Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για το μήνα Ιούνιο του έτους 2012, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας, προβαίνοντας παράλληλα σε στατιστική σύγκριση αυτών με τα αντίστοιχα περσινά αριθμητικά δεδομένα. α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώθηκαν 6 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 15 το 2011). Ε

Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΟΖ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Ποια η άποψη θεσμικών και πολιτικών εκπροσώπων του Νομού Ιωαννίνων;

Έγινε πλέον σαφές και ορατό ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται στο μεγάλο θύμα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας, με απανωτά πλήγματα διάλυσης της κοινωνικής ειρήνης και του κοινωνικού κράτους, παρά τις προσδοκίες των δύο Μνημονίων. Η λανθασμένη συνταγή της Τρόϊκας κατά…  κυνική ομολογία, ισοπέδωσε και εξόντωσε ολόκληρα κοινωνικά στρώματα στον δικό μας ευρωπαϊκό νότο, με τις μηδενικές προοπτικές ανάταξης, αυτή η «τιμωρητική» διάθεση δεν έχει προηγούμενο! Υπό το βάρος της πρωτοφανούς λιτότητας οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε οικονομική γενοκτονία και στο ξεπούλημα της χώρας και των αξιών της. Στην τελευταία Σύνοδο κορυφής τα σχέδια Βρυξελλών και Βερολίνου, εξυπηρέτησαν Ισπανία και Ιταλία, εξαιρώντας την Ελλάδα. Η προσπάθεια μετατροπής της χώρας μας Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) στις παρυφές της ΕΕ, είναι απολύτως χειραγωγημένη και μεθοδευμένη παρα-οικονομικά, πολιτικά και θεσμικά.
Υπό αυτό το πρίσμα και η Περιφέρεια της Ηπείρου εισέρχεται στο στόχαστρο αυτής της κερδοσκοπίας, των σπρεντ του χρηματιστηρίου των κολοσσών των ορυκτών καυσίμων και κάποιοι επιχαίρουν για τον κύκλο εργασιών της Schlumberger, σαν παγκόσμιου ενεργειακού «κράχτη» των 115.000 απασχολούμενων σε 85 χώρες…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση για τις έρευνες πετρελαίου

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ερωτηθείς για τις προσφορές που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με το διαγωνισμό παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Καλπακίου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το έχω πει πολλές φορές, για εμένα είναι ένα θέμα το οποίο ίσως δώσει μια υπεραξία στην περιοχή. Δεν θεωρώ ότι θα λύσει το θέμα της χώρας.
Το θέμα της χώρας θα λυθεί, αν προωθήσει το ελληνικό κράτος την ΑΟΖ με την Αλβανία στην περιοχή βόρεια της Κέρκυρας και λύσει το θέμα με σύγχρονη μονάδα ενέργειας που θα αφορά το φυσικό αέριο. Είχε υπογραφεί παλιότερα σχετική απόφαση από τον κ. Καραμανλή και τον κ. Μπερίσα.
Η απόφαση αυτή, μετά από προσφυγή στην Αλβανία, «έπεσε» στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Όμως, αυτό είναι το μείζον θέμα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και θεωρώ ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να ρίξει το βάρος εκεί γιατί από ότι ακούγεται, στο σημείο βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου. Άλλο το πετρέλαιο άλλο το φυσικό αέριο».

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
02/07/2012

Η Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ευρωπαϊκή Έκφραση, στο πλαίσιο των δράσεων της θα πραγματοποιήσει το διάστημα 5-8 Ιουλίου 2012, συνάντηση Βαλκανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), του Δικτύου Right to the Village- Δικαίωμα στο Χωριό στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.
Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος 50 εκπρόσωποι ΜΚΟ, από Βαλκανικές χώρες, με στόχο τη συνεργασία, την αλλαγή τεχνογνωσίας, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, το δημόσιο διάλογο και την από κοινού δράση σε θέματα της κοινωνίας των πολιτών.
Το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012 και ώρα 20.30 στην πλατεία της Πωγωνιανής, το Δίκτυο «Rigtht to the Village-Δικαίωμα στο Χωριό» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση Βαλκανικής Βραδιάς.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, θα υπάρχει βαλκανική κουζίνα, μουσική, χορός και έκθεση φωτογραφίας από όλα τα Βαλκάνια.
Σας περιμένουμε να γνωριστούμε και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.
Είσοδος δωρεάν

Τελευταία μέρα σήμερα για την κατάθεση των μηχανογραφικών για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Λήγει σήμερα η προθεσμία των υποψηφίων - δεν θα δοθεί παράταση

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, έως και τις 5 Ιουλίου όλοι οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Για την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου απαιτείται ο οκταψήφιος κωδικός εξετάσεων και ο προσωπικός κωδικός ασφάλειας (password), που δημιούργησαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι στο Λύκειό τους.
Με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, «Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων να εντοπίσουν μέσω της εφαρμογής των Ηλεκτρονικών Μηχανογραφικών Δελτίων (exams.minedu.gov.gr) τους υποψηφίους της Σχολικής τους Μονάδας, οι οποίοι δεν έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο και να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί τους, ενημερώνοντάς τους για την προθεσμία οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου, που λήγει στις 5 Ιουλίου 2012, επισημαίνοντας ότι πέραν αυτής της προθεσμίας η οριστικοποίηση δεν θα γίνεται δεκτή από το σύστημα».
Για τεχνικά θέματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα:2103442044, 2103443856  και  2103442934, ή μέσω μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: examshd@minedu.gov.gr

Οδηγίες Περιφερειάρχη για τη νομιμοποίηση των πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων

Κατευθύνσεις προς τους υπάλληλους των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων, που εμπλέκονται στις διαδικασίες ελέγχου και νομιμοποίησης των κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έδωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε υπηρεσιακή σύσκεψη που οργανώθηκε για το σκοπό αυτό από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. «Στόχος μας, είναι από δω και πέρα και με τις δυνατότητες που δίνει ο νέος Νόμος, να μη μείνει κανείς κτηνοτρόφος/πτηνοτρόφος χωρίς άδεια», τόνισε, ζητώντας από τις υπηρεσίες να αναλάβουν το έργο της ενημέρωσης, επισημαίνοντας το κενό που υπήρξε στον τομέα αυτό – με την ευθύνη και της Πολιτείας – τα περασμένα χρόνια.
Ο Περιφερειάρχης, πρόσθεσε ότι θα πρέπει όλοι, είτε έχουν πολιτικό ρόλο, είτε διοικητικό να είναι προσηλωμένοι στο στόχο να μετεξελιχτούν σε σύγχρονους επαγγελματίες οι κτηνοτρόφοι, και για αυτό όπως είπε χαρακτηριστικά: «πρέπει όλοι να δώσουμε την ψυχή μας».
Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την εφαρμογή του Νόμου, αντηλλάγησαν εμπειρίες από τη διαχείριση ζητημάτων, ενώ τέθηκαν και ζητήματα που χρήζουν νομοθετικών ρυθμίσεων, τα οποία ανέλαβε να προωθήσει προς τα αρμόδια Υπουργεία ο Περιφερειάρχης.

Οι άνεργοι δανειολήπτες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δε θα καταβάλουν δόση μέχρι τον Απρίλιο του 2013

Παράταση έως τις 30 Απριλίου 2013 λαμβάνει το πρόγραμμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου «Προστατεύω τους Ανέργους» το οποίο αφορά σε αναστολή της καταβολής δόσεων δανείων σε υφιστάμενους πελάτες της Τράπεζας που βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας. Η ρύθμιση δανείου προβλέπει έως 12 μήνες αναστολή καταβολής δόσεων για τα καταναλωτικά δάνεια, με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Επίσης προβλέπει έως 24 μήνες αναστολή καταβολής δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια, με δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας του δανείου έως 5 έτη. Μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος, το δάνειο θα εκτοκίζεται με το συμβατικό επιτόκιο. Η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται ακόμα και στην περίπτωση που ο ένας από τους συνδικαιούχους του δανείου είναι άνεργος.
Εάν κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (μέχρι 89 ημέρες) προσφέρονται στον πελάτη οι παρακάτω επιλογές: Άμεση καταβολή αυτών, καταβολή αυτών σε ισόποσες πληρωμές κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος, καταβολή μόνο τόκων (που δημιουργήθηκαν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές) σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος χωρίς ο πελάτης να καταβάλλει τόκους υπερημερίας.

Ισόβια για τον φόνο 40χρονου περιπτερά στο Πέραμα Ιωαννίνων!

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το μικτό ορκωτό Δικαστήριο της Πρέβεζας σε 24χρονο Αλβανό για την άγρια δολοφονία περιπτερά στο Πέραμα Ιωαννίνων στις 30 Ιουνίου του 2006.
Ο δράστης (που πάντως δεν ομολόγησε τη συμμετοχή του στο έγκλημα) αναζητούνταν από τις Αρχές, οι οποίες 6 χρόνια μετά, τον περασμένο Μάρτιο, τον συνέλαβαν στην Κακαβιά.
Κατά το διαβατηριακό έλεγχο στα σύνορα, διαπιστώθηκε από αστυνομικούς, ότι σε βάρος του 24χρονου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ιωαννίνων για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία.
Άμεσα συνελήφθη και πρόσφατα καταδικάστηκε σε ισόβια.
Ο 24χρονος σήμερα (τότε 18χρονος!) δράστης, είχε και συνεργό, ο οποίος όμως αναζητείται ακόμη.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΕΚΠΟΙΖΩ: O δεκάλογος των εκπτώσεων για να μην εξαπατηθείτε!

Αρχίζουν τη Δευτέρα 16 Ιουλίου οι εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) επισημαίνει στους καταναλωτές τι πρέπει να προσέξουν, ώστε να είναι επιτυχημένες οι αγορές τους με βασική αρχή το τρίπτυχο: Ελέγχω - συγκρίνω - επιλέγω ποιότητα και τιμή των προϊόντων. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές:
1. Να αγοράζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να προγραμματίζουν και να καταγράφουν τις ατομικές - οικογενειακές τους ανάγκες.
2.Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Κυκλοφορούν προϊόντα δεύτερης διαλογής, ελαττωματικά κλπ.
3. Να κάνουν έλεγχο αγοράς πριν και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων και να μην ξεχνούν ότι οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα.
4. Να είναι εγκρατείς στις αγορές, να μην παρασύρονται από το κλίμα φτήνιας, των ευκαιριών των εκπτώσεων.
5. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελική τιμή, και όχι στο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης που ίσως είναι και πλασματικό.
6. Να θυμούνται ότι στα προϊόντα τα οποία είναι σε προσφορά δεν γίνονται αλλαγές. Πρέπει βέβαια να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να υπάρχει σχετική σήμανση.
7. Να μην ξεχνούν ότι οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν ακόμα πολύ υψηλό επιτόκιο. Όχι στην αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.
8. Να ελέγχουν πάντα την τελική τιμή του προϊόντος και ιδίως όταν αγοράζουν με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πόσες και πόσο είναι οι δόσεις, ποιο είναι το συνολικό επιτόκιο (ΣΕΠΠΕ) και οι τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Η τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν πληρωθεί με πιστωτική κάρτα.
9. Να προσέχουν να μην υπερβαίνουν το όριο στις πιστωτικές κάρτες γιατί τότε θα πληρώσουν επί πλέον τόκους και το προϊόν θα τους στοιχίσει ακριβότερα.
10. Να μην ξεχνούν να ζητούν τη νόμιμη απόδειξη, την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το ότι είναι περίοδος εκπτώσεων δεν αναιρεί αυτά τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του εμπόρου, εφόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό είναι υποχρεωτική η αλλαγή ή η επιστροφή του.
Τι πρέπει να ελέγχουν οι καταναλωτές:
- Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στο κατάστημα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις.
- Να αναγράφονται διπλές τιμές στα προϊόντα, δηλαδή η αρχική τιμή και η τιμή των εκπτώσεων ή να αναγράφεται το ποσό της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ομοειδών προϊόντων σε πινακίδα με την προϋπόθεση βέβαια ότι σε κάθε είδος υπάρχει η αρχική τιμή.
- Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές αρχική και η τιμή προσφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης).
- Στις προσφορές συνήθως αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, εάν μετανιώσουμε δεν έχουμε δυνατότητα αλλαγής.
Τέλος εάν διαπιστώσουν οι καταναλωτές ότι οι εκπτώσεις είναι πλασματικές, παραπλανητικές ή ανακριβείς ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση πρέπει να το καταγγείλουν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
«Σε μια εποχή που η χρηματοοικονομική κρίση είναι το κυρίαρχο θέμα, έχει αγγίξει για τα καλά την τσέπη μας η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί όσο ποτέ, και το εισόδημά μας είναι περιορισμένο έως ανύπαρκτο, όλοι έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε πως θα ξοδέψουμε λιγότερα, η περίοδος των εκπτώσεων πρέπει αφ' ενός να αξιοποιηθεί από εμάς, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με αγορές φθηνές και καλές και αφ' ετέρου να μας προβληματίσει, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τις πραγματικές μας οικονομικές δυνατότητες», σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

ΑΡΤΑ: Σύλληψη αλλοδαπού για μεταφορά τριών μη νόμιμων μεταναστών

Συνελήφθη, χθες (03.07.2012) το μεσημέρι, στην Ιόνια Οδό Άρτας, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 48χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για μεταφορά τριών μη νόμιμων μεταναστών . Συγκεκριμένα, σε αστυνομικό έλεγχο του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 48χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας τρεις υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 30, 20 και 22 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Το προαναφερόμενο όχημα κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης  Άρτας.