Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΟΓΑ: Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου τα οικογενειακά επιδόματα

Θα καταβληθούν στους δικαιούχους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, τα οικογενειακά επιδόματα του ΣΤ΄ διμήνου 2012.

Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΟΓΑ, διευκρινίζει, ότι θα καταβληθεί στους ήδη δικαιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, μόνο το επίδομα των 44 ευρώ το μήνα, για κάθε παιδί, εφόσον πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή ετήσιο εισόδημα 45.000 ευρώ για τρίτεκνους και τετράτεκνους.
Με το νόμο του 3ου Μνημονίου (Ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», από 1/11/2012 καταργήθηκαν:
Το επίδομα τρίτου παιδιού (177 ευρώ ανά μήνα), το οποίο καταβαλλόταν για το τρίτο παιδί μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου έτους της ηλικίας του
Η ισόβια σύνταξη (102 ευρώ ανά μήνα)
Η εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ, η οποία καταβαλλόταν για τη γέννηση κάθε παιδιού από το τρίτο και μετά.
Όσον αφορά τις αιτήσεις για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων που έχουν καταργηθεί και έχουν υποβληθεί στον ΟΓΑ, πριν από την ψήφιση του νόμου, η Διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει, ότι θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατό και θα καταβληθεί στους δικαιούχους, το δικαιούμενο ποσό (αναδρομικά και μέχρι την ημερομηνία κατάργησης του επιδόματος), άπαξ, εντός του έτους 2013.
Από το έτος 2013 τα οικογενειακά επιδόματα αντικαθίστανται από το νέο Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, το οποίο θα χορηγείται σε όλες τις οικογένειες από το πρώτο παιδί, με εισοδηματικά κριτήρια.

"Κραχ" στον χώρο της οικοδομής, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής


O όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας συρρικνώθηκε περαιτέρω κατά 46,6%!!!

Νέο «κραχ» σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο εφέτος στον χώρο της οικοδομής, καθώς ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας συρρικνώθηκε περαιτέρω κατά 46,6%, ενώ η μείωση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν τον συγκεκριμένο μήνα προοιωνίζεται συνέχιση της καθοδικής πορείας το προσεχές διάστημα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Σεπτέμβριο εφέτος το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 1.438 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 280,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.245,6 χιλιάδες m3 όγκου και παρουσίασε μείωση κατά 60,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 55,9% στην επιφάνεια και κατά 46,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Ως αποτέλεσμα, το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου εφέτος η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 32,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 27,9% στην επιφάνεια και κατά 26,3% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2011.

ΕΜΥ: Σε κλοιό κακοκαιρίας η Ήπειρος μέχρι και τη Πέμπτη


Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σε όλη την Ήπειρο θα συνεχιστεί έως και την Πέμπτη η κακοκαιρία.
Βροχές, κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, τσουχτερό κρύο, αλλά και χιονόνερο ακόμα και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες.
Αισθητή μείωση της θερμοκρασίας και δεν αποκλείονται τα χιόνια ή το χιονόνερο σε ημιορεινές περιοχές.
Στα Γιάννινα θα σημειωθούν βροχοπτώσεις, με κάποιες πιθανότητες για καταιγίδες, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
Στην Άρτα, θα υπάρξουν ισχυρές καταιγίδες, ενώ από την Πέμπτη και μετά ο υδράργυρος θα πέσει τις νυχτερινές ώρες και στους -2 βαθμούς.
Στην Ηγουμενίτσα, θα βρέχει κατά διαστήματα έως και μεθαύριο, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 11 βαθμούς, ενώ αισθητή βελτίωση αναμένεται από την Παρασκευή.
Στην Πρέβεζα, θα σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις.
Βελτίωση αναμένεται από την Πέμπτη.

Ο Σύλλογος Ελληνικοί χοροί ''Παραδοσιακή φλόγα'', παρουσιάζει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 20:00, στο δημοτικό θέατρο Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη», Αγίου Φανουρίου 99, Ίλιον, το θεατρικό δρώμενο ''Οδοιπορικό στην Ήπειρο των πόθων, των ονείρων και του σεβντά'', της Βαρβάρας Μπότσαρη



Τραγούδησαν και γλέντησαν με την ψυχή τους, στην συνεστίαση των χορωδιών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012, το μεσημέρι στο ''Διπλόχορδο''

Δεν θα μπορούσε να συνέβαινε διαφορετικά. Τραγούδησαν και γλέντησαν ''με την ψυχή'', αλλά και χόρεψαν ακατάπαυστα, οι χορωδοί των χορωδιών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αλλά και οι Ηπειρώτες και οι φίλοι της Ηπείρου, που ήταν μαζί τους.

Αυτό έγινε την περασμένη Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012, το μεσημέρι, στο μουσικό στέκι, ''Διπλόχορδο'', στα Άνω Πατήσια, που διοργανώθηκε συνεστίαση, ένα γνήσιο Ηπειρώτικο γλέντι δηλαδή, των χορωδών των χορωδιών της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών.

Εκατοντάδες λάτρεις της παραδοσιακής χορωδίας της ΠΣΕ, αλλά και της νεοσύστατης Πολυφωνικής, επώνυμοι και ανώνυμοι, έζησαν μιά γνήσια Ηπειρώτικη μυσταγωγία, παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής, τραγούδησαν με τους χορωδούς, αλλά και διασκέδασαν με την μουσική κομπανία ''Οι Λαλητάδες'' υπό τους ηπειρώτικους ήχους του κλαρίνου του Δημήτρη Ρίζου, που οδηγούσε τους συμμετέχοντες σε μουσική μέθεξη, ήχων περασμένων δεκαετιών. Και βέβαια χόρεψαν,γνήσια, ηπειρώτικα.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Οικονόμου και Κώστας Κωνής. Σε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου, αναφέρθηκε στην σημασία που δίνει ο φορέας των Αποδήμων Ηπειρωτών, στην διατήρηση και προώθηση της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης, αλλά και στη διατήρηση των πολυπληθών χορωδιακών τμημάτων, σε εποχές, όπως η σημερινή, όπου η οικονομική κρίση πλήττει και το πολιτιστικό κίνημα. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η παράδοση μας αποτελεί ισχυρό αντίδοτο στην παγκοσμιοποιημένη πολιτιστική επέλαση που προσπαθούν να επιβάλλουν μεγάλα συμφέροντα και η οποία θα αφανίσει την κουλτούρα μας και τα ήθη και τις παραδόσεις μας, που είναι τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του λαού μας και τα οποία μας διατήρησαν σαν οντότητα ανά τους αιώνες.

Και κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός μας σήμερα δέχεται διπλή επίθεση, οικονομική και πολιτιστική-πολιτισμική και χρέος μας είναι να την αντικρούσουμε. Και για αυτό η αντίσταση είναι μονόδρομος και οδηγός για όλους μας. Την εκδήλωση προλόγισε, ο Έφορος Χορωδιακών Τμημάτων και μέλος του Δ.Σ. της ΠΣΕ Σπύρος Τζίμας, που μαζί με τον καταξιωμένο μαέστρο Βαγγέλη Κώτσου, αποτελούν τους στυλοβάτες όλης αυτής της χορωδιακής προσπάθειας, μιας προσπάθειας που χαίρει μεγάλης εκτίμησης και το καταδεικνύουν οι δεκάδες προσκλήσεις για να παραστούν οι χορωδίες σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναφέροντας περιληπτικά την ιστορία και το έργο των χορωδιών, εισπράττοντας θερμά χειροκροτήματα, για την δουλειά που γίνεται, από το σύνολο των παρευρισκομένων.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση διήρκησε πολλές ώρες ικανοποιώντας και ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.
Και του χρόνου.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Εξιχνίαση κλοπής

Δικογραφία σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σε βάρος 41χρονης ημεδαπής Ρομά και συνεργού της, για κλοπή.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι η 41χρονη το πρωί της 07-12-2012 εισήλθε, από ανασφάλιστη πόρτα, σε διαμέρισμα 64χρονου ημεδαπού στην Πρέβεζα και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των (70) ευρώ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή κοκαΐνης


Συνελήφθη, σήμερα (11-12-2012) λίγο μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, 48χρονος ημεδαπός, για κατοχή κοκαΐνης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της διάδοσης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, έγινε έλεγχος στον 48χρονο στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κοκαΐνης, βάρους (3,4) γραμμαρίων.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Καλλιθέας ανεβάζει την λαογραφική θεατρική παράσταση ''Χριστούγεννα στην Ήπειρο'', την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 20:00, στον κινηματογράφο ''Καλυψώ'', Γρ. Λαμπράκη και Καλυψώς, Καλλιθέα

Τέλος στην επιστροφή φόρου!

Σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών


Το τέλος της επιστροφής φόρου σηματοδοτεί η σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, δημιουργώντας παράλληλα τα περιθώρια για διεύρυνση της φοροδιαφυγής ιδίως από εκμισθωτές ακινήτων και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει πάρει από την τρόικα πράσινο φως για τις βασικές διατάξεις του, αλλά έως αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε τυπική πλήρης έγκριση αφήνοντας περιθώριο για τροποποιήσεις ακόμα και στο παρά πέντε της κατάθεσής του στη Βουλή.
Αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, με στόχο ετήσια έσοδα της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, 237 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την κατάργηση της πλειονότητας των φοροαπαλλαγών που ισχύουν έως σήμερα, ενώ δίνεται ανάσα φόρου σε κάθε νοικοκυριό με στεγαστικό δάνειο, ενοίκιο, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα και δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με τα «Νέα», όλες αυτές οι φοροαπαλλαγές από το 2013 καταργούνται και παραμένουν μόνο οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο ή κοινωφελή ιδρύματα.
Μετά τις παρεμβάσεις εκτιμάται ότι οι επιστροφές φόρου που φέτος αφορούν μόνο έναν στους δέκα φορολογουμένους (από 36,3% των φορολογουμένων πέρυσι εξαιτίας του μπόνους των αποδείξεων), κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 θα αφορούν τελικά έναν στους εκατό…

ΑΡΤΑ: Συνελήφθη αλλοδαπός για λαθρεμπόριο τσιγάρων

Συνελήφθη χθες (10.12.2012) το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 20χρονος αλλοδαπός , Αφγανικής καταγωγής, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για λαθρεμπορία.
Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών ότι ο προαναφερόμενος προμηθεύει λαθραία τσιγάρα σε άτομα της Άρτας και σε αστυνομική έρευνα της οικίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (200) λαθραία πακέτα τσιγάρων διαφόρων μαρκών.
Όλα τα τσιγάρα που κατασχεθήκαν δεν είχαν επικολλημένη την προβλεπόμενη ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.
Επίσης, κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των (1.000) ευρώ, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του 20χρονου, ως προερχόμενο από την εμπορία των τσιγάρων.
Προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας ενώ ο συλληφθείς, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Αποχαιρετισμός στον Ηπειρώτη ποιητή Άλκη Αλκαίο

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας αποχαιρετά έναν από τους πιο άξιους Ηπειρώτες ποιητές του καιρού μας, τον Βαγγέλη Λιάρο, τον γνωστότερο ως Άλκη Αλκαίο.

“Ως Βαγγέλης Λιάρος είμαι γέννημα Κοκκινιώτης και θρέμμα Παργινός, ως Άλκης Αλκαίος είμαι γέννημα – θρέμμα Παργινός” δήλωνε ο ίδιος, τιμώντας και τον τόπο που γεννήθηκε στην παραμεθόριο Ήπειρο και τον τόπο που αφιερώθηκε από μαθητής μέχρι τον τραγικό χαμό του, τον τόπο που θα τον δεχτεί μετά το ύστατο ξόδι του, στα σπλάχνα του.
Από την Πάργα ξεκίνησε η πορεία του ως δημιουργού, από την ηλικία μόλις των 17 ετών, όταν μίλησε σε διάλεξη με θέμα τον Κώστα Καρυωτάκη, μια διάλεξη που έκανε αίσθηση στην εποχή της και εκδόθηκε αργότερα και σε βιβλίο. Λίγα χρόνια αργότερα, διαβάζοντας ένα ποίημά του στον “Ριζοσπάστη”, τον ανακαλύπτει ο Θάνος Μικρούτσικος για να ξεκινήσει μια πολύχρονη συνεργασία που καρποφόρησε με σειρά δίσκων και τραγούδια που έχουμε τραγουδήσει όλοι μας, ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε τον στιχουργό τους, ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε ότι ο στιχουργός τους είναι ένας από εμάς, ένας παθιασμένος Ηπειρώτης. Ο ίδιος, άλλωστε, έζησε σεμνά, διακριτικά, ζώντας πίσω από το έργο του, μιλώντας και συνομιλώντας ½μόνο με τους στίχους του.
Από το “Πρωινό Τσιγάρο” ως τη “Ρόζα”, από το “Εμπάργκο” ως το “Θέατρο Σκιών”, οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου τραγούδησαν τις αγάπες μας, τα όνειρά μας, τα ανεκπλήρωτά μας, τους αγώνες και τις αγωνίες μας. Οι νεότερες γενιές μεγάλωσαν με τους στίχους του., διαμορφώνοντας και καλλιεργώντας την συλλογική ευαισθησία και έκφραση. Στους στίχους του ανιχνεύουμε και το μπόλιασμα της καταγωγής του, το άρωμα της ηπειρώτικης παράδοσης.
Στο ύστατο χαιρετισμό του σε εκδήλωση Παργινών προς τιμή του, τον περασμένο Ιανουάριο ο Άλκης Αλκαίος κατέληγε ευχόμενος και προτρέποντας σε “δύναμη και αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς μας”. Ο χαμός του τους έκανε πιο δύσκολους αλλά η ύστατη προτροπή του είναι και το καλύτερο ξόδι του.
Στο πρόσωπο του Άλκη Αλκαίου η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, οι Ηπειρώτες όπου γης, αποχαιρετούν έναν από τους αξιότερους Ηπειρώτες δημιουργούς του καιρού μας που πήγε με το έργο του λίγο πιο πέρα τον ορίζοντα του ευαισθησίας και της έκφρασής μας, κάνοντας τον κόσμο μας πιο όμορφο.