, που θ ψαλ τρισάγιο, θ κατατεθ στέφανος κα θ ναγνωσθ πρς γκριση σχετικ ψήφισμα, ν θ ψαλ θνικς μνος. Θ σς περιμένω λους.  
Διάπυρος εχέτης ν Χριστ ναστάντι

Ο   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+  Δρυϊνουπλεως, Πωγωνιανς κα Κοντσης
Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ