Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Μειώνονται κατά 25% οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών

Λιγότερες  αποσπάσεις σε διοικητικές θέσεις και μόνο από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που  πλεονάζουν, προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μόνο  η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών από την επόμενη σχολική χρονιά δεν αρκεί  για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν λόγω των μειωμένων προσλήψεων  αναπληρωτών (από 12.000 φέτος σε 2.000).
Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστούν οι  συνταξιοδοτήσεις στο τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους, τις οποίες η αρμόδια  Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας υπολογίζει στις 3.500 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση  (άλλες 2.500 στην πρωτοβάθμια), καθώς και οι παραιτήσεις που δηλώνονται πριν από  την έναρξη του επόμενου έτους.
Από την πλευρά του βέβαια, ο γ.γ. της ΟΛΜΕ κ.  Θέμης Κοτσυφάκης εκτίμησε ότι «με την αύξηση του ωραρίου θα προκύψουν 9.750  θέσεις εκπαιδευτικών, ενώ θα γίνουν και απολύσεις μονίμων και 10.000  αναπληρωτών».
Πάντως, το υπουργείο θα προχωρήσει και σε μείωση κατά 25% των  αποσπάσεων. Φέτος, αποσπάστηκαν από το σχολείο τους σε διοικητικές θέσεις 3.712  εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 3.412 στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου  Παιδείας  και σε περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι υπόλοιποι σε άλλα υπουργεία,  βουλευτικά γραφεία και μητροπόλεις.
Οι αποσπάσεις θα γίνουν από ειδικότητες που  πλεονάζουν μετά την αύξηση του ωραρίου (καθηγητές πληροφορικής, γυμναστές, ξένων  γλωσσών, μαθηματικοί και θεολόγοι).

Ληξιπρόθεσμες και αποπληρωμή χαρατσιού για Ιούνιο

Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ από όπου το Δημόσιο αναμένει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος και 2,74 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2016.
Επίσης τον Ιούνιο θα ξεκινήσει και η αποπληρωμή των δόσεων για το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων, από το οποίο το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει επίσης σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.
Ειδικό Τέλος
Το «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του έτους 2013 θα κληθούν να το πληρώσουν περίπου 5.000.000 νοικοκυριά που εμφανίζονται να κατέχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία.
Το «χαράτσι» του 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.
Εξαιρούνται του τέλους:
Μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ή στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, ή στο λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων ή τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης και κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει το τέλος είχαν μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους.
Άνεργοι που επιδοτήθηκαν (λόγω τακτικής επιδότησης) από τους παραπάνω φορείς ή λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον από τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ρεύματος.
Ειδικές περιπτώσεις προσώπων για τα οποία έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, ύστερα από υποβολή αιτήματός τους στη ΔΟΥ.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Τον Ιούλιο αναμένονται να καταφτάσουν τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το έτος 2012, ενώ από 1η Ιουνίου θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση της «ύστατης ευκαιρίας» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΟΥ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν με την τρόικα η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που έχουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Η δυνατότητα που δίνεται είναι η εξόφληση των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ: Την Κυριακή του Πάσχα, θα τελεστεί ο Εσπερινός της Αγάπης, ώρα 7:00 μ.μ.

Την Κυριακή του Πάσχα, ώρα 7:00 το απόγευμα θα τελεστεί ο Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Μονή Σωσίνου.

Στο μισό μειώνεται από το καλοκαίρι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων

Μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το καλοκαίρι προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωση του στο «Έθνος της Κυριακής».
Ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί στο 4% από 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 και στο 5% από 10% για το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ. Έτσι αν κάποιος αγοράσει ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ, θα καταβάλει για φόρο μεταβίβασης 7.300 ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα πληρώσει 14.600 ευρώ.
Το όφελος βέβαια για τους ιδιοκτήτες θα εξαρτηθεί και από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα εξισορροπήσει τις αντικειμενικές αξίες μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, ωστόσο θα υπάρξουν και περιοχές όπου θα κινηθούν ανοδικά.
«Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς», δηλώνει ο υπουργός προσθέτοντας ότι «οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα».
Η νέα ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, θα συνδυασθεί με τις επικείμενες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Στα 10 - 11 λεπτά την Κιλοβατώρα οι νέες ταρίφες των φωτοβολταϊκών

Έτοιμη προς υπογραφή είναι η υπουργική απόφαση με την οποία το ΥΠΕΚΑ θα ορίσει τις νέες εγγυημένες τιμές για τα καινούργια φωτοβολταϊκά. Εάν δεν ανακοινωθεί σήμερα, θα πάει, λόγω Πάσχα, την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, όπως ανέφερε στο energypress αρμόδιος παράγοντας, «ο κύβος ερρίφθη».
Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η υπουργική απόφαση κινείται στο πλαίσιο της σχετικής γνωμοδότησης που είχε εκδώσει (χωρίς να ανακοινωθεί) η ΡΑΕ στα μέσα Μαρτίου και οδηγεί σε δραματική μείωση των εγγυημένων τιμών. «Οι νέες ταρίφες βρίσκονται μέσα στη διακύμανση τιμών που προτείνει η ΡΑΕ» δηλώνεται χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, υποστηρίζει ότι οι εγγυημένες τιμές θα πρέπει να εξασφαλίζουν  απόδοση μετά φόρων σε τρέχουσες τιμές (after-tax nominal project IRR) που να μην υπερβαίνει το 13% για φωτοβολταϊκά σε στέγες και το 10% με 12% για όλους τους υπόλοιπους φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να αφορούν τα μικρότερα έργα.

Πρόβλημα χωρίς λύση η λειτουργία των σφαγείων στο Δήμο Πωγωνίου

Μήνυμα Καχριμάνη στο Δήμο Πωγωνίου να προχωρήσει τις απαιτούμενες εργασίες εκσυγχρονισμού

Καθοριστική και κρίσιμη για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή του Πωγωνίου αναμένεται η ερχόμενη Τετάρτη 8 Μαΐου όπου πραγματοποιείται η επαναληπτική δημοπρασία για το σφαγείο του Κεφαλοβρύσου.
Ο Δήμος Πωγωνίου επιχειρεί εδώ και αρκετούς μήνες να θέσει σε επαναλειτουργία τόσο το σφαγείο του Κεφαλοβρύσου όσο και αυτό του Παρακαλάμου, όμως οι προσπάθειες μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες.
Το ζήτημα της προσωρινής έστω επαναλειτουργίας του σφαγείου Κεφαλοβρύσου τέθηκε στη συζήτηση που είχαν την Τρίτη στην Περιφέρεια Ηπείρου με τον Αλ. Καχριμάνη, από τον Δήμαρχο Κ. Καψάλη και αντιπροσωπεία του Δήμου Πωγωνίου.
Ωστόσο, από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής τονίστηκε πως παρήλθε το χρονικό διάστημα των τριών μηνών που είχε δοθεί ως διορία για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και συμπληρωματικές εργασίες στο σφαγείο, χωρίς αυτές να έχουν ξεκινήσει.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζήτηση λόγω της περιόδου του Πάσχα, έγινε επανέλεγχος από την Κτηνιατρική, όμως και πάλι διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση ελέγχου.
Ο Αλ. Καχριμάνης κράτησε αποστάσεις από το θέμα λέγοντας πως θα πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές της Ε.Ε., για να μην υπάρξουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν απαιτούνται πολλά χρήματα για τις παρεμβάσεις στο σφαγείο του Κεφαλοβρύσου.
«Είναι υποχρέωση του Δήμου να προχωρήσει στις εργασίες και πιστεύω ότι τελικά θα βρουν τον τρόπο να το κάνουν», σημείωσε.
Ωστόσο, είναι υπαρκτή η συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με το εάν η περιοχή μπορεί να «σηκώσει» το βάρος της λειτουργίας δύο σφαγείων με βάση τη μειωμένη κίνηση, επομένως εάν θα ήταν προτιμότερο να λειτουργήσει το ένα από τα δύο.
«Θεωρούμε ότι μπορούν να δουλέψουν και τα δύο, ίσως εκ περιτροπής, δύο μέρες το ένα σφαγείο και δύο το άλλο, για να μειωθεί και το κόστος των μεταφορικών. Επίσης και στο σφαγείο της Κόνιτσας θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις με λίγα χρήματα, αλλά το πρόβλημα είναι η δεινή οικονομική κατάσταση των Δήμων και η αδυναμία τους να βρουν χρήματα για τέτοιες παρεμβάσεις», κατέληξε ο Αλ. Καχριμάνης.

Καλό Πάσχα!!!