Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΚΑΤΣΙΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Σύλληψη ημεδαπού για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Ο 34χρονος καλλιεργούσε σε χωράφι εννέα (9) δενδρύλλια.

Συνελήφθη χθες (07-08-2012) το βράδυ στον Κατσικά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 34χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν έρευνα σε χωράφι στον Κατσικά, όπου συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τον 34χρονο να περιποιείται (ποτίζει) εννέα (9) δενδρύλλια, ύψους από 60 εκατοστά έως 1.40 μέτρα.
Τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Νέα παράταση ως τις 10 Αυγούστου για την υποβολή δηλώσεων

Παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Αυγούστου δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους φορολογούμενους δεν τις υπέβαλαν μέχρι τη λήξη της προηγούμενης προθεσμίας, στις 31 Ιουλίου. Σχετική απόφαση εξέδωσε ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης. Όπως αναφέρει το Υπουργείου Οικονομικών,  «η παράταση αυτή, κατόπιν αιτημάτων πολλών επαγγελματικών τάξεων και φορολογουμένων, δίνει τη δυνατότητα αφενός να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι φορολογικές τους δηλώσεις και αφετέρου όσοι φορολογούμενοι από παραδρομή έκαναν λάθος στην ηλεκτρονική υποβολή της αρχικής εμπρόθεσμης δήλωσης τους (π.χ. μη αναγραφή στον κωδ. 049 του ποσού των αποδείξεων που κατέβαλλαν για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών κλπ.), δύνανται να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την αποφυγή τυχόν επιβαρύνσεων».
Το υπουργείο Οικονομικών πάντως επισημαίνει ότι η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος μετά την 10η Αυγούστου 2012, επιφέρει μεταξύ άλλων εκτός από προσαυξήσεις εκπροθέσμου υποβολής ή προστίμου, την απώλεια του αφορολογήτου του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας διότι δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις δαπανών του κωδ. 049 καθώς και τη δυνατότητα του αυτοελέγχου για τους επιτηδευματίες.

Με λάθος ΑΦΜ 6.000 συνταξιούχοι...

Την πρώτη λίστα με 6.000 συνταξιούχους «φαντάσματα» με λανθασμένους, ανύπαρκτους και ανενεργούς ΑΦΜ αποστέλλει στο υπουργείο Εργασίας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Τα αποτελέσματα από τις μέχρι στιγμής διασταυρώσεις που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε 60.000 φορολογικές δηλώσεις προέκυψε ότι για 6.000 συνταξιούχους ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και άλλα πληροφοριακά στοιχεία είτε δεν ανταποκρίνονταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, είτε δεν υπήρχαν στα αρχεία της εφορίας ενώ υπήρχαν ακόμη και περιπτώσεις όπου η φορολογική ταυτότητα του συνταξιούχου αντιστοιχούσε στον ΑΦΜ  επιχείρησης.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων στο Χ. Θεοχάρη σε ραδιοφωνικό σταθμό από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα μητρώα κάποιων ταμείων, το 60% των δεδομένων αφορά σε σωστά στοιχεία, το 30% σε δεδομένα που απαιτούν εύκολη διόρθωση, ενώ στο 10% των περιπτώσεων δεν προκύπτει από το μητρώο καθαρά ποιος λαμβάνει τη σύνταξη.
«Βλέπουμε Αριθμούς Φορολογικών Μητρώων που αντιστοιχούν σε νομικά πρόσωπα να παίρνουν συντάξεις», τόνισε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη ελέγξει τα μητρώα του Ταμείου Νομικών, του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ. Για τον ΟΑΕΕ είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι στα άλλα ταμεία.
Αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν χθες πως το πρόβλημα με τα ΑΦΜ μπορεί να οφείλεται σε λάθη των φορολογούμενων ή σε αταξία του αρχείου σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κάποιοι που λαμβάνουν παράνομα συντάξεις να αναγράφουν στις δηλώσεις λανθασμένα στοιχεία για να παραπλανήσουν την εφορία. Οι σχετικές λίστες αποστέλλονται στο υπουργείο Εργασίας προς αναζήτηση των πραγματικών δικαιούχων ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Έδινε σύνταξη σε 2.500 νεκρούς!

Σε περίπου 2.500 ανέρχονται οι περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, οι οποίες ταυτοποιήθηκαν, μετά από διασταύρωση στοιχείων με άλλες κρατικές υπηρεσίες. Αυτό διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με αφορμή την προτροπή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννη Βρούτση, για γνωστοποίηση εκ μέρους των φορέων κοινωνικών ασφαλίσεων των εκκρεμών υποθέσεων, που αφορούν σε καταχρηστικές περιπτώσεις χορήγησης και είσπραξης επιδομάτων, συντάξεων και λοιπών παροχών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Όπως επισημαίνει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα στοιχεία των θανόντων αυτών απεστάλησαν στα κατά τόπους υποκαταστήματα, προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα, που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις και να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές.
Επίσης, η διοίκηση του Ιδρύματος αναφέρει ότι, μετά την απογραφή του 2011 και αφού δεν προσήλθαν να απογραφούν 7.500 δικαιούχοι, ανεστάλησαν οι συντάξεις τους.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τονίζει ότι, για όσες περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και ταυτοποίησης, έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές στους κατά τόπους εισαγγελείς (έως σήμερα έχουν παραπεμφθεί 58 περιπτώσεις), ενώ διευκρινίζει ότι η υποβολή μηνυτήριων αναφορών προϋποθέτει τον εντοπισμό των προσώπων, που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις, κατόπιν επικοινωνίας του ΙΚΑ με συναρμόδιους φορείς (τράπεζες, δήμους, ληξιαρχεία, κλπ).
Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποστέλλει τις παραπάνω υποθέσεις και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επισημαίνοντας ότι η έως σήμερα συνεργασία του Ιδρύματος με τις Εισαγγελικές Αρχές είναι απρόσκοπτη.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Τον Σεπτέμβριο η δημοπράτηση του κόμβου Άρτας

Σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ κ. Χριστοδουλόπουλο προέκυψαν θετικές εξελίξεις για την κατασκευή του κόμβου της Άρτας στην Ιόνια Οδού. Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να γίνει εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ, που θα διατεθούν από εθνικούς πόρους.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον Γενικό Διευθυντή ότι η Π.Ε. Άρτας και η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμουν την Υπηρεσία, σε οτιδήποτε απαιτηθεί για την ταχύτερη υλοποίηση του έργου.

ΚΑΤΩ ΛΑΒΔΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 12 Αυγούστου στη Μονή Μακρυαλέξη

Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι στη «Μονή Μακρυαλέξη», του χωριού Κάτω Λάβδανη Πωγωνίου, την Κυριακή 12  Αυγούστου.

ΛΑΒΔΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ποδηλατικός αγώνας την Κυριακή 12 Αυγούστου

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων 2012 του Δήμου Πωγωνίου την Κυριακή 12  Αυγούστου στο χωριό Λάβδανη  Πωγωνίου οργανώνεται ποδηλατικός αγώνας.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Λαϊκή βραδιά την Κυριακή 12 Αυγούστου

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων 2012 του Δήμου Πωγωνίου την Κυριακή 12  Αυγούστου στο χωριό Αγία Μαρίνα Πωγωνίου έχει λαϊκή βραδιά.

Ενημερωτική σύσκεψη την Τετάρτη 8 Αυγούστου για τη «Δωδώνη»

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, οι Κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, οι κτηνοτροφικές οργανώσεις και το σωματείο Εργαζομένων στη Δωδώνη «μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αγροτικής Τράπεζας», διοργανώνουν ενημερωτική συνάντηση, σήμερα Τετάρτη 8 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι στην Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» προκειμένου, όπως σημειώνουν, να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα καθώς επίσης για τις ενέργειες οι οποίες έγιναν μέχρι τώρα για την ομαλή λειτουργία της εταιρείας αλλά και να καθορίσουν την μορφή του αγώνα  μέχρι την τελική δικαίωση και την μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών στους φυσικούς φορείς όπως ορίζει και η ιδρυτική πράξη της βιομηχανίας.

Φωτιά σε Super Market στον Άγιο Γεώργιο Πρέβεζας

Μεγάλη σε έκταση φωτιά προκλήθηκε σε γνωστό σούπερ μάρκετ στον Άγιο Γεώργιο λίγο πριν τα μεσάνυχτα χτες βράδυ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Agiorgitika News η φωτιά προκλήθηκε στην αποθήκη του σούπερ μάρκετ ύστερα από βραχυκύκλωμα το οποίο δημιουργήθηκε πιθανόν λόγω της υπερφόρτωσης.
Με την επέμβαση των κατοίκων της περιοχής αλλά και την άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Φιλιππιάδας, η φωτιά δεν κατάφερε να εξαπλωθεί στο εσωτερικό του καταστήματος του σούπερ μάρκετ.
Εδώ να τονίσουμε πως με την άμεση αυτή ανταπόκριση της Π.Υ και την κατάσβεση της φωτιάς, δεν θρηνήσαμε κάποια θύματα καθώς στο πάνω όροφο του σούπερ μάρκετ διαμένει οικογένεια αλλά και τα γύρω στενά είναι πυκνοκατοικημένα και θα ήταν πολύ εύκολο να εξαπλωθεί.

Μηνιαία δραστηριότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου σε θέματα Οδικής Ασφάλειας

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για το μήνα Ιούλιο του έτους 2012, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας, προβαίνοντας παράλληλα σε στατιστική σύγκριση αυτών με τα αντίστοιχα περσινά αριθμητικά δεδομένα. α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώθηκαν 20 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 15 το 2011). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
3 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα έναντι 4 που είχαν συμβεί τον Ιούλιο του 2011.
8 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου έναντι 3 τον Ιούλιο του 2011 .
9 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου έναντι 8 τον Ιούλιο του 2011.
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 36 παθόντες (έναντι 22 το 2011). Ειδικότερα καταγράφηκαν :
3 νεκροί (έναντι 4 το 2011)
9 σοβαρά τραυματίες (έναντι 5 το 2011)
24 ελαφρά τραυματίες (έναντι 13 το 2011)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
Παραβίαση προτεραιότητας.
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα .
Οδήγηση χωρίς προσοχή .
Οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

Μικρό καλάθι για τα πετρέλαια κρατά το ΕΛΛΥΝΙ

Μεσαίες ως μικρές, χαρακτηρίζει τις εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Σε σοβαρές καταγγελίες προβαίνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ), μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την έρευνα και εκμετάλλευσή τους στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, το ΕΛΛΙΝΥ απορεί γιατί τα ΜΜΕ κατακλύστηκαν από διθυραμβικές δηλώσεις πρώην υπουργών και άλλων, για μεγάλη επιτυχία του διαγωνισμού και για συμμετοχή πετρελαϊκών κολοσσών και τεράστιο ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς.
Το ΕΛΛΙΝΥ έκανε μια ακτινογραφία των εταιριών που έχουν λάβει μέρος και η βασική διαπίστωσή του, είναι ότι οι συμμετέχουσες εταιρίες στον διαγωνισμό και συγκεκριμένα 3-4 εξ αυτών, είναι μεσαίου προς μικρού η ελαχίστου μεγέθους, ενώ για τις άλλες δεν μπορεί να γίνει λόγος.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό, σε αντίθεση με αυτά που ανακοινώθηκαν, ότι το 1996 που έγινε ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν 13 εταιρίες μεταξύ των οποίων οι: British Gas, Shell International, Agip SpA, Anshutz, Triton Resources Ltd., Enterprise κ.α. εκ των οποίων μία όχι τόσο γνωστή όπως η Enterprise είχε παραγωγή 300.000 βαρ./ημέρα!
Θα ήταν λοιπόν σκόπιμο να σταματήσουν οι μεγαλοστομίες και να λεχθεί η αλήθεια ώστε να εξυπηρετηθεί το Δημόσιο και όχι το ατομικό συμφέρον.
Κατά την γνώμη του Ινστιτούτου, παρ' όλο που η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει τα 100 δολ/βαρελι, ο διαγωνισμός αυτός δεν είχε την αναμενόμενη προσέλευση μεγάλων εταιριών και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, κυρίως όμως διότι υπήρχε έλλειψη στρατηγικού σχεδίου παραχωρήσεων στην Δυτική Ελλάδα και έλλειψη έρευνας των διεθνών αγορών.
Ένα άλλο στοιχείο, που δείχνει ότι πορευόμαστε στα ίδια αποτυχημένα πρότυπα, είναι ότι το υπουργείο Ενέργειας σχημάτισε επιτροπή 21 ατόμων! (17 μέλη + 4 αναπληρωματικά) για την αξιολόγηση των προσφορών.
Το ΕΛΛΙΝΥ θεωρεί ότι το μέγεθος αλλά και η σύνθεση των ατόμων που την συγκροτούν, αποτελούν μια πρωτόγνωρη περίπτωση στα χρονικά της έρευνας και παραγωγής Υ/Α.
Τα άτομα είναι πάρα πολλά (η Κύπρος είχε σχηματίσει ανάλογη επιτροπή με τέσσερα άτομα συν σύμβουλο), που μόνο για να συντονιστούν και να συνεδριάσουν θα χρειασθούν μεγάλη γραφειοκρατική υποστήριξη και χρόνο.
Κατά δεύτερο λόγο, από όλα τα άτομα που είναι στην επιτροπή, μόνο 1-2 άτομα έχουν αποδεδειγμένη σχέση με το αντικείμενο.Εδώ υπάρχει και ένας υπαινιγμός, που όσοι ασχολούνται με το θέμα ασφαλώς τον κατανοούν.Λέει λοιπόν τον ΕΛΛΙΝΥ ότι «στις σχηματιζόμενες επιτροπές φαίνεται ότι συμμετέχουν πολλές φορές οι ίδιοι, δίνοντας την εντύπωση ότι το ευρύ θέμα της έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην χώρα μας είναι μια κλειστή οικογενειακή υπόθεση, ή υπόθεση συμφερόντων και όχι μια αξιοκρατική διαδικασία».Το ΕΛΛΙΝΥ θέτει το ερώτημα, γιατί δεν αξιοποιούνται οι Έλληνες επιστήμονες που έχουν εργαστεί στο παρελθόν, έχουν κάνει με επιτυχία για το Κράτος διαπραγματεύσεις και έχουν αναλάβει επίβλεψη των εργασιών με μεγάλη επιτυχία. «Μήπως επειδή δεν βρίσκονται σε ένα στενό πυρήνα συνεργατών του Καθηγητή κ. Μανιάτη», ρωτά.
Τέλος, ζήτησαν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό να του εκθέσουν τις απόψεις τους, αλλά το γραφείο του ΥΠΕΚΑ τους παρέπεμψε για συνάντηση σε «μερικές εβδομάδες». Ελπίζεται, ότι μετά τη δημοσίευση των ανωτέρω, το ΥΠΕΚΑ θα δώσει τις δέουσες απαντήσεις, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες του κοινού, ότι τίποτε δεν άλλαξε από την κατάσταση που μας έφερε ως εδώ.
Η έκθεση αυτή του ΕΛΛΙΝΥ έρχεται να ταράξει τα νερά στο θέμα της ανεύρεσης πετρελαίου που αφορά άμεσα και την περιοχή μας.Θυμίζουμε ότι για το νομό Ιωαννίνων η περιοχή των Νεγράδων κοντά στο Καλπάκι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού εκεί είχε γίνει η πρώτη απόπειρα προ ετών και η γεώτρηση σταμάτησε πριν φτάσει στο προγραμματισμένο βάθος, λόγω ισχυρών πιέσεων, χωρίς να μάθουμε ποτέ αν υπάρχει κοίτασμα εκμεταλλεύσιμο ή αν πρόκειται για πετρέλαιο ή και φυσικό αέριο.
Το ΥΠΕΚΑ καλείται πλέον να απαντήσει άμεσα στα όσα αναφέρει το ΕΛΛΙΝΥ καθώς και να επιβεβαιώσει τα όσα είχαν λεχθεί την άνοιξη για τα οφέλη που θα υπάρξουν από την πιθανή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων, που έχει ανατεθεί στο ΕΜΠ, η προστιθέμενη αξία του βιομηχανικού τομέα της περιοχής αναμένεται να αυξηθεί κατά 40%, από 480 σε 670 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θετικές προβλέπονται οι επιπτώσεις και στην απασχόληση.
Ειδικότερα, για κάθε θέση εργασίας στην εκμετάλλευση δημιουργούνται άλλες τρεις έμμεσες θέσεις στην περιοχή.