Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΔΟΕ-ΟΛΜΕ: 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή

Με 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή συμμετέχουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στο τριήμερο των πανεργατικών- πανϋπαλληλικών κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, οι εκπαδευτικοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου και να συμμετάσχουν σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, το τριήμερο από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή.

Παραίτηση - βόμβα του υφυπουργού Εργασίας κ. Κουτσούκου

Αιφνιδίασε τους πάντες ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Κουτσούκος ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, ανακοινώνοντας ότι δεν μπορεί ως αρμόδιος υφυπουργός να υλοποιήσει τα μέτρα που αποφασίστηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς να περιληφθούν στο νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Δύναμη ανάπτυξης για την Ήπειρο

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μεγάλος χορηγός στην ''Πίτα του Ηπειρώτη''

Τον ρόλο του ως σταθερός υποστηρικτής των τοπικών κοινωνιών και ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας επιβεβαιώνει καθημερινά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα έδωσε δυναμικό παρόν στην κοπή της πίτας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, στην οποία ήταν μεγάλος χορηγός.
Τα δίκτυο καταστημάτων του ΤΤ έχει ισχυρότατη παρουσία στην Ήπειρο και στα Γιάννενα, με τους εργαζόμενους και τα στελέχη να συμμετέχουν στις τοπικές εκδηλώσεις, που έχουν πολύ μεγάλη πολιτιστική -και όχι μόνο- σημασία για την ευρύτερη περιοχή.
Η εκδήλωση «Η Πίτα του Ηπειρώτη 2012» ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ηπείρου και τα 75 χρόνια της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που εκπροσωπεί επάξια την ηπειρωτική αποδημία στον ελλαδικό χώρο.
Έστειλε δε πολλαπλά μηνύματα ελπίδας, δύναμης, ενότητας και αισιοδοξίας, εκφράζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αξίες του ηπειρώτικου και γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού, αφού χάρη και στη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης από την τηλεόραση ΕΡΤ World και το ραδιόφωνο της ΕΡΑ στα Γιάννενα, έσμιξε όλους τους Ηπειρώτες στη γενέτειρα και στην αποδημία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: «Δεν δεχόμαστε κλείσιμο του ΚΤΕΟ»

Έντονη ήταν η αντίδραση από πλευράς της Περιφέρειας Ηπείρου στο ενδεχόμενο κλείσιμο των δημοσίων ΚΤΕΟ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών κ. Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε τα κέντρα αυτά παρωχημένα και τόνισε ότι θα κλείσουν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων σε αυτά.
Από την  πλευρά του, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Καραμπίνας, με δηλώσεις του χθες τόνισε πως η Περιφέρεια Ηπείρου δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση το κλείσιμο του ΚΤΕΟ, το οποίο όπως είπε βρίσκεται σε φάση νέας αναβάθμισης για να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό με τα ιδιωτικά.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΣΙΟΣ: "Να επισπευστεί η κατασκευή του δρόμου Γιάννινα – Καλπάκι"

Να επισπευστεί η κατασκευή του δρόμου από Γιάννινα μέχρι το Καλπάκι πρότεινε ο κ. Στέφανος Μπάσιος στη συνάντηση μελών του Συλλόγου Νέων Πωγωνίου.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο να τελειώσει ο δρόμος από την Πεδινή έως την Αλβανία, αλλά να δώσουμε προτεραιότητα για να ξεκινήσει άμεσα ο δρόμος έξω από την πόλη έως το Καλπάκι, που θα έχει περισσότερο απήχηση για τους πολίτες και μετά συνεχίζεται ο προηγούμενος δρόμος. «Να γίνουν τα Ιωάννινα όντως η πρωτεύουσα, με τις αξιόλογες περιοχές από το Πωγώνι έως τα Τζουμέρκα, ένας πόλος έλξης όλης της Ευρώπης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπάσιος στάθηκε ιδιαίτερα όμως και στο ρόλο που πρέπει να παίξουν στην ανάπτυξη του Πωγωνίου οι καταγόμενοι από αυτό, τονίζοντας ότι «πάνω απ’ όλα πρέπει να γίνουμε εμείς επισκέπτες στα ίδια μας τα χωριά, πριν σβήσουν».

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr

Γιατί έκλεισαν το Σφαγείο Κεφαλοβρύσου;

Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι, ζητούν εξηγήσεις…
Στο Νομό Ιωαννίνων απέμεινε τώρα μόνο ένα ιδιωτικό

Ένα καίριο «χτύπημα», που έχει αλυσιδωτές συνέπειες στην αγροτική μας οικονομία δέχθηκε η Ηπειρωτική ύπαιθρος και ιδιαίτερα οι ακριτικές περιοχές Πωγωνίου, Κόνιτσας και Ζαγορίου με το λουκέτο που μπήκε τελικά στο Δημοτικό σφαγείο Κεφαλοβρύσου!
Παρά τις προσπάθειες της νυν Δημοτικής Αρχής του Κώστα Καψάλη, δεν κατέστη δυστυχώς εφικτό να κρατηθεί το σφαγείο, με αποτέλεσμα στο Ν. Ιωαννίνων πλέον να έχει απομείνει μόλις ένα, το οποίο είναι ιδιωτικό και μάλιστα όχι Ηπειρωτικών συμφερόντων!

Ο κτηνοτροφικός κόσμος ενδεχομένως αναγκαστικά τώρα να βγει ακόμη και εκτός Ηπείρου για να σφάξει τα ζώα του, με τα αποτελέσματα όμως να είναι αρνητικά, αφού η μεταφορά θα επιβαρύνει την αύξηση του κόστους στα σφάγια.
Ευθύνες…
Δυστυχώς, για το λουκέτο στο Δημοτικό Σφαγείο Κεφαλοβρύσου ευθύνες έχουν όλοι.
Δεν είναι δυνατόν άλλωστε, να μην μπορεί κανείς να διαχειριστεί ένα σύγχρονο σφαγείο, του οποίου οι υποδομές ήταν πολύ μεγάλες και άνετα θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, μεταξύ άλλων και της βιολογικής κτηνοτροφίας.
Υπενθυμίζεται, ότι δίπλα στο σφαγείο, για το οποίο ξοδεύτηκαν 1.300.000 ευρώ (!), υπήρχαν έτοιμοι χώροι και για την δημιουργία μονάδας τυποποίησης του κρέατος.
Και όμως, ένα τέτοιο χρήσιμο «εργαλείο» δεν κατάφερε κανείς να το κρατήσει σε λειτουργία.
«Αυτοκτονία…»!
Δικαιολογημένα πολλοί Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι είναι ανάστατοι με το λουκέτο στο σφαγείο. Πωγωνήσιοι έλεγαν, ότι «το κλείσιμό του είναι καθαρή… αυτοκτονία. Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας. Αντί να προσπαθήσουμε για να το κρατήσουμε, το κλείσαμε! Δεν μας φταίνε για όλα οι Τροϊκανοί…».
Μάλιστα, κάποιοι πιο καυστικά έλεγαν, ότι το σφαγείο –που κατασκευάστηκε επί Δημαρχίας Θανάση Νίττα στον τότε Δήμο Άνω Πωγωνίου- τα τελευταία χρόνια είχε απαξιωθεί εντελώς και είχε χάσει πολλή από τη δυναμική του.
«Πώς είναι δυνατόν να μην αξιοποιεί κανείς μια τέτοια εγκατάσταση και μια τέτοια υποδομή;
Η περιοχή μας είναι αμιγώς κτηνοτροφική και εμείς καταστρέψαμε το μοναδικό μέρος, όπου μπορούσαμε να σφάξουμε τα ζώα μας!
Αν αυτό δεν είναι αυτοκτονία, τότε τι είναι;».
Απογοητεύονται…
Όπως είναι λογικό τέτοιες ενέργειες αποθαρρύνουν και τους πολλούς απόδημους – κυρίως νεαρούς σε ηλικία- που τελευταία επιστρέφουν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως στις πατρογονικές τους εστίες για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
Με τι όρεξη να καταστρώσουν τα σχέδιά τους, για να αναπτυχθούν, όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχουν ούτε καν οι αναγκαίες υποδομές; Όσοι σκέπτονται να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, πού θα σφάζουν τα ζώα τους; Θα πηγαίνουν σε άλλες πόλεις;
Σε ιδιώτες…
Πολλοί, λοιπόν, είναι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι από τη στιγμή που όλοι είδαν πως το σφαγείο, υπό την ευθύνη του Δήμου, οδηγείται σε λουκέτο, έπρεπε εγκαίρως να βρεθεί τρόπος, ώστε να το πάρουν ιδιώτες.
«Καλό θα ήταν να το αγόραζαν νέοι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, που μπορούσαν και είχαν την όρεξη να το δουλέψουν. Άλλωστε, και οι ίδιοι θα είχαν άμεσο όφελος από την ύπαρξή του».
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, ότι με το να κλείνουν συνεχώς σημαντικές υποδομές, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει και βέβαια ούτε να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία και εν γένει κανένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα.
Μετά το λουκέτο στα άλλα Δημοτικά σφαγεία της Ηπείρου, Μετσόβου, Πραμάντων, Παρακαλάμου (προσωρινά;) το κλείσιμο της ΣΒΕΚΗ και την απαξίωση της ΕΛΒΙΖ, τώρα έκλεισε και το σφαγείο Κεφαλοβρύσου και μάλιστα, χωρίς να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των αρμοδίων η… δαμόκλειος σπάθη της Τρόικας.
Κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους Ηπειρώτες, γιατί από τη δική τους αδράνεια, χάθηκαν και χάνονται σημαντικές υποδομές για την περιοχή μας, γι’ αυτό και η οικονομία μας συνεχώς καταποντίζεται…


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/34/10060

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Στο 2,3% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2012

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Ιανουαρίου 2012, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2011, προκύπτει αύξηση 2,3%, έναντι αύξησης 5,2%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Ιανουάριο 2012, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2011, παρουσίασε μείωση 0,8%, έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους .
Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 11 – Ιανουαρίου 12, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 10 – Ιανουαρίου 11, παρουσίασε αύξηση 3,1%, έναντι αύξησης 4,9%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Στα 359,97 ευρώ πέφτει το επίδομα ανεργίας!

Σειρά επιδομάτων «συμπαρασύρει» η μείωση του βασικού μισθού της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα «κλειδώνει» στο 22%.

Το βασικό επίδομα ανεργίας υπολογίζεται με βάση το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
Αυτό σημαίνει πως από τα 461,5 ευρώ που είναι σήμερα θα πέσει στα 359,97 ευρώ.
Η μείωση θα πλήξει πάνω από 1.000.000 ανέργους στη χώρα μας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Προθεσμία ενός μηνός για εκκαθάριση ανενεργών ΑΦΜ

Προθεσμία ενός μηνός θα έχουν οι φορολογούμενοι, από την ημέρα που θα ειδοποιηθούν, για να διευθετήσουν εκκρεμότητες σχετικά με τον ΑΦΜ που παρουσιάζεται ανενεργός στα αρχεία της εφορίας.
Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στην οποία τονίζεται ότι ημερομηνία απενεργοποίησης στην περίπτωση αυτή είναι η επόμενη ημέρα, μετά την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας που ίσχυε για την υποβολή της πρώτης δήλωσης ΦΠΑ και του ανακεφαλαιωτικού πίνακα, που δεν υποβλήθηκε.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Στο 20,9% η ανεργία τον Νοέμβριο του 2011

Στο 20% η ανεργία στην Ήπειρο

1.000.000 οι άνεργοι στη χώρα!

Στο 20,9% σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Νοέμβριο του 2011, από 13,9% που ήταν το Νοέμβριο του 2010 και 18,2% τον Οκτώβριο του 2011, με τον αριθμό των ανέργων να «σπάει» το φράγμα του ενός εκατομμυρίου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο σε 3.901.269 άτομα, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.029.587 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.423.657 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 405.785 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 (μείωση 9,4%) και κατά 164.506 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 (μείωση 4,0%), ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 337.010 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2010 (αύξηση 48,7%) και κατά 126.062 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 (αύξηση 14,0%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 102.730 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 (αύξηση 2,4%) και κατά 41.301 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 (αύξηση 0,9%).

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: 48ωρη απεργία την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φερβρουαρίου

Με 48ωρη απεργία την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και συγκέντρωση έξω από την Βουλή τη Κυριακή, απάντησαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ στα μέτρα του νέου μνημονίου. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε συλλαλητήρια στο Σύνταγμα αύριο Παρασκευή και το Σάββατο στις 11:00 π.μ., και την Κυριακή το απόγευμα στις 17:00.

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες…

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας


Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο νομό Ιωαννίνων


Ζούμε ιστορικές ώρες, με διάχυτη πια στην κοινωνία την αίσθηση για ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, της εγχώριας τρόικας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, της συγκυβέρνησης της ντροπής. Ζούμε τα τελευταία χρόνια υπό το βάρος εθνικής ταπείνωσης και της ελεγχόμενης χρεοκοπίας μας, όπως την ορίζουν οι γερμανικοί τραπεζικοί κύκλοι. Η επίθεση του παγκόσμιου κεφαλαίου στις “ενεργειακές” πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη μας, έχουν “πιστώσει” στην Ελλάδα οικονομικά αδιέξοδα επιβάλλοντας μέσω δανειστών, του ΔΝΤ και ευρωπαίων εταίρων της ΕΚΤ, την εγκαθίδρυση της δικτατορίας των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού.
Όσον αφορά τους εγχώριους σωτήρες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απλά θα σφραγίσουν την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, στέλνοντας το “Βήμα” της Δημοκρατίας των Δημοκρατιών στο απόσπασμα των αγορών…
Οι νεόπτωχοι άστεγοι φτάνουν τις 15 χιλιάδες στην Αθήνα, η νεολαία ξενιτεύεται για να μην “συναντηθεί” με τον εφιάλτη, η κοινωνία εκρήγνυται… ακόμη σιωπηρά. Οι αποφάσεις που κυοφορούνται γυρίζουν την χώρα στο σκότος του Μεσαίωνα. Ο γαλλογερμανικός άξονας ΜΕΡΚΟΖΥ περιφρονώντας κάθε λαϊκή εντολή “ενισχύει” την Ελλάδα, σ’ ότι συνιστά συνταγματική και δημοκρατική εκτροπή, σε μια γραμμή τιμωρητική και ατιμωτική. Οι ηγέτες-λογιστές της Γηραιάς Ηπείρου προκάλεσαν τον βίαιο θρυμματισμό των δημοκρατικών αξιών υπέρ της τερατώδους “δημιουργικής λογιστικής” των Swaps. Ξαναγράφεται η ιστορία στη χώρα του Ομήρου με την πιο βάρβαρη λεηλασία της στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ενός υψηλόβαθμου ονόματι ΡΑΙΧενμπαχ…
Η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν προετοιμάζει το σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης, θέτοντας υπό τον απόλυτο έλεγχό της τα κρίσιμα “πόστα” της Διοίκησης και Δικαιοσύνης.
Ονομάζουν τον ακρωτηριασμό, κυριαρχικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων “τεχνική βοήθεια” ή “αναπτυξιακή διαδικασία” ή “fast track” ή “open door” ποτέ δια στόματος “ανάπτυξης” Χρυσοχοΐδη ποτέ δια στόματος “περιβάλλοντος” Παπακωνσταντίνου που ως “άλλοι” ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν ακόμη και τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) ως ευκαιρία και μεγαλεπίβολη προοπτική!
Αυτός ο εξοργιστικός πολιτικός αυτισμός δυστυχώς αντί να κινητοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις της Περιφέρειας Ηπείρου ενάντια στις “γκρίζες ζώνες”, στον παρασιτισμό και στους επικίνδυνους φαύλους κύκλους των υδρογονανθράκων καλεί τα πολυεθνικά γεωτρύπανα για να συνδράμουν στην αναγέννηση των κατοίκων του ακριτικού Πωγωνίου και της τοπικής οικονομίας (ενεργειακό οικόπεδο Νεγράδων, Καλπακίου).
Αυτή την αναπτυξιακή σύγχυση και πλήρη χωροταξική αναρχία, καλλιεργεί με γενναιόδωρα οριζόντια μέτρα η πολιτική ηγεσία στου ΥΠΕΚΑ προς τις τοπικές κοινωνίες, προσφέροντάς τους σύμφωνα με τις πρώτες σχετικές δεσμεύσεις του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη, από τα έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των πετρελαίων του 5%, μέσω της Περιφέρειας. Παράλληλα ένα 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου, θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου!
Επειδή ανάλογη δέσμευση αναμένεται να υπάρξει για την περιοχή των Ιωαννίνων, κάποιοι έχουν ήδη παραγγείλει “κελεμπίες” για να ντυθούν σεΐχηδες…
Εκεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κάποιοι παζαρεύουν την φτώχια μας με περιβαλλοντική ρητορική και επιλέγουν πολιτικές χωρίς επιστροφή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα.
Όταν με δόση χιούμορ, κάποιοι ομιλούν για “παραγγελιές” και υποτέλεια της ηγεσίας του Περιβάλλοντος και ότι η μοναδική “επένδυση” που έχει γίνει στη χώρα είναι η εγκαθίδρυση της “Βιομηχανίας” ξεθεμελίωσης του Συντάγματος, της δασικής και χωροταξικής νομοθεσίας και η ικανοποίηση πάσης φύσεως αιτημάτων…
Ποιος θα είναι εκείνος που θα επιβάλλει κανόνες λειτουργίας σε μια από τις 7 αδελφές εταιρίες πετρελαίου; ή την συμμόρφωση ενός εκσυγχρονισμού στους τρόπους διαχείρισης των προϊόντων εξόρυξης (τύπου Νορβηγίας); Γνωρίζουν τις αθέατες πτυχές της εξορυκτικής δραστηριότητας; Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες μιας καταιγιστικής απώλειας περιβαλλοντικού κεκτημένου, με ενορχηστρωτή το ίδιο το υπουργείου που αντί να αναλάβει τη διασφάλισή του με τις ευλογίες και των δανειστών μας, μας οδηγούν και σε “άτακτη” περιβαλλοντική χρεοκοπία…
Τα πράγματα γίνονται πλέον επικίνδυνα όταν προτείνουν “κουμπαρά” Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών δια του εκπροσώπου ενέργειας κου Μανιάτη που θα στηρίξει σε βάθος δεκαετιών το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, κατά το αντίστοιχο πρότυπο της Νορβηγίας και ταυτόχρονα θα δώσει τεράστια γεωοικονομική ώθηση και αναβάθμιση στη χώρα, μέσα από την επίλυση βασικών προβλημάτων της εθνικής οικονομίας… Οι αρχές βιώσιμης ευημερίας με σεβασμό στα αγαθά της ποιότητας ζωής, της δημόσιας υγείας και των περιβαλλοντικών όρων διαβίωσης περνούν πια σε δεύτερη μοίρα.
Ο κος Κ. Καψάλης Δήμαρχος του “πετρελαιοφόρου” δήμου Πωγωνίου ήδη εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δημόσια δέσμευση του Κ. Μανιάτη, κάνοντας δε σύγκριση με το ανταποδοτικό τέλος των ΑΠΕ που ανέρχεται μόλις στο 3%, προσδοκά στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων που μπορεί να αλλάξει άρδην το οικονομικό και παραγωγικό του αυτοδιοικητικό προφίλ…
Ωστόσο είναι χρέος όλων μας, σε οποιαδήποτε δεινή οικονομική θέση κι αν βρισκόμαστε, στον βωμό της μεγιστοποίησης του κέρδους καμίας εταιρίας και κανενός προσώπου, ποτέ, να μην απεμπολήσουμε τις αξίες του περιβάλλοντος γιατί είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν θυσιάζονται. Η αρχέγονη Ήπειρος των Πυλών του Άδη της Περσεφόνης και της Διώνης της Δωδώνης γίνονται θύμα του Κερδώου Ερμή.
Η απληστία για “ελληνικά σπρέντ”, με νωπές ακόμα τις εικόνες και ζωντανές τις επιπτώσεις από το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού, μας εκπλήσσουν δυσάρεστα, γιατί οδηγούν κάποιους σε μια “άνευ όρων συνθηκολόγηση” με τα διεθνή λόμπυς, με σημαντικά οικονομικά οφέλη μόνο για εκείνους και εξάρτηση των τοπικών κοινωνιών, από αυτούς, που ουδέποτε προβλημάτισε η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, αφού τις παράπλευρες απώλειες τις αντισταθμίζουν με ένα 20% μέσω του Πράσινου Ταμείου! Για τους ιδιοτελείς σκοπούς τους συντηρούν ακόμη και εύθραυστα γεωπολιτικά παιχνίδια στην Καρδιά των Βαλκανίων, την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης…
Αυτή η εγκληματική αδιαφορία για την υγεία των πολιτών, του φυσικού μας κεφαλαίου, και των παραδοσιακών αξιών που διέπουν το χώρο και το χρόνο πρέπει να παράξει ένα εκρηκτικό μείγμα, απαραμείωτης και ασυμβίβαστης συνέχειας, από την ίδια την κοινωνία…

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθησαν την ώρα που έπαιζαν πόκα

Συνελήφθησαν δέκα (10) άτομα για παράνομο «τζόγο»

Συνελήφθησαν, χθες (08-02-2012) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε κατάστημα - internet cafe , ένας (1) αλλοδαπός, προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος και εννέα (9) ακόμη άτομα (εκ των οποίων επτά ημεδαποί και δύο υπήκοοι Αλβανίας), ηλικίας από 19 έως 35 ετών, για παράνομα παίγνια.
Συγκεκριμένα, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που διενήργησαν οι αστυνομικοί σε κατάστημα - internet cafe στα Ιωάννινα, συνέλαβαν τον 22χρονο υπήκοο Αλβανίας, προσωρινά υπεύθυνο του καταστήματος, διότι όπως διαπιστώθηκε είχε επιτρέψει στους άλλους εννιά συλληφθέντες τη διενέργεια του απαγορευμένου παιχνιδιού « poker – texas holdem », μετατρέποντας το χώρο σε καζίνο.
Η διεξαγωγή του συγκεκριμένου παιχνιδιού συνοδευόταν από τη συνομολόγηση στοιχημάτων και την απόδοση κερδών στους παίκτες.
Επίσης, η δικογραφία περιλαμβάνει και τους δύο ημεδαπούς ιδιοκτήτες του καταστήματος, ηλικίας 30 και 32 ετών, οι οποίοι απουσίαζαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου και αναζητούνται.
Στο χώρο του καταστήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
το χρηματικό ποσό των (286,5) ευρώ.
τέσσερις (4) τράπουλες.
εννιακόσιες ογδόντα (980) μάρκες διαφόρων χρωμάτων.
δύο (2) μάρκες χρώματος λευκού, που έφεραν την επιγραφή dealer .
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Εκδηλώσεις για την προστασία και την ανάδειξη του Καλαμά

Με πρωτοβουλία της οικολογικής οργάνωσης Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής και τη σύμφωνη γνώμη των Ομοσπονδιών Πωγωνίου και Καλαμά προτάθηκε στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με τίτλο RIVER ACTION KALAMAS 2012.

Οι εκδηλώσεις αποβλέπουν στη στήριξη των προσπαθειών για προστασία του ποταμού και του φυσικού οικοσυστήματος της περιοχής του Γορμού και του Καλαμά και στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής του Πωγωνίου και της Ζίτσας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών έχει συμφωνήσει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις έχει θέσει υπό την αιγίδα του.
Για τη συγκεκριμενοποίηση των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί, στο Δημαρχείο του Δήμου Ζίτσας στην Ελεούσα σύσκεψη αντιπροσωπειών των δύο δήμων και εκπροσώπων των φορέων από την Αθήνα που προτείνουν τις εκδηλώσεις στη οποία συμμετείχαν:
-Εκ μέρους του Δήμου Πωγωνίου: ο Δήμαρχος Καψάλης Κώστας, οι αντιδήμαρχοι Κουκουλάρης Στέλιος, Μάτσιας Βασίλειος και Ντάλας Ιωάννης , ο Πρόεδρος του Δημοτρικού Συμβουλίου Βιρβίλης Σταύρος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιούνης Αναστάσιος, Ντότης Ιωάννης και Στεργίου Θεοφάνης.
-Εκ μέρους του Δήμου Ζίτσας: ο Δήμαρχος Ρογκότης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Παππάς Παναγιώτης και οι Αντιδήμαρχοι Ράρρας Φώτιος και Πάικας Σπύρος.
-Εκ μέρους της Εναλλακτικής Δράσης: ο Πρόεδρος Σταύρου Μάκης, το μέλος του Δ.Σ. Χελιδώνη Ματίνα και τα μέλη Ντάγκας Βασίλης και Μίτσης Παναγιώτης.
-Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Καλαμά: η Βρανά Λίτσα.
Στην αρχή της συζήτησης ο κ. Μάκης Σταύρου έκανε εισήγηση για το σκεπτικό των εκδηλώσεων RIVER ACTION KALAMAS 2012 τονίζοντας ότι στόχος της Εναλλακτικής Δράσης και των Ομοσπονδιών Πωγωνίου και Καλαμά είναι με τις εκδηλώσεις που προτείνονται να ενισχυθούν οι προσπάθειες των φορέων των δήμων και των κατοίκων της περιοχής για ήπια ανάπτυξη με τελικό σκοπό τον περιορισμό και το σταμάτημα της εγκατάλειψης της περιοχής με ταυτόχρονη προστασία του ποταμού Καλαμά και του Γορμού, όπως και όλου του φυσικού οικοσυστήματος που τους περιβάλλει.
Οι εκδηλώσεις που προτείνονται είναι:
-Στα τέλη Μαρτίου, ημερίδα με θέμα Τοπική Παραγωγή και Τοπική Επιχειρηματικότητα.
-Στα τέλη Μαΐου, ημερίδα με θέμα «Η προστασία του φυσικού οικοσυστήματος Γορμού και Καλαμά και η αξιοποίηση του για αθλήματα στη φύση».
-Στα τέλη Ιουνίου, ημερίδα με θέμα «Ιστορία και πολιτισμός στο Πωγώνι και τη Ζίτσα».
-Μέσα στον Αύγουστο, τετραήμερο εκδηλώσεων με συναυλίες, κάμπινγκ, ξεναγήσεις, σπορ στη φύση, εκθέσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας, προβολή και διάθεση τοπικών προϊόντων κ.τ.λ.
Το τετραήμερο αυτό θα προβληθεί από τα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, ώστε να πάρουν οι εκδηλώσεις πανελλήνιο χαρακτήρα και να τονωθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Ζίτσας, Δημήτριος Ρογκότης ο οποίος επεσήμανε ότι συμφωνεί με το πνεύμα και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, αλλά οι δήμοι έχουν όπως είναι γνωστό πολύ περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και επομένως θα συνεισφέρουν με τα μέσα που έχουν κυρίως και στο βαθμό που θα μπορούν.
O Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης τόνισε ότι τον βρίσκουν σύμφωνο οι εκδηλώσεις και ότι ο Δήμος βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και προγράμματα που υλοποιεί και για το φυσικό περιβάλλον και για τα μνημεία του πολιτισμού.
Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία ενός «αειφόρου αγροκτήματος» στο οποίο θα υλοποιούνται πιλοτικά προγράμματα για την τοπική παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον, ενώ θα λειτουργεί μέσα στο χώρο και κέντρο ενημέρωσης.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν στη συνέχεια όλες οι τοποθετήσεις των αντιδημάρχων των δύο δήμων, των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων και των δημοτικών συμβούλων. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η πρόταση του εκπαιδευτικού Παναγιώτη Μίτση από την Εναλλακτική Δράση που επισήμανε την ανάγκη συμμετοχής των σχολείων ,ιδιαίτερα μέσω των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα της περιοχής τους.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Ζίτσος Δημήτρης Ρογκότης έκανε πρόταση διαχωρισθούν οι εκδηλώσεις σε δύο ομάδες στη μια ομάδα συμπεριλαμβάνονται αυτές που θα γίνουν μέχρι τον Ιούνιο και στη δεύτερη αυτές που θα γίνουν μετά τον Ιούνιο και να υποβάλλονται στους δήμους οι συγκεκριμένες ανάγκες για κάθε εκδήλωση ώστε οι δήμοι να καθορίζουν σε τι μπορούν να βοηθήσουν.

ΠΗΓΗ: http://www.epirusonline.gr/

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: "Θα καταψηφίσω το νέο μνημόνιο"

«Θα πάρω το βάρος και την ευθύνη και όταν έρθει το νέο μνημόνιο στη Βουλή, εγώ θα το καταψηφίσω», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» κ. Φώτης Κουβέλης. «Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα και αυτοί που χειρίστηκαν το θέμα θέλουν τώρα συμμετοχή σε ένα άκριτο 'ΝΑΙ'», σημείωσε και επανέλαβε την άποψή του ότι τα νέα επώδυνα μέτρα που μνημονίου δεν ήταν μονόδρομος.

ΕΦΑΠΑΞ: Αποπληρωμή το 2020 και βλέπουμε...

Δεδομένου ότι το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων δεν μπορεί να καταβάλει τα 320 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος που παρέχεται στον απολυόμενο ή αποχωρούντα ασφαλισμένο από τη δημόσια υπηρεσία ή στην περίπτωση θανάτου αυτού, στα μέλη της οικογένειας του, οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν το 2011 και το 2012 θα λάβουν ολόκληρο το εφάπαξ το 2017. Τα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεις και Εργασίας σε συμφωνία με την τρόικα καταλήγουν στην λύση της τμηματικής καταβολής του εφάπαξ βοηθήματος προς 60.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα εκτείνεται έως και το 2017.
Το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων βρίσκεται σε οικονομική αδιέξοδο και δεν μπορεί να καταβάλει εγκαίρως το βοήθημα σε 55.000 δικαιούχους, που στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2012 αναμένεται πως θα αυξηθούν στους 60.000.

Ηλεκτρονικά η ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας των ανέργων για το 2012

Το ΙΚΑ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, αξιοποιώντας τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα χορήγησης ικανότητας και θα ξεκινήσει την αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών στην διεύθυνση κατοικίας των ανέργων από τις 10 Φεβρουαρίου.
Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Μητρώου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για την θεώρηση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας.

Επίσης δεν απαιτείται η θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας για τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι ή τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο ασφαλιστικό έτος 2012.
Τα βιβλιάρια υγείας των ανέργων θα ισχύουν από την 1/3/2012 έως τις 28/2/2013.