Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Κλοπή στον Ιερό Ναό του «Αγίου Παντελεήμονα», στη Δάφνη Θεσπρωτίας

Χθες (07-07-2012) το πρωί, καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών, κλοπή στον Ιερό Ναό «Αγίου Παντελεήμονα», στη Δάφνη Θεσπρωτίας. Άγνωστοι δράστες, την 06/07-07-2012, μπήκαν στον Ιερό Ναό, παραβιάζοντας παράθυρο και αφαίρεσαν από το παγκάρι το χρηματικό ποσό των 60 ευρώ.

Ελάφρυνση φορολογουμένων, "σαφάρι" για φοροφυγάδες

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε «ριζοσπαστικές» αλλαγές του φορολογικού συστήματος εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο του τριημέρου των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο αρμόδιος για φορολογικά θέματα υφυπουργός σημείωσε ότι οι αλλαγές στοχεύουν στην: ανάκτηση  της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογουμένου, την αυστηρή τιμωρία της φοροδιαφυγής, την μείωση της γραφειοκρατίας, την ελάφρυνση των φορολογουμένων με βάση τις αντοχές της οικονομίας, την θετική αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού.
Ειδικότερα, εξηγώντας τις άμεσες δράσεις του χαρτοφυλακίου του είπε ότι θα προχωρήσει σε: απλοποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, κάθε ν/σ που περιέχει διατάξεις φορολογίας επιχειρήσεων θα κατατίθεται μετα την ψήφιση του προϋπολογισμού, επανεξέταση κλιμακίων φορολογίας φυσικών προσώπων με στόχο την μείωσή τους και αύξηση του αφορολογήτου ορίου, επανεξέταση φορολογίας κατοικίας, επανεξέταση φοροαπαλλαγών και ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς παρατάσεις.
Επιπροσθέτως, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θα θεσπιστεί ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για κινητή και ακίνητη περιουσία σε ελλάδακαι εξωτερικό ενώ οι ποινές για όσους υποβάλουν ψευδή στοιχεία θα είναι χρηματικές και ποινικές, θα υπάρξει αλλαγή του συστήματος χρηματικών προσαυξήσεων προστίμων για μη καταβολή φόρων. Παράλληλα τόνισε ότι θα υπάρξει ειδική νομοθεσία για της offshore  εταιρείες, ειδική εκπαίδευση στελεχών για στοχευμένους ελέγχους και ενοποίηση της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.
Για την ακίνητη περιουσίας ανέφερε ότι εντός του 2013 η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ενοποίηση των επιμέρους φορολογικών επιβαρύνσεων των ακινήτων σε ένα ενιαίο φόρο ακινήτων και θα επεκτείνει την εφαρμογή αντικειμενικών αξιών όπου δεν υπάρχουν.
Τόνισε ότι θα καταργηθεί ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων και θα προχωρήσει στην εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με αυτών της κίνησης επισημαίνοντας όμως ότι θα δοθεί επίδομα πετρελαίου θέρμανσης με γνώμονα γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.
Τέλος, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή φορολογικής διαιτησίας για την επίλυση διαφορών με φορολογούμενους και οι αποφάσεις της θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και ιδρυθεί ειδική διεύθυνση φορολογικών μελετών.

"Κόβουμε" και το κινητό τηλέφωνο

Λόγω της κρίσης ...

Φαίνεται να απασχολεί τους Έλληνες, ιδιαίτερα, το κόστος χρήσης του κινητού τηλεφώνου, δεδομένου ότι το 84% των ερωτηθέντων, ανέφερε ότι περιορίζει τη διάρκεια χρήσης των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας λόγω κόστους.

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. των 27, έχοντας δεύτερη τη Βουλγαρία (82%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που χρησιμοποιεί τηλεφωνική σύνδεση τόσο σταθερού όσο και κινητού, διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στο 72% και εμφανίζεται κατά 10 π.μ. μικρότερο απ' ό,τι εννέα μήνες πριν.

Τηλεφωνικά η ενημέρωση για τον φόρο εισοδήματος

Στην εταιρεία Newsphone ανέθεσε -για ακόμη μια χρονιά- το υπουργείο Οικονομικών την παροχή υπηρεσίας τηλεφωνικής ενημέρωσης των φορολογουμένων για την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2011 όσο και την παροχή υπηρεσίας τηλεφωνικής ενημέρωσης των φορολογουμένων για την εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας Φυσικών Προσώπων και τη χρήση κάρτας αποδείξεων. Η υπηρεσία θα παρέχεται μέχρι το τέλος του 2012 αντί αποζημίωσης 24.354 ευρώ.
Στο πλαίσιο της υπηρεσίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν αν εκκαθαρίστηκε η φορολογική τους δήλωση στο τηλεφωνικό αριθμό  211-0007111.
Για να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ο ενδιαφερόμενος πληκτρολογεί, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, τον αριθμό κλήσης της υπηρεσίας και τον Α.Φ.Μ. του.
Οι πληροφορίες που παρέχει αυτόματα η υπηρεσία στον ενδιαφερόμενο είναι:
- Η ολοκλήρωση ή μη της διαδικασίας εκκαθάρισης της δήλωσής του.
- Σε περίπτωση που έχει γίνει η εκκαθάριση, η ημερομηνία εκκαθάρισης και το αποτέλεσμά της (χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό).
- Η ημερομηνία είσπραξης του ποσού επιστροφής, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό.
- Η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό.
- Η εκτιμώμενη ημερομηνία διενέργειας της επόμενης εκκαθάρισης, σε περίπτωση που η Δήλωσή του δεν έχει εκκαθαριστεί.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Θα αργήσουν οι αλλαγές στην Παιδεία

Από το 2016-2017 οι όποιες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ Μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να επανεξεταστεί το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με ορίζοντα εφαρμογής του την ακαδημαϊκή περίοδο 2016-2017, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Αρβανιτόπουλος επισήμανε την ανάγκη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου μέσα από ένα εθνικό διάλογο που θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση τόσο στην απρόσκοπτη λειτουργία όσο και στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, ιδιαίτερα σήμερα, όπως είπε, «στην περίοδο της πιο οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα», ενώ άφησε ανοικτό να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές όπου και αν χρειαστεί.
«Θέλω να στείλω ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα και προς τους ζηλωτές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και προς τους αρνητές, αλλά και όλους αυτούς που έγιναν δικαστές προθέσεων, ότι μοναδικός γνώμονας των αποφάσεων μας είναι το δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε:
«Το δημόσιο συμφέρον επιβάλει δύο πράγματα. Πρώτον την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, που σημαίνει την εφαρμογή του νόμου στο σκέλος της διοίκησης και προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνουν οι απαραίτητες διασαφηνίσεις και προσαρμογές χωρίς να αλλοιώνεται ο πυρήνας, η κατεύθυνση και η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης. Δεύτερον, η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων το οποίο σημαίνει ανοικτά ΑΕΙ και ΤΕΙ για να παρέχουν το δημόσιο αγαθό της παιδείας σε αυτή την περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

«Τα σημειώματα»: Nέο βιβλίο ποίησης του Ηπειρώτη Γιάννη Βέλλη.

"Επέλεξα, το δρόμο του ταξιδιώτη/ γνώριζα, ότι θα ήμουν μόνος/ σε τόσους δρόμους και εποχές/ κράτησα, βαθιά το πρόσωπο/ μέσα στο σκούφο, των ονείρων μου/ πριν κρυώσουν οι νύχτες/ και φυσήξουν, την αυγή/ αγωνιζόμουν να ταυτίσω/ τον εαυτό, με τον ξεναγό/ διαπίστωνα αποκλίσεις, από αυτό/ που άλλοι λέγαν συνέπεια ή καθήκον/ μα επέμενα, αντιδρούσα/ χάθηκα στο ταξίδι, στους δρόμους/ κρατώντας, μόνο την εικόνα/ ταξιδιώτης, χωρίς τέλος/ χωρίς χρόνο, με πολλές συνέπειες/ μα καθόλου ενοχές, ήμουν ελεύθερος".
Γιάννης Βέλλης

Ένα νέο βιβλίο από τον γνωστό Ηπειρώτη συγγραφέα και ποιητή Γιάννη Βέλλη, από την Κεραμίτσα Θεσπρωτίας. Τα "Σημειώματα".
Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2012.

Έχουμε συνηθίσει τις παρεμβάσεις του σε θέματα που αφορούν την Ήπειρο αλλά και τις όμορφες φωτογραφίες που κατά διαστήματα βγάζει και προβάλλουν τον τόπο μας.
Ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο αυτό και να συνεχίσει το δημιουργικό έργο του, συμπληρώνοντας την σημαντική προσπάθεια των Ηπειρωτών στο χώρο του λόγου και της τέχνης.
Όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευθούν το βιβλίο μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του στο thesprotia@gmail.com  και στο ipirotikipress@gmail.com

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ε.Ο Άρτας-Ιωαννίνων

Νεκρός ένας νεαρός Πακιστανός.

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο 67ο χλμ της εθνικής οδού Άρτας–Ιωαννίνων στην περιοχή των Χαλκιάδων.
Αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 59χρονος, παρέσυρε δύο ποδήλατα, στα οποία επέβαιναν δύο άνδρες υπηκοότητας Πακιστάν, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 25χρονου και τον ελαφρύ τραυματισμό του 35χρονου.
Προανάκριση για τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.