Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Ε.Ο. Άρτας-Ιωαννίνων

Χθες (27-07-2012) νωρίς το απόγευμα, στην Εθνική Οδό Άρτας – Ιωαννίνων (Φιλιππιάδα), Ι.Χ.Φ αυτοκίνητο που οδηγούσε 40χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε μετωπικά με Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο που οδηγούσε 48χρονος ημεδαπός, στο οποίο επέβαινε 39χρονη ημεδαπή και δύο ανήλικα παιδιά, ηλικίας 7 και 5 ετών. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστεί θανάσιμα η 39χρονη και ελαφρά οι δύο οδηγοί και τα ανήλικα παιδιά.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί ο Σταθμός Τροχαίας Φιλιππιάδας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθη 35χρονος αλλοδαπός για απόπειρα ληστείας σε βάρος ηλικιωμένης ημεδαπής

Συνελήφθη χθες (27-07-2012) αργά το βράδυ, στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 35χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος λίγο πριν είχε προσπαθήσει να ληστέψει ηλικιωμένη ημεδαπή στο σπίτι της στα Ιωάννινα. Ειδικότερα, ο δράστης, εισήλθε στο σπίτι της 78χρονης και με τη χρήση σωματικής βίας, αποπειράθηκε να αφαιρέσει χρηματικό ποσό. Στο σημείο προσέτρεξε η κόρη της παθούσας, την οποία επίσης απώθησε βίαια ο δράστης και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.
Ο 35χρονος εντοπίστηκε άμεσα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και συνελήφθη ενώ οδηγείται σήμερα (28-07-2012) στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

ΧΑΝΙ ΔΟΛΙΑΝΩΝ: Ελεγχόμενη έκρηξη βλήματος

Πρόκειται για βλήμα του Ελληνοιταλικού  Πολέμου, το οποίο εντοπίστηκε σε αγροτεμάχιο πλησίον της νέας χάραξης Καλπακίου - Δολιανών κοντά στην θέση Προφήτης Ηλίας.
Η εξουδετέρωσή του έγινε λίγο μετά της 4:00 σήμερα, με ελεγχόμενο τρόπο από πυροτεχνουργούς του στρατού, παρουσία πυροσβεστικής και αστυνομίας η οποία είχε διακόψει την κυκλοφορία για λόγους ασφαλείας.

Εκδηλώσεις - αντάμωμα της Ομοσπονδίας Αποδήμων Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου, το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012, στην Τύρια Δωδώνης και την Κυριακή 12 Αυγούστου το πρωί, στις Πύλες του Άδη στα Σερζιανά Λάκκας Σουλίου.

Η Ομοσπονδία Αποδήμων Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής της Λάκκας Σουλίου, συνεχίζουν και φέτος και συνδιοργανώνουν, τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις ανταμώματος των αποδήμων Ηπειρωτών με τους κατοίκους της περιοχής. Έτσι, το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012, το βράδυ, συνδιοργανώνεται αντάμωμα ξενιτεμένων στην Τύρια Δωδώνης, με πλούσιο παραδοσιακό ηπειρώτικο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.
Και την Κυριακή 12 Αυγούστου  το πρωί, στον Αχέροντα στις Πύλες του Άδη, στα Σερζιανά, συνδιοργανώνεται αντάμωμα όλων των ετεροδημοτών και παρουσιάζονται τα πλούσια έθιμα της περιοχής.
Η Ομοσπονδία Αποδήμων Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου και ο χαλκέντερος και εργατικότατος Πρόεδρος της, Βαγγέλης Παππάς, καλούν όλους τους Λακκασουλιώτες να έλθουν στις εκδηλώσεις και να τις χαρούν, δηλώνοντας έτσι, ότι οι Ηπειρώτες είναι πρώτοι στην δουλειά, πρώτοι στους αγώνες του λαού μας, πρώτοι στη διατήρηση της ηπειρώτικης παράδοσης και κουλτούρας, αλλά και πρώτοι στη διασκέδαση και τους χορούς.

Κλειστές τη Δευτέρα 30 Ιουλίου οι τράπεζες λόγω 24ωρης απεργίας της ΟΤΟΕ

Την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησης στις τράπεζες την προσεχή Δευτέρα 30 Ιουλίου αποφάσισε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).
Η ΟΤΟΕ απαιτεί την εφαρμογή μίας άλλης πολιτικής, που θα αφορά στη λειτουργία των τραπεζών στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται στη χώρα μας, η οποία θα επικεντρώνεται:
- Στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης.
- Στη στήριξη των κοινωνικών αναγκών, με την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών.
- Στη δημιουργία προϋποθέσεων προστασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης στη χώρα.
- Στην υπεράσπιση των συντάξεων, των μισθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Απλήρωτοι για μήνες πολλοί υπάλληλοι του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η Κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις
Έντονο το πρόβλημα στην ακριτική Κόνιτσα…

Την «καυτή» πατάτα του κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» καλείται να διαχειριστεί η Κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς από τη μια επείγει η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος, από την άλλη όμως πρέπει άμεσα να βρεθούν χρήματα, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Πολλοί από αυτούς, όπως στο Δήμο Κόνιτσας, είναι απλήρωτοι για 7 και πλέον μήνες και ζητούν από την Πολιτεία να μεριμνήσει, για να δουν το «χρώμα του χρήματος», μιας και πλέον δεν μπορούν καν να επιβιώσουν.
Η επιστολή…
Σε επιστολή της στην Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (που είναι ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του «Βοήθεια Στο Σπίτι»), η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κόνιτσας (ΚΕΔΚ) αναφέρει ότι για το 2012 δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ για μισθούς, ασφάλιση και λειτουργικά των 5 κοινωνικών προγραμμάτων, τα οποία λειτουργούν στο Δήμο από το 2000.
«Η ΚΕΔΚ  και ο Δήμος Κόνιτσας με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτουν  και με τη συμβολή των αιρετών του Δ.Σ., έχουν καταβάλει στους εργαζομένους το μισθό του Ιανουαρίου 2012 και τις ασφαλιστικές εισφορές τους ως τον Ιούνιο του 2012. Οι εργαζόμενοι, επτά μήνες απλήρωτοι, διαμαρτύρονται καθημερινά, έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της φτώχειας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, που υπογράφει η Πρόεδρος της ΚΕΔΚ κ. Αικατερίνη Τσούβαλη- Τσαρούχη.
Δεν γνωρίζουν…
Παράλληλα, γίνεται γνωστό, ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, ο ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης είχε ενημερώσει «πως δεν γνωρίζετε τίποτε για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών προγραμμάτων, κάτι που για τους εργαζόμενους μεταφράζεται ως παράταση της αγωνίας τους, καθώς  η καταβολή των δεδουλευμένων τους θα μετατίθεται συνεχώς»!
Θα παραμείνουν…
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, οι αρμοδιότητες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα παραμείνουν στους Δήμους της χώρας. Αυτή την εκτίμηση έκανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι «είναι λογικό να συνεχίσει να απασχολείται στην επόμενη μορφή του συγκεκριμένου προγράμματος το υπάρχον δυναμικό».
Ο υφυπουργός απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, που  επεσήμανε ότι το Πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση της κοινωνίας και πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης του και η μετάβασή του στο νέο σύστημα.
«Η παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εξασφαλίζεται με το νέο θεσμό της κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων. Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί και από την 1η Οκτωβρίου 2012 προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας του», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ενημέρωσε ότι έγιναν οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες με τις οποίες προσδιορίστηκαν οι ωφελούμενοι-δικαιούχοι και καθορίστηκαν οι πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος.

Τέλος τα δώρα στο Δημόσιο

Κόβονται και από τις επικουρικές

Δεν έχει φύγει απ' το μυαλό της τρόικας το “κόψιμο” των δώρων.
Μένει πάντα στο τραπέζι.
Οι ελεγκτές των δανειστών μας το επαναφέρουν σε κάθε διαπραγμάτευση
Ένα από τα σχέδια που μελετώνται ώστε να υπάρξει σαφείς μείωση των δαπανών του δημοσίου είναι η πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Μετά το ¨κούρεμα” που υπέστησαν τα δώρα που ουσιαστικά έπεσαν στο 50% τώρα μελετάται η πλήρης κατάργηση τους.
Αυτό ωστόσο είναι ένα από τα σχέδια που μελετώνται αλλά δεν είναι ακόμη τίποτα βέβαιο. Όλα θα κριθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των τροϊκανών μπήκαν όμως και τα δώρα των συνταξιούχων και ειδικότερα αυτά των επικουρικών.
Με βάση το γεγονός ότι το σχέδιο είναι η επικουρική σύνταξη να μην ξεπερνάει σε ποσοστό το 20% της κύριας σύνταξης, όλα δείχνουν ότι σε συνδυασμό με το πλαφόν που θα μπει στις συντάξεις έρχεται κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης.
Όλα δείχνουν (για την ώρα τουλάχιστον και εάν δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις από μέρους της τρόικας) πως θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά τα δώρα που προβλέπονται, έστω και “κουρεμένα”, για την κύρια σύνταξη.

Σύνταξη στα 67 και για τους προ του '93

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι ένα από τα μέτρα που ήδη έχει παρουσιαστεί στην τρόικα η οποία το δέχεται, ενώ όλα δείχνουν πως το πράσινο φως θα ανάψει και από τους πολιτικούς αρχηγούς. Έχει υπολογιστεί πως για κάθε χρόνο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης τα Ταμεία έχουν όφελος τουλάχιστον 500.000 ευρώ.
Τα ελλείμματα είναι τεράστια, ειδικά μετά τις περικοπές και έτσι αναζητείται τρόπος ελάφρυνσης των Ταμείων.
Τα σχέδια που μελετώνται είναι δύο. Το ένα προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 και για τους παλιούς ασφαλισμένους νωρίτερα από το 2015 όπως προβλέπει ο ήδη υπάρχον νόμος.
Ωστόσο φαντάζει πιο “δελεαστική” η παράταση κατά δύο χρόνια (κέρδη δηλαδή για τα Ταμεία ενός δισεκατομμυρίου) για όλους τους ασφαλισμένους παλαιούς και νέους.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας παρουσιάζει το βιβλίο ''Το Καλειδοσκόπιο ... της Θεσπρωτίας'', του Πέτρου Χρήστου, την Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012, στο Πάνθεον

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ … ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
 Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ κυκλοφόρησε το βιβλίο « ΤΟ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ … ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ» που έγραψε ο  ηπειρώτης Πέτρος Χρήστου.
Αναφέρεται στη διοικητική ιστορία της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας από τους αρχαίους χρόνους έως και τον «Καλλικράτη» και  στη σύσταση και εξέλιξη των δήμων και κοινοτήτων. Για την απλούστερη κατανόηση καταχωρούνται χάρτες.
Μεγάλη έμφαση  δίνεται στην αλλαγή των οικωνυμίων, που πραγματοποίησε το ελληνικό κράτος στο όνομα του «εξελληνισμού», αλλά και στην καταγραφή του ανθρώπινου παράγοντα, δηλ. την πληθυσμιακή της εξέλιξη.
Ως βιβλιογραφία χρησιμοποιεί εργασίες διακεκριμένων ιστορικών και συγγραφέων, επιστημονικά κείμενα καθώς και τα αντίστοιχα Β.Δ., Π.Δ., Δ., Ν., Α.Ν., που εκδόθηκαν από το ελληνικό κράτος, από τα προεπαναστατικά χρόνια έως σήμερα.
Έτσι ο αναγνώστης κατανοεί το ζήτημα με μια συνέχεια. Γίνεται κοινωνός της ιστορίας της αυτοδιοίκησης. Αποκτάει ερεθίσματα προβληματισμού για τη διοίκηση και διαμορφώνει άποψη για την πολιτική της κεντρικής εξουσίας έναντι της περιφέρειας. Εμβαθύνει ιδιαίτερα στις αιτίες του γεγονότος ότι η Θεσπρωτία – και ολόκληρη η Ήπειρος – ανήκει στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, το βιβλίο αποτελείται από 327 σελίδες, χωρισμένο σε δώδεκα κεφάλαια και διατίθεται από όλα τα βιβλιοπωλεία.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να οδηγήσει σε αναβάθμιση κι όχι υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Άστοχη η συνένωση Φορέων Διαχείρισης Περιοχών Natura 2000
Σχετικά με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη συνένωση φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε:
“Η προστασία και διαχείριση των φυσικών προστατευόμενων περιοχών ήδη και προ κρίσης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Διαθέτουμε, ως χώρα, έναν σημαντικό φυσικό πλούτο, η προστασία και η διαχείριση του οποίου μπορεί να προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα αλλά και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων, άμεσα και έμμεσα: επιστημονική παρατήρηση και παρακολούθηση, περιβαλλοντική διαχείριση, οικολογικές ξεναγήσεις, ήπιες τουριστικές δραστηριότητες, οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία, φύλαξη, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση, προβολή και επικοινωνία κα.

ΣΤΑΥΡΟΣΚΙΑΔΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιουλίου


Παραδοσιακό πανηγύρι θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29  Ιουλίου για την εορτή της Αγίας Παρασκευής, στο χωριό Σταυροσκιάδι  Πωγωνίου.