Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΟΑΕΔ: Νέο επιχορηγούμενο πρόγραμμα για πρόσληψη άνεργων πτυχιούχων

Ένα νέο πρόγραμμα προκηρύχθηκε από τον ΟΑΕΔ, για επιδότηση πρόσληψης νέων ανέργων πτυχιούχων, εφόσον κατέχουν τίτλο σπουδών από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).
Το πρόγραμμα «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών» στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης, δημιουργώντας 5.000 νέες θέσεις εργασίας.
Μία επιχείρηση μπορεί μέσω του προγράμματος να προχωρήσει στην πρόσληψη νέου υπαλλήλου, όπου προβλέπεται καθημερινή επιδότηση, για 24 μήνες. Όταν πρόκειται για πρόσληψη ανέργου ηλικίας από 25 έως 35 ετών η επιδότηση είναι 25 ΕΥΡΩ ημερησίως, ενώ όταν πρόκειται σε πρόσληψη ανέργου ηλικίας έως 24 ετών, η επιδότηση ανέρχεται σε 20 ΕΥΡΩ ημερησίως. Το ύψος της επιχορήγησης αφορά για 25 ημέρες το μήνα καθόλη τη διάρκεια της διετίας.
Βασική προϋπόθεση είναι ο νέος/ η νέα που θα προσληφθεί να διαθέτει κάρτα ανεργίας καθώς επίσης και τίτλο σπουδών ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, ενώ η ηλικία του να μην υπερβαίνει τα 35 έτη. Όσον αφορά την επιχείρηση, θα πρέπει να μην έχει προβεί σε απόλυση προσωπικού κατά το πρόσφατο τρίμηνο, ενώ η νέα θέση να αφορά σε πλήρους απασχόλησης.
Η επιχορήγηση διαρκεί για 2 έτη, ενώ μετά την πάροδο της χρονικής αυτής περιόδου η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει τη θέση εργασίας για 3 ακόμα μήνες. Υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης τόσο του επιχορηγούμενου προσώπου όσο και του προϋπάρχοντος προσωπικού, αλλά θα πρέπει να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της διετίας.
Από το πρόγραμμα εξαιρούνται ορισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες (όπως νυχτερινά κέντρα, εποχικές επιχειρήσεις, τομέας αλιείας κά), ενώ οι αιτήσεις γίνονται από τους εργοδότες μέσω του site του ΟΑΕΔ.
Στη συνέχεια ο εργοδότης παρουσιάζεται στον ΟΑΕΔ, για την εύρεση ατόμου, εάν αυτό δεν έχει βρεθεί ήδη.

Έρχονται φόροι πέντε δις. ευρώ ανά μήνα (!)

Για μια ακόμη χρονιά, το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει τους τελευταίους μήνες του χρόνου να εισπράξει τους φόρους και να κλείσει τη μαύρη τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού. Στους μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν φόροι 24,7 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αποφευχθούν και νέα μέτρα.
Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία για το πρώτο 7μηνο, η «μαύρη τρύπα» στο σκέλος των φορολογικών εσόδων διαμορφώνεται στα 1,438 δισεκατομμύρια ευρώ. «Υπεύθυνη» σε μεγάλο βαθμό είναι η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται ελπίδες ότι ένα μέρος της «τρύπας» θα κλείσει στο τέλος Αυγούστου με την καταβολή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος από τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες. Βέβαια, και πάλι, δεν θα μπουν στο ταμείο τα αναμενόμενα καθώς η δόση του Αυγούστου, μετά την ρύθμιση που ανακοινώθηκε, θα αντιστοιχεί στο 1/7 του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στον καθένα και όχι στο ένα τρίτο. Η παρτίδα σώθηκε εν μέρει χάρη στα έσοδα από τους φόρους ακινήτων οι οποίοι στο 7μηνο υπερέβησαν το στόχο κατά 750 εκατ. ευρώ.
Η μάχη για τους φόρους νομικών προσώπων θεωρείται χαμένοι λόγω των υπέρογκων ζημιών ενώ και από τον ΦΠΑ έχει ήδη δημιουργηθεί άνοιγμα 600 εκατ. ευρώ το οποίο είναι πολύ πιθανό να διευρυνθεί λόγω της ύφεσης.
Πως όμως θα συγκεντρώνονται τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο;

Θανατηφόρο τροχαίο στο 72ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας


Το πρωί της Πέμπτης 23-08-2012 στο 72ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας, Ι.Χ. Φορτηγό που οδηγούσε 77χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, στο οποίο επέβαινε 55χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 55χρονου και τον ελαφρύ τραυματισμό του 77χρονου οδηγού καθώς και ενός 53χρονου ημεδαπού πεζού.
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Σπήλαιο και Βραχοσκεπή Ασπροχάλικο. Ένα μνημείο παλαιολιθικής εποχής, μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στον Άγιο Γεώργιο Πρέβεζας

 


Το Σπήλαιο και Βραχοσκεπή Ασπροχάλικο (Asprochaliko Cave and Rock Shelter) βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Άγιος Γεώργιος του νομού Πρεβέζης στην Ήπειρο, στη δυτική όχθη του ποταμού Λούρου, (Yπουργείο Πολιτισμού, 1965)

Περίληψη
Το σπήλαιο ανασκάφτηκε από Άγγλους αρχαιολόγους την περίοδο 1962-1967 και το 1981, (H. Higgs, Bailey G.N., and Gable C.,1983). Ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από στρώματα της παλαιολιθικής περιόδου. Ραδιοχρονολογήσεις υλικού από τα ευρήματα, χρονολογούν το παλιότερο στρώμα 40000 χρόνια πριν από σήμερα στην μέση παλαιολιθική περίοδο, και το νεότερο 24000-9000 πριν από σήμερα στην νεότερη παλαιολιθική περίοδο. Πάνω από αυτά τα στρώματα ακολουθούσε στρώμα της εποχής του χαλκού, που περιείχε λίθινα εργαλεία και όπλα. (Adam E., 1989).

Ανταλλαγή νέων θα πραγματοποιηθεί στη Σερβία στις 20 με 30 Σεπτεμβρίου

Το κέντρο Νέων Ηπείρου αναζητεί μία συμμετέχουσα για μία Ανταλλαγή Νέων που θα πραγματοποιηθεί στη Σερβία  στις 20 με 30  Σεπτεμβρίου. Οι διοργανωτές του σχεδίου θα καλύψουν τα έξοδα διαμονής και διατροφής καθώς και το 70% των εξόδων μετακίνησης.
Λίγα λόγια για το σχέδιο στα Αγγλικά: 
project "Recycle with creativity" is a youth exchange applied under action 3.1 in February dead line. It is directed to youngsters who are interested in environmental issues, that are creative and willing to learn and share their enthusiasm for changing the world into the better place. Project will take place in the town of Brzece in Serbia, from of 20th to 30th of September 2012. It will involve 36 young people from 6 Countries.
Project is designed in two parts: first in learning about environmental issues (ecology, recycling, re-usage and reducing) and second part that is considering creative workshops where participants will make fashion show out of the secondary raw materials. Main objectives of the project are in co-relation with objectives of Youth in Action program like intercultural learning, inclusion, European citizenship and youth entrepreneurship. Young people aged between 18 to 25 will have possibility to learn and share experiences through workshops and games, to present their countries and learn about other cultures by debates and intercultural activities, to speak about problematic of environment by discussions and open space as well as to learn about possibilities that Youth in Action program is providing
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο www.youthcenterofepirus.org ή στο e-mail youthcenterofepirus@yahoo.gr ή στο τηλ. 6975200586 καθώς και μέσω facebook

Youth Center of Epirus

Δάνειο θα πάρει το ΙΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου!

Σε δανεισμό 240 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και από το Ταμείο ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ προχωρά το ΙΚΑ, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής της Πέμπτης, ήδη το ΙΚΑ έχει λάβει το 74% της ετήσιας χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό, ενώ ο ΟΓΑ το 79% του ετήσιου ποσού που του αναλογεί.
Το συγκεκριμένο δάνειο έχει διάρκεια λίγων ημερών -από τις 20 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Τη Δευτέρα η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τελειώνει η αγωνία των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τη Δευτέρα πρόκειται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός για τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς οι υποψήφιοι λαμβάνουν υπόψη τους πολύ σοβάρα και το κόστος διαμονής μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Άνοδος αναμένεται στην πλειονότητα των σχολών που εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Νομικές, Φιλολογικές, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικές), ενώ αντίθετα τα ξενόγλωσσα τμήματα θα υποχωρήσουν εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα των ξένων γλωσσών.
Αισθητή πτώση αναμένεται στις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου πεδίου, όπως και στα πολυτεχνικά τμήματα, η οποία θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει οριακή άνοδος στις ήδη υψηλές βάσεις των ιατρικών σχολών του 3ου πεδίου.
Στα περσινά επίπεδα θα κυμανθούν οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα, ενώ για ορισμένα περιζήτητα τμήματα ίσως υπάρξει άνοδος λόγω των πολύ καλών επιδόσεων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΠΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Αυγούστου

Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Αυγούστου στο χωριό Κάτω Μερόπη  Πωγωνίου.

ΨΗΛΟΚΑΣΤΡΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Αυγούστου



Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Αυγούστου στο χωριό Ψηλόκαστρο  Πωγωνίου.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ: Ευχαριστήριο στο PLEGMA cafe bar

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Το Δ.Σ. του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον κ. Χάσκο Αντώνιο ιδιοκτήτη του PLEGMA cafe bar για την παραχωρήσει του καταστήματος και την πραγματοποίηση του πάρτι της ομάδας.
Ακόμη ευχαριστεί όλους τους φίλους της ομάδας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Τέλος κάνει γνωστό ότι τα καθαρά έσοδα από την εκδήλωση ανήρθαν σε 800 ευρώ.

Από το Δ.Σ.

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για απόπειρα διάρρηξης αποθήκης, στη Φιλοθέη Άρτας

Συνελήφθησαν, χθες (22-08-2012) το βράδυ από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 60 και 21 ετών, για απόπειρα διάρρηξης σε αποθήκη στη Φιλοθέη Άρτας.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς, διότι λίγο νωρίτερα είχαν προσπαθήσει να διαρρήξουν αποθήκη αγροκτήματος 32χρονου ημεδαπού στη Φιλοθέη Άρτας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.