Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Μάθετε πώς θα πληρώσετε το φόρο εισοδήματος

Χρήσιμος οδηγός για να δείτε σε πόσες δόσεις θα καταβάλετε τις οφειλές σας

Περίπου 500.000 είναι οι πολίτες, που θα λάβουν με καθυστέρηση το εκκαθαριστικό και συνεπώς δεν θα επωφεληθούν της ρύθμισης για πληρωμή του φόρου σε επτά δόσεις, τα αναπάντητα, όμως, ερωτήματα παραμένουν πολλά για όλους όσοι δικαιούνται της μικρής αυτής ανάσας.
Τα συγκεντρώσαμε, λοιπόν, και σας παρουσιάζουμε ένα σύντομο και χρήσιμο οδηγό:
-Η εξόφληση φόρου μέχρι 300 ευρώ παραμένει εφάπαξ όπως και τώρα.
-Οι φορολογούμενοι που ευεργετούνται είναι όσοι δηλώνουν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ. -Οι δόσεις είναι μηνιαίες με τελευταία τον Φεβρουάριο 2013.
-Όσοι πλήρωσαν την πρώτη δόση τον Ιούνιο 2012, μπορούν να πληρώσουν τις δύο υπολειπόμενες σε 7 δόσεις, με πρώτη τον Αύγουστο 2012.
-Όσοι πλήρωσαν την πρώτη δόση τον Ιούλιο 2012, μπορούν να πληρώσουν τις δύο υπολειπόμενες σε 6 δόσεις, με πρώτη τον Σεπτέμβριο 2012.
-Όσοι έχουν εκκαθαριστικά με πρώτη δόση τον Αύγουστο, μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 7 δόσεις, με πρώτη τον Αύγουστο 2012.
-Όσοι εκκαθαριστούν μέσα στον Αύγουστο 2012, θα μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 6 δόσεις, με πρώτη τον Σεπτέμβριο 2012.
-Όσοι εκκαθαριστούν μέσα στον Σεπτέμβριο 2012, θα μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 5 δόσεις, με πρώτη τον Οκτώβριο 2012.
-Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να τις εξοφλήσουν μαζί με την πρώτη δόση ή να απευθυνθούν στις ΔΟΥ για ρύθμιση. Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι, που εντάσσονται στη ρύθμιση;
Όσοι έχουν πρόσβαση στο TAXISnet αλλά δεν έχουν εύκαιρο το εκκαθαριστικό τους, μπορούν να δουν τους κωδικούς αριθμούς που απαιτούνται μέσω της επανεκτύπωσης του εκκαθαριστικού, υπηρεσίας που προσφέρει το TAXISnet. Σε περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής η αρχική εκτύπωση των αποδεικτικών είσπραξης που περιλαμβάνει όλες τις δόσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις τράπεζες ως έχει. Αν κάποιες δόσεις γίνουν ληξιπρόθεσμες, καλό θα είναι οι φορολογούμενοι να ξανατυπώνουν το ειδοποιητήριο πριν την πληρωμή ώστε να βλέπουν το ακριβές τρέχον ποσό με τις όποιες προσαυξήσεις.
Όσοι δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό ακόμη, δεν έχουν βεβαιωμένη οφειλή για τον φόρο εισοδήματος και συνεπώς δεν έχουν αναμορφωθεί τυχόν δόσεις τους. Όταν λάβουν το εκκαθαριστικό τους, θα μπορούν να αξιοποιήσουν την εφαρμογή για να ενημερωθούν για τις νέες δόσεις τους.

"Λουκέτο" σε 117 εφορίες

Σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού ενεργοποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρώντας την άμεση «αναστήλωση» των εσόδων του προϋπολογισμού.
Με βάση το σχέδιο, μέχρι το τέλος του έτους 117 εφορίες κατεβάζουν «ρολά», περισσότεροι από 3.000 υπάλληλοι των ΔΟΥ που καταργούνται ή συγχωνεύονται θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά με τον φορολογικό έλεγχο και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ενώ μέσω τραπεζών θα γίνονται σύντομα οι πληρωμές κάθε είδους φόρου και τέλους, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο προκειμένου να μπει οριστικό «λουκέτο» στα ταμεία των εφοριών και τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία των φορολογουμένων.
«Καλλικράτης»
Με επείγουσα απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ξεμπλοκάρει έπειτα από πολλούς μήνες το σχέδιο «Καλλικράτης» στις εφορίες, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. Από τις 287 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα παραμείνουν τελικά σε λειτουργία περίπου 80, με τις 30 από αυτές να βρίσκονται στην Αττική. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις έχουν καταργηθεί 50 εφορίες.
Σύμφωνα με το Σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών:
1. Το πρώτο μεγάλο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων ΔΟΥ έρχεται την 1η Οκτωβρίου καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα βάλει «λουκέτο» σε 50 εφορίες, μεταξύ των οποίων δεκατέσσερις εφορίες της Αττικής. Συγκεκριμένα, στο λεκανοπέδιο καταργούνται οι ΔΟΥ Χολαργού, Μοσχάτου, Αργυρούπολης, Άνω Λιοσίων, Κορωπίου, Ιλίου, ΙΕ΄, ΙΘ΄, ΚΒ΄ και ΚΓ΄Αθηνών, Κορυδαλλού, ΚΑ΄Αθηνών, Πετρούπολης, Β΄Καλλιθέας. Οι εφορίες των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία συγχωνεύονται με γειτονικές εφορίες. Για παράδειγμα η ΔΟΥ Χολαργού συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής, η ΔΟΥ Κρωπίας με την ΔΟΥ Παλλήνης η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες εφορίες της Αττικής.

Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», είναι εξαιρετικά πιθανό να «αγγίξουν» και πάλι τους μισθούς στον στενό δημόσιο τομέα.
Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχει καταλήξει σε παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν:
1. Νέα μείωση κατά 30% - 35% των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Από περίπου 31.000 ευρώ που είναι οι μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αναμένεται να υποχωρήσουν στα επίπεδα των 21.000 – 22.000 ευρώ.
2. «Ήπια μείωση» των αποδοχών όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου, δηλαδή περικοπή ή και κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας.
3. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα παρέμβαση στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.
4. Μειώσεις προβλέπονται και για όσους αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, ακόμη και αν η κυβέρνηση κατορθώσει να «περάσει» κάποια από τα ισοδύναμα μέτρα που έχει παρουσιάσει στην τρόικα.
5. Μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Συνολικά, η εξοικονόμηση που θα προκύψει από αυτές τις δύο κατηγορίες δαπανών θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ.
6. Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Τα συναρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών έχουν αποφασίσει να θέσουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 34.000 υπαλλήλους.
7. Σε ιδιώτες θα περάσει σειρά υπηρεσιών (outsourcing) που σήμερα εκτελεί το Δημόσιο.
8. Συγχώνευση περίπου 50 φορέων του Δημοσίου.
9. Περαιτέρω περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και των νοσοκομειακών δαπανών.
10. Κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, σημαντικές μειώσεις σε επιδόματα και υπερωρίες, και περικοπές σε δημοτικές επιχορηγήσεις.
11. Περιορισμός των μισθολογικών προαγωγών, καθώς και περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες στον τομέα της Άμυνας.
12. Πιθανή επιβολή διδάκτρων και αύξηση των ωρών διδασκαλίας για να περιοριστούν οι ανάγκες σε προσλήψεις στην Παιδεία.
Τα σενάρια για τις συντάξεις
Η μείωση των συντάξεων για τέταρτη φορά από το 2010, όταν η Ελλάδα κατέφυγε στην τρόικα, είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το σενάριο που τελικά θα επικρατήσει για το πώς θα γίνουν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις και για το πού τελικά θα οριοθετηθεί το πλαφόν στις επικουρικές, θα κάνει τη διαφορά. Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσει 5 εναλλακτικά σενάρια μείωσης των κύριων συντάξεων.
Τα δύο από αυτά προβλέπουν μειώσεις στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών ως εξής:
Πρώτο σενάριο: Μείωση 3% από 700 έως 1.000 ευρώ, μείωση 5% από 1.000 έως 1.400 ευρώ, μείωση 10% για τις συντάξεις από 1.400 ευρώ.
Δεύτερο σενάριο: Μείωση 2% από 700 έως 1.000 ευρώ, μείωση 3% από 1.000 έως 1.300 ευρώ, μείωση 5% από 1.300 έως 1.600 ευρώ, μείωση 10% από 1.600 έως 2.000 ευρώ και μείωση 15% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.
Επίσης, εξετάζεται η περικοπή κατά 35% της δεύτερης σύνταξης, ενώ φαίνεται να προκρίνεται (από τους πολιτικούς) η πρόταση που προβλέπει την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, έναντι εκείνου της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (πρόταση τεχνοκρατών).

ΠΗΓΗ: www.real.gr


ΚΑΚΑΒΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σύλληψη διεθνώς διωκόμενης αλλοδαπής

Συνελήφθη, σήμερα (18-8-2012) το πρωί, στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, 38χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Αλβανίας, την ώρα που επιχειρούσε να εισέλθει στη χώρα από το μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς.
Όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος της 38χρονης εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις γερμανικές αρχές για συμμετοχή σε συμμορία και διακεκριμένες κλοπές.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Εθελοντική εργασία για τις τοπικές κοινότητες.

Το τελευταίο διάστημα και λόγω οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί - αν δεν έχουν σταματήσει- τα τοπικά έργα που αφορούν τα χωριά - τώρα δημοτικά διαμερίσματα- και κάθε δημιουργική προσπάθεια που αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου. Είναι δυστυχώς ένα από τα πολλά αρνητικά φαινόμενα της εποχής μας, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Έχει μάλιστα ως αποτέλεσμα την μείωση της προβολής αυτών και παράλληλα την απομόνωσή τους.
Τι φταίει; Πρώτα η οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Ο κόσμος στην περιφέρεια και όχι άδικα συνήθισε κάθε έργο που γίνεται ή δεν γίνεται στην έδρα του να το αναλαμβάνει ο δήμος της περιοχής. Και να προχωράει γρήγορα ή έστω σταδιακά, από τους πόρους που διατίθενται, κρατικούς ή ευρωπαϊκούς.
Σήμερα οι δήμοι περνάνε την χειρότερη εποχή τους, αφού τα κονδύλια μειώνονται σε σημείο να μη μπορούν να καλύψουν τις βασικές υπηρεσίες τους. Παράλληλα η αγορά συρρικνώνεται επικίνδυνα, στερώντας ένα σημαντικό πόρο για την αυτοδιοίκηση. Είναι μια τραγική κατάσταση.
Αλλά παράλληλα θα ήταν κρίμα να είναι αυτό το αίτιο συρρίκνωσης των χωριών μας και της απομόνωσής τους. Υπάρχουν άνθρωποι δυναμικοί σε κάθε χωριό - τώρα δημοτικό διαμέρισμα- με διάθεση να προσφέρουν δωρεάν εργασία για το καλό του τόπου τους. Παλαιότερα - και ευτυχώς- υπήρχε σε κάθε χωριό ο θεσμός της προσωπικής εργασίας και μάλιστα υποχρεωτικός για έργα που αφορούσαν βασικές ανάγκες ή γενικότερα για την ανάπτυξη των χωριών. Όσοι, μάλιστα, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν κατέβαλλαν χρηματικό ισοδύναμο, ώστε να καλυφθεί το κενό που άφηναν με την αναγκαία αποχή τους.
Έτσι στην επαρχία έγιναν πολλά και σημαντικά έργα, χωρίς κάποια βοήθεια πέρα από τα καθορισμένα στενά όρια της κοινότητας. Μετά την μεταπολίτευση το μέτρο αυτό αντικατέστησε και σωστά ο εθελοντισμός. Είναι σημαντικός ο εθελοντισμός για κάθε τοπική κοινότητα. Όταν η πολιτεία και οι δήμοι δεν μπορούν να προσφέρουν, αυτή η δυνατότητα του εθελοντισμού δεν είναι απλά μια άλλη συμπληρωματική δράση, αλλά το Α και το Ω στις προσπάθειες επιβίωσης αλλά και ανάπτυξης. Όπως και η λογική: "Αν μπορώ να προσφέρω αυτό που είναι χρήσιμο και σε εμένα αλλά και σε όλη την τοπική κοινότητα, χωρίς να σκέφτομαι γιατί να μην το κάνουν οι άλλοι, ας το κάνω τώρα".
Επειδή τα θαύματα στην εποχή μας είναι σπάνια και όταν γίνονται αφορούν ένα ή περισσότερα άτομα αλλά ποτέ το σύνολο μιας κοινότητας ας το παλέψουμε να τα κάνουμε αληθινά για όλους. Θα είναι ένα μεγάλο κέρδος για εμάς, την οικογένειά μας, αλλά και όλη την τοπική κοινότητα που ζούμε και δημιουργούμε.

Γιάννης Βέλλης