Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Εφαλτήριο για το μέλλον οι έρευνες υδρογονανθράκων

Σημαντικό εφαλτήριο για το μέλλον χαρακτήρισε τις έρευνες υδρογονανθράκων που ξεκινούν σε λίγες ημέρες στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος σε χαιρετισμό του στο διήμερο Συμπόσιο με θέμα την «Έρευνα και Αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα - Από τον Μύθο στ Πραγματικότητα» στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο, ο τομέας της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων είναι για τη χώρα μας ένα φιλόδοξο, μεγάλο πρόγραμμα, με σοβαρή προοπτική για επενδύσεις, για ανάπτυξη, για δημιουργία θέσεων εργασίας και νέου εθνικού πλούτου, επαναπροσδιορίζει και ισχυροποιεί τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ενώ πλουτίζει το ερευνητικό δυναμικό της χώρας.
Ο υπουργός υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των οκτώ προσφορών, που κατέθεσαν συνολικά 11 εταιρείες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε τρία οικόπεδα, στον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.
Από εδώ και πέρα, συνέχισε, απαιτείται σταθερότητα, σε πολιτικό, φορολογικό, κοινωνικό επίπεδο. Ένα διαφανές πλαίσιο αδειοδοτήσεων, με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων και τα ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες αλλά και διαρκής μέριμνα και φροντίδα για την περιβαλλοντική προστασία, με την τήρηση των πιο αυστηρών προδιαγραφών που έχουν τεθεί διεθνώς.

ΠΗΓΗ: www.voria.gr

Άφαντοι 33.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ

Ακόμα και μετά την άτυπη παράταση στην οποία είχε προχωρήσει η διοίκηση του ταμείου μετά την ολοκλήρωση της απογραφής του ΙΚΑ, περισσότεροι από 33.000 είναι τελικά οι συνταξιούχοι φαντάσματα που δεν εμφανίστηκαν.

Το ταμείο έχει ήδη προχωρήσει σε αναστολή καταβολής των συντάξεων ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα διευκρινιστεί ποιος είναι ο αριθμός των συντάξεων "μαϊμού" προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διεκδίκησης για την επιστροφή των χρημάτων.
Στελέχη του ταμείου εκτιμούν ότι οι συντάξεις «μαϊμού» δεν θα είναι περισσότερες από μερικές εκατοντάδες.
Σε 4 – 5 μήνες θα είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των συντάξεων – «μαϊμού», ανέφερε ο διοικητής του ΙΚΑ, κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, λέγοντας:
"Γενάρη, Φλεβάρη του 2013 θα μπορούμε με μια βεβαιότητα 90% να πούμε, 1.000, 2.000, 5.000 είναι αυτοί που σε ποσοστό 90% δεν είναι δικαιούχοι και θ' αρχίσουν να ψάχνουμε, να επιβεβαιώνουμε και να ζητήσουμε τα λεφτά πίσω".

ΑΡΤΑ: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν χθες (19-10-2012) το απόγευμα στην Ιόνια Οδό Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), δύο ημεδαποί , ηλικίας 30 και 36 ετών, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).

Ειδικότερα, σε αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο συλληφθέντες, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν τρεις αυτοσχέδιες συσκευασίες που περιείχαν κάνναβη, συνολικού βάρους (10,69) γραμμαρίων.
Ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ:ITGI: ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥ;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αναθέρμανση των συζητήσεων για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΙΤGI από την περιοχή μας.
Το πολιτικό πρόταγμα μιας ακόμη συνεδρίασης της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου θα είναι η έγκριση ενός ακατανόητου και επιβλαβούς στόχου, αυτού της υιοθέτησης (Transit) των αγωγών φυσικού αερίου ΙΤGI στην καρδιά της Ηπειρωτικής γης Ζαγόρι-Ιωάννινα και στο θαλάσσιο μέτωπο του Ιονίου με όλες τις συνεπακόλουθες αντιδράσεις και τουριστικές παρενέργειες σε Πέρδικα, Σύβοτα και Πάργα. Οι ασκήσεις επί χάρτου της προμελέτης του ITGI που απετέλεσαν εν τέλει και οριστική μελέτη, δεν δημοσιοποιήθηκαν και δεν έγιναν αντικείμενο καμιάς δημόσιας διαβούλευσης, κάτι που καταγγέλθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο, για την επάρκεια των ρυθμίσεων και κανονισμών πρόληψης καθώς και για την αποτελεσματικότητα ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης περιβαλλοντικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων μεγάλης κλίμακας.
Μετά την “πετρελαιοποίηση” της ανάπτυξης στην Ήπειρο, το “άκριτο” καλωσόρισμα σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν μπορεί να πρυτανεύει σε κάθε ανεξέλεγκτη αναζήτηση του κέρδους, από τους παγκόσμιους “κυνηγούς” των ενεργειακών γαιοαποθεμάτων του πλανήτη, με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον, την κοινωνία και την υπερτοπική ειρήνη. Η εξάρτηση και εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων αποδείχθηκε ότι είναι ένα από τα πιο προφανή συστημικά προβλήματα της ανθρωπότητας, αφού εντείνει τις ανισότητες, καταστρέφει τους φυσικούς πόρους και την βιοποικιλότητα και μεταμορφώνεται σε μια υποανάπτυξη, αποσυνδεμένη από την κοινωνική ευημερία. Δεν μπορεί να υπάρχει απεριόριστη ανάπτυξη σε έναν πεπερασμένο πλανήτη. Η εκμετάλλευση της προίκας του ορυκτού μας πλούτου δεν αποτελεί προτεραιότητα δημόσιου συμφέροντος που υπερισχύει από κάθε άλλη…
Οι ελληνικές κυβερνήσεις που πολύ εύκολα πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, επιβάλλοντας σπασμωδικά τα οριζόντια μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης, το ίδιο επιπόλαια κινούνται για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Ήπειρο!
Άλλο πράγμα η δημοσιονομική εξυγίανση και άλλο η fast truck επίθεση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Η προηγούμενη εμπειρία από τις χώρες που έχει περάσει το ΔΝΤ, δείχνει πως η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων πάντα προβαλλόταν σαν μοναδική διέξοδος από την κρίση χωρίς βεβαίως τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα και με τεράστιες πληγές στο περιβάλλον και την κοινωνία.
Στις 30 πιο μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες στην πλανήτη, μόνο οι 7 έχουν συνεχόμενη δημοκρατία, από τις οποίες οι 6 ανήκουν στους G8!
Κύριε Περιφερειάρχη, έχουμε ανάγκη αλλαγής οικονομικού σεναρίου, αλλαγή οράματος και αναπτυξιακού παραδείγματος σε δραστηριότητες πιο φιλικές στο περιβάλλον και στο σπάνιο φυσικό κεφάλαιο της περιοχής μας.
Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε προς δύο κατευθύνσεις:
Να αναπτύξουμε προγράμματα επενδύσεων και να δώσουμε ώθηση προς την υλοποίηση πράσινων ιδεών που θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου όπως είναι ο Τουρισμός και η αγροτο-κτηνοτριφική παραγωγή.
Επίσης το Ηπειρωτικό ανάγλυφο επιτάσσει αποκέντρωση της ενεργειακής παραγωγής και να ισορροπήσει ανάμεσα στη μικρή κλίμακα, του οικολογικότερου ενεργειακού μοντέλου που θα στηρίζεται στην εξοικονόμηση της ενέργειας.
Γιατί σήμερα να μην μας προτείνετε πιο ελπιδοφόρες εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας, στον τομέα των ΑΠΕ, τόσο γιατί η ενεργή συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστικός παράγοντας, για την αντιστροφή των ολέθριων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, αλλά και γιατί ο συνδυασμός του συστήματος των εγγυημένων τιμών με το συνεταιριστικό μοντέλο και τα σωστά χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούν ν’ αποτελέσουν μια ρεαλιστική απάντηση στην κλιμακούμενη οικονομική κρίση και δίοδο ανάκαμψης των τοπικών οικονομιών;

Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης. ''Η Ήπειρος στο Έπος του 40''. Εκδήλωση το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012, ώρα 19.00' στο Πολιτιστικό κέντρο Μίκης Θεοδωράκης του Δημαρχείου Ελληνικού- Αργυρούπολης, στην Αργυρούπολη

Rass: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά», που κυκλοφορεί το Σάββατο.

Παράλληλα, η Χρυσή Αυγή καταλαμβάνει την τρίτη θέση.
Συγκεκριμένα:
ΣΥΡΙΖΑ: 23,8%
ΝΔ: 22,7%
Χρυσή Αυγή: 9,2%
ΠΑΣΟΚ: 7,2%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 6,1%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 5%
ΚΚΕ: 4,5%.
Δημιουργία Ξανά: 1,8%
Οικολόγοι-Πράσινοι: 1,4%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται στο 11,6%, η απάντηση «άλλο» το 3,6% και το «λευκό-άκυρο» το 3,1%.

''Ψυχή και Πέτρα'': Πανηγυρική, εορταστική εκδήλωση, από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πάτρας, αφιέρωμα στην Ήπειρο, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012, ώρα 20:00 στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

''ΨΥΧΗ & ΠΕΤΡΑ''

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει στις 27 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 8:00 μ.μ., στην αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, εκδήλωση/αφιέρωμα στην Ήπειρο με τίτλο «Ψυχή & Πέτρα».
Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια με περίσσευμα καρδιάς, να τιμηθεί ένας τόπος ιδιαίτερος και ένας πολιτισμός που επιμένει να είναι ριζωμένος στη γη του και να υπόσχεται δύναμη για το μέλλον.
Η Ήπειρος είναι από τη φύση της τόπος αντίστασης και αυτονομίας. Γέννησε και γεννάει ανθρώπους με λιονταρίσια καρδιά, ανυπότακτους και αλύγιστους στις δυσκολίες των καιρών. Συνδυάζει το ιδιαίτερο κάλλος με τη δωρικότητα και την υπερηφάνεια των κατοίκων της.
Από τις γυναίκες του Ζαλλόγγου,τους Σουλιώτες,τη γυναίκα της Πίνδου έως τους καθημερινούς ανθρώπους της.
Είναι η γη των ευεργετών, της ξενιτιάς, του έρωτα, του πνευματικού μόχθου, του αδιάκοπου αγώνα.
Πάνω σε αυτό το πνεύμα και με αφορμή το ηρωικό έπος του '40, «χτίσαμε» μία πολυδιάστατη εκδήλωση και σας προσκαλούμε να τιμήσουμε όλοι μαζί την «εύανδρο» γη.

Ξεκινά σήμερα Σάββατο η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, σε τιμές από 1,31 έως 1,50 ευρώ/λίτρο

Την έναρξη της διανομής πετρελαίου θέρμανσης από το Σάββατο αποφάσισαν οι ομοσπονδίες Βενζινοπωλών, Πρατηριούχων και μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρουν, τις ανάγκες των καταναλωτών και των ευπαθών ομάδων.

Οι επαγγελματίες είχαν αποφασίσει να μη διανέμουν πετρέλαιο από την περασμένη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του φόρου λόγω της εξίσωσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης παραμένει, πάντως, υποτονική, λόγω της κρίσης αλλά και των υψηλών σχετικά θερμοκρασιών σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν την Πέμπτη 1,37 ευρώ το λίτρο.
Οι τιμές ξεκινούν από 1,31 ευρώ και κλιμακώνονται μέχρι 1,5 ευρώ το λίτρο.