Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία

Το νομοθετικό πλαίσιο για την απομάκρυνση από το Δημόσιο 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και τις περιπτώσεις στις οποίες τίθενται αυτοδικαίως σε καθεστώς αργίας εργαζόμενοι στο Δημόσιο αποσαφηνίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης.
«Η αυτοδίκαιη αργία δεν αφορά το σύνολο των πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούν, και κυρίως δεν αφορά απλές παραβάσεις του υπαλληλικού κώδικα, για τις οποίες αρμόδια να αποφασίσουν είναι τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα», ξεκαθαρίζει ο υπουργός σε έγγραφη απάντησή του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Επισημαίνει μάλιστα με έμφαση εξαρχής, ότι «η ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία επηρεάζει αποκλειστικά και μόνο υπαλλήλους που είτε έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα στο αρμόδιο δικαστήριο για κακουργήματα και σοβαρά πλημμελήματα, είτε έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο προφανώς, μετά διερεύνηση και αξιολόγηση καταγγελίας, για σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα».

Ποιοι εξαιρούνται από τις 48 δόσεις

Οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα χρέη τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» των 48 δόσεων, ενώ όσοι έχουν χάσει μια ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει μάλιστα «μάχη», ακόμη με την τρόικα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση όσοι έχουν εκπέσει από προηγούμενες έως και τις 31 Μαρτίου 2013, καθώς είναι δεδομένο ότι η δυνατότητα αυτή υπάρχει για όσους «έχασαν» ρύθμιση έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Όσον αφορά δε τους συνεπείς οφειλέτες που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους και δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων της νέας ρύθμισης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αν και παραδέχεται εμμέσως την «αδικία», υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη αλλαγή και μετάβαση στη νέα ρύθμιση, δηλαδή περισσότερες δόσεις σε αυτούς που εξοφλούν κανονικά τα χρέη τους, ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας μεγάλου δημοσιονομικού «κενού» φέτος, το οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να καλυφθεί με νέα εισπρακτικά μέτρα.

ΟΑΕΕ: Διακοπή συντάξεων αιτία θανάτου και έλεγχοι σε 1.564 «ύποπτες» περιπτώσεις

Παντρεμένες «άγαμες» θυγατέρες και χηρεία με ... νέο «στεφάνι»

Οι διασταυρώσεις του ΟΑΕΕ έφεραν στο «φως» 1.564 περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων λόγω θανάτου που κρίθηκαν ως «ύποπτες» και ο ΟΑΕΕ θα ξεκινήσει άμεσα αυτοπρόσωπους ελέγχους. Άλλες 84 υποθέσεις διαπιστώθηκε ότι αφορούν σε άγαμες θυγατέρες που είχαν τελέσει γάμο, είτε σε χήρους και χήρες που είχαν ξαναπαντρευτεί. Για αυτές τις περιπτώσεις ενημερώθηκε ήδη η ΗΔΙΚΑ και διακόπτεται άμεσα η καταβολή των συντάξεων, ενώ όσοι λάμβαναν τις παροχές θα κληθούν για διευκρινίσεις.
Τα στοιχεία αυτά, όπως και τα πρώτα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που είχαν ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών στα μητρώων συνταξιούχων αιτία θανάτου (χήροι/χήρες, άγαμες θυγατέρες, ανήλικα τέκνα) σε άλλα ταμεία, παρουσιάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα για το θέμα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπο­υργείου Εσωτερικών κ. Στρατής Μαραγκός και η διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Γεωργία Κωτίδου.
Οι διασταυρώσεις αφορούν 499.803 συντάξεις αιτία θανάτου, εκ των οποίων οι 265.692 χορηγούνται από το ΙΚΑ, οι 119.823 αφορούν το Δημόσιο και 114.288 συντάξεις αφορούν τον ΟΑΕΕ.

Χρήστος Μαντάς: «Μνημονιακή επιταγή το ξεπούλημα της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου Α.Ε.»

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Χρήστου Μαντά αναφορικά με το μέλλον της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου, «η αποκρατικοποίηση του Ομίλου Επιχειρήσεων των ΕΑΣ ΑΒΕΕ, συνεπώς και της θυγατρικής Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου, συμπεριλήφθηκε στις απαιτούμενες πρότερες ενέργειες (prior actions), προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχιση της δανειοδότησης της Χώρας στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Ως εκ τούτου, η ως άνω αποκρατικοποίηση έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.3986/2011, η δε διαδικασία συντονίζεται στο σύνολό της από το ΤΑΙΠΕΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών».

Τι κερδίζουν όσοι εντάσσονται στη νέα ρύθμιση για τα δάνεια

 Που εξαιρεί τους περισσότερους δανειολήπτες

Ανάσα μεν, όχι όμως για το σύνολο των πληγέντων στην ελληνική κοινωνία αποτελεί το νέο πλαίσιο διευκόλυνσης των δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση.
Συγκεκριμένα, κεντρική φιλοσοφία της νομοθετικής δράσης που παρουσίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Θανάσης Σκορδάς είναι πως κεντρικός στόχος της προσπάθειας αυτής μετά και τη συμφωνία που υπήρξε με την τρόικα είναι η δημιουργία μιας ρύθμισης-ομπρέλα για τα νοικοκυριά που επλήγησαν όμως αυτή αφορά σε συμπολίτες μας που δεν δανείστηκαν  αλόγιστα, ωστόσο είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά εξαιτίας της κρίσης και έχουν αδυναμία να τα καταφέρουν σε σχέση με τις δόσεις προς τις τράπεζες.
Το πρώτο συστατικό στοιχείο των ρυθμίσεων, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, έχει να κάνει με τους ενήμερους δανειολήπτες.
Η ρύθμιση αυτή αφορά τα νοικοκυριά που τα τελευταία δυο χρόνια είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 20%.

Σύλληψη 29χρονου ημεδαπού για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στις πόλεις της Πρέβεζας και της Λευκάδας

Αναζητείται ένα ακόμη άτομο, το οποίο μαζί με τον 29χρονο διέπρατταν μεγάλο αριθμό απατών σε βάρος ηλικιωμένων

Συνελήφθη, χθες (16-04-2013) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, ύστερα από επισταμένες αναζητήσεις αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας με την συνδρομή της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., 29χρονος ημεδαπός, ο οποίος μαζί με συνεργό του που αναζητείται, διέπρατταν κατ’ εξακολούθηση απάτες σε βάρος ηλικιωμένων.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Λευκάδας, οι ανωτέρω είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, η οποία ενεργώντας με συγκεκριμένο τρόπο δράσης, εντόπιζε ηλικιωμένα άτομα και με το πρόσχημα ότι είναι γνωστοί συγγενικών τους προσώπων, τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά. Όταν οι ηλικιωμένοι δεν είχαν πάνω τους μετρητά, τους συνόδευαν προκειμένου να τους παραδώσουν τα χρήματα.
Συγκεκριμένα από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι:
Χθες (16-04-2013) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, ο 29χρονος προσέγγισε 71χρονη ημεδαπή και με το πρόσχημα ότι είναι λογιστής του ανιψιού της, την έπεισε αρχικά να επιβιβαστεί σε αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος με συνοδηγό τον συνεργό του και αφού την μετέφεραν στο σπίτι της, κατάφεραν να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των (600) ευρώ, προκειμένου δήθεν να παραλάβει ο ανιψιός της επιδότηση.
 Χθες (16-04-2013) το πρωί στην Λευκάδα, οι δύο δράστες προσέγγισαν 83χρονη ημεδαπή στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού της και προσποιούμενοι ότι είναι γνωστοί του γιού της, κατάφεραν να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των (450) ευρώ με το πρόσχημα ότι ο γιός της είχε αγοράσει κάποιο μηχάνημα από αυτούς.
 Χθες (16-04-2013) το πρωί στην Λευκάδα, οι δύο δράστες προσέγγισαν 77χρονη ημεδαπή στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού της και προσποιούμενοι ότι είναι γνωστοί του ανιψιού της, προσπάθησαν να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των (150) ευρώ για δήθεν αγορά μηχανήματος που είχε πραγματοποιήσει ο ανιψιός της, χωρίς όμως τελικά να την πείσουν.

Δελτίο τύπου του Συνδέσμου φίλων Ιστορικής Δελβινακιώτικης και Πωγωνίσιας Συνείδησης ενάντια στην Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) στο Πωγώνι

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ
ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΩΓΩΝΗΣΙΑΣ
 ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Απρίλιος 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πωγωνήσιες και Πωγωνήσιοι στις 14-04-2013 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας και ομόφωνα αποφάσισε την πλήρη στήριξη μας στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας ενάντια στην Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) στο Πωγώνι, τονίζοντας και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «αρνούμαστε κατηγορηματικά την αποδοχή του περιβαλλοντολογικού, κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα», που σχεδιάζουν για το Πωγώνι με την εφαρμογή της ΕΟΖ, η οποία αποτελεί την πιό μαύρη εκδοχή της παγκόσμιας οικονομίας, αφού διέπεται από όρους πλήρους αδιαφάνειας και συνθήκες ανομίας με αποτέλεσμα να γίνονται μαύρες επενδύσεις, να προωθούνται μαύρα κεφάλαια – εμπορεύματα και εργασία, που καμία εκπολιτισμένη κοινωνία δε θα δεχόταν.
Για τους λόγους αυτούς λέμε:
ΌΧΙ χαβούζα στο Πωγώνι.
ΌΧΙ στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στους ιδιώτες επενδυτές.
ΌΧΙ στους μισθούς πείνας.
ΌΧΙ στο δουλεμπόριο μεταναστών τρίτων χωρών.
ΌΧΙ στην καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος
Δημήτριος Μάνθος
6972885022

Η Παμβώτιδα είναι δώρο της φύσης και όχι πεδίο πολιτικών προβολών και διευκολύνσεων

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

          Σε μια ξεκάθαρη υπόθεση όπως αυτή της εκρίζωσης του καλαμιώνα στη Αμφιθέα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου -  Δυτ. Μακεδονίας, δεν κατάφερε ούτε να περιορίσει το πλήγμα στην πολιτική της αξιοπρέπεια, αλλά ούτε να μη τεθεί σε κίνδυνο η θεσμική της αξιοπιστία και το οικοσύστημα της Παμβώτιδας.
          Ο κος Θεοδωρίδης ως τρίτος Κυβερνητικός εταίρος (ΔΗΜ.ΑΡ.), δεν ξεφεύγει από τα συστημικά «τερτίπια» και ακολουθεί τον κατήφορο, υιοθετώντας συμπεριφορές που καθιστούν την έννοια της περιβαλλοντικής νομιμότητας «κενό γράμμα».
Καταστρέφεται ένας καλαμιώνας 80 μ. x 800 μ. και βαφτίζονται από τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης (Δ/νσης Υδάτων) σαν έργα προστασίας-συντήρησης οικοσυστημάτων! Ποια αλήθεια επιστημονική βιβλιογραφία έχουν συμβουλευθεί…
Το ηθικοπολιτικό προφίλ που δοκιμάζεται με την μακρά ιστορία (από τα μέσα Δεκέμβρη) στη διαχείριση των υδρόβιων φυτών, της Αμφιθέας αντανακλά την άποψη των ιθυνόντων περί οικολογικής προστασίας, περιφρούρησης της συλλογικής ζωής των πολιτών και της ιστορικής μνήμης.

Στο «μέλλον» η σύνδεση φωτοβoλταϊκών

Αναστέλλεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013

Τέθηκε χθες σε νέα δημόσια διαβούλευση ως την Παρασκευή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις Ανανεώσιμες Πηγές.
Μέχρι το τέλος του 2013 τίθεται στον «πάγο» η σύνδεση νέων φωτοβολταϊκών με τα δίκτυα της ΔΕΗ όπως και η σύναψη συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το νομοσχέδιο προσαρμόστηκε και το νέο κείμενο περιλαμβάνει παρατήσεις από τη διαβούλευση που έγινε.
Σύμφωνα με τις διατάξεις για τα φωτοβολταϊκά:
- «Αναστέλλεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η σύναψη Συμβάσεων Σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το Σύστημα ή το Δίκτυο συμπεριλαμβανομένου και του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών».
- «Αναστέλλεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η σύναψη συμβάσεων πώλησης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τον Διαχειριστή του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών».
Αιτία της αναστολής (η οποία μπορεί πάντως να αρθεί πριν τις 31 Δεκεμβρίου με υπουργική απόφαση αν κριθεί ότι υπάρχει περιθώριο) είναι η αύξηση του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Μέσω του λογαριασμού αυτού καλύπτονται οι υψηλές εγγυημένες τιμές για την ενέργεια που εγχέουν οι ΑΠΕ στο σύστημα.

Πασχαλινό Παζάρι με το Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων ''Ο Πύρρος'', για την στήριξη ευπαθών ομάδων, το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων  «Ο Πύρρος» συνεχίζοντας την κοινωνική του προσφορά παίρνει μέρος στο Πασχαλινό Παζάρι που διοργανώνει ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, με δικές του χειροποίητες πασχαλινές  λαμπάδες και άλλες δημιουργίες και με έκθεση χρηστικών αντικειμένων  σε ιδιαίτερα οικονομικές  τιμές.
 Τα έσοδα θα διατεθούν στις ευπαθείς ομάδες του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
Το Πασχαλινό παζάρι θα γίνει το Σάββατο στις 20 Απριλίου 2013 στην κεντρική πλατεία του Δήμου μας από τις 11:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.
Και όπως πάντα θα σας υποδεχθούμε με το  γνωστό ηπειρώτικο κέρασμά μας.
Σας περιμένουμε όλους κοντά μας,  για να  μας στηρίξετε  σ΄ αυτή την προσπάθειά  μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων παρουσιάζει το νέο βιβλίο ''Ουρανόπετρα'', του Ηπειρώτη συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου, τη Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, ώρα 20:30, στο βιβλιοπωλείο ''Πρότυπο'', στα Φάρσαλα

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σας προσκαλούν στην παρουσίαση-έκπληξη του νέου
μυθιστορήματος του Ηπειρώτη συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου ''ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ-  Η δωδέκατη γενιά'' τη Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, ώρα 20:30 στο βιβλιοπωλείο ''Πρότυπο'' στα Φάρσαλα.
Βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος, Στράτος Τζώρτζογλου, Κώστας Βουτσάς.
Μετά την παρουσίαση ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους παρευρισκόμενους στην παρουσίαση του βιβλίου του.