Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Πύρινος εφιάλτης απειλεί και πάλι το ακριτικό Πωγώνι

Μεγάλη φωτιά κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα
Πυροσβέστες από Γιάννινα και Θεσπρωτία δίνουν μάχη με τις φλόγες στο αλβανικό έδαφος…

Με τον εφιάλτη του 2000 ζουν το τελευταίο τριήμερο οι κάτοικοι του ακριτικού Πωγωνίου, καθώς η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στα ελληνικά χωριά της Άνω Δρόπολης συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.
Η πυρκαγιά απείλησε σπίτια στο Λόγγο της Βορείου Ηπείρου, ενώ  κινείται πλέον προς τα Ελληνικά σύνορα. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα είναι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο εισόδου της πυρκαγιάς στο Ελληνικό έδαφος.
Υπενθυμίζεται ότι το 2000 στα χωριά Λάβδανη, Αγία Μαρίνα, Χαραυγή, Καστανή, Ριζό και άλλα είχαμε θρηνήσει επτά νεκρούς, από μεγάλη φωτιά που «εισήχθη»  από την Αλβανία.
Εντύπωση προκαλεί για μια ακόμη φορά η αδυναμία, κατ’ άλλους αδιαφορία, που επιδεικνύουν οι Αλβανικές αρχές για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, και αυτό παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, ανταλλαγές επισκέψεων και τη συνδρομή που τους έχει παράσχει η Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπούν ή να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές στα σύνορα.
Χθες τελικά η Αλβανική πλευρά συναίνεσε και έτσι πεζοπόρες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τα Γιάννινα και από τη Θεσπρωτία έχουν αναλάβει το έργο της αναχαίτισης της πυρκαγιάς, κοντά στην περιοχή της Κοσοβίτσας, που βρίσκεται σε κοντινό σημείο από την Αγία Μαρίνα. Ωστόσο η περιοχή στην οποία μαίνεται η πυρκαγιά είναι δύσβατη και ίσως η μόνη αποτελεσματική λύση θα ήταν η αποστολή εναερίων πυροσβεστικών μέσων, κάτι όμως που μέχρι και χθες βράδυ ήταν αδύνατο να γίνει, καθώς είναι σε εξέλιξη οι μεγάλες πυρκαγιές σε Άγιο Όρος –Ουρανούπολη, Αρκαδία, Χανιά και Φθιώτιδα, όπου απειλούνται και κατοικημένες περιοχές.
Πλέον οι ελπίδες των κατοίκων των χωριών από την  Ελληνική και την Αλβανική πλευρά, έχουν στραφεί στον καιρό, με την ευχή να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για βροχές και καταιγίδες σήμερα και αύριο.

Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου: Οι τιμές των κυνηγητικών αδειών ενόψει για την νέα κυνηγετικής περιόδου που ξεκινά στις 20 Αυγούστου

Στις 20 Αυγούστου ξεκινά επίσημα η νέα κυνηγετική περίοδος η οποία θα διαρκέσει μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2013, με εξαίρεση τη θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuni­cu­­lus), η οποία επιτρέπεται μέχρι τις 10 Μαρτίου 2013. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου ανακοίνωσε τις τιμές των κυνηγητικών αδειών ενόψει για την  νέας κυνηγετικής περιόδου 2012-13 που είναι οι παρακάτω:
TOΠΙΚΗ: 94 €
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ: 114 €
ΓΕΝΙΚΗ: 144 €
ΚΑΙ ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΓΕΘΗ!

Πολλά συγχαρητήρια στα νέα παιδιά του τόπου μας

Γράφει η Νανά Ζαφειροπούλου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ, ΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗ ΛΥΠΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΡΟΒΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ,ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ.
ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΡΙΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ, ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΕΣ ... ΧΩΡΙΣ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ, ΧΩΡΙΣ ΕΝΑ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΝΕΡΑΚΙ ... ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ !!!
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ, ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ...
ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ.
ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ, ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ...
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ... ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΑΙΡΕΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ !!!
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ... ΟΧΙ ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΧΟΡΤΑΡΙΑ ΣΕ..."ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ"ΧΩΡΙΑ ... ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ...ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ, ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ -ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!!!

 ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
 ΝΑΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΟΡΜΟΣ

ΔΟΛΙΑΝΑ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
Γράφει ο Γιάννης Σώτος

Στις 5 Αυγούστου 2012 κατά τη διάρκεια του Απολογισμού της Δημοτικής Αρχής θέσαμε το ζήτημα της ετήσιας και κατ’ εξακολούθηση νέκρωσης του Γορμού .
Λάβαμε άμεσα απάντηση από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  και την κατηγορηματική του διαβεβαίωση ότι φέτος δεν έχουμε τέτοια ζητήματα. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας διέψευσε και από την μεριά μας το αποδεχτήκαμε και καλά κάναμε. Μας αρκούσε μόνο και μόνο το γεγονός ότι το έγκλημα αυτό έπαψε να διαπράττεται. Κι ας φανήκαμε υπερβολικοί  ή γκρινιάρηδες  χωρίς λόγο , η όπως λέει κι ο Δήμαρχος  απλά ότι ορισμένοι θέλουν να δείξουν ότι υπάρχουν στο  Πωγώνι.
Ευτυχώς ή δυστυχώς η πραγματικότητα δεν εξαρτάται από τις δηλώσεις  οποιουδήποτε και η ζωή τρέχει και ξεπερνάει τους πάντες.
Ευτυχώς η δυστυχώς  το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και το μόνο που μένει είναι μια πικρή γεύση για τις χαμένες ευκαιρίες να κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματα και με συνεννόηση να τα λύσουμε .  
Έτσι λοιπόν θεωρήσαμε καλό να στείλουμε προς δημοσίευση τις παρακάτω φωτογραφίες  από κάποια σημεία του ποταμού Γορμού .
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 9 και 10 Αυγούστου 2012 και για να μην αμφισβητηθούν έχουμε τραβήξει και μια φωτογραφία με εφημερίδα της 9 Αυγούστου 2012.
Παρακαλούμε εκείνους που συνεχίζουν να αμφισβητούν την ύπαρξη του προβλήματος να μας εκθέσουν τις δικές τους απόψεις.

Γιάννης Σώτος: Δημοτικός Σύμβουλος  Δήμου Πωγωνίου
Εκλεγμένος  με  την Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι» 

Με εκτίμηση
Γιάννης Σώτος
Τηλ.: 6972248253     

ΑΝΩ ΡΑΒΕΝΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι «Κοίμησης της Θεοτόκου» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Αυγούστου, στο χωριό Άνω Ραβένια Πωγωνίου.

ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: River Party την Τρίτη 14 Αυγούστου

River Party θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Αυγούστου, στη «Θεοτόκο» της Πωγωνιανής  Πωγωνίου.     

ΡΙΑΧΟΒΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τρίτη 14 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι  θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Αυγούστου, στο χωριό Ριάχοβο  Πωγωνίου.

Καταβάλλεται η εξισωτική αποζημίωση στους αγρότες


Υπεγράφη η σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Μετά τις συντονισμένες προσπάθειες για την εξεύρεση των αναγκαίων εθνικών πόρων για την αύξηση των δαπανών για το μέτρο της Εξισωτικής Αποζημίωσης, υπεγράφη σήμερα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπουργείο Οικονομικών, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Η πληρωμή αφορά 70.000 περίπου δικαιούχους, κυρίως κτηνοτρόφους ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών και θα συμβάλει σημαντικά στην ανακούφισή τους σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο διευκολύνοντάς τους να προμηθευτούν έγκαιρα ζωοτροφές σε πιο συμφέρουσες τιμές.
Η καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης στους δικαιούχους αφορά το 100% του ποσού που δικαιούνται, με βάση τα δικαιολογητικά που έχουν προσκομίσει, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.
Αν για κάποιο δικαιούχο υπάρχουν προβλήματα δικαιολογητικών ή προφανή σφάλματα στην αίτησή του, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης μέσα στον Αύγουστο και η πληρωμή του θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΔΙΛΟΦΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ: Εγκαίνια μνημείου Καπετάν Αρκούδα

Στα εγκαίνια του μνημείου του Σαμαριναίου οπλαρχηγού Καπετάν Αρκούδα στο Δίλοφο Ζαγορίου παραβρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Το μνημείο, προϋπολογισμού 10.000 ευρώ, ανεγέρθηκε με απόφαση και χρηματοδότηση της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων από το 2009.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ως πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, από κοινού με την Πανηπειρωτική, τον πρώην Δήμο Τύμφης και σήμερα με το Δήμο Ζαγορίου, καθώς και με την κοινότητα Σαμαρίνας κατασκευάσαμε αυτό το μνημείο για να θυμόμαστε αυτούς που τα δύσκολα χρόνια, όταν οι διάφορες προπαγάνδες δεν έδιναν χώρο στην Ελλάδα, κάποιοι έψαχναν την πατρίδα.
Ένας από αυτούς ήταν ο θηριώδης στην όψη, αλλά και στις αντιδράσεις πολύ γρήγορος, Καπετάν Αρκούδας.
Για αυτόν διηγούνται μόνο ανδραγαθίες και σήμερα εμείς ως νεοέλληνες, που από τους ανθρώπους αυτούς αποκτήσαμε την ελευθερία, κατασκευάσαμε αυτό το μνημείο, το οποίο θα αποτελεί πάντα ένα σημείο σύνδεσης των Σαμαριναίων με την Ήπειρο».
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την κατασκευή του μνημείου, καθώς προτεραιότητα πρέπει να είναι να μην ξεχνάμε την ιστορία και την παράδοσή μας, ενώ ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σαμαρίνας Γ. Λιούπας υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του μνημείου για όλους τους Σαμαριναίους.
Ο Καπετάν Αρκούδας, Μακεδονομάχος οπλαρχηγός που ονομαζόταν Γιώργος Λεπιντάτος, υπήρξε από τις ηρωικότερες μορφές του Μακεδονικού Αγώνα, χάνοντας τη ζωή του στο σημείο ανέγερσης του μνημείου στις 6 Αυγούστου 1906 σε μάχη με τον τουρκικό στρατό.