Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΓΚΟΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ: Ευχές για το Πάσχα


Σας εύχομαι το Αναστάσιμο μήνυμα της Ελπίδας και η Δύναμη του Κυρίου να χαρίζει σε όλους υγεία, ευτυχία και αληθινά χαμόγελα.
Το Αναστάσιμο φως να λαμπρύνει τις καρδιές μας και να μας οδηγήσει στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και της δημιουργίας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Γκόγκος Χρήστος
Αντιδήμαρχος Πωγωνίου

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι δράσεις και οι έλεγχοι στην Περιφέρεια Ηπείρου, για την παράνομη κατοχή και εμπορία κροτίδων, βεγγαλικών κ.λπ. απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών, εν όψει των εορτών του Πάσχα

Ακόμη δύο (2) συλλήψεις, μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε κατάστημα και περίπτερο, στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Οι πολίτες και ιδίως οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι κροτίδες και τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα
Οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, εν όψει των εορτών του Πάσχα, εντατικοποιούν τις δράσεις και τους ελέγχους, για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαινόμενο της παράνομης κατοχής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κ.λ.π. απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών.
Σε διαδοχικούς στοχευμένους ελέγχους σε κατάστημα και περίπτερο χθες (01-05-2013), στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο (2) ακόμη ημεδαποί (ένας άνδρας και μία γυναίκα), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για παράνομη εμπορία και διάθεση κροτίδων και παιδικών αθυρμάτων.
Αναλυτικότερα, αρχικά χθες το μεσημέρι, συνελήφθη μία 35χρονη ημεδαπή, διότι μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα με είδη δώρων, κατελήφθη αυτή ως προσωρινά υπεύθυνη, να διαθέτει προς πώληση συνολικά (205) κροτίδες. Παράλληλα, αναζητείται για να συλληφθεί ο 32χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος.
Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη ένας 49χρονος ημεδαπός, διότι μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τους αστυνομικούς σε περίπτερο ιδιοκτησίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (69) συσκευασίες με παιδικά αθύρματα - πυροτεχνήματα, τα οποία κατείχε και εμπορεύονταν χωρίς να έχει εφοδιαστεί με την απαραίτητη άδεια από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Μαθαίνω να αντιμετωπίζω τις φωτιές

Νέο Ε9 για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων

H επιβολή του νέου φόρου εξελίσσεται σε μια δύσκολη εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο

Νέο έντυπο για το Ε9 ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για όλους τους ιδιοκτήτες εκτάσεων εκτός σχεδίου πόλεως. Στόχος να πιαστούν στην «τσιμπίδα» του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ του χρόνου, όλοι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ακόμη και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Οι υπόχρεοι πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Ε9 μέχρι τις 31 Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (θα αντικαταστήσει το Έκτακτο τέλος και τον ΦΑΠ) δεν θα εξαιρεθεί κανέναν ακίνητο, ούτε τα αγροτεμάχια που ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ ο στόχος που απαιτεί η τρόικα είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 3-3,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αναστέλλεται η καταβολή δόσης από κτηνοτρόφους για δάνεια

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 θα μπορούν να πληρώσουν κτηνοτρόφοι τη δόση που ήταν προγραμματισμένο να καταβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012 αρκεί να γίνουν δεκτές οι σχετικές αιτήσεις που μπορούν να υποβάλουν στις τράπεζες έως το τέλος Ιουνίου.
Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση που υπεγράφη τη Μ. Πέμπτη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών έχει ως εξής:
Υπογράφηκε σήμερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί την υπ’ αριθ. πρωτ. 2/3203/0025/28.03.2011 (ΦΕΚ Β’ 820) Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών για τη «Ρύθμιση εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο οφειλών δυνάμει της αριθ. 2/73821/0025/14.12.2007 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που απορρέουν από δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, των οποίων η εκμετάλλευση ή η επιχείρηση βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια».

Eurostat: Το 46% του εισοδήματος των Ελλήνων καταλήγει σε φόρους

Το 46% του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών το 2013 θα καταλήξει, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, σε φόρους.
Αυτό το ποσοστό αποτελεί ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Σουηδία να έχει την πρωτιά, αφού οι Σουηδοί θα δώσουν σε φόρους το 56,6% του εισοδήματός τους.
Η Ελλάδα με το 46% κατατάσσεται στην ενδέκατη θέση μετά το Βέλγιο (53,7%), τη Δανία (55,6%), τη Γερμανία (47,5%) την Ισπανία (52%), την Ολλανδία (52%), την Αυστρία (50%), την Πορτογαλία (53%), τη Σλοβενία (50%) και τη Φινλανδία (51,1%).
Ο φόρος επί του εισοδήματος των φυσικών προσώπων στην Ελλάδα αυξήθηκε από 45% το 2000 σε 49% το 2012 και πέφτει, σύμφωνα με τα στοιχεία, στο 46% για το 2013.
Αυτά την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 από 44,8 το 2000 έπεσε σε 38,1% το 2012 και αυξήθηκε στο 38,3% το 2013 και στην Ευρωζώνη από 47,1% το 2000 σε 43,1% το 2012 και σε 43,3% το 2013.
Στο μεταξύ, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν στην Ελλάδα από 34,6% το 2000 σε 31,7% το 2010 και αυξήθηκαν σε 32,4% το 2011.
Στην ΕΕ από την άλλη πλευρά παρατηρείται μείωση από 40,4% σε 38,3% το 2010 και αύξηση σε 38,8% το 2011 και στην Ευρωζώνη από 40,9% το 2000 σε 39% το 2010 και σε 39,5% το 2011.

Έως τις 15 Μαΐου οι διορθώσεις για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Διορία μέχρι τις 15 Μαΐου 2013 έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις στα στοιχεία των ηλεκτροδοτούμενων χώρων τους.
Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε πως, ενόψει του υπολογισμού του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) έτους 2013, όσοι πολίτες έχουν εντοπίσει λάθη σε στοιχεία ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου (επιφάνεια, τιμή ζώνης, παλαιότητα) πρέπει να υποβάλουν στον αρμόδιο δήμο αίτημα διόρθωσής τους μέχρι την 15η Μαΐου 2013.
Αντίστοιχα, οι δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται στην αποστολή καταστάσεων με τα ορθά στοιχεία των ακινήτων (τιμή ζώνης, τετραγωνικά μέτρα, παλαιότητα) στο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι την 31η Μαΐου.

Ύποπτο το 8% των συντάξεων σε χήρες που δίνει το Δημόσιο

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις διασταυρώσεις των μητρώων του υπουργείου Εσωτερικών με το μητρώο του Ταμείου Δημοσίου, παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας και στην οποία συμμετείχαν, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Στρατής Μαραγκός και ο γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Χρήστος Ντούσκας.
Οι «ύποπτες» συντάξεις αντιστοιχούν στο 8% του συνόλου των συντάξεων λόγω θανάτου που χορηγεί το Δημόσιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η σχετική λίστα παραδόθηκε ήδη στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγησή του με αυτοπρόσωπους ελέγχους από την αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και αν χρειαστεί να αναληφθούν νομικές ενέργειες.
Οι διασταυρώσεις των στοιχείων στις συντάξεις αιτία θανάτου πραγματοποιούνται σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Πρόκειται για 499.803 συντάξεις, εκ των οποίων οι 265.692 χορηγούνται από το ΙΚΑ, οι 119.823 από το Δημόσιο και 114.288 συντάξεις από τον ΟΑΕΕ. Εκκρεμεί η τελευταία απογραφή των συνταξιούχων αιτία θανάτου του ΙΚΑ, η οποία και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr

Η «επόμενη μέρα» για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Περίπου 10% από τους ανασφάλιστους οδηγούς έσπευσαν να ασφαλιστούν

Μπορεί βέβαια τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην είναι ικανοποιημένοι με βάση τη μέχρι τώρα πορεία των πληρωμών στα ανασφάλιστα οχήματα, ωστόσο όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε μόνο στον πρώτο γύρο και πως η υπόθεση θα έχει συνέχεια.
Με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μόλις γύρω στους 100.000 ανασφάλιστους οδηγούς (ποσοστό περίπου 10%) έσπευσαν να ασφαλιστούν, ενώ οι υπόλοιποι δεν προέβησαν σε καμία απολύτως ενέργεια.
Όσο βέβαια και αν το ποσοστό συμμόρφωσης προς τον νόμο είναι πολύ χαμηλό, κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει αμελητέο γεγονός την υπογραφή εκατό χιλιάδων νέων συμβολαίων, και μάλιστα μόνο σε πρώτη φάση.
Και αυτό γιατί αναμένεται να υπάρξει και συνέχεια. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι μεταξύ των υπόλοιπων κατόχων ανασφάλιστων οχημάτων υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι οφείλουν και άλλα ποσά στο ελληνικό δημόσιο για διαφορετικούς λόγους. Έτσι, είναι πολύ πιθανό οι συγκεκριμένοι οφειλέτες να αναμένουν πως το κονδύλι των απλήρωτων ασφαλίστρων θα ενσωματωθεί στις άλλες οφειλές και το συνολικό ποσό θα ρυθμιστεί μέσα από σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Στον αέρα χιλιάδες αυθαίρετα – «Κατεδάφισε» το νόμο το Συμβούλιο της Επικρατείας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής, της Φθιώτιδος, Θεσπρωτίας

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν τα δημόσια έσοδα μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παπακωνσταντίνου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες που μπήκαν στη ρύθμιση έχουν δικαίωμα να προσφύγουν και να ζητήσουν πίσω τα λεφτά τους ενώ την ίδια ώρα το κράτος δε θα μπορεί να εισπράξει και τις υπόλοιπες δόσεις. Μέχρι τον Μάρτιο του 2013 είχαν ολοκληρωθεί 310.000 και έχουν εισπραχθεί 801.649 εκ. ευρώ. Το υπόλοιπο των δόσεων που εκκρεμούν ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια και οι υπό επεξεργασία αιτήσεις φθάνουν στο ποσό του 1,319 δισεκατομμυρίου. Επί της ουσίας τα 2,7 δις ευρώ που υπολόγιζε να εισπράξει το κράτος κινδυνεύουν να χαθούν.

Παρατείνεται για ένα εξάμηνο η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας

Παρατείνεται για ένα εξάμηνο η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας των οποίων το σχετικό συνταξιοδοτικό δικαίωμα έληξε ή πρόκειται να λήξει έως τις 31/10/2013.
Η παράταση αφορά συνταξιούχους για τους οποίους εκκρεμεί εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), ενώ κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν λάβει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει τους συνταξιούχους του λόγω αναπηρίας ότι κατ' εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 66 του Ν. 4144/2013, εφόσον εκκρεμεί εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α., η καταβολή της σχετικής σύνταξης μπορεί να παραταθεί για ένα εξάμηνο, με την προϋπόθεση ότι θα παρατείνεται αυτοδίκαια για έξι μήνες από τη λήξη τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, η καταβολή των συντάξεων θα είναι μηνιαία, ενώ για την παράταση δεν απαιτείται καμιά ενέργεια από μέρους των συνταξιούχων.
Η πρώτη καταβολή θα αφορά το χρονικό διάστημα από 1/5/2013-30/6/2013 για τις εκκρεμείς περιπτώσεις και θα γίνει στις 30/5/2013.
Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της χορήγησης των συντάξεων λόγω αναπηρίας εξακολουθεί να παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Έλεγχοι για την καταπολέμηση του παρεμπορίου στα Ιωάννινα και την Πρέβεζα

Για την καταπολέμηση του παρεμπορίου από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων σε συνεργασία με προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι προχθές (30-04-2013) το απόγευμα στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων και συνελήφθη ένας υπήκοος Γκάμπιας, για παράνομη κατοχή εμπορευμάτων παρεμπορίου.
Για την παράνομη κατοχή των εμπορευμάτων (πιο συγκεκριμένα βρέθηκαν στην κατοχή του αλλοδαπού: (130) τσαντάκια, (120) πορτοφόλια, (300) ζευγάρια παπούτσια και (280) ζευγάρια γυαλιά ηλίου, τα οποία έφεραν απομιμήσεις και παραποιήσεις των αυθεντικών σημάτων διαφόρων εταιρειών), βεβαιώθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία πρόστιμα και τα προϊόντα κατασχέθηκαν.
 Επίσης, στο πλαίσιο των ίδιων δράσεων, συνελήφθη χθες το μεσημέρι από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην πόλη της Πρέβεζας, ένας 39χρονος υπήκοος Πακιστάν, για κατοχή και διάθεση (267) πλαστών ψηφιακών δίσκων ( cd - dvd ) και παράνομη είσοδο στη χώρα.
 Οι έλεγχοι από τις αστυνομικές υπηρεσίες θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες.