Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Μαίνεται ο «πόλεμος των ναρκωτικών» στην ελληνοαλβανική μεθόριο

Αστυνομικές έρευνες, οπλισμένοι μαφιόζοι και μυστικά περάσματα συνθέτουν το σκηνικό

«Αντιμέτωπες με ένα οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών από την Αλβανία προς την Ελλάδα, βρίσκονται καθημερινά οι διωκτικές αρχές στην Ήπειρο, η οποία αποτελεί φυσική γέφυρα, καθώς συνορεύει με τη γειτονική χώρα, σε μήκος 240 χιλιομέτρων, ενώ το ανάγλυφο του εδάφους υποστηρίζει παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αστυνομικός επιθεωρητής Ηπείρου, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τρομπούκης.
Το πρώτο τρίμηνο του 2013 έχουν κατασχεθεί κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο 2,5 τόνοι χασίς στη Θεσπρωτία και 1,1 στα Ιωάννινα.
Ο κ. Τρομπούκης κάνει λόγο για μια δομημένη οργανωτικά μαφία, με ρόλους, ομάδες, ιεραρχία, η οποία δρα μεθοδικά και με σχεδιασμό, ανάλογα με την περίπτωση.
Από τη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας, μέχρι τα ακριτικά χωριά της Κόνιτσας, τα μπλόκα της Αστυνομίας, οι ένοπλες ομάδες κακοποιών, οι ενέδρες της Δίωξης Ναρκωτικών, οι συλλήψεις λαθρέμπορων και οι μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης που κατάσχονται συγκροτούν το θέατρο της καθημερινής μάχης στον «πόλεμο των ναρκωτικών» στην Ήπειρο.

«Ανθεί» το παρεμπόριο ενόψει Πάσχα στην Ήπειρο

Πλανόδιοι πωλητές παντού...
Συστήνεται Συντ/κό Κέντρο για την αντιμετώπισή του

• Την αδυναμία της πλειοψηφίας των πολιτών να στραφούν σε ποιοτικά προϊόντα, εκμεταλλεύονται στην Ελλάδα της κρίσης, διάφοροι επιτήδειοι μικροπωλητές που έχουν κατακλύσει πόλεις και χωριά, διαλαλώντας την πραμάτεια τους, η οποία όμως, τις πιο πολλές φορές, είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Με δέλεαρ τις φθηνές τιμές, προσελκύουν τους καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους πλέον, λόγω των οικονομικών συνθηκών, έχουν φθάσει να κάνουν… εκπτώσεις ακόμη και στα είδη διατροφής.
Οπωροκηπευτικά, ως επί το πλείστον, διατίθενται στους δρόμους χωρίς κανέναν έλεγχο, από πωλητές που ουδεμία σχέση έχουν με τους παραγωγούς και… ένας Θεός ξέρει από πού προμηθεύονται τα προϊόντα τους. Τα Γιάννινα δεν θα μπορούσαν να αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Συχνά στις εισόδους της πόλεως στήνονται πρόχειροι «πάγκοι» και οι ελκυστικές τιμές είναι μια καλή «παγίδα» για να σταματήσουν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές, που φυσικά ψάχνουν για πιο φθηνές αγορές. Ξέρουν όμως τι αγοράζουν και τι τελικά φθάνει στο πιάτο τους; Δεν είναι λίγες οι φορές που οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι πρόκειται για επικίνδυνα προϊόντα εισαγωγής, που δεν βλάπτουν μόνο την τοπική οικονομία, αλλά κυρίως την υγεία των πολιτών!

Απεριόριστος αριθμός δόσεων για τους οφειλέτες έως 5.000 ευρώ σε Δημόσιο και Ταμεία

Τελευταία ευκαιρία σε περίπου 2.700.000 οφειλέτες με χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με ρύθμιση που προωθεί άμεσα και ανακοίνωσε την Τρίτη ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο όσοι δεν έχουν ήδη υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμη οφειλές σε δόσεις.
Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε απεριόριστο αριθμό δόσεων, εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και σε 48 δόσεις όσοι έχουν οφειλές πάνω από το ποσό αυτό καθώς και όσοι είναι επιτηδευματίες (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα).

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθη 38χρονος ημεδαπός για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση

Ο δράστης κατήγγειλε ψευδώς ληστεία για να ιδιοποιηθεί παράνομα χρηματικό ποσό

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνελήφθη χθες (15-04-2013) το απόγευμα, 38χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση.
Ειδικότερα, ο 38χρονος, κατήγγειλε στις Αστυνομικές Αρχές ότι χθες (15-04-2013) τα ξημερώματα, στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Κοζάνης, έξω από γαλακτοβιομηχανία, δύο άγνωστοι δράστες τον τραυμάτισαν με αιχμηρό αντικείμενο στον αριστερό μηρό και του αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 1.900 ευρώ.
Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε και την αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι ο δράστης, κατήγγειλε ψευδώς στις Αστυνομικές Αρχές το παραπάνω περιστατικό ληστείας, με σκοπό να ιδιοποιηθεί το χρηματικό ποσό των 1.900 ευρώ, που προερχόταν από τις εισπράξεις γαλακτοβιομηχανίας, στην οποία εργάζεται ως υπάλληλος.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Λάρισας παρουσιάζει το νέο βιβλίο ''Ουρανόπετρα'', του Ηπειρώτη συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013, ώρα 19:00 στο Public Λάρισας, Ελ. Βενιζέλου και Λαπιθών

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν. Λάρισας, τα PUBLIC και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση-έκπληξη του νέου
μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου ''ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ-  Η δωδέκατη γενιά'' τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013, στις 7:00 μ.μ., στο Public Λάρισας (Ελ. Βενιζέλου 24 & Λαπιθών).
Βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος, Στράτος Τζώρτζογλου, Κώστας Βουτσάς.

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, για κλοπή καλωδίων χαλκού στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας

Συνελήφθησαν, χθες (15-04-2013) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 21 και 17 ετών, για κλοπή καλωδίων χαλκού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο δράστες βραδινές ώρες τις 14/15-04-2013 στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας, αφαίρεσαν από προαύλιο χώρο καταστήματος εμπορίας ποτών, ιδιοκτησίας 60χρονου ημεδαπού, μία παλέτα με καλώδια χαλκού.
Στην κατοχή των δραστών βρέθηκε μέρος των αφαιρεθέντων καλωδίων και αποδόθηκαν στον κάτοχό τους.
Το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να εξακριβωθεί η εμπλοκή των δραστών στη τέλεση και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθησαν δύο διακινητές, για μεταφορά παράνομης αλλοδαπής

Συνελήφθησαν, χθες (15-04-2013) αργά το βράδυ στην πόλη της Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, ένας 39χρονος υπήκοος Ρουμανίας και ένας 33χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενοι για μεταφορά παράνομης αλλοδαπής.
Συγκεκριμένα, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 39χρονος με συνοδηγό τον 33χρονο και διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν από κοινού μία 22χρονη λαθρομετανάστρια (υπήκοο Αλβανίας), από το Λιτόχωρο Πιερίας με τελικό προορισμό την Ηγουμενίτσα.
Επίσης, η 22χρονη κατά τον αστυνομικό έλεγχο κατείχε και επέδειξε πλαστό διαβατήριο.
Το αυτοκίνητο και το πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας παρουσιάζει το νέο βιβλίο ''Ουρανόπετρα'', του Ηπειρώτη συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου, τη Τρίτη 16 Απριλίου 2013, ώρα 19:30 στο ''Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας Βόλου'', Νικομήδειας 2

Η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σας προσκαλούν στην παρουσίαση-έκπληξη του νέου
μυθιστορήματος του Ηπειρώτη συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου ''ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ- 
Η δωδέκατη γενιά'' τη Τρίτη 16 Απριλίου 2013, στις 19:30  μ.μ., στο ''Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας Βόλου'', Νικομήδειας 2.
Βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος, Στράτος Τζώρτζογλου, Κώστας Βουτσάς.

Κλίμα ανασφάλειας στα σχολεία καταγγέλλει η ΔΟΕ

ΛΟΓΩ ΦΗΜΩΝ ΓΙΑ ΑΙΦΙΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

«Θολό σκηνικό στήνεται σκόπιμα στα σχολεία» υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), με αφορμή τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες που, όπως τονίζει η ΔΟΕ, «προέρχονται από ανώνυμες "διαρροές" και "έγκυρες" πληροφορίες σχετικά με αιφνιδιαστικές επισκέψεις ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε σχολεία».
Όπως επισημαίνουν οι δάσκαλοι, «την προηγούμενη εβδομάδα, το φαινόμενο έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ανάλογες (αβάσιμες) πληροφορίες να διακινούνταν σε όλη τη Ελλάδα, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, ενώ κάτω από το βάρος αυτών των πληροφοριών, κάποια στελέχη της διοίκησης και διευθυντές σχολικών μονάδων αντιδρούν σπασμωδικά, θέτοντας ανύπαρκτα ζητήματα για το ωράριο των συναδέλφων, τους οποίους καλούν αιφνιδιαστικά και παράνομα στα σχολεία, εκτός ωραρίου ή τους καλούν να λάβουν έγγραφη άδεια για απουσία στο "κενό" τους, προκαλώντας πανικό που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των σχολείων».
Το ΔΣ της ΔΟΕ θεωρεί ότι το θολό αυτό σκηνικό στήνεται σκόπιμα για να καλλιεργηθεί το έδαφος ότι η εκπαίδευση και τα σχολεία «βρίθουν κοπανατζήδων». Επιπλέον, η Ομοσπονδία καλεί αφενός, τα στελέχη της διοίκησης και τους διευθυντές σχολικών μονάδων να σεβαστούν τον νόμο και, αφετέρου, τον κλάδο σε επαγρύπνηση για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες δεν μπορούν να καταργηθούν με φήμες και διαρροές.

Επίσκεψη Περιφερειάρχη σε έργα στις Π.Ε. Πρέβεζας, Άρτας και Ιωαννίνων

Την πορεία των εργασιών αποκατάστασης ζημιών που έχουν προκληθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, καθώς και άλλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξέτασε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε επισκέψεις που πραγματοποίησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Μεταξύ άλλων επισκέφτηκε τη Λυγιά Πρέβεζας, την Τύρια Ιωαννίνων, τη 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων, τη Σκούπα, τη Δαφνωτή, τη Ροδαυγή και την Κορωνησία Άρτας.
Η μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσα – Πρέβεζα, στην περιοχή Λυγιάς, άρχισε ήδη να αντιμετωπίζεται καθώς εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και εκτελεί τις ειδικές εργασίες στήριξης που απαιτούνται. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που υπάρχουν και κυρίως τη βελτίωση του καιρού, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό με ορίζοντα την εορταστική περίοδο του Πάσχα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Μετά τις εργασίες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, δόθηκε προσωρινή βατότητα των δρόμων στη Δαφνωτή, στη Ροδαυγή και στη Σκούπα. Προσεχώς, με την προεδρία του Περιφερειάρχη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Βασιλείου Ψαθά και των Τεχνικών Υπηρεσιών, προκειμένου να εξεταστούν διάφορες τεχνικές λύσεις για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.
 Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθά, τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κ. Ι. Κατέρη και τους Εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους Ι. Γ. Παπαγιάννη και Ι. Χρ. Παπαγιάννη, επισκέφθηκε επίσης το έργο του Αλιευτικού Κορωνησίας, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και του οποίου οι εργασίες εξελίσσονται πλέον με ταχείς ρυθμούς.

Επίσης επισκέφτηκε και το έργο Αποκατάστασης του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου Κορωνησίας, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Ηπείρου και υλοποιείται από την 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Άρτας – Πρέβεζας.

Σε Τύρια – 2η Επαρχιακή οδό Π.Ε. Ιωαννίνων

Οι εργασίες για τη βελτίωση – ανακατασκευή της επαρχιακής οδού Τύρια – Σιστρούνι, μετά την επίλυση ορισμένων ζητημάτων που είχαν ανακύψει συνεχίζονται πλέον με κανονικούς ρυθμούς.
Για το πρώτο τμήμα της 2ης Επαρχιακής Οδού Ιωαννίνων (κόμβος Ελληνικού – Καλέντζι), το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης συγκάλεσε σύσκεψη σήμερα προκειμένου να εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες λύσεις ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί στον προβλεπόμενο χρόνο το έργο.

Αποκαλυπτική παρουσίαση για τις πρώτες ανασκαφές στη «Δωδώνη»

Από Γιαννιώτη επιστήμονα σε διεθνές συνέδριο

«Δωδώνη»: ταύτιση και πρώτες ανασκαφές στον ύστερο 19ο αιώνα, ήταν το ενδιαφέρον θέμα που ανέπτυξε σε Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, από το Σουηδικό Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών, ο μοναδικός Έλληνας ομιλητής, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γρηγόρης Μανόπουλος.
Στην ανακοίνωσή του, που έγινε στην αγγλική γλώσσα,  ο κ. Μανόπουλος ανέπτυξε δια μακρών αρχικά πώς ο Βρετανός αρχιτέκτονας Thomas Donaldson ταύτισε για πρώτη φορά τη θέση της αρχαίας Δωδώνης το 1820, ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσίασε, με βάση αθησαύριστα δημοσιεύματα, ένα χρονικό της πρώτης συστηματικής ανασκαφής της «Δωδώνης» το 1875-1876.
Όπως φαίνεται, ο θεωρούμενος πρώτος ανασκαφέας Κωνσταντίνος Καραπάνος απέκτησε το μεγαλύτερο και πιο αξιόλογο μέρος της συλλογής του αγοράζοντάς το από τους Γιαννιώτες πρόκριτους της εποχής Αλκιβιάδη Λιάμπεη και Δαβιτζόν Λεβί. Αυτοί ήταν οι χρηματοδότες της πρώτης ανασκαφής που διεξήχθη από τον τότε αρχιμηχανικό του βιλαετίου Ιωαννίνων, τον Πολωνό Σιγισμούνδο Μινέικο.
Αναμφίβολα, η μελέτη του κ. Μανόπουλου ανατρέπει τις μέχρι σήμερα σχετικές απόψεις για τη «Δωδώνη» και η έκδοση των πρακτικών με το πλήρες κείμενο από το Σουηδικό Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών της Ρώμης θα δώσει έναυσμα για επιστημονικές, και όχι μόνο, συζητήσεις.

ΠΗΓΗ:  www.proinoslogos.gr