Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Στο 1,7% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 1,7% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο από 1,3% που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Αυγούστου 2012, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2011, προκύπτει αύξηση 1,7%, έναντι αύξησης επίσης 1,7%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
Σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2012, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μείωση 1,0%, έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Εν τω μεταξύ, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2011 - Αυγούστου 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2010 - Αυγούστου 2011, παρουσίασε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 4,1%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

ΠΗΓΗ: www.greekfinanceforum.com

Εγγραφές στο ΙΕΚ Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ

Στο Ι.Ε.Κ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ του Ο.Α.Ε.Δ. γίνονται εγγραφές στις ακόλουθες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν κατά το Χειμερινό εξάμηνο του έτους κατάρτισης 2012-2013:

1. Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας & Έκφρασης (Α΄ εξάμ.)
2. Αισθητικός ποδολογίας και Kαλλωπισμού Nυχιών (Α΄ εξάμ.)
3. Τεχνικός Αυτοκινήτων Οχημάτων (Γ΄ εξάμ.)
4. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα (Multimedia) (Γ΄ εξάμ.)
5. Τεχνικός Διαχείρισης & Ανακύκλωσης Αποβλήτων (Γ΄ εξάμ.)
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου (για εγγραφή στο Α΄ εξάμηνο) ή Πτυχίου ΤΕΕ Β΄ Κύκλου Σπουδών ή ΕΠΑ.Σ ή ΕΠΑ.Λ αντίστοιχης ειδικότητας (για εγγραφή στο Γ΄ εξάμηνο), ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Πληροφορίες: www.oaed.gr  & http://iek-oaed.ioa.sch.gr
Αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται έως τις 20-09-2012 στο Ι.Ε.Κ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ του Ο.Α.Ε.Δ., 3ο χλμ. Ιωαννίνων-Αθηνών, τηλ.: 2651068160 (ώρες λειτουργίας 2:00 – 8:00 μ.μ.).

Εξιχνιάσθηκαν δύο περιπτώσεις διαρρήξεων Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων σε παραλίες της Πρέβεζας

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 20χρονος ημεδαπός


Σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας σε βάρος 20χρονου ημεδαπού Ρομά, για «διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών».
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την εργαστηριακή εξέταση στοιχείων και τη μεθοδολογία του δράστη ( modus operandi ), ο 20χρονος τον Ιούνιο του 2012, διέρρηξε δύο αυτοκίνητα, τα οποία ήταν σταθμευμένα σε παραλίες στο Κανάλι και την Καστροσυκιά Πρέβεζας και αφαίρεσε από το εσωτερικό τους χρηματικά ποσά και προσωπικά αντικείμενα των ιδιοκτητών τους.
Η σχετική δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Χειρότερη από κάθε άλλη η φετινή σχολική χρονιά

Την απογοήτευσή του για την κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε σήμερα με τα προεδρεία των συνδικάτων των δασκάλων (ΔΟΕ) και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), τονίζοντας ότι η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά αύριο θα είναι χειρότερη από κάθε άλλη.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι γυρνάμε πίσω πολλά χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ο εκπαιδευτικός είναι απαξιωμένος επαγγελματικά και επιστημονικά, και προσέθεσε πως οι τάξεις είναι πολλές φορές χωρίς δασκάλους, με τεράστια προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ φέτος το υπουργείο πανηγυρίζει γιατί θα έχουμε βιβλία, κάτι το αυτονόητο. Το χειρότερο είναι, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πολύ σύντομα οι γονείς και ιδιαίτερα οι λαϊκές οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους, από το υστέρημά τους όμως, τις τεράστιες ελλείψεις, καθώς οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το πετρέλαιο, τα σπασμένα τζάμια, να πληρώσουν για την καθαριότητα και τη σίτιση στα σχολεία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της UNICEF πάνω από 460.000 παιδιά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, γεγονός που σημαίνει ότι θα πηγαίνουν στα σχολειά πολλές φορές δίχως επαρκή σίτιση, δίχως επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, μαζί με τους τοπικούς φορείς, πρέπει να επιληφθούν της ανάγκης να υπάρξουν και τα απαραίτητα εκείνα δίκτυα αλληλεγγύης απέναντι στις οικογένειες και τα παιδιά που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
«Θέλουν να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε μια χώρα που δεν θα έχει μέλλον, σε μια χώρα που δεν θα έχει προοπτική», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας, τη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου, ανεξάρτητα από την πολιτική εκτίμηση καθενός, ώστε «να μην αφήσουμε αυτή την εξέλιξη να περάσει έτσι».
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Μαντάς Κομνηνός, δήλωσε ότι υπάρχουν στα σχολεία χιλιάδες κενές θέσεις εκπαιδευτικών, με χιλιάδες διδακτικές ώρες που θα χαθούν από την πρώτη μέρα, με τους εκπαιδευτικούς με μισθούς πείνας, να καλούνται να υπηρετήσουν την εκπαίδευση και με τα σχολεία να μην έχουν χρήματα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε πετρέλαιο, σε κοινωνικά δίκτυα, σε ΔΕΗ, σε ΟΤΕ, σε κιμωλίες, σε χαρτί.
Ο κ. Μαντάς απηύθυνε έκκληση σε όλη την ελληνική κοινωνία να συμπαρασταθεί στον αγώνα των δασκάλων για μια καλύτερη παιδεία, γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αφορά το μέλλον συνολικά του τόπου.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

ΚΑΤΣΙΚΑ: 80χρονος έχασε την ζωή του σε τροχαίο

Σήμερα (10-09-2012) το πρωί στον Κατσικά Ιωαννίνων, Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο που οδηγούσε 80χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο που οδηγούσε 47χρονος ημεδαπός. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματισθεί θανάσιμα ο 80χρονος οδηγός του πρώτου οχήματος.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά Ιωαννίνων.

ΚΟΜΠΟΤΙ ΑΡΤΑΣ: Νεκρός 39χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας στην επαρχιακή οδό

Χθες (9-09-2012) το μεσημέρι στο Κομπότι Άρτας σε επαρχιακή οδό, μοτοσικλέτα που οδηγούσε 39χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας της και ανετράπη, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.

Τα νυχτοκάματα της ... φτώχειας!

Πόσα δηλώνουν οι σταρ της νύχτας


Λαός και Κολωνάκι, φτωχαδάκια και λεφτάδες... Την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι «ματώνουν» και περιμένουν (καρτερικά) και το νέο τσεκούρι της τρόικας υπάρχουν ορισμένοι που εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν και να γελούν εις βάρος των άλλων.
Όλα αυτά ενώ τα όσα δήλωσαν το 2008 και το 2009, ως φυσικά πρόσωπα, γνωστοί τραγουδιστές προκαλούν τουλάχιστον αίσθηση. Μεγάλη τραγουδίστρια με ετήσιο εισόδημα λίγο πάνω από 3.000 ευρώ; Γνωστοί τραγουδιστές χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ εισοδήματα για έναν ολόκληρο χρόνο;

Τη σχετική λίστα, για τα εισοδήματα των καλλιτεχνών για το 2008 και το 2009 (που δηλώθηκαν το 2009 και το 2010) δημοσιεύει η εφημερίδα "Τα Νέα". Πρόκειται για μια περίοδο όταν τα νυχτερινά μαγαζιά δούλευαν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.
Ο πιο... πλούσιος τραγουδιστής είναι ο Γιάννης Πλούταρχος, που δήλωσε 667.121€ το 2008 και 822.059 το 2009, σύνολο καθαρό εισόδημα 1.489.180 ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία του φτάνει το 1,32 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο Πασχάλης Τερζής με καθαρό εισόδημα 609.355€ το 2008 και 472.613€ το 2009, σύνολο 1.081.968€.

Ο Νότης Σφακιανάκης, που όπως και ο Γιάννης Πλούταρχος, έχει βρεθεί παλιότερα στο στόχαστρο της εφορίας, είχε εισοδήματα 638.665€ (262.995€ το 2008 και 375.670€ το 2009).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, η Άννα Βίσση έχει πρόβλημα... επιβίωσης.

OTA: Διήμερες κινητοποιήσεις από την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου

Με 48ωρη αναστολή της λειτουργίας των Δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύστερα από σχετική απόφαση που ελήφθη στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Οι διοικήσεις των Δήμων διαμαρτύρονται για την υπο-χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν αλλάξει σύντομα στάση η ελληνική κυβέρνηση τότε θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης προγραμματίζονται επίσης πανελλαδική συγκέντρωση στη Πλατεία Κλαυθμώνος την Τετάρτη στις 11.00 το πρωί καθώς και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, με τους απεργούς να επιδιώκουν συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Εξιχνίαση κλοπής μοτοποδηλάτου

Εξιχνιάστηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, κλοπή δίκυκλου μοτοποδηλάτου που έγινε το προηγούμενο δίμηνο στην πόλη της Ηγουμενίτσας και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 36χρονου ημεδαπού για κλοπή.

Αναλυτικότερα, ο 36χρονος εντοπίστηκε να οδηγεί το κλεμμένο μηχανάκι στην πόλη της Ηγουμενίτσας ενώ κατά τον έλεγχο προέκυψε ότι είχε τοποθετήσει σε αυτό πινακίδες άλλου μοτοποδηλάτου.
Το μοτοποδήλατο κατασχέθηκε.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα διαβιβαστεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Urbi et Orbi: Σκέψεις για ορισμένες αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης


Μολονότι η χώρα τέθηκε σε «κατάσταση οικονομικής πολιορκίας», το πολιτικό καθεστώς που εξέθρεψε η μεταπολιτευτική ευδαιμονία εξακολουθεί να παραμένει σε κατάσταση αφασίας, λαϊκίστικο και φοβικό, αδυνατώντας να αντιληφθεί η/ και να δράσει για την ανόρθωση της χώρας.
Σε αυτό το τοπίο εξακολουθούν να ευδοκιμούν το ρουσφέτι, η δωροληψία, η μίζα, η ψηφοθηρία, η διάβρωση της αυτονομίας των θεσμών, η θέση του κομματικού συμφέροντος άνω τού γενικού, τα πελατειακά δίκτυα, η υπερτροφική διαφθαρμένη δημόσια διοίκηση, ο στραγγαλισμός της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, η αδιαφάνεια, το λάδωμα, το γρηγορόσημο κ.α.
Είναι φανερό ότι καθώς η χώρα ανέρχεται το δικό της Γολγοθά, είναι ευκαιρία να αλλάξει όλα εκείνα που την οδήγησαν στην εποχή των οικονομικών παγετώνων, προωθώντας ορισμένα μέτρα- αφού πρωτύτερα εξειδικευτούν κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης. Ενδεικτικά αναφέρονται:
• Θέσπιση συνταγματικών «βαλβίδων» για την αποφυγή του εκ νέου εκτροχιασμού του δημόσιου χρέους οποτεδήποτε στο μέλλον.
• Απόσυρση των κομμάτων από κάθε στρεβλωτική παρέμβαση στους δύο πάλαι ποτέ πυλώνες της δημοκρατίας την τοπική αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό.
• Κατάργηση της απόσπασης κρατικών υπαλλήλων σε βουλευτικά και κομματικά γραφεία.
• Δραστικός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και αυστηρός έλεγχος των οικονομικών τους.
• Μείωση αριθμού βουλευτών στους διακόσιους (200)
.Καθιέρωση διατάξεων που θα διασφαλίζουν την εξάντληση της τετραετούς θητείας των κοινοβουλίων και θα αποτρέπουν τη διάλυση της βουλής για εντελώς προσχηματικούς λόγους με μοναδικό κριτήριο τον εκλογικό αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης και μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής σε διαφορετικό θεσμικό όργανο από εκείνο της Κυβέρνησης
• Άρση του καθεστώτος της ειδικής ασυλίας των βουλευτών από τη δικαιοσύνη, με την επιφύλαξη της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης τους και της ανεμπόδιστης άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.
• Έναρξη δημόσιας συζήτησης για την πιθανότητα εμπλουτισμού των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεχομένως και για τον τρόπο εκλογής του.
. Πλήρης αναθεώρηση της διαδικασίας αναζήτησης ποινικών ευθυνών των υπουργών (με αντίστοιχές συνταγματικές τροποποιήσεις), ώστε να ευθυγραμμιστεί η ποινική τους μεταχείριση με εκείνη των υπόλοιπων πολιτών, με την επιφύλαξη της αποτροπής διώξεων για ιδεολογικοπολιτικούς λόγους
. Διαχωρισμός των ιδιοτήτων του υπουργού και του βουλευτή, ώστε να διαχωρίζονται καλύτερα η νομοθετική με την εκτελεστική εξουσία. Μια άλλη εναλλακτική θα ήταν η δέσμευση των υπουργών και υφυπουργών να μην είναι υποψήφιοι στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.
- Αλλαγή της μεθόδου μιας σχετικής σταθερότητας στην απασχόληση των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να γίνει πιο λειτουργική και ευέλικτη π.χ. με καθιέρωση ενός είδους «μονιμότητας» ως προς τη ιδιότητα του κρατικού υπάλληλου και όχι ως προς την συγκεκριμένη οργανική θέση.
Οι παραπάνω προτάσεις δεν είναι παρά ενδεικτικές και αποτελούν μια μικρή συμβολή στο σχετικό δημόσιο διάλογο για τις αναγκαίες πολιτειακές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ενόψει της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης, που δε θα αργήσει. Τέλος, για να προωθηθούν όλες οι αναπόδραστες μεταβολές είναι απαραίτητη η θεμελίωση μηχανισμών θωράκισης της χώρας έναντι της γάγγραινας της κομματοκρατίας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται εντός των τειχών. Διαφορετικά η καθολική κατάρρευση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα στο εγγύς μέλλον φαντάζει ως ένα πιθανό ενδεχόμενο.

* Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

«10 Ηπειρώτικο σεργιάνι» από την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου το Σάββατο βράδυ 8 Σεπτεμβρίου 2012, στο θέατρο του Πάρκου ''Αντώνης Τρίτσης'' στο Ίλιον

Μια μεγαλειώδης παράσταση, με την παρουσία 2.000 και πλέον συμμετασχόντων στα δρώμενα και στον χορό, στην οποία η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, πιστή στην στήριξη των δραστηριοτήτων των Συλλόγων- μελών της εκπροσωπήθηκε από τους, Γιώργο Οικονόμου Πρόεδρο, Κώστα Κωνή Αντιπρόεδρο και Κώστα Ζηκόπουλο έφορο Δημοσίων Σχέσεων.

Το γλέντι κράτησε μέχρι τις ''μικρές ώρες'' με συμμετοχή όλων.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου και στον χαλκέντερο Πρόεδρο της Νίκο Τζιότζιο.
Και του χρόνου παιδιά, με περισσότερη διάθεση, που φυσικά δεν σας έλειπε και τώρα και θετική ψυχολογία, ακόμη ανεβασμένη, στα ύψη, που παρά τα σκληρά οικονομικά μέτρα που πλήττουν όλους μας, εμείς την έχουμε στον Όλυμπο, γιατί έτσι... γιατί είμαστε Ηπειρώτες ορέ, απόγονοι όλων αυτών που έχουν υποστεί τα πάνδεινα, αλλά παράλληλα προσέφεραν τα μέγιστα.
Και του χρόνου Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες, φίλες και φίλοι της Ηπείρου.