Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: 390 κιλά χασίς σε φορτίο με ελιές

Τριακόσια ενενήντα κιλά χασίς σε φορτίο με ελιές εντόπισε και κατέσχεσε το λιμενικό σώμα στην Ηγουμενίτσα.
Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ειδικές συσκευασίες, μέσα σε πλαστικά βαρέλια με ελιές, τα οποία είχαν προορισμό την Ιταλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτηγό, ελληνικών συμφερόντων, που μετέφερε το χασίς είχε ξεκινήσει από την Κομοτηνή. 
Συνελήφθη ο οδηγός, ενώ κατασχέθηκαν εκτός από τα ναρκωτικά και το φορτηγό.
Προανάκριση διενεργείται για την υπόθεση.

Ντροπή καμία! Έκοψαν και τις συντάξεις σε οικογένειες πεσόντων στρατιωτικών!

Δεν υπάρχει τέλος στον κατήφορο.
Δεν υπάρχουν όρια στην αναλγησία.
Και δεν φαίνεται ότι υπάρχει και καμία απολύτως ντροπή.

Όσοι έχουν αναλάβει να δείξουν στην τρόικα ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους δεν έχουν πρόβλημα να κόψουν χωρίς καμία απολύτως σκέψη τις συντάξεις συγγενών στρατιωτικών που έχουν πέσει στο καθήκον!
Όπως έγραψε η εφημερίδα «Δημοκρατία» τις πολεμικές συντάξεις τις δικαιούνται μόλις 130 οικογένειες!
Η πρόεδρος του Συλλόγου Πεσόντων της Αεροπορίας Μιράντα Παπασταύρου, μιλώντας στην εφημερίδα είπε ότι “από το 1992 η Πολιτεία έχει κόψει το μερίδιο που λάμβαναν οι γονείς στρατιωτικού μας που έχανε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά του αδικοχαμένου ήρωα σε περίπτωση που πεθάνει η μητέρα τους.
Όσο για τις περικοπές που έγιναν, αγγίζουν τα 400 ευρώ (!) σε τιμητικές συντάξεις που έφταναν τα 1.700 ευρώ. Δηλαδή, στη γυναίκα που έχασε τον άνδρα της και έχει να μεγαλώσει δυο παιδιά η Πολιτεία αφήνει 1.300 ευρώ, τα οποία έρχεται στη συνέχεια να τα φορολογήσει και από πάνω, μειώνοντας τα ακόμη περισσότερο!”
Κι όπως πολύ σωστά επισημαίνει “εάν δεν επιστραφούν τα μαύρα χρήματα από την Ελβετία και τις offshore, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας ζητάει να γίνουμε εμείς, οι οικογένειες των πεσόντων, τα εξιλαστήρια θύματα των ασυνειδήτων που τόσα χρόνια έκλεβαν τη χώρα.
Να σας πω ένα παράδειγμα για το τι συμβαίνει - και δεν είμαι η μοναδική περίπτωση. Από την Εφορία το 2011 πήρα επιστροφή 300 ευρώ. Ξέρετε πόσα μου ζήτησαν για το 2012; 2.236 ευρώ! Πώς θα τα πληρώσω; Πήγα στην Εφορία, καρκινοπαθής, στάθηκα στην ουρά για να προσπαθήσω να κάνω ρύθμιση να πληρώνω λίγα λίγα. Τρέμω για το τι θα γίνει φέτος. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα; Ξέρουν τι έχουμε περάσει;»
Ο Ν. Ελευθερόγλου που υπογράφει το ρεπορτάζ της Δημοκρατίας μας υπενθυμίζει και τους πεσόντες της τελευταίας δεκαετίας, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Κώστας Ηλιάκης.

Δήλωση Περιφερειάρχη για την χωροθέτηση μονάδας πετρελαιοειδών στην Ηγουμενίτσα

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε και στο ζήτημα χωροθέτησης μονάδας πετρελαιοειδών στη «Γωνιά» Ηγουμενίτσας, απευθύνοντας έκκληση για συνεργασία και συνεννόηση για να κλείσει οριστικά το θέμα:
 «Ξέρετε πολύ καλά – τόνισε- ότι αρχή της Περιφέρειας είναι ότι δεν χωρούν δεξαμενές πετρελαιοειδών κοντά στις ιχθυοκαλλιέργειες. Αυτό το έχουμε υποστηρίξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το υποστηρίζουμε μέχρι και σήμερα. Έχουμε πει δε, ότι αφού από τη χωροθέτηση προβλέπεται να υπάρχουν δεξαμενές πετρελαιοειδών στη θέση «Γωνιά», πρέπει να βρεθεί εκεί έκταση, ώστε να εγκατασταθούν εταιρείες για να εξυπηρετήσουν στον τομέα των καυσίμων. Γι’ αυτό το θέμα είχε γίνει μια συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλ. Θεοδωρίδη, εμένα, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλη και το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Γ. Κάτσινο. Να ξεκαθαρίσουμε, δεν μιλάμε για ασφαλτικά, αλλά για δεξαμενές πετρελαιοειδών. Εγώ είμαι θετικότατος σε αυτή την κατεύθυνση, όπως κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τον τόπο του. Κατόπιν αυτού απευθύνω μια έκκληση να τελειώνει αυτό το θέμα. Γιατί πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα της ιχθυοπαραγωγής στην περιοχή Σαγιάδας, που τόσο πολύ προσφέρει στις εξαγωγές της πατρίδας μας».

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πίνακας θεμάτων Δ.Σ. που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της 8 Μαρτίου 2013

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.  ΤΗΣ   8-3-2013  [ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο  6/8-3-2013]  ΑΡΙΘΜΟΣ  ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥΣ

1. Αποδοχή της έγκρισης δημοπράτησης [4795/28-2-2013 – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων]  του έργου: «Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 Δελβινακίου» - Έναρξη διαδικασιών δημοπράτησης.  AΠΟΦΑΣΗ  41
2. Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο: «Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Άνω Καλαμά – Τ.Δ. Κουκλιών, Μαζαρακίου, Ριαχόβου, Καταρράκτη – Υποβολή του έργου στο ΕΣΠΑ.  ΑΠΟΦΑΣΗ  42
3. Έναρξη διαδικασιών μετεγγραφής – νομιμοποίησης κτιρίου στην Πωγωνιανή [Κτίσης προ του 1900] ιδιοκτησίας Δήμου Πωγωνίου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  43
4. Έγκριση εκτέλεσης προμηθειών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  44
5. Ανάθεση προμηθειών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  45
6. Έγκριση αναμορφώσεων προϋπολογισμού οικ. ετ. 2013.  ΑΠΟΦΑΣΗ  46
7. Ψήφιση πιστώσεων για Πολιτιστικές εκδηλώσεις έτους 2013.  ΑΠΟΦΑΣΗ  47
8. Έγκριση εκδηλώσεων  Αποκρεών  έτους 2013.  ΑΠΟΦΑΣΗ  48
9. Έγκριση εξόδων κίνησης αιρετών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  49
10. Έγκριση απολογισμών οικ. ετ. 2012 Α/θμιας & Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Πωγωνίου.  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ:  50 & 51
11. Έγκριση λύσης σύμβασης ενοικίασης καταστήματος στην Τ.Κ. Βασιλικού.
12. Έγκριση ξύλευσης για ατομικές ανάγκες των κατοίκων στις Τ.Κ. Άνω Ραβενίων  & Γεροπλατάνου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  52
13. Έγκριση μελέτης του έργου: «Συντήρηση Δημοτικού Σχολείου Τ.Κ. Δολού» ΑΠΟΦΑΣΗ  53
14. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Αποχετευτικό ομβρίων  Τ.Δ. Δήμου Άνω Καλαμά.  ΑΠΟΦΑΣΗ  54
15. Διάλυση σύμβασης σύνταξης μελέτης με τίτλο: «Αποκατάσταση οδοστρωσίας οδών πρόσβασης σε κτηνοτροφικές μονάδες»  ΑΠΟΦΑΣΗ  55
16. Χορήγηση αδειών άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, για τη λειτουργία καντινών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  56 
17. Eπι αιτήσεων δημοτών.  ΑΝΑΒΟΛΗ
18. Έγκριση ανατροπών ανάληψης υποχρεώσεων ετ. 2012.  ΑΠΟΦΑΣΗ  57
19. Αίτημα Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου, για την παραχώρηση Επιτροπών. ΑΠΟΦΑΣΗ  58

ΕΚΤΑΚΤΑ  ΘΕΜΑΤΑ
1.    Κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κακαβιά [Προ ημερήσιας διάταξης] ΑΠΟΦΑΣΗ  59
2.    Έγκριση έναρξης διαδικασιών για την ενοικίαση των σφαγείων της Κοινωφελούς  Επιχ/σης του Δήμου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  60
3.    Έγκριση  αγοράς  οικοπέδου στην Τ.Κ. Ριαχόβου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  61
4.    Ορισμός του Ταμία του Δήμου ως υπεύθυνου διαχειριστή παρακολούθησης των λογαριασμών του Δήμου στην ΑΤΕ.  ΑΠΟΦΑΣΗ  62
5.    Έγκριση τροποποίησης Τεχνικού προγράμματος έργων και προϋπολογισμού ετ. 2013, για την ένταξη του έργου: «Ενεργειακή επιθεώρηση – επεμβάσεις εξοικονόμησης  ενέργειας σχολικού κτιρίου Δολιανών Πωγωνίου. ΑΠΟΦΑΣΗ  63

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ Δ.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΣ  ΒΙΡΒΙΛΗΣ

Στην αποκατάσταση της χωματερής Δουρούτης, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη διαδικασία αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Δουρούτης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ιστορικό (σύνταξη μελέτης αποκατάστασης και δημοπράτηση έργου), αλλά και στις σημερινές ενέργειες για την ολοκλήρωση του έργου, σε συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, της Ε.Δ.Α., του Δήμου Ιωαννιτών και της ΔΕΥΑΙ.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε:
 «Το χρονικό διάστημα που πέρασε από την σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης μέχρι τη δημοπράτηση του έργου, ήταν αρκετό ώστε να έχει αλλάξει διαστάσεις η έκταση που έπρεπε να αποκατασταθεί. Έγιναν διάφορες συζητήσεις με τη ΔΕΥΑΙ και το Δήμο Ιωαννιτών, και κατατέθηκαν προτάσεις. Η δική μας απάντηση ήταν ότι αφού δεν αρκεί η σημερινή εργολαβία να καλύψει όλο το ΧΑΔΑ, μπορεί να υποβληθεί συμπληρωματική μελέτη και να γίνει νέο έργο (υποέργο επί του συνολικού) που θα είναι κατ’ αναλογία με την υπόλοιπη επιφάνεια, που δεν μπορεί να καλύψει η αρχική εργολαβία. Εκεί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και έχει αναλάβει η ΔΕΥΑΙ να προχωρήσει τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα, βάσει των οδηγιών της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και να προσκομίσει μελέτη, σύμφωνα με την οποία θα γίνει το υπόλοιπο κομμάτι. Η Περιφέρεια Ηπείρου (ως Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή) έχει ελεγκτικό χαρακτήρα. Όλα τα άλλα θέματα είναι του Δήμου Ιωαννιτών και της ΔΕΥΑΙ».

Στο «κόκκινο» τα δάνεια - 145 δις τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ», ένα στα δύο καταναλωτικά δάνεια και ένα στα τέσσερα στεγαστικά έχουν πάψει να εξυπηρετούνται για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών.
Τη ζοφερή εικόνα της κατάρρευσης των οικογενειακών προϋπολογισμών συμπληρώνει η κατάρρευση της μικρής επιχειρηματικότητας, καθώς σχεδόν ένα στα δύο μικρά επιχειρηματικά δάνεια είναι σε καθυστέρηση, ενώ σε ό,τι αφορά τις μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξόφλητο είναι πλέον ένα στα τρία δάνεια.
Συνολικά τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν ανέλθει στα 145 δισ. ευρώ.
Στα 52 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και στα 14 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προστίθενται 80 δισ. ευρώ, που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες.
Η έκρηξη των οφειλών από φυσικά και νομικά πρόσωπα υπονομεύει κάθε προσπάθεια για σταθεροποίηση της οικονομίας, στον βαθμό που το σύνολο των οφειλών φθάνει τα δύο τρίτα σχεδόν του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Η παραπάνω εικόνα αμφισβητεί τα στοιχεία των τραπεζών, που περιορίζουν το ύψος των επισφαλειών στο 25% για το σύνολο του χαρτοφυλακίου των δανείων.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Έχοντας  υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση της  Οικονομικής Επιτροπής, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί  την  19η Μαρτίου 2013, ημέρα  Τρίτη & ώρα 11.00 π.μ. στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 19-03-2013 ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 3888/15-3-13 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Α/Α ΘΕΜΑΤΩΝ-ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Αντικατάσταση μελών επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης προσφορών των διαγωνισμών σύμφωνα με την αρ. 143/12 απόφαση της Ο.Ε.
2. Ορισμός πληρεξούσιων δικηγόρων για υποθέσεις του Δήμου Πωγωνίου.
3. Ανάκληση της αρ. 10/2011 απόφασης Ο.Ε. σχετικά με ορισμό δικηγόρων με θέμα «Εκδίκαση στο Συμβούλιο Επικρατείας προσφυγής του πρώην Δήμου Δελβινακίου και δημοτών αυτού.
4. Ψήφιση  πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2013 στις υπηρεσίες του Δήμου Πωγωνίου.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Συνεχίζονται οι εργασίες για το Αρδευτικό Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο έργο αλλαγής του τρόπου άρδευσης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, το οποίο επιβλέπει από την 1η Ιουλίου 2011 η Αιρετή Περιφέρεια. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Τα περισσότερα από τα συναφή έργα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την επίβλεψη των οποίων έχει αναλάβει η Περιφέρεια, έχουν προχωρήσει, όπως της Αμμουδιάς και του Μαργαριτίου. Με το αρδευτικό του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τον ανάδοχο του έργου. Κάνουμε συνεχείς συσκέψεις και αναζητούμε τρόπους για να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο στην πλειονότητα έχει εκτελεστεί. Αυτή τη στιγμή κλείστηκε συμφωνία του αναδόχου με τοπικούς εργολάβους που θα κατασκευάσουν το αντλιοστάσιο Πόρου, ώστε να μπορέσει να αρδευτεί την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, ένα μεγάλο τμήμα στην περιοχή. Επίσης αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή της δεξαμενής στον Πρωτόπαπα».
Τέλος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στον τρόπο που έχει επιλέγει για να ολοκληρωθεί το έργο, λέγοντας τα εξής:
«Υπήρχαν δύο λύσεις: Ή να κηρύξουμε έκπτωτο τον ανάδοχο, τώρα στο τέλος του έργου, με όλες τις συνέπειες καθώς δεν μπορούμε να ξαναδημοπρατήσουμε το έργο και να προλάβουμε τα περιθώρια, ή να συμφωνήσουμε από κοινού σε τρόπους αντιμετώπισης των υπολοίπων εργασιών. Έτσι ο ανάδοχος έχει κάνει επίσημες συμφωνίες με παράγοντες που ανέλαβαν να προχωρήσουν τέτοιες εργασίες και εγγυητής στην πληρωμή, αφού είναι επίσημη η συμφωνία, θα είμαστε εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου».

Κέντρο Νέων Ηπείρου: Ανταλλαγή Νέων στην Ουγγαρία από τις 20 μέχρι τις 29 Μαΐου

Το Κέντρο Νέων Ηπείρου αναζητεί συμμετέχοντες για μία Ανταλλαγή Νέων που θα πραγματοποιηθεί στο Égervölgye Youth Camp (http://egervolgyetabor.hu/ ) στην Ουγγαρία από τις 20 μέχρι τις 29 Μαΐου.
Στην Ανταλλαγή θα συμμετάσχουν 35 Νέοι από την Ελλάδα, την Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Πολωνία.
Ο στόχος της Ανταλλαγής είναι, οι νέοι που συμμετέχουν να γνωρίσουν εφευρέτες και τις εφευρέσεις από το μακρινό και πρόσφατο παρελθόν. Έτσι, θα εμπνευστούν και θα ενθαρρυνθούν να συνειδητοποιήσουν τις δικές τους ιδέες και να προσπαθήσουν να τις υλοποιήσουν. Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον πολιτισμό της Ελλάδας με δημιουργικούς τρόπους , να μάθουν για τους πολιτισμούς των άλλων χωρών που συμμετέχουν, να γνωριστούν και να συνάψουν φιλίες με άλλους νέους καθώς και να δουν διάφορα μέρη της Ουγγαρίας .
Οι διοργανωτές του σχεδίου θα καλύψουν το 70% των εξόδων μετακίνησης καθώς και τη διαμονή και το φαγητό των συμμετεχόντων.
Για να δηλώσετε συμμετοχή ή για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail youthcenterofepirus@yahoo.gr  ή στην ιστοσελίδα www.youthcenterofepirus.org  ή στο τηλ. 6975200586