Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: 200 προσλήψεις μονίμων δασκάλων και καθηγητών!!!

Ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα

Μόλις 200 θα είναι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα διοριστούν για το νέο σχολικό έτος (2012 - 2013), αριθμός που προκαλεί ανησυχία στην κοινότητα καθηγητών και δασκάλων.
Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται πως η φετινή χρονιά θα είναι η πιο δύσκολη, καθώς ο αριθμός αυτός δεν είναι ικανός να καλύψει τα κενά στην εκπαίδευση.
Λιγότεροι σε σύγκριση με την περσινή σχολική χρονιά θα είναι και οι διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

ΑΡΤΑ: Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για κλοπή μοτοσικλέτας

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας κλοπή δίκυκλης μοτοσικλέτας που είχε συμβεί την 06-07-2012 στην Άρτα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 22χρονου ημεδαπού, για κλοπές τροχοφόρων. Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί, προέκυψε ότι δράστης της κλοπής είναι ο 22χρονος, ο οποίος είχε αφαιρέσει τη δίκυκλη μοτοσικλέτα, ιδιοκτησίας 61χρονου ημεδαπού, από την Άρτα.
Η μοτοσικλέτα κατασχέθηκε προκειμένου να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη φυγόποινου ημεδαπού

Συνελήφθη, χθες (01-08-2012) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 52χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (27) μηνών και (15) ημερών και χρηματική ποινή (500) ευρώ, για παραβάσεις του Νόμου ¨περί ναρκωτικών¨.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Επίδομα 300 ευρώ για μαθητές απόρων οικογενειών!

Το ετήσιο οικογενειακό  εισόδημα δεν πρέπει ξεπερνά τα 3.000 ευρώ

Το επίδομα θα είναι ετήσιο και θα είναι 300 ευρώ και θα παρέχεται σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ώστε τα παιδιά τους να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ( Δημοτικό και Γυμνάσιο).
Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ.  Χρήστου Σταϊκούρα αναφέρει ότι η εισοδηματική ενίσχυση αφορά οικογένειες των οποίων το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, ενώ το ύψος της ενίσχυσης φτάνει τα 300 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί που είναι μαθητής Δημοτικού ή Γυμνασίου.
Μετά το πέρας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης του μαθητή και σε κάθε περίπτωση μετά τη συμπλήρωση του 16 έτους της ηλικίας του, η ενίσχυση παύει να χορηγείται. Διευκρινίζεται ότι δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι Έλληνες πολίτες και οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ε.Ε.
Όπως ορίζει η απόφαση του κ. Σταϊκούρα, η διαδικασία καταβολής του παραπάνω ποσού έχει ως εξής:
1) Με τη λήξη του σχολικού έτους οι δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης υποβάλλουν τις αιτήσεις στο διευθυντή του οικείου σχολείου, ο οποίος εκδίδει ειδική βεβαίωση.
2) Οι αιτήσεις διαβιβάζονται στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία προωθεί στις οικείες υπηρεσίες του Δημοσιονομικού Ελέγχου τα στοιχεία για την έκδοση του σχετικού χρηματικού εντάλματος.

Από την Παρασκευή 3 Αυγούστου η διάθεση δελτίων κοινωνικού τουρισμού

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού αύριο Παρασκευή  αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού για 6ημερες διακοπές. Το Πρόγραμμα, που απευθύνεται σε 81.200 άτομα, περιλαμβάνει τα υποπρογράμματα Εξαήμερων Διακοπών (5 διανυκτερεύσεις) με διάρκεια από τον Αύγουστο 2012 ως τις 31 Μαΐου 2013 και Τρίτης Ηλικίας με διάρκεια από την 1 Οκτωβρίου 2012 ως τις 31 Μαΐου 2013. Στο Πρόγραμμα Εξαήμερων Διακοπών μπορούν να συμμετέχουν με εισοδηματικά κριτήρια υπάλληλοι και συνταξιούχοι με τα προστατευόμενα μέλη τους που δεν ήταν δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του Oργανισμού Eργατικής Eστίας ή του Oργανισμού Aγροτικής Eστίας.
Επίσης άτομα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, πολύτεκνοι κ.α.
Το όριο του εισοδήματος για μεμονωμένους δικαιούχους είναι ατομικό εισόδημα 18.000 ευρώ, για δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα 31.000 ευρώ και για τρίτεκνους με οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ.
Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ.

Χάνουν αφορολόγητο και δόσεις όσοι δηλώσουν εισοδήματα εκπρόθεσμα

Σιωπηρή παράταση για την υποβολή περίπου 200.000 φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή αυτή την Παρασκευή έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Η επίσημη διορία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων εξέπνευσε την Τρίτη και συνολικά υποβλήθηκαν 5,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα επιτρέπει μέχρι το τέλος της εβδομάδας την κατάθεση δηλώσεων μέσω του Τaxisnet θεωρώντας εμπρόθεσμες τις σχετικές δηλώσεις.
Σημειώνεται ότι όσοι δεν υποβάλουν δήλωση πριν από το τέλος της σιωπηρής παράτασης θα χάσουν το αφορολόγητο, θα καταβάλουν μηνιαίο πρόστιμο 1% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης και θα απολέσουν τις προβλεπόμενες τρεις δόσεις για την εξόφληση των φόρων.
Έτσι, μόνο από την απώλεια του αφορολογήτου θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 500 ευρώ, δεδομένου ότι για τα πρώτα 5.000 ευρώ του εισοδήματός τους θα φορολογηθούν με συντελεστή 10%.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

ΔΙΣΤΡΑΤΟ ΚΟΝΙΤΣΗΣ: Κεραυνός σκότωσε 450 πρόβατα

Κεραυνός σκότωσε 450 πρόβατα την Τετάρτη το μεσημέρι, στην περιοχή μεταξύ Δίστρατου και Βασιλίτσας, στα όρια του νομού Ιωαννίνων.
Τουλάχιστον 450 από τα συνολικά 1.000 πρόβατα ενός κοπαδιού, σκότωσε κεραυνός το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Βασιλίτσας Γρεβενών.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Κοζάνης, ο κτηνοτρόφος Δημήτριος Σπανογιάννης με καταγωγή από τον Τύρναβο, το κοπάδι βρισκόταν σε δασώδη περιοχή με ρόμπολα στη Βασιλίτσα Γρεβενών, όταν ένας κεραυνός χτύπησε στη μέση του κοπαδιού, σκοτώνοντας τα πρόβατα και μόνο από θαύμα δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, με τον 65χρονο πατέρα του ιδίου να έχει τραυματιστεί μόνο ελαφρά.
Εκτιμάται ότι η ζημιά ξεπερνά τα 50.000 ευρώ, ενώ ο κτηνοτρόφος ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν της μεγάλης καταστροφής που υπέστη.

ΠΗΓΗ: www.ert.gr

Διοργάνωση φιλανθρωπική βραδιάς, την Πέμπτη 2 Αυγούστου στους Κουκλιούς του Δήμου Πωγωνίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
"ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ"
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

Οι φίλοι της οικογένειας Νιαράκη με την υποστήριξη του Δήμου Πωγωνίου οργανώνουν την Πέμπτη 2 Αυγούστου στους Κουκλιούς του Δήμου Πωγωνίου εκδήλωση οικονομικής συμπαράστασης για την οικογένεια με σύνθημα “Το χαμόγελο της Αλεξάνδρας”
Συμμετέχουν αφιλοκερδώς:
Κλαρίνο :
Καψάλης Γρηγόρης, Δάμος Ναπολέων, Καψάλης Σταύρος, Χαραλάμπους Δόκιμος, Τόλης Βασίλειος, Τζιχάνης Ηλίας, Πλαστήρας Ηλίας, Δάμος Γιώργος, Τάσης Νίκος,Γιαννακός Γιώργος, Γκιόκας Λευτέρης, Μπραχόπουλος Μιχάλης, Χαλιγιάννης Θανάσης,Οικονόμου Θεόδωρος, Χαλδούπης Γιάννης
Τραγούδι:
Αθανασίου Παγώνα, Τζίμας Κώστας, Κωνσταντίνου Λευτέρης, Ντρίκος Κώστας, Τζίμας Γιώργος,Πατσιούρας Γιώργος, Κονοσπύρης Γιώργος, Παπακώστας Γιάννης, Πότσης Γιώργος,Δήμου Ελένη, Χαλιγιάννης Γιώργος, Σίνης Τάκης
Η Αλεξάνδρα Νιαράκη, ετών 16, ταλαιπωρείται από μικρό παιδί με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω μίας σπάνιας γονιδικής μετάλλαξης. Τώρα απειλείται η ζωή της από έναν όγκο, που πιέζει το δεξί νεφρό. Κανένα ελληνικό νοσοκομείο δημόσιο ή ιδιωτικό δεν ανέλαβε την ευθύνη, έτσι μετά από θετική απάντηση της Mayo Clinicστις ΗΠΑ η Αλεξάνδρα έφυγε για την Αμερική.
Υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπιστεί η κατάσταση εκεί, αλλά με ένα τεράστιο κόστος της τάξης των 300.000 – 500.000 €.
Οι φίλοι της οικογένειας Νιαράκη είναι μία ομάδα εθελοντών, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με μοναδικό στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την εύρεση πρακτικών τρόπων για την οικονομική στήριξης της πολυπαθούς οικογένειας. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν αρωγό το Δήμο Πωγωνίου και την Περιφέρεια Ηπείρου.
Eκτός από την παραπάνω εκδήλωση, οργανώνουν δίκτυο αλληλεγγύης στο νομό Ιωαννίνων απευθυνόμενοι στους συλλόγους και τις τοπικές κοινότητες, που οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στις προσεχείς εβδομάδες. Στόχος τους είναι να δημοσιοποιήσουν το θέμα της Αλεξάνδρας και να συλλέξουν δωρεές.
Σήμερα μας χρειάζεται η Αλεξάνδρα αύριο μπορεί να είναι κάποιος από εμάς.

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΚΟΥΚΛΙΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Τιμή εισόδου: 3 €
Για πληροφορίες :
Κατσούπας Βασίλειος 6948513652 begin_of_the_skype_highlighting 6948513652 end_of_the_skype_highlighting,
Κονάνου Αντωνία 6947202401 begin_of_the_skype_highlighting 6947202401 end_of_the_skype_highlighting,
Νάσης Νίκος 6937166241 begin_of_the_skype_highlighting 6937166241

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Αφιέρωμα στην «Τρίτη Ηλικία» και «Γιορτή πίτας» την Τρίτη 7 Αυγούστου

Εκδήλωση αφιερωμένη στην «Τρίτη Ηλικία» και «Γιορτή πίτας» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Αυγούστου, στο χωριό Δελβινάκι Πωγωνίου.

Μετ’ εμποδίων τα οδικά έργα του άξονα Άκτιο – Αμβρακία

ΤΕΕ Αιτ/νίας: Να δοθεί 3μηνη παράταση στους αναδόχους
Προβλήματα και στο δρόμο Αντίρριο – Ιωάννινα

Ένα από τα πιο σημαντικά οδικά έργα, ο δρόμος Άκτιο – Αμβρακία, οι εργασίες του οποίου εκτελούνται… μετ’ εμποδίων, τώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, καθώς τα εργοτάξια και των τεσσάρων εργολαβιών υπολειτουργούν και βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διάλυση της εργολαβίας!
Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο οδοποιίας που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην χώρα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 340 εκ. ευρώ και μάλιστα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το εν λόγω έργο με τις τέσσερις εργολαβίες επισημαίνει σε επιστολή του προς τον αναπλ. Υπουργό Ανάπτυξης, Γιαννιώτη βουλευτή Στ. Καλογιάννη και τον Γ.Γ. Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλο, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το έργο «υλοποίηση επεμβάσεων για την άρση επικινδυνότητας στον άξονα Αντίρριο – Ιωάννινα, όπως και έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου που βρίσκονται σε λειτουργική συνάφεια με τα παραπάνω.
Υπολειτουργούν…
Όπως αναφέρει το ΤΕΕ (την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος Κων/νος Ρόκος) τα εργοτάξια υπολειτουργούν, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με την προμήθεια υλικών.  Αυτή η εξέλιξη,  τονίζει το ΤΕΕ, ενδέχεται να οδηγήσει σε έκπτωση των αναδόχων «καθώς οι αντοχές από πλευράς αυτών, αλλά και οι ανοχές από πλευράς των υπηρεσιών εξαντλούνται».
Αυτό με τη σειρά του θα επιφέρει καθυστέρηση των έργων τουλάχιστον έξι μηνών, με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες (περαιτέρω αύξηση ανεργίας, απομείωση κύκλου εργασιών κ.α.). Το ΤΕΕ σημειώνει ακόμη στην επιστολή του ότι «παρ’ όλο που οι πληρωμές των πιστοποιήσεων των ανωτέρω έργων διενεργούνται κανονικά, πρέπει να αξιολογηθεί το γεγονός ότι αυτή η μαζική κατασκευαστική αδυναμία δεν οφείλεται αποκλειστικά στις αναδόχους εταιρείες, καθώς αυτή προκύπτει βεβαίως από την έλλειψη ρευστότητας αυτών, η οποία όμως ανέκυψε λόγω μη πληρωμής τους, από άλλα έργα τα οποία εκτέλεσαν ή εκτελούν».

Ζητά παράταση
Για τους παραπάνω λόγους και με το σκεπτικό ότι με την δόση του Σεπτεμβρίου θα έρθει η αποπληρωμή των χρεών του Ελληνικού Δημοσίου προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, ζητά τουλάχιστον μια τρίμηνη παράταση  «ευελπιστώντας έως τότε να λάβει χώρα έστω και μερική αποκατάσταση της ρευστότητας των αναδόχων».

• Υπενθυμίζεται ότι πριν δυο μήνες η Κομισιόν ενέκρινε τη διάθεση 180,9 εκ. ευρώ για την κατασκευή της οδικής αυτής αρτηρίας, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για ένα από τα έργα προτεραιότητας, που υποβλήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να επιταχυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης, μέσω της επένδυσης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Το έργο έχει συνολικό μήκος 48,5 χλμ, παρακάμπτοντας τη λίμνη Αμβρακία. Προβλέπει 7 ανισόπεδους κόμβους, 2 ισόπεδους κόμβους και περίπου 40 τεχνικά έργα.  Μετατρέπει έναν δεύτερης κατηγορίας επαρχιακό δρόμο σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες ανά κυκλοφορία.

ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ: Εκδηλώσεις μνήμης τα 317 τραγικά θύματα του ολοκαυτώματος

Τα 317 τραγικά θύματα του ολοκαυτώματος τιμούν και φέτος με ένα πολιτιστικό εφταήμερο εκδηλώσεων ο Μορφωτικός Σύλλογος του Κομμένου, με τη συνεργασία του δήμου Νικολάου Σκουφά και του τοπικού συμβουλίου. Ο Ορφέας Περίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μάρθα Φριντζήλα, οι Baildsa, ο κορυφαίος Γερμανός κρουστός Gunter Baby Sommer, μαζί με τη Σαβίνα Γιαννάτου, και άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες δίνουν το ραντεβού τους φέτος στην πλατεία του μαρτυρικού Κομμένου.
Τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα περιλαμβάνουν ένα βαθύ αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό και αντιναζιστικό μήνυμα. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να καταστήσουν και φέτος το μαρτυρικό χωριό Κομμένο ένα προσκύνημα για χιλιάδες επισκέπτες και μια κραυγή διαμαρτυρίας κατά της βίας και των εγκλημάτων πολέμου.

ΒΡΟΝΤΙΣΜΕΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 και 9:30 μ.μ..

ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η Βροντισμένη ως κοινή καταγωγή του Δημήτρη Υφαντή του Τριφώνου, του Γρηγόρη Κλιούμη των Υπογείων Ρευμάτων και του κλαρινίστα Νίκου Τάσση, οδηγεί τα τρία διαφορετικά συγκροτήματα και είδη μουσικής να συναντηθούν στην πλατεία της ιδιαίτερης αυτής πατρίδας και να παίξουν για το κοινό τους ένα πρόγραμμα με αφετηρία το ροκ και κατάληξη την παράδοση.
Ο ιδιαίτερος ροκ ήχος , με γέφυρα τις απογειωτικές τριφωνίες, σε έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια και διασκευές, καταλήγουν στο πεντατονικό κλάμα του κλαρίνου.
Επί σκηνής λοιπόν μας καλωσορίζει σ΄ αυτή τη γιορτή μουσικής ο επίσης Βροντισμενιώτης καταξιωμένος ηθοποιός Μιχάλης Μαρκάτης και παραδίδει τα σκήπτρα στους 4 Υπόγειους, στους 7 Τριφωνικούς και κατόπιν στους 5 παραδοσιακούς μουσικούς.
ΠΑΙ-ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ
Γρηγόρης Κλιούμης : κιθάρα-τραγούδι,
Kώστας Παρίσσης: κιθάρα-τραγούδι,
Απόστολος Καλτσάς: ηλεκτρικό μπάσο,
Τάσος Πέππας: τύμπανα
ΤΡΙΦΩΝΟ
Ερωφίλη, Δημήτρης Υφαντής, Γιώργος Περαντάκος
Μαζί τους:
 Δημήτρης Παπαλάμπρου: κιθάρες, Ευαγγελία Μαυρίδου: πιάνο,
 Γιάννης Γρυπαίος: μπάσο, Νίκος Χριστόπουλος: τύμπανα,
 Δημήτρης Υφαντής: μαντολίνο, τσουμπούς, καβάλ.
 Παραδοσιακή Ορχήστρα Νίκου Τάσση
 Επιμέλεια παρουσίασης Μιχάλης Μαρκάτης
Διοργάνωση : ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΡΟΝΤΙΣΜΕΝΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 9:30 μ.μ..
ΕΙΣΟΔΟΣ 5 ΕΥΡΩ

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την μετακίνηση 500 Συνοριακών

Από την Ήπειρο ξαφνικά στον Έβρο, για 2 μήνες…

Την άμεση ανάκληση της απόφασης ζητούν οι Δήμοι Ιωαννιτών, Ηγουμενίτσας και Πωγωνίου
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις τοπικών φορέων, αλλά και αστυνομικών για την αιφνιδιαστική απόφαση να μετακινηθούν 500 Συνοριακοί από την Ήπειρο προς διάφορες περιοχές του Έβρου, συμμετέχοντας σε μια επιχείρηση 1.880 ατόμων που θα φυλάσσουν τα ανατολικά σύνορα, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στη Συρία.
Οι φόβοι να προλάβουν τυχόν κύματα προσφύγων προς το εσωτερικό της χώρας μας, έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της δυτικής πύλης της Ελλάδας, την ώρα που η δράση διεθνών κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών έχει φουντώσει, ενώ και η μικροεγκληματικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο»!  Η απομάκρυνση των 250 Συνοριακών από το Νομό Ιωαννίνων, αλλά και άλλων τόσων περίπου από τους άλλους Νομούς της Ηπείρου, μια περιοχή «ευάλωτη» στην παρανομία, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους τοπικούς φορείς.
Ο Δήμος Ιωαννιτών
Την άμεση ανάκληση της απόφασης ζητά από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο Δήμος Ιωαννιτών. «Ο Νομός Ιωαννίνων, ως ακριτικός, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στα οποία η Αστυνομική Διεύθυνση ανταποκρίνονταν με υπεράνθρωπες προσπάθειες λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Η περαιτέρω αποδυνάμωσή της, σίγουρα θα δυσκολέψει την κατάσταση. Ο Δήμος μας, ως ο μεγαλύτερος του Νομού και με τεράστια έκταση, ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα μικροεγκληματικότητας και διακίνησης ναρκωτικών. Ο κίνδυνος τα περιστατικά αυτά να αυξηθούν είναι κάτι παραπάνω από βέβαιος», τονίζεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.
«Δεν περισσεύει κανείς…»
Άμεση ήταν η παρέμβαση στο θέμα και του δημάρχου Πωγωνίου Κ. Καψάλη, αφού το πλήγμα για την περιοχή ευθύνης του θα είναι τεράστιο. Με επιστολή του προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (την κοινοποιεί και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων) τονίζει μεταξύ άλλων: «Κύριε υπουργέ, κι εμείς εδώ φυλάμε Θερμοπύλες. Κι εμείς γειτνιάζουμε με την Αλβανία, με κύματα λαθρομεταναστών καθημερινά να διέρχονται με τεράστιο πρόβλημα μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών, με διαρρήξεις σπιτιών και κλοπές και δυστυχώς απ’ αυτή την ευαίσθητη περιοχή του Δήμου και του Νομού Ιωαννίνων γενικότερα διαπιστώνουμε ότι κάνετε τεράστια αφαίμαξη προσωπικού. Γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε έντονα».
Γι’ αυτό  και η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου ζητά ν’ αλλάξει αυτή η απόφαση, σημειώνοντας ότι «η δική μας τεκμηριωμένη άποψη είναι ότι όχι μόνο δεν περισσεύει κανένας αστυνομικός να φύγει από το Νομό Ιωαννίνων, αλλά να υπάρξει επιπλέον στελέχωση για να ανταποκριθεί η αστυνομία στα καθήκοντά της. Ήδη υπηρετεί και καλύπτεται μόνο το 50% των θέσεων που προβλέπονται.  Δεν μπορεί να πάει πιο κάτω. Αντί να αυξήσετε κατά 200 τουλάχιστον άτομα το δυναμικό, εσείς προχωράτε σε αφαίμαξη με 250 άτομα.  Αυτό εκτός από άδικο τονίζουμε ότι καθίσταται και ιδιαίτερα επικίνδυνο».
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας 
Την αστυνόμευση ολόκληρου του Νομού και μάλιστα μεσούσης της θερινής περιόδου, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες, θέτει σε κίνδυνο η απόφαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για απομάκρυνση 120 συνοριακών από το Νομό Θεσπρωτίας τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος, ζητώντας την άμεση ακύρωσή της.
«Θεωρούμε ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν μπορεί να επιλυθεί με τέτοιου είδους αποφάσεις, οι οποίες απλά το μετατοπίζουν από τη μία στην άλλη περιοχή.
Είναι σίγουρο ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες της Θεσπρωτίας λόγω Εγνατίας και Λιμένα,  που δημιουργούν συνθήκες προσελεύσεως παράνομων μεταναστών και λόγω γειτνίασης με την Αλβανία, απ’ όπου διακινούνται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών», τονίζει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος στην ανακοίνωσή του.

Α' Επιστημονική Ημερίδα. Το Δελβινάκι στην Ιστορία την Παιδεία και τον Πολιτισμό