Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Super League: ΠΑΣ Γιάννινα – Ατρόμητος 0 – 0

Τους νίκησε η βροχή και ο βούρκος


ΠΑΣ και Ατρόμητος «κόλλησαν» στο 0-0 και στον αγωνιστικό χώρο των «Ζωσιμάδων» που έμοιαζε με βούρκο.
Το ματς ξεκίνησε κανονικά στις 5:15, αλλά ο αγωνιστικός χώρος θύμιζε πισίνα από τη συνεχή και δυνατή βροχόπτωση.
Ο διαιτητής Δασκαλόπουλος αναγκάστηκε να το διακόψει στο 10ο λεπτό και να ξαναρχίσει μετά από 40 λεπτά.
Το έργο των ποδοσφαιριστών ήταν δύσκολο, αλλά οι δύο ομάδες είχαν καλές ευκαιρίες για να σκοράρουν.
Η πρώτη καλή ευκαιρία σημειώθηκε στο 14' με τον Ιτάνζ να λέει «όχι» στο σουτ του Βίλα και την κεφαλιά του Κοροβέση στη συνέχεια να περνάει άουτ. Οι Περιστεριώτες απάντησαν στο 35', αλλά ούτε ο Νιάζι Κούτι κατάφερε να σκοράρει.

Ο Φινλανδός επιθετικός βγήκε τετ α τετ με τον Φεγκρούς κι ενώ είχε όλο τον χρόνο να σημαδέψει έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του τερματοφύλακα του ΠΑΣ. ΤΟ ημίχρονο έληξε χωρίς σκορ, με τη βροχή να. κάνει και πάλι την εμφάνισή της στο δεύτερο μέρος.
Γκολ, αντίθετα, δεν σημειώθηκε ποτέ στους «Ζωσιμάδες».
Στο 54' οι γηπεδούχοι άγγιξαν το 1-0, ο Ίλιτς όμως σούταρε ψηλά άουτ από τη μικρή περιοχή.
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έριξε στη μάχη διαδοχικά τους Μπρίτο και Σουμπίνιο, αλλά ούτε αυτοί, ούτε ο Ντε Βινσέντι που πέρασε από την άλλη για τους Ηπειρώτες στο τελευταίο 20λεπτο δεν μπόρεσαν να κάνουν τη διαφορά.
Εκτός από κάποια μακρινά σουτ που δεν απείλησαν τους δύο τερματοφύλακες, οι καλές στιγμές ήταν περιορισμένες μέχρι το τέλος του αγώνα.
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Χριστόπουλος): Φεγκρούς, Πάντος, Τζημόπουλος, Κολοβέτσιος, Μιχαήλ, Λίλα, Τσουκαλάς, Βίλα, Γεωργίου, Κοροβέσης, Ίλιτς.
Ατρόμητος (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Γιαννούλης, Φυτανίδης, Επστάιν, Κούτσι, Μπέλιτς, Ιγκλέσιας, Καραμάνος, Δημούτσος, Λαζαρίδης.

Σύγκρουση λεωφορείου του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με Ι.Χ.

Στη θέση Συκούλα, στα όρια Αιτωλοακαρνανίας με την Άρτα, λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων συγκρούστηκε με Ι.Χ., δίχως ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Αυτήν την ώρα, επί τόπου βρίσκονται άνδρες της Τροχαίας Αμφιλοχίας, προκειμένου να εξακριβώσουν τα αίτια του ατυχήματος, αλλά και για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.aerasfm.gr

Ο καιρός ματαίωσε την παρέλαση στα Γιάννενα


Φώτο αρχείου

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που από το πρωί επικρατούν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί η παρέλαση στα Γιάννενα.
Η πρωτεύουσα της Ηπείρου άλλωστε, είναι από τις περιοχές που συνήθως πλήττονται περισσότερο από την κακοκαιρία, και η σημερινή εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, τίμησε πανηγυρικά το Έπος του 40 και την Γυναίκα της Πίνδου, επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η γιορτή μνήμης για το Έπος του 40 και την προσφορά των ηρωίδων γυναικών της Πίνδου που διοργάνωσε με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό, η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012.

Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης και ο άξιος Πρόεδρος της Γιώργος Κωτσαντής, που κατάγεται από τα Δεσποτικά Πρέβεζας, διοργάνωσαν μία ξεχωριστή γιορτή, για να τιμηθεί το Έπος του 40 και η προσφορά των Γυναικών της Πίνδου, αυτών, των Ηπειρωτισσών γυναικών, του ανυπέρβλητου θάρρους και των ανθρώπινων αξιών.
Στην κατάμεση αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων ''Μίκης Θειδωράκης'', του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Ελληνικού και Αργυρούπολης, εκατοντάδες Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες, αλλά και φίλες και φίλοι της Ηπείρου, έζησαν μια μεθυστική μυσταγωγία Ηπειρωτισμού, αλτρουισμού και προσφοράς των άδολων αγωνιστών του Έπους του 40 και της ανυπέρβλητης προσφοράς της Ηπειρώτισσας μάνας, συζύγου και αδελφής, που έδωσε και την τελευταία ικμάδα της θέλησης και αντοχής της στον αγώνα.

Παρέστησαν οι τοπικές αρχές του Δήμου Ελληνικού και Αργυρούπολης, με επικεφαλής τον πρώτο πολίτη του Δήμου,τον Δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Χάρη Πασβατίδη,τον έτερο της αντιπολίτευσης και επικεφαλής δημοτικής παράταξης Γιάννη Κωνσταντάτο, που συνοδευόταν από αντιδημάρχους και πολλούς δημοτικούς συμβούλους. Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής. Παρέστησαν ακόμη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού ''Το ΖΆΛΟΓΟ'' Βαγγέλης Βάσιος, εκπρόσωποι τοπικών κοινωνικών φορέων και εκπρόσωποι ετεροδημικών οργανώσεων με καταγωγή από άλλες περιοχές της χώρας.

Ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η προσφορά των γυναικών αυτών της Πίνδου, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα θάρρους και αυταπάρνησης για τους σύγχρονους Έλληνες, ειδικά στη σημερινή περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Το Έπος του 40 ας είναι οδηγός μας για να ατσαλωθούμε αυτή την δύσκολη περίοδο, και οι μορφές οργάνωσης των Ελλήνων Πατριωτών, τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και η Εθνική Αντίσταση που ακολούθησε είναι μαθήματα για αντίσταση ενάντια σε αυτούς που σήμερα με διάφορους τρόπους προσπαθούν να κατακτήσουν τη Χώρα. Αλλά και υπόδειγμα οργάνωσης αλληλοβοήθειας και προσφοράς σε αυτούς που έχουν ανάγκη συμπαράστασης, εξαιτίας της φτώχειας και ανέχειας που έχουν οδηγηθεί από την κρίση και την ανεργία. Η μορφή κοινωνικής οργάνωσης του ΕΑΜ την περίοδο 1941-44 ας είναι οδηγός μας''.

Ανα στρέμμα ή ιδιοκτησία ο φόρος στα εκτός σχεδίου

«Στρεμματικό» ή κατ' αποκοπή φόρο «ανά ιδιοκτησία» σε όλα τα αγροτεμάχια, οικόπεδα και κτήματα εκτός σχεδίου, ακόμα και στις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις, το 2013, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την ένταξη όλων των ακινήτων στον νέο ενιαίο φόρο.
Όπως αναφέρει το «Έθνος», σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και μικρός, καθώς δεν υπάρχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγραφή των εκτάσεων και αργότερα, μετά την καταγραφή των αναλυτικών στοιχείων από την υποβολή νέου Ε9 από τους ιδιοκτήτες, η φορολογία θα γίνει αναλογική και προοδευτική, ανάλογα με την έκταση και τη θέση των εκτός σχεδίου ακινήτων.
Η ηλεκτρονική πύλη θα ανοίξει για λίγους μήνες, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τα ακίνητά τους.
Το ακριβές ποσό του φόρου θα προσδιορισθεί μετά την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας στα εκτός σχεδίου και με στόχο το 2013 να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ.
Ο πρώτος λογαριασμός
Σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και μικρός και θα είναι 5 μέχρι 10 ευρώ το στρέμμα ή μέχρι 50 ευρώ ανά ιδιοκτησία.
Η δεύτερη φάση
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ανοίξει για διάστημα λίγων μηνών την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή του E9 από τους φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα εκτός σχεδίου προκειμένου να συμπληρώσουν τα σχετικά στοιχεία ή να διορθώσουν όσα έχουν αναγράψει στο έντυπο Ε9 των προηγούμενων ετών.
Παράθυρο εξαίρεσης
Στην οριζόντια φορολογία θα υπαχθούν τα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοποι, εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, αγροτικές αρδευόμενες ή μη εκτάσεις ανεξάρτητα από την έκτασή τους.
Στο υπουργείο Οικονομικών ανοίγουν παράθυρο εξαίρεσης από τον φόρο των μικρών αγροτικών εκτάσεων ανάλογα με τα χρονικά περιθώρια που θα υπάρξουν για το 2013. Σε δεύτερη φάση και αφού καταρτισθεί το ολοκληρωμένο περιουσιολόγιο θα αυξηθούν και θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα οι αντικειμενικές τιμές για τα εκτός σχεδίου κτήματα και σταδιακά θα εξομοιωθούν με τις υπόλοιπες που ισχύουν για τα ακίνητα εντός σχεδίου.
Εκτιμάται ότι το σύστημα θα φθάσει στην πλήρη εφαρμογή προς το τέλος του επόμενου έτους.Τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα προστίθενται στην υπόλοιπη περιουσία του φορολογούμενου και το σύνολο θα αποτελέσει τη φορολογητέα βάση για τον προσδιορισμό του νέου ενιαίου φόρου. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κατέχει ένα αγροτεμάχιο και ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου και ταυτόχρονα έχει μια κατοικία και ένα οικόπεδο εντός σχεδίου αυτά θα προστίθενται και επί του αθροίσματος της αξίας τους θα υπολογίζεται ο ενιαίος φόρος.
Για παράδειγμα, αν το αγροτεμάχιο και το οικόπεδο εκτός σχεδίου με βάση τις τιμές που θα προσδιορίσει η Εφορία είναι συνολικής αξίας 50.000 ευρώ και το σπίτι και το οικόπεδο εντός σχεδίου έχουν αξία 300.000 ευρώ, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα φορολογηθεί για αξία 350.000 ευρώ.
Πάντως, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η κλίμακα και οι συντελεστές του νέου φόρου, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο φορολογικός συντελεστής θα κυμαίνεται από 0,3% μέχρι και 4% ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο Μνημόνιο

Ατέλειωτη είναι η λίστα των σκληρών μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και τα οποία θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Το δημοσιονομικό πακέτο έχει κλείσει στα 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, εκ των οποίων τα 10,5 δισ. ευρώ θα προκύψουν από τη μείωση δαπανών και τα 3 δισ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας. Όμως ο βασικός κορμός των μέτρων άνω των 9,2 δισ. ευρώ θα εφαρμοστεί εντός του 2013.
Δημόσιος Τομέας – Μισθολογική Δαπάνη
1. Κατάργηση των δώρων (1000 ευρώ μεικτά τον χρόνο) των υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο τομέα.
2. Διαθεσιμότητα 2000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012. Άλλες 25000 αποχωρήσεις το 2013.
3. Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ με πλαφόν αποδοχών τα 1900 ευρώ ανά μήνα.
4. Κλιμακωτές μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια. Αναδρομική ισχύ από 1/8/2012. Για αποδοχές έως 1000 ευρώ, 2% θα είναι το ποσοστό μείωσης, 1001 έως 1500 ευρώ στο 10%, 1501 έως 2500 ευρώ το ποσοστό μείωσης ορίζεται στο 20%, από 2501 έως 4000 ευρώ στο 30% και για ποσά άνω των 4000 ευρώ, μείωση 35%.
5. Επέκταση του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στη Γενική Κυβέρνηση ως το 2016.
6. «Πάγωμα» προσλήψεων στο υπ. Προστασίας του πολίτη. Μείωση μισθολογικού κόστους του δημοσίου κατά 151 εκ. ευρώ το 2013 και επιπλέον 34 εκ. ευρώ το 2014.
7. Περιστολή μισθολογικού κόστους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 75% από τον Ιανουάριο του 2013.
8. Κατάργηση επιδομάτων επίτευξης.
9. Υποχρεωτικές μεταθέσεις προσωπικού εντός της Γενικής Κυβέρνησης.
10. Μείωση αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών από 15226 στις 2000 ετησίως. Μείωση προσωπικού ΑΕΙ και ΤΕΙ κάτα 90%.
11. Χάνεται το δικαίωμα πρόσληψης για συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αν αυτή δεν γίνει εντός 3ετίας από την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού.
Συντάξεις – Κοινωνικά Επιδόματα
1. Κατάργηση 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
2. Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη από το 2013.
3. Κλιμακωτές μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής):
-1000 – 1500 ευρώ, 3%
-1501 – 2000 ευρώ, 5%
-2001 και πάνω, 12%.
4. Μείωση εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων κατά 23% και επιβολή εισφοράς 3% στις κύριες συντάξεις όσων έλαβαν εφάπαξ από το 1995 και μετά.
5. Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και για ασφαλισμένους πριν από το 1993.
6. Αντικατάσταση όλων των οικογενειακών-πολυτεκνικών επιδομάτων με ένα. Κατάργηση πρόσθετων αφορολόγητων για τα τέκνα αναδρομικά από φέτος.
7. Κατάργηση ΕΚΑΣ για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τι 64ο έτος.
8. Μείωση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων κατά 50 ευρώ ή 30 ευρώ, ανάλογα με το αν διαθέτουν ή όχι ιδιόκτητη κατοικία.
9. Κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας.
Νέοι φόροι – Φορολογική Διοίκηση
1. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί με΄χρι το 2018 και προσαρμόζεται στη νέα φορολογική κλίμακα.
2. Αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από τον Μάρτιο του 2013.
3. Αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15% το 2014.
4. Αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών από την τρέχουσα χρήση.
5. Φορολόγηση των αγροτών με 6% βάσει εσόδων-εξόδων.
6. Επιβάλλεται φόρος στα παιχνίδια ΟΠΑΠ (2 με 4%).
7. Επιλογή μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων και θέσπιση διατάξεων με τις οποίες θα δίνονται αρμοδιότητες στη νέα γραμματεία.
8. Προώθηση νόμου για τη δημιουργία ειδικής μονάδας με 100 ελεγκτές για τον έλεγχο μεγάλων φορολογουμένων και μονάδας με 50 ελεγκτές για τους πλούσιους αυτοαπασχολούμενους.
Υγεία – ΕΟΠΥΥ
1. Συγχώνευση όλων των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ
2. Λήψη πρόσθετων μέτρων από φέτος για επίτευξη του στόχου μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.
3. Θεσμοθέτηση νέου ορίου για το claw-back (επιστροφές από φαρμακευτικές εταιρίες) του 2013 στα 2,4 δις ευρώ.
4. Περιορισμός των παροχών του ΕΟΠΥΥ και αύξηση του κόστους για την ιδιωτική περίθαλψη.
5. Αναθεώρηση αμοιβών και αριθμού διαγνωστικών κέντρων με τα οποία συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ καθώς και με φυσιοθεραπευτές.
6. Εισαγωγή ενός συστήματος ενδεικτικών τιμών για τις επιστροφές των ιατρικών μηχανημάτων.
7. Αύξηση των εισφορών που δίνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, στα επίπεδα των μελών του ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

Παρέμβαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στη σύσκεψη της Περιφέρειας Ηπείρου για την Αλληλεγγύη

Δελτίο Τύπου


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας συμμετείχε στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 στα Γιάννενα, με θέμα την ανάπτυξη άμεσων δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η Π.Σ.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον Έφορο Πολιτισμού Αλέξανδρο Λαμπρίδη ο οποίος στην παρέμβασή του παρουσίασε την πρόσφατη απόφαση της Συνομοσπονδίας καθώς και τα πορίσματα αντίστοιχης σύσκεψης που συγκάλεσε η Πανηπειρωτική με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών, για τη δημιουργία του Δικτύου Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης, προσκαλώντας σε συμμετοχή και στήριξη.
Η αλληλεγγύη αποτέλεσε θεμελιακό συστατικό συγκρότησης των φορέων και του κινήματος της Ηπειρώτικης Αποδημίας, όντας, παράλληλα, ένας κύριος άξονας δράσης της Πανηπειρωτικής. Δείγματα της αγωνιστικής αλληλεγγύης που αναπτύσσει ο κορυφαίος συλλογικός φορέας των Αποδήμων Ηπειρωτών, αποτέλεσαν η αταλάντευτη και έμπρακτη εναντίωση στα Μνημόνια, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τα χαράτσια, την αποψίλωση από υπηρεσίες κοινωνικής σημασίας, την περικοπή δρομολογίων, την πληρωμή των διοδίων και, πιο πρόσφατα, ενάντια στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που απεργάζονται ένα νέο Μεσαίωνα για την Ήπειρο.
Η Π.Σ.Ε. στάθηκε αποφασιστικά αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζόμενων της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και των κτηνοτρόφων της Ηπείρου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης που συντελείται σήμερα κυριολεκτικά με όρους πλιάτσικου.
Η Π.Σ.Ε. στάθηκε με συνέπεια αλληλέγγυα στους πολύμορφους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως πριν από λίγους μήνες για την αποτροπή της κατασκευής φράγματος στον Άραχθο ή, ακόμη πιο πρόσφατα, ενάντια στη μερική εκτροπή του Αώου προς την Παμβώτιδα.
Στις σημερινές συνθήκες της διαρκώς εντεινόμενης κρίσης, σε μια Ελλάδα με το ένα τρίτο του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχιας, με 1.5 εκατομμύριο άνεργους, με τον έναν στους δύο νέους άνεργο, με 3.500 αυτοκτονίες, η αλληλεγγύη σήμερα εστιάζεται, όλο και περισσότερο, σε θέματα όχι γενικά διαβίωσης, αλλά άμεσης επιβίωσης, προτάσσοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης των χειρότερα δοκιμαζομένων θυμάτων της κρίσης σε στοιχειώδεις ανάγκες όπως η σίτιση, η στέγαση, η ένδυση και η περίθαλψη.
Με αυτό το γνώμονα η Πανηπειρωτική προχωρά στη συγκρότηση του Δικτύου Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή του συνόλου των φορέων της Αποδημίας, επιδιώκοντας τη στήριξη των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δρομολγήθηκαν ήδη συγκεκριμένες δράσεις αλληλεγγύης, όπως η ανάπτυξη ενός δικτύου εθελοντικής νομικής προστασίας, ιατρικής περίθαλψης, κοινωνιολογικής και ψυχολογικής υποστήριξης ενάντια στην κοινωνική περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό των χειρότερα δοκιμαζόμενων θυμάτων της κρίσης. Παράλληλα, σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για τους νέους ανέργους -τη δικτύωση και την αλλολοστήριξή τους, για τη συλλογική διεκδίκηση δωρεάν εισιτηρίων μετακίνησης για τους απόδημους Ηπειρώτες φοιτητές, για τη διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των δράσεων της Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες, στρέφεται στη βάση της Αποδημίας, ξεκινώντας ένα κύκλο συναντήσεων με τις Αδελφότητες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Ηπειρωτών με θέμα την Αλληλεγγύη.
Αυτές οι συναντήσεις θα προετοιμάσουν την ιδρυτική συνάντηση του Δικτύου Πανηπειρωτικής Αλληλεγγύης στα μέσα Νοεμβρίου στην Αθήνα, αποσαφηνίζοντας τον τρόπο και το σχήμα λειτουργίας και, κυρίως, διαμορφώνοντας τα άμεσα πρακτικά μέτρα και τις δράσεις.
Η Π.Σ.Ε., παράλληλα, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου, δηλώνει ότι στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που δεν εξαντλείται σε πράξεις ελεημοσύνης οι οποίες, στις σημερινές συνθήκες, προσπαθώντας να ανταποκριθούν αποκλειστικά στη συμπτωματολογία της κρίσης, στην πράξη αποδεικνύονται συχνά ατελέσφορες.
Η συλλογική προστασία των θυμάτων της κρίσης είναι τελικά αυτοπροστασία της ίδιας της κοινωνίας μας από τα πιο εφιαλτικά σενάρια κατακερματισμού και απανθρωπισμού της. Κι αυτός ο αγώνας δεν διαθέτει στιγμή αναμονής για όλους μας. Στην κρίση κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.

Αθήνα 27 Οκτωβρίου 2012
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΣΕ

ΟΧΙ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


28η Οκτωβρίου 1940
Μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη κι ένα χρέος.
Ήταν 15 Αυγούστου του 1940. Ο λαός της Ελλάδας προσκυνούσε ταπεινά τη Δέσποινα του Αρχιπελάγους στην Τήνο όταν το ιταλικό υποβρύχιο χτύπησε ύπουλα και βύθισε το αντιτορπιλικό «Έλλη» με τους φτωχούς προσκυνητές, τις γυναίκες, τους γερόντους και τ' άρρωστα παιδιά.
Κι ήταν πικρό χάραμα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν οι σειρήνες με το τρομακτικό ουρλιαχτότους στις πόλεις και οι καμπάνες στα χωριά ανακοίνωναν στο Πανελλήνιο ότι η φασιστική Ιταλία με έγγραφο τελεσιγραφικό ζητούσε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να της παραχωρήσει τμήματα του εδάφους της.