Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: Οι σταυροί των υποψηφίων βουλευτών στα χωριά του Δήμου Πωγωνίου




Οι σταυροί των υποψηφίων βουλευτών των εκλογών της 6ης Μαΐου στα χωριά του Δήμου Πωγωνίου έχουν ως εξής:

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Νέες αυξήσεις τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς τον Απρίλιο

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως τον Απρίλιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,9%, έναντι 1,7% τον Μάρτιο. Πρακτικά ελάχιστα είδη μειώθηκαν (έως 1% το πολύ κατά μέσο όρο) ενώ μεγάλες ανατιμήσεις σαρώνουν όλα τα βασικά είδη διαβίωσης: 6% ακρίβυνε το κόστος στέγασης, 4% τα κόστος μεταφορών (μόνο η αγορά ΙΧ φτήνυνε), 2% ακρίβυναν τα ρούχα και τα παπούτσια, 2,7% αυξήθηκε το κόστος μιας εξόδου της ελληνικής οικογένειας για σε μια ταβέρνα ή για καφέ, ενώ 1,7% (κατά μέσο όρο) «τσίμπησε» ακόμα και το καθημερινό τραπέζι της οικογένειας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Εξιχνιάσθηκε η ανθρωποκτονία 67χρονης ημεδαπής

Συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή, πέντε (5) υπήκοοι Γεωργίας, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο (2) ομοεθνείς τους.

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, η ανθρωποκτονία 67χρονης ημεδαπής, η οποία είχε βρεθεί νεκρή το βράδυ της Τετάρτης (02.05.2012), σε ξενοίκιαστο διαμέρισμα που ανήκε στην ιδιοκτησία της, δίπλα στο σπίτι που έμενε στα Ιωάννινα.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι πρόκειται για πολυμελή σπείρα αλλοδαπών, υπήκοοι Γεωργίας, που γνωρίζοντας ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία προσποιήθηκαν τους ενοικιαστές διαμερίσματος που ανήκε στην ιδιοκτησία της. Αφού την οδήγησαν προσχηματικά στο διαμέρισμα για να το ελέγξουν την έδεσαν και την φίμωσαν, με αποτέλεσμα να εκπνεύσει από ασφυξία.

Συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση αυτή, πέντε (5) από τους δράστες, υπήκοοι Γεωργίας (3 άντρες και 2 γυναίκες), ηλικίας 32, 27, 36, 33 και 37 ετών, κατόπιν ενταλμάτων της Ανακρίτριας Ιωαννίνων, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο (2) ομοεθνείς τους (ηλικίας 25 και 43 ετών).
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 25χρονος, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη, μαζί με τον 32χρονο και την 37χρονη, το απόγευμα της 02-05-2012, εμφανίστηκαν στο θύμα με το πρόσχημα ότι ήθελαν να νοικιάσουν το κενό διαμέρισμα που βρίσκεται δίπλα στην οικία της. Αφού εισήλθαν μέσα, μαζί με την 67χρονη, την έδεσαν με μονωτική ταινία στα πόδια, στα χέρια και στ o λαιμό, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν το θάνατό της.
Στη συνέχεια, πήγαν στο σπίτι όπου διέμενε η 67χρονη και προσπάθησαν να παραβιάσουν, χωρίς να τα καταφέρουν, ένα χρηματοκιβώτιο το οποίο ήταν κρυμμένο στο χώρο της κρεβατοκάμαρας.
Από τη μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, αλλά και αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, προέκυψε ότι οι τρεις παραπάνω δράστες (φυσικοί αυτουργοί) ενήργησαν κατ’ εντολή και καθ’ υπόδειξη των υπολοίπων τεσσάρων (ηθικοί αυτουργοί και συνεργοί), με σκοπό να αφαιρέσουν χρήματα και άλλα τιμαλφή από την οικία της 67χρονης. Είχαν προηγηθεί προπαρασκευαστικές ενέργειες, καθώς οι δράστες ενεργούσαν στοχευμένα και είχαν εξασφαλίσει σημαντικές πληροφορίες, σχετικά με τις δραστηριότητες και τις συνήθειες του θύματος, αλλά και σχετικές με την οικονομική της κατάσταση.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και των δύο άλλων δραστών, του 25χρονου και του 43χρονου.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Τις αστυνομικές έρευνες διεξάγει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Εξιχνιάστηκαν (3) περιπτώσεις διαρρήξεων καταστημάτων της πόλης


Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο αλλοδαποί.


Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας τρεις (3) περιπτώσεις διαρρήξεων, οι οποίες διαπράχθηκαν σε καταστήματα στην πόλη της Πρέβεζας από δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 17 και 20 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για «διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών».
Στο πλαίσιο μεθοδικής αστυνομικής έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προέκυψε ότι τα ξημερώματα της 18-03-2012, ο 17χρονος συνεπικουρούμενος από τον 20χρονο, αφού έσπασε το παράθυρο ψησταριάς στην Πρέβεζα, αφαίρεσε μικρό χρηματικό ποσό.
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκε η μεμονωμένη δράση του 17χρονου στις ακόλουθες υποθέσεις διαρρήξεων:
• τα ξημερώματα της 26-03-2012, αφού παραβίασε την είσοδο ταβέρνας στην Πρέβεζα, αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να αφαιρέσει αντικείμενα από το εσωτερικό του καταστήματος.
• Την 26/27-03-2012, αφού έσπασε παράθυρο ψησταριάς στην Πρέβεζα, προσπάθησε να αφαιρέσει αντικείμενα από το εσωτερικό του καταστήματος, χωρίς τελικά να ολοκληρώσει την πράξη του.
Τις αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, ενώ ερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους σε άλλες παρόμοιες παράνομες πράξεις.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μπορεί-Συνέδριο Επανίδρυσης Εδώ και Τώρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 09 Μαΐου 2012
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μπορεί-Συνέδριο Επανίδρυσης Εδώ και Τώρα

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου ήταν για το ΠΑ.ΣΟ.Κ οδυνηρό. Η δημοκρατική παράταξη συρρικνώθηκε στο εύρος της εκλογικής επιρροής του 1974. Στην πλειοψηφία του το εκλογικό σώμα μέσα από την επιλογή του μεταχειρίστηκε κυρίως τα κόμματα της λαϊκίζουσας αριστεράς για να στείλει ένα ύστατο και ηχηρό μήνυμα, για να δηλώσει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ των τελευταίων χρόνων δεν πείθει και δεν είναι ελκυστικό.
Χάσαμε την καθαρή ιδεολογική μας ταυτότητα και μετεξελιχθήκαμε σ' ένα νεοφιλελεύθερο μηχανισμό εξουσίας χωρίς μέριμνα για τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων. Το 2012 είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά μιας ύφεσης που συνδυάστηκε με τη δραστική μείωση του εθνικού πλούτου. Μεγάλο τμήμα του ενεργού πληθυσμού της χώρας βρίσκεται στην ανεργία. Η καταναλωτική δυνατότητα του έλληνα σημείωσε αισθητή πτώση ενώ τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις αντικρίζουν το φάσμα της χρεωκοπίας. Οι τράπεζες δεν δανείζουν πλέον αλλά ούτε στηρίζουν τις επενδύσεις. Η φτώχεια αυξάνεται και η εξαθλίωση απειλεί άμεσα την πλειοψηφία του πληθυσμού. Οι νέοι εγκαταλείπουν την χώρα. Ο κυβερνητισμός που μας διέκρινε τα δύο τελευταία χρόνια οδήγησε την χώρα σε πολλαπλά αδιέξοδα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ στην απομόνωση.
Συνεπώς περιθώρια για περίτεχνες δικαιολογίες δεν υπάρχουν.
Ή θα γίνουμε ξανά ένα ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό και δημοκρατικό κίνημα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού ή θα μπούμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως μουσειακό είδος.
Απαιτείται αλλαγή σε όλα εδώ και τώρα.
Αλλαγή σε ιδέες, αλλαγή σε πρόσωπα, αλλαγή σε πολιτικές πρακτικές για να μπορέσουμε να ξαναμιλήσουμε στο λαό. Με παλιά παπούτσια, καινούρια περπατησιά δεν μπορούμε να ανοίξουμε.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία καλεί τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ να λάβει σοβαρά υπόψη του τα μηνύματα των καιρών και να απευθύνει προσκλητήριο συναγερμού στις υγιείς δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης για μια νέα διακήρυξη που θα υπερασπίζεται την λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το σημερινό πρόβλημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι να κυβερνήσει αλλά να ξαναβρεί την ψυχή του για να δώσει εκ νέου όραμα και προοπτική. Δεν υπάρχει καιρός για ολιγωρίες. Εδώ και τώρα επιβάλλεται η διεξαγωγή Συνεδρίου για να κάνουμε μια νέα αρχή αντίστοιχη αυτής του 1974, για να αποκτήσει ο λαός τον γνήσιο εκφραστή του και η χώρα μας προοπτική.
Χρέος μας είναι να ξανασηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα και όχι να αποδεχτούμε μοιρολατρικά τη διάλυσή μας. Ο λαός θύμωσε πολύ με το ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά δεν απέρριψε την ψυχή του. Οφείλουμε να μετατρέψουμε την οργή του λαού σε κινητήρια πολιτική δύναμη.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ποτέ δεν φοβήθηκε τους αγώνες ούτε τις ευθύνες του. Ήμασταν φορέας αλλαγής και οφείλουμε να παραμείνουμε ως μια δύναμη ανατροπής και ανανέωσης σε ιδέες και δράσεις για να αποκτήσει ο λαός αξιοπρέπεια και περηφάνια.

ΙΚΑ - ΕΤΑΜ: Τέλος στη δωρεάν κατ' οίκον πληρωμή των συντάξεων

Μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα καταβάλουν, από τον Αύγουστο, το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και το ΕΤΕΑΜ τις συντάξεις ειδικών ομάδων συνταξιούχων καθώς και όσων ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές που είχαν ζητήσει και είχαν εξασφαλίσει την κατ' οίκον πληρωμή με δαπάνη των Ταμείων.

Το ΙΚΑ με εγκύκλιο προανήγγειλε ότι «το καθεστώς της κατ' οίκον πληρωμής συντάξεων θα συνεχιστεί μέχρι και τη χορήγηση της σύνταξης μηνός Ιουλίου του 2012 και από τη σύνταξη μηνός Αυγούστου και μετά, η καταβολή της σύνταξης κατ' οίκον για τις κατηγορίες αυτές προϋποθέτει το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε πιστωτικά ιδρύματα που εξυπηρετούν την πληρωμή κατ' οίκον (τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ.) με δαπάνη των συνταξιούχων».
Το ΙΚΑ έχει στείλει σχετικές ενημερωτικές επιστολές στους συνταξιούχους καλώντας τους, εφόσον επιθυμούν τη συνέχιση της πληρωμής τους με τον ίδιο τρόπο, να ανοίξουν μέχρι τις 12 Ιουνίου λογαριασμό στα πιστωτικά ιδρύματα που εξυπηρετούν την κατ' οίκον πληρωμή, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την ταχυδρομική δαπάνη.
Οι πληρωμές των συντάξεων για όσους δεν ανταποκριθούν θα γίνεται μέσω της Αγροτικής Τράπεζας.


ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο στις 9 Μαΐου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει και φέτος την επέτειο από την Δήλωση του Robert Schuman, του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 1950 και οδήγησε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Η Δήλωση αυτή θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή , πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που σκοπεύουν στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις δράσεις και τις πολιτικές της Ε.Ε.Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct" Ηπείρου θα οργανώσει εκδήλωση/βιωματικό παιχνίδι στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου στις 9 Μαΐου και ώρα 10:00, με θέμα : "9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης - Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη» σε συνεργασία με το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου.

Σε ισχύει το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

Σε ισχύ ετέθη και επισήμως το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων μετά τη δημοσίευση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν αυστηρές ποινές για τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς, ενώ αλλάζει ταυτόχρονα και η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων.

Ειδικότερα, προσδιορίζονται με σαφήνεια τα πειθαρχικά παραπτώματα, ούτως ώστε ο δημόσιος υπάλληλος να γνωρίζει εκ των προτέρων το νομικό πλαίσιο, ενώ αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα τα παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο.
Παράλληλα, θεσπίζεται μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής ώστε να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις μη πειθαρχικής δίωξης λόγω της παρόδου του σύντομου μέχρι σήμερα προβλεπόμενου χρόνου παραγραφής και αναμορφώνονται οι πειθαρχικές ποινές με τη θέσπιση αυστηρότερων.
Αναμορφώνονται τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία είναι πλέον όργανα διαφορετικά από τα υπηρεσιακά συμβούλια και έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την εξέταση των πειθαρχικών υποθέσεων. Προκειμένου δε να διασφαλίζονται οι αρχές της αμεροληψίας, συμμετέχουν σε αυτά, κατά κύριο λόγο, δικαστικοί λειτουργοί.
Το νέο πειθαρχικό δίκαιο προβλέπει επίσης, επιπλέον της πειθαρχικής ποινής, χρηματικό πρόστιμο από 3.000 έως και 100.000 ευρώ για ιδιαίτερα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.