Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Στα αγροτεμάχια επεκτείνεται το σύστημα αντικειμενικών αξιών το 2013

Έρχονται νέες επιβαρύνσεις

Μεγάλες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες θα φέρει το 2013 η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα και ειδικότερα σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται, όπως τα αγροτεμάχια και οι εκτός σχεδίου οικισμοί.
Σε πρώτη φάση, θα ενταχθούν όλες οι περιοχές στο σύστημα, ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνουν οι αναπροσαρμογές των αξιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα οδηγήσουν και σε μεγάλες αυξήσεις.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος κατέχει αγροτεμάχιο έκτασης 20 στρεμμάτων, η αξία του οποίου εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού είναι 20.000 ευρώ.
Αν η έκταση ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι τολάχιστον 50 ευρώ και η νέα τιμή θα προσδιοριστεί στις 100.000 ευρώ περίπου.
Μέχρι σήμερα ο ιδιοκτήτης δεν φορολογούνταν για το αγροτεμάχιο, η ένταξή του όμως στο σύστημα θα επιφέρει επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 100 ευρώ.
Η επιβάρυνση αυτή αυξάνεται γεωμετρικά αν ταυτόχρονα κατέχει και άλλο ακίνητο.
Αν, για παράδειγμα, έχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, η συνολική επιβάρυνση από το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων θα φτάσει τα 450 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα θα ήταν μηδενική με το αφορολόγητο για τον ΦΑΠ να προσδιορίζεται στις 200.000 ευρώ.
Σε δηλώσεις του, τις προηγούμενες ημέρες, ο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, είχε πει ότι η Διεύθυνση Κεφαλαίου του υπουργείου θα εντάξει μέσα στο 2013 όλες τις περιοχές της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. «Στόχος μας είναι αυτό να γίνει μέσα στο 2013», δήλωσε.
Σε ερώτηση εάν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές μέσα στο 2013, ο κ. Μαυραγάνης είχε πει ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοιο στόχο», προσθέτοντας πως «για να πάμε σε ένα αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής θα πρέπει να εντάξουμε όλες τις περιοχές».
Σε περιοχές όπου έχουν υποβαθμιστεί ή οι αγοραίες τιμές είναι αρκετά υψηλές, το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει και σε μειώσεις αντικειμενικών αξιών.
Επίσης, εξετάζεται η μείωση των συντελεστών εμπορικότητας των καταστημάτων σε περιοχές όπου πλέον και οι λεγόμενες εμπορικές αξίες έχουν υποχωρήσει αισθητά τα τελευταία χρόνια.
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη αλλοδαπού για διάρρηξη πρατηρίου υγρών καυσίμων

Συνελήφθη χθες (25-12-2012) τα ξημερώματα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 32χρονος αλλοδαπός, Ιρακινής καταγωγής, ο οποίος έσπασε την τζαμαρία βενζινάδικου στα Ιωάννινα και αφαίρεσε από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των (83) ευρώ.
Αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων που περιπολούσαν στην περιοχή εντόπισαν τον 32χρονο λίγο μετά τη διάρρηξη και τον συνέλαβαν ενώ σε σωματική έρευνα που του ενεργήθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κλοπιμαία.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή, ο οποίος διευκόλυνε την έξοδο από τη χώρα σε τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (25-12-2012) λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κοντά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 40χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Παλαιστίνης, διότι διευκόλυνε την έξοδο από την χώρα σε τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες υπηκόους Ιράκ (μία μητέρα με δύο ανήλικα παιδιά και άλλη μία 17χρονη γυναίκα).
Ειδικότερα, ο 40χρονος από κοινού με συνεργό του, που αναζητείται, αφού προμήθευσε τους τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες με αντίστοιχο αριθμό πλαστών διαβατήριων Γαλλίας και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, επιχείρησε να τους μεταφέρει, με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με γαλλικές πινακίδες, προς το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, πλην όμως εντοπίσθηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη.
Οι διακινητές θα έπαιρναν για τις “υπηρεσίες” τους αυτές ως χρηματική αμοιβή το ποσό των (2.500) ευρώ μετά την άφιξη των λαθρομεταναστών σε λιμάνι της Ιταλίας.
Το αυτοκίνητο και τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Νέα μέτρα κατά της λαθροϋλοτομίας

Εντείνονται τα μέτρα για την καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σταματήσει η παράνομη αποψίλωση των δασών σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με κατεπείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος στις Περιφέρειες, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και άλλους φορείς, απαγορεύεται η μεταφορά ξυλείας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως και η κίνηση μέσα σε εθνικούς δρυμούς και δάση κατά τις νυκτερινές ώρες.
Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταθούν οι έλεγχοι τόσο στα δάση, όσο και στις μάντρες καυσόξυλων. Τα μέτρα που μέχρι στιγμής έλαβε το αρμόδιο υπουργείο για την καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας (όπως περιπολίες και στις αργίες και έκτακτοι έλεγχοι) δεν απέδωσαν. Ήδη από τις αρχές του έτους το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο στην Πιερία, την Αιτωλοακαρνανία, την Κεντρική Μακεδονία και αλλού, ενώ κυριολεκτικά «απογειώθηκε» τους τελευταίους μήνες σε Κέρκυρα, Κρήτη και Δυτική Πελοπόννησο.
H Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος επανήλθε με νέα εγκύκλιο, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
* Την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων που μεταφέρουν ξυλεία στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, από τις 10 το βράδυ έως τις 7 το πρωί.
*Την ενεργοποίηση πρόβλεψης που υπάρχει στον δασικό νόμο σχετικά με τον ορισμό συγκεκριμένου δρομολογίου για τη μεταφορά ξυλείας ανά περιοχή.
*Την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής ατόμων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας κατά τις νυκτερινές ώρες.
* Την ενημέρωση του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας από τις διευθύνσεις Δασών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της χώρας. Στόχος είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο στα δάση, όσο και στις μάντρες που πωλούν καυσόξυλα, με τη συνδρομή κλιμακίου του ΣΔΟΕ.
*Τον ορισμό από τις δασικές υπηρεσίες περιοχών και ποσοτήτων για υλοτομία, από τον ντόπιο πληθυσμό για την κάλυψη των αναγκών του. Στόχος είναι τα δάση να περιφρουρούνται και από τους κατοίκων των οικισμών που τα εκμεταλλεύονται.

Μέχρι τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Διπλό πρόστιμο μετά τη λήξη της προθεσμίας
Μέχρι και τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου θα μπορούν οι κάτοχοι οχημάτων να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013.
Σε περίπτωση που λήξει η προθεσμία οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν τα διπλά, καθώς το πρόστιμο είναι ισόποσο με το τέλος κυκλοφορίας.
Από φέτος καταργείται το ειδικό σήμα κυκλοφορίας και αντικαθίσταται από την απόδειξη εξόφλησης. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να εκτυπώνουν τα ειδοποιητήρια από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet και στη συνέχεια να εξοφλήσουν το ποσό, που αναγράφεται, σε υποκατάστημα τραπέζης ή ΕΛ.ΤΑ..

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε η καταβολή των επιδομάτων ανεργίας

Την έναρξη καταβολής των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία αφορούν σε προπληρωμή για την περίοδο από 24/12/2012 έως και 02/01/2013, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ, δεν απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στις Υπηρεσίες του Οργανισμού για τις παραπάνω παροχές, καθόσον οι πιστώσεις θα γίνουν από την διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά παραμένει η υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας για όσους δικαιούχους έχει προσδιοριστεί η παραπάνω περίοδος κατά την έγγραφή τους.
 

Τα Άλφα της Κρίσης


Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης

Για πολλούς ήταν λέξεις άγνωστες μέχρι πριν λίγα χρόνια. Τις γνώριζαν μόνο από τα λεξικά. Η οικονομική κρίση μας έκανε να τις ανακαλύψουμε και πάλι. Πολλές από αυτές έχουν κάτι κοινό. Ξεκινούν από το άλφα, το στερητικό, λες και βάλθηκαν όλες μαζί σε ένα συρτό χορό να απεικονίσουν τις ελλείψεις μας: ανασφάλεια, ανεργία, ανημποριά, ανέχεια, αδικία, αβεβαιότητα, αγανάκτηση, απαξίωση, απογοήτευση. Αυτές κι άλλες λέξεις που αρχίζουν από άλφα έχουν γίνει αχώριστοι σύντροφοι, σκιές μας στο πρωτόγνωρο εγχείρημα της επιβίωσης των τελευταίων χρόνων.
Κάθε λέξη είναι και μια πικρή ανθρώπινη ιστορία: το ληξιπρόθεσμο στεγαστικό δάνειο της Αλεξάνδρας, οι ανεξόφλητες οφειλές της Αλίκης στο ΤΕΒΕ, το υπόλοιπο των φορολογικών χρεών του Ανέστη, η πιστωτική κάρτα του Ανδρέα, που μένει απλήρωτη.  
Τριγύρω είναι σπαρμένες, ακόμη, και οι αναμνήσεις του χαμένου καταναλωτικού παραδείσου: άδεια διαμερίσματα και μεζονέτες που έμειναν απούλητα, παρατημένα  4Χ4 αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες (που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας), μαγαζιά με κατεβασμένα τα ρολά, δείγματα βιομηχανικής αρχαιολογίας σε μια χώρα, από την οποία η βιομηχανία έχει αποδημήσει προ πολλού. Λίγο πιο πέρα επιχειρήσεις-βαμπίρ που παραπαίουν, λες και θα κονιορτοποιηθούν στο φως του ήλιου, μόλις ενεργοποιηθεί η φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία περί αναγκαστικής είσπραξης χρεών.
Μια χώρα που βουλιάζει στη σιωπή και τη θλίψη, που βιώνει τον πιο μαρτυρικό της εφιάλτη. Μια χώρα σκιά του εαυτού της που -φευ- έχασε την αυτοπεποίθηση της εποχής των Ολυμπιακών Αγώνων και πέρασε σε «οικονομική ανυποληψία».
Πλάι όμως στις πρώτες, τις πιο αδίστακτες, ευτυχώς επιβιώνουν μερικές λέξεις δυνατές και αναπόδραστες: η Αλληλεγγύη, η Αγάπη, η Ανθρωπιά που εξακολουθούν να περιμένουν την ευκαιρία για να φωλιάσουν στην ψυχή μας, να ανθίσουν, να δώσουν χώρο σε ένα τόσο δα μικρό όνειρο, που θα καταφέρει να δραπετεύσει από την κινούμενη άμμο της μιζέριας.
Ας τις λευτερώσουμε, ας τους δώσουμε χώρο. Αν η κρίση ήταν ένας κοινωνικός  εγκέλαδος αυτές οι λέξεις είναι «αντισεισμικές», είναι τα στηρίγματα που μπορούν να μας κρατήσούν όρθιους.
Ας είναι τα φετινά Χριστούγεννα ένα στιγμιότυπο φώτισης κι ελπίδας.
Χρόνια Πολλά!

Υ.Γ. Πάντοτε, τέτοιες ημέρες θυμόμαστε την δική μας Αμαλία Καλυβίνου, καθώς η περιπέτεια της εξακολουθεί να μας πλημμυρίζει με ενοχές για την κοινωνία που είχαμε χτίσει. Από εκεί ψηλά που βρίσκεται στοιχειώνει τα «γιατί» μας, ρίχνει το φωτοβόλο βλέμμα της πάνω στο γκρίζο κι αλλάζει τα χρώματα της αδυσώπητης μας περιπέτειας.